Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kuntavaalit 2012 Vaalit 2012 Verkkonummessa

Vaalit 2012 Verkkonummessa

Sähköposti Tulosta

Vaalit 12 - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kuntavaalit lähestyvät. 

Kaikki kansalaisten elämään eniten vaikuttavat päätökset tehdään kuntatasolla: koulut, terveydenhoito, kaavoitus, rakennettu ympäristö, luonnonsuojelu, vanhustenhoito, leikkipuisto, julkiset liikenneyhteydet, katujen kunnossapito ja niin edelleen. Eikä näiden asioiden hoito ole itsestään selvää, ristiriidatonta eikä helppoa.

Eri kunnat hoitavat asioita eri tavalla. Kirkkonummella voisi olla sama onneton tilanne kuin joillakin terveysasemilla Helsingissä, jossa kukaan ei saa kuin akuuttiaikoja ja akuuttiaikoja ei anneta pitkäaikaissairaille. Tai terveyskeskuksemme voisi toimia vajaamiehityksellä niin kuin Espoossa, jossa lääkäreitä on lähes mahdoton saada pysymään terveysasemilla.

Toisaalta meillä voisi olla toisella tavalla kaavoitettu keskusta, jossa vanhan torin ympäristö olisi säilynyt elävänä ja viihtyisänä ja yritykset voisivat paremmin ja tuottaisivat palveluita, työpaikkoja ja verotuloja. Meillä voisi olla myös asukaspuistoja, houkuttelevampia uimarantoja, paremmin hoidettuja puistoalueita ja paljon pieniä kyläkouluja. Samoin meillä voisi olla vuoren kokoinen velkataakka ja korkea veroprosentti.

Kirkkonummi on sitä, mitä se on siksi, että päättäjinä ovat olleet juuri tietyt päättäjät. Uusi valtuusto tuo mukanaan uudenlaisen politiikan, vaikkakin poliittista kulttuuria on hieman vaikeampi saada muuttumaan. Ei niin, että kulttuuria välttämättä ihan hirveästi pitäisi muuttaakaan, sillä keskustelu on Kirkkonummella ollut suhteellisen sivistynyttä ja poliittinen peli melkein siivoa verrattuna esimerkiksi joidenkin naapurikuntien poliittiseen toimintaan. Parantamisen varaa silti on, esimerkiksi päätöksenteon avoimuudessa ja vallan keskittymisessä vain muutaman miehen käsiin.

Vaalien alla poliitikoilla on aina tavallista enemmän sanottavaa. Siksi Verkkonummi perustaa Kirkkonummi-valikon alle vaalivalikon, johon laitetaan ennen vaaleja tulevat poliittiset kannanotot sellaisenaan. Vaalivalikko on sekä puolueiden että kaikkien ehdokkaiden vapaa viestintäkanava.

Vaalikone

Verkkonummi julkaisee pian myös Kirkkonummen oman vaalikoneen, johon toivottavasti saadaan mahdollisimman monen ehdokkaan vastaukset. Tarkoitus on kysyä kysymyksiä, jotka ovat lähempänä kirkkonummelaisia kuin valtakunnanmedioiden valtakunnalliset vaalikysymykset. Esimerkiksi Kreikan rahoittamisesta emme ajatelleet kysyä mitään. Vielä on hetki aikaa lähettää kysymysehdotuksia Verkkonummen toimitukselle, jos jollakulla on mielessä hyviä kysymyksiä. Toimitus ei lupaa julkaista kaikkia kysymyksiä, sillä liian pitkään kyselyyn ei kukaan jaksa vastata.

Verkkonummen Kirkkonummi-valikosta löytyvät myös lähes kaikkien nykyvaltuutettujen haastattelut. Niistä voi käydä katsomassa, mitkä asiat ovat olleet valtuutetuille tärkeitä. Tosin toimitus muistuttaa, että haastattelut ovat valtuutettujen puheenvuoroja: politiikan kriittistä analyysiä löytyy muista artikkeleista.

Kommentit (18)Add Comment
...
Kirjoittanut -.-, 22.08.2012
Eihän täälläkään anneta akuutti-aikoja terveyskeskukseen.
...
Kirjoittanut Helsingistä muuttanut, 22.08.2012
Juu, mutta täällä voi varata ajan myöhemmäksi. Helsingissä ei ole kuin akuuttiaikoja, jos niitä ehtii varata aamulla. Jollei ehdi, ei saa mitään, koska ajanvarausaikoja ei anneta, kun jonot ovat niin pitkät. Ja kroonikoille ei anneta päivystysaikoja, kun ne ei kuulu päivystykseen. Pattitilanne.
...
Kirjoittanut -.-, 22.08.2012
Minä en ainakaan ole saanut samalle päivälle aikaa vaan on käsketty tulla päivystykseen jonottamaan.
...
Kirjoittanut Helsingistä muuttanut, 22.08.2012
En minä puhunut samasta päivästä. Helsingissä ei saa välttämättä aikaa ollenkaan, kun vastaanottoaikoja ei ole, ei edes kuukauden päästä. Vain päivystysaikoja on, mutta ne menevät viidessä minuutissa, joten niitä saa vain tuurilla. Eikä niitä anneta pitkäaikaissairaille. Kirkkonummella saa ajan lääkärille kahden viikon sisään, joskus nopeamminkin. Päivystyksessä pitää kyllä jonottaa, mutta esimerkiksi syöpäsairaat pääsevät lääkärille ennen kuin ehtivät kuolla. Helsingissä yksityinen lääkäri on monella alueella ainoa vaihtoehto.
...
Kirjoittanut -.-, 22.08.2012
Joo, eihän siinä mitään jos ei satu olemaan mitään kiireellistä hoitoa vaativaa. Itse olen istunut tunteja päivystysjonossa kuumeisen pienen korvatulehduspotilaan kanssa ja itseni kanssa keuhkokuumeessa, ei tunnu siinä vaiheessa lottovoitolta tämä systeemi. Siuntiossa esimerkiksi saa ajan samalle päivää, kun on akuutti asia ja säästyy tuskalliselta jonottamiselta.
...
Kirjoittanut Risakäpälä, 22.08.2012
Terveyskeskukesessa tunti jonotusta kovissa tuskissa (käsi poikki) tunnin, lääkäri laittoi rtg-kuvalähetteen, jonotin sinne puoli tuntia ja taas tunnin jonotus terkkulalääkärille, joka käytti ainakin 2 minuuttia todetakseen, ettei täällä mitään voida tehdä. Jorviin, jossa jonotin taas tunnin. Matkoineen ennenkuin käsi kipsattiin meni aikaa noin 6 tuntia. Kipsauksen jälkeen sain vihdoin buranan pahasti MURTUNEESEEN KÄTEEN!

Kukaan ei maininnut missään vaiheessa KKK. Kylmä, koho ja kompressio. Puristin kättäni vatsaani vasten siinä nuhanenien seurassa. Näin Kirkkonummella.
...
Kirjoittanut kunnallisverosta sananen, 22.08.2012
Muistakaahan myös ihmiset, että kunnallisverosta puhuttaessa on eroteltava kaksi eri asiaa. On nimellinen kunnallisvero (joka ilmoitetaan aina kunