Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kylät Kunnioitusta herättävät kepparikisat Kirkkonummella

Kunnioitusta herättävät kepparikisat Kirkkonummella

Sähköposti Tulosta

Saana ja Espe - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Maatilapuodin pellolla odottaa joukko hevosia kärsivällisesti puomiin kiinnitettynä. Paikalla on parikymmentä tallin omistajaa, joilla jokaisella on mukanaan useita ratsuja. 20-40 -senttisten luokan Esmeralda valmistautuu estekisan lähtöön omistajansa Saanan kanssa. Kello käynnistyy, kun Esmeralda, tuttavallisemmin Espe, hyppää hienosti ensimmäisen esteen yli. Esteet ovat matalia, mutta rata on niin kiemurainen, että moni ratsukko eksyy reitiltä. Saana ohjaa kuitenkin taitavasti ratsunsa koko radan läpi ja tulee luokkansa kolmanneksi.

Saana on kokenut ratsastaja. Hän sai ensimmäisen keppihevosensa jo yksivuotiaana. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin hevosia on leikkimökin tallissa jo 29. Lisäksi ovat ne kolme hevosta, jotka Saana on myynyt. Espeä Saana ei myy, sillä se on ensimmäinen, jonka Saana on ommellut kankaasta ihan itse. Espe on viisivuotias: nelivuotiaan tytön tekemäksi se on huikean kaunis ja hienosti tehty keppihevonen. Ei ihme, että se ei ole kaupan.

Elli ja Saimi - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kolmevuotiaana Saana pääsi ratsastamaan myös oikeilla hevosilla. Kuusi vuotta kestänyt ratsastusharrastus ei ole haihduttanut kepparien lumoa. Saana ei oikeastaan edes ajattele, että keppihevosilla ja oikeilla hevosilla olisi jokin yhteys. Keppariharrastus on jotakin aivan muuta.

Samaa mieltä ovat Kojon sisarukset Saimi (12v.) ja Elli (10v.), jotka ovat vastuussa kisojen järjestämisestä. Toinen tuomaroi, toinen kuuluttaa ja hoitaa kepparikirppistä, ilmoittautumista ja osallistujamaksujen keruuta. Maksuilla katetaan voittajien hienot ruusukkeet ja esteiden rakentamisesta koituvat kulut.

Myös Saimi harrastaa ratsastamista oikeillakin hevosilla, mutta kepparit ovat siitä huolimatta tärkeitä. Niiden kanssa voi puuhata silloinkin, kun ei pääse talleille, keppareita voi hoitaa ja treenata yksin ja kavereiden kanssa, niillä voi leikkiä sisällä ja ulkona, niitä tehdessä oppii tekemään käsitöitä, niillä voi käydä kauppaa ja niillä voi kilpailla.

Esteratsastusta - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Saimilla ja Ellillä on kolmenkymmenen kepparin talli, KHT Täysikuu. Isä on rakentanut talliin pilttuut ja kisaradalle esteet. Siskokset ovat järjestäneet jo kolmet kilpailut tuttujen ja tuntemattomienkin kepparikavereiden iloksi. Isää tarvitaan autonkuljettajan ja puusepän toimien lisäksi mittaamaan aikaa esteradalla, mutta se ei kuulemma lainkaan harmita.

Myös Saanan äiti on iloinen tyttärensä harrastuksesta. On vaikeaa keksiä, mikä muu harrastus lisäisi sekä ulkoilua että kädentaitoja yhtä paljon. Harrastus on tuonut Saanalle myös paljon ystäviä.

Hevoset hirnuvat ja niitä pitää rauhoitella. Ne haluavat myös päästä lämmittelemään ennen omaa suoritusta. Lämmittelyä varten on pellolla oma erillinen alue. Jokaisella hevosella on omat suitset – eihän kukaan voisi edes kuvitella vievänsä hevostaan esteradalle ilman suitsia. Joillakin on myös loimi lämmittämässä syksyisessä säässä. ratsut - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Leikki on katoava luonnonvara. On ihanaa katsoa tyttöjä, jotka ovat löytäneet tien maailmaan, joka nykylapsilta hukkuu usein jo eskari-iässä. Keppariharrastus on sitä paitsi kokonaan lasten luomaa kulttuuria. Harrastus on levinnyt netin välityksellä, mutta se on tyttöjen oma juttu, jossa aikuiset ovat vain avustavaa henkilökuntaa. Nettisivutkin ovat useimmiten lasten ylläpitämiä.

On myös mukavaa seurata sivusta aikuisia, jotka ovat ajaneet kisoihin kaukaakin tyttärien ja hevosten kanssa: lapsen harrastuksen kunnioittaminen ja sen ottaminen vakavasti lämmittää mieltä. Se, että autonkuljettaja on huolissaan siitä, että suitset painavat hevosen korvaa, on tärkeää.

Kommentit (3)Add Comment
...
Kirjoittanut Suola, 22.09.2013
Hienot kuvat ja teksti.Minä olin järjestämässä noita kisoja,oli hienoa päästä tänne sivuille.Esteiden rakentamisesta ei kyllä tule mitään kuluja.

...
Kirjoittanut Sillä mennään, 10.08.2014
Aika kivalta näyttää!! Millon noi pidetään??
...
Kirjoittanut Hmm, 11.08.2014
Taisivat mennä jo vuosi sitten. Katso jutun päiväystä.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 22.09.2013 11:18 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0658 sekunnissa.