Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kylät Kunnanjohdon kyselytunti kiinnosti veikkolalaisia

Kunnanjohdon kyselytunti kiinnosti veikkolalaisia

Sähköposti Tulosta

Veikkolan kyläilta - Verkkonummi.fi

Veikkolan aktiivinen kyläyhdistys kutsuu säännöllisesti poliitikkoja ja kunnan virkamiehiä Veikkolaan kertomaan kunnan asioista ja vastaamaan kyläläisten kysymyksiin. Tällä kertaa kutsuttuina olivat kunnanjohtaja Tarmo Aarnio, kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo ja valtuuston puheenjohtaja Ulf Kjerin. Keskustelun aiheiksi oli sovittu etukäteen kunnan taloustilanne, Veikkolan palvelut, kunta- ja sote-uudistukset sekä kaavoitus.

Kunnan taloustilanne huolestutti veikkolalaisia. Yleisö halusi tietää, miten säätötoimet vaikuttavat Veikkolan palveluihin. Koulujen tilanahtaus ja terveyskeskuksen pysyminen Veikkolassa. Oman terveyskeskuksen pelättiin jäävän myös kuntaliitosten ja sote-uudistuksen jalkoihin. Poliitikot totesivat, että Veikkolan terveysaseman säilyttämisestä on olemassa päätös, eikä sen muuttamisesta ole keskusteltu. Aarnion vastus oli hieman huolestuttavampi, sillä hän totesi, että käynnissä olevan palveluverkkoselvityksen yhteydessä on pohdittava, voidaanko joka taajamassa säilyttää kaikki palvelut samantasoisina.

Kouluahtaus on yhteydessä muun kunnan kouluahtauden kanssa. Veikkolaan ei olla saamassa lisäkouluja, mutta keskustan ja Sjökullan kouluhankkeiden myötä Veikkolan kouluista siirtyy useita luokkia ja päiväkotiryhmiä pois, joten tilanahtauteen on luvassa helpotusta – joskus.

Keskustelussa ihmeteltiin myös Vuorenmäen uuden koulun kattoremonttia. Katto vuotaa ja sen korjaaminen tulee kalliiksi. Osa työstä menee takuun piiriin, mutta osa ongelmista johtuu kunnan työntekijän virheellisistä ohjeista, joten kunta joutuu myös maksumieheksi. Kyseinen toimihenkilö ei ole enää kunnanpalveluksessa. Poliitikot myös vakuuttivat, että koko valvontaprosessi käydään huolellisesti läpi, jotta vastaavia virheitä ei enää tapahtuisi.

Turun moottoritien meluaitaa kaivataan vuodesta toiseen. Meluaidan kaavaesteet on kutakuinkin hoidettu, mutta kaava on huomattavasti rahaa pienempi este. Noin vuosi sitten Verkkonummi haastatteli aiheesta liikenneviraston ja ELY-keskuksen virkamiehiä, eikä tilanne ilmeisesti ole muuttunut miksikään. Veikkolan melueste on kiireellisimmästä päästä, mutta edes kiireellisille meluhankkeille ei tässä taloustilanteessa löydy rahaa.

Kiihkeää keskustelua synnytti kaavoituksen ja rakennusvalvonnan hitaus ja se, etteivät virkamiehet vastaa puheluihin eivätkä sähköpostiviesteihin. Etenkin Kylmälän rakennuskiellon jatkamien suututti tontinomistajia, jotka vuodesta toiseen odottavat, että pääsevät rakentamaan itselleen omakotitaloa.

Keskustelua synnytti myös se, että kaavoittaja ei halua hyväksyä omakotitalokäytössä olevia taloja ympärivuotiseen käyttöön. Paikalla ollut rakennusmestari Risto Louhos on jo 15 vuotta asunut vuoden ympäri Kirkkonummella ja pyytänyt useaan kertaan, että saisi maksaa tänne myös veronsa niin kuin kaikki hänen naapurinsa tekevät, mutta se ei jostain syystä vain onnistu. Louhoksen maksamatta jääneillä kunnallisveroilla olisi voitu vaikka korjata koulun vuotava katto tai maksaa palkka vaikka kymmenelle asiaa käsittelevälle virkamiehelle.

