Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kylät Monta syytä käydä Pokrovassa

Monta syytä käydä Pokrovassa

Sähköposti Tulosta

Pokrovan ulkoikoni

Taas on se aika vuodesta, jolloin Pokrova avaa ovensa vierailijoille. Yleensä Pokrovan avoimien ovien päivä on ollut Kirkkonummi-päivien aikaan, mikä on toisaalta lisännyt liikkeellä olevien ihmisten määrää, mutta toisaalta hukuttanut tilaisuuden Kirkkonummi-päivien markkinatunnelmaan. Kun luostarin ovet avataan yleisölle viikkoa aiemmin eli 19.8.2012, monet jotka eivät Kirkkonummi-päivien ohjelmalta ole aikaisemmin Pokrovaan ehtineet, voivat nyt vierailla siellä.

Miksi Pokrovaan kannattaa mennä? Ensimmäiseksi tulee mieleen uteliaisuus: mikä se sipulikattoinen rakennus on, jonka ohi monet ovat Jorvaksessa ajaneet? Moni ei edes tiedä, että Kirkkonummella on luostari. Kannattaahan sellaisessa käydä, kun kerran pääsee.

Toinen hyvä syy on, että paikka on kaunis. Talkoovoimin kunnostettu kirkko on upea, ikonostaasi hieno ja muutkin vanhat rakennukset kauniita. Levähdyspaikka Pokrovassa

Erityisen loistelias on Pokrovan puutarha, jota Isä Hariton hoitaa. Puutarhassa on tallella vanha 1920-luvun eleganssi, joka yhdistyy Isä Haritonin uusiin projekteihin kauniisti. Ja kasvit kukoistavat tavalla, joka viimeistään herättää uskon korkeampiin voimiin, jollei kappeli onnistu sitä tekemään. Pokrovan puutarha on mukana avoimet puutarhat -tapahtumassa, jonka sivuilla siitä kerrotaan enemmänkin.

Kolmas erinomainen syy vierailla Pokrovassa on siellä saatava borssikeitto. Pokrovassa voi nauttia lounasta ja ostaa luostarin muitakin ruokatuotteita, joissa maistuu Isä Haritonin menneisyys ravintoloitsijana.

Pokrova päätälo

Kuulun niihin ihmisiin, jotka lapsena pakotettiin maistamaan kaikkea, myös vaaleanpunaista borssikeittoa. Siitä asti olen ollut vakuuttunut siitä, että se on kehitetty erityisesti tuhmien lasten rangaistusvälineeksi. Elin tässä harhaluulossa, kunnes satuin vierailemaan Pokrovassa ja uteliaisuuttani päätin maistaa lapsuuteni painajaista. Pokrovan keitto on jotain aivan muuta! Keitto muutti käsitykseni tuosta itäisestä herkusta kokonaan. Keitosta saatavat rahat käytetään kirkon sisäkattojen freskojen maalaamiseen.

Minulle tärkein syy vierailla luostarissa on kuitenkin se, mitä Pokrova edustaa. Avointen ovien päivinä kirkossa pidetään lyhyitä ortodoksisen kirkkomusiikin konsertteja sekä lyhyitä ortodoksisuutta käsitteleviä esitelmiä. Ne molemmat avaavat ikkunan itselleni vieraaseen hengellisyyteen ja mystiikkaan, jolla on paljon annettavaa kiireiselle kulkijalle.

Erityisesti minua viehättää ortodoksisuudessa järkeilyn ja älyllisen ymmärtämisen ohittava kokemuksellisuus ja nöyryys. Ihmisen ei tarvitse ymmärtää kaikkea. Meidän ei tarvitse hallita kaikkea. Osa maailmasta jää aina salatuksi ja niin on hyvä. Sen kanssa on lupa elää.
Pokrovan opastetaulu

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut vapaa-ajattelija, 19.08.2012
Näin uskonnottomana on outoa taas lukea Verkkonummesta artikkeli, jossa mainostetaan tutustumista jonkin uskonnollisen yhteisön toimintaan. Siinä missä Ramadan-juttu oli täysin posketon, tätä sentään pehmennetään esim. rakennushistoriallisen taustan kautta. Lopputulema tässäkin jutussa on kuitenkin se, että tärkein syy tutustua luostariin olisi tutustua siellä harjoitettavaan uskonnolliseen toimintaan. Odottelenkin Verkkonummelta seuraavaksi artikkelia joka käsittelisi vastapainoksi uskonnollisuutta hieman kriittisemmältä kannalta.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 18.08.2012 10:21 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0661 sekunnissa.