Kyläläiset ihmettelivät myös, miksi Lapinkylän ja Veikkolan välille rakennetun yhdysviemärin päälle ei samalla voinut rakentaa pyörätietä. Raija Vahasalo totesi, ettei ole koskaan kuullut kahden eri viranomaisen hankkeista, jotka olisi onnistuttu sovittamaan yhteen järkevällä tavalla. Vesilaitos rakensi viemärin ja ELY-keskus rakentaa ehkä joskus pyörätien. Määrärahojen ajoittaminen samalle vuodelle ei onnistu, vaikka se kuinka olisi järkevää.

Veikkolan leikkipuistojen kunto huolestuttaa vanhempia. Jotkin lahonneet leikkivälineet ovat vaarallisia pienille ihmisille. Kunta ei kuitenkaan tee aisalle mitään. Raija Vahasalo oli kysynyt asiaa virkamiehiltä, jotka totesivat, että myönnetyt rahat riittävät vain yhden leikkipuiston korjaamiseen. Ulf Kjerin puolestaan olisi sitä mieltä, että kyllä kunnanhuoltomiesten pitäisi käydä korjaamassa ainakin vaaralliset leikkivälineet.

Verkkonummen toimitus toteaa, että budjetissa oleva 20 000 riittäisi kyllä todennäköisesti kaikkien puistojen välineiden korjaamiseen, jos kunta muistaisi käyttää Toimarin ja kehitysvammaisten työkeskuksen erittäin korkeatasoisia, mutta puoli-ilmaisia palveluita. Kyse on asenteesta – ja kunnan teknisellä puolella asenteita tuntuu olevan aika paljon päätellen kaikista niistä kuntalaisten yhteydenotoista joita Verkkonummen toimitukseenkin on tullut.

Veikkolalaiset esittivät myös toiveen kunnan kaavoittajille: Veikkolan parantolan tonttia ei saisi kaavoittaa täyteen ja rantaraitti pitäisi viimeinkin lunastaa maanomistajilta jotta sitä ei "vahingossa" rakennettaisi täyteen. Myös Veikkolanportin uudelta alueelta haluttaisiin suora yhteys Lamminpääntielle moottoritien pohjoispuolelta, jotta koko liikenne ei kulkisi Veikkolan keskustan kautta.

Tarmo Aarni ehdotti, että järjestettäisiin erillinen keskusteluilta kaavoituksen ja kunnallistekniikan tiimoilta. Silloin paikalle voisi kutsua myös kaavoittajan, rakennusvalvonnan ja vesilaitoksen edustajia, jotka osaisivat vastata kuntalaisten kysymyksiin johtotroikkaa paremmin. Ehdotus sai laaja kannatusta.

Kommentit (7)Add Comment
...
Kirjoittanut Leikkipuistot kuntoon, 17.01.2014
Nyt nostettiin taas kissa pöydälle. Lain mukaan kaikki kunnan leikkipuistot tulee täyttää niille määrätyt vaatimukset niin turvahiekkojen, etäisyyksien kuin telineiden kunnon mukaan. Tästä saamme nyt hyvän asian, jolla saadaan leikkipuistot kuntoon. Siihen ei ihan toimarin työkeskus riitä niitä korjaamaan.
Täytyy tehdä kierros keväällä koko kunnan leikkipuistoissa ja tehdä lista puutteista. Ei kunnalla ole mitään pakotietä olla kunnostamatta niitä.He ovat lisäksi vastuussa siitä jos jotain kunnan leikkipuistossa sattuu ja siellä ei ole turvahiekkaa määriteltyä aluetta. Ei lain noudattamatta jättämiseen kelpaa syyksi " ei meillä ole rahaa ". Tämä Veikkolalaisille vinkiksi. Kaikki taloyhtiöt ovat myös vastuussa omista leikkipaikoistaan ja siitä, että ne täyttävät turvanormit.
...
Kirjoittanut yäk, 17.01.2014
Kyllä tuo Vahasalo otti "pattiin"....hänen mukaansa juuri hän sai moottoritien Kirkkonummelta Espooseen ja siihen meluvallit/-aidat, mutta ei Veikkolaan , ei sitten millään muka saada meluaitaa/-vallia. Vahasalo puhuu aina puutaheinää kun on kyse Veikkolan asioista....
...
Kirjoittanut Raija Vahasalo, 18.01.2014
Kt 51 parantaminen kesti yli kymmenen vuotta. Työtä Turunväylän melunsuojauksen parantamiseksi on tehty, mutta mikään ei tapahdu välittömästi. Tehdään ankarasti ja sitkeästi töitä.
...
Kirjoittanut Jäitä hattuun, 19.01.2014
Kyllä kantatie 51 sai rahansa ihan Vahasalosta riippumatta. Hän piti toki asiaa esillä ja oli paikallisjulkisuudessa. Tosiasia kuitenkin on, että hanketta vietiin eteenpäin monien ihmisten ja organisaatioiden toimesta. Yhteinen ponnistus ja saavutus siis. Vaikka yksi ihminen siitä toistuvasti kunnian ottaakin. Eikä liikenneministeri, joka päätöksen teki, ollut kokoomuslainen edes ; )
...
Kirjoittanut Toimitus, 20.01.2014
Kaksi kommenttia on jouduttu poistamaan niiden rikottua Verkkonummen keskustelun ja kommentoinnin sääntöjä. Säännöt ovat nähtävissä keskustelu/keskustelun säännöt.
...
Kirjoittanut meluntorjunnasta..., 20.01.2014
Ai että Kt 51 parantaminen kesti ihan kymmenen vuotta...no voi että sentään. Vt 1 valmistui -60 ja -70 luvun taitteessa, että olihan Vt 1 paljon ennen valmiina ilman meluaitoja kuin Kt 51:n parantaminen. Että mikään ei tapahdu välittömästi.....hohheijaa!! Jo -90 luvulla on ollut puhetta Turunväylän meluntorjunnasta, mutta kun sen moottoritien ääni ei häiritse etelä-Kirkkonummella asuvia, niin kyllä selityksiä on kuultu jo ihan riittävästi. Jos teillä etelä-Kirkkonummen päättäjillä olisi halua ja tahtoa, niin meluntorjunta olisi olllut täällä jo monta vuotta. Turha antaa mitään tekosyitä.
...
Kirjoittanut Jäitä hattuun, 20.01.2014
Meluntorjunta on tärkeää, mutta Veikkolan osalta sen priorisointi muuttui vasta 2000-luvullla, kun Veikkolan asukasluku kasvoi valtion virkamiesten näkökulmasta riittävän suureksi. Veikkola on edelleen meluntorjuntalistan kärjessä, mutta moiset hankkeet on haudattu toistaiseksi rahanpuutteen vuoksi huolimatta EU:n meludirektiivistä. Edes paikkakunnan omalla kansanedustajalla ei ole mitään mahdollisuuksia muuttaa sitä faktaa, että valtio säästää kaikessa missä voi.

"Jos teillä etelä-Kirkkonummen päättäjillä olisi halua ja tahtoa, niin meluntorjunta olisi olllut täällä jo monta vuotta. " Kirjoittajalla ei taida olla mitään käsitystä siitä, miten vähän kunnallisia päättäjiä valtion hallinnossa kuunnellaan. Eikä hän ilmeisesti ole tullut ajatelleeksi sitäkään, että suurin osa poliitikoista ajattelee koko kuntaa eikä ainoastaa omaa kyläänsä. Historiassa tilanne oli toisin, mutta ajt ovat onneksi muuttuneet. Moisen ajatuksen lietsominen Veikkolassa aiheuttaa vain pahaa oloa veikkolalaisille.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 17.01.2014 15:09 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0685 sekunnissa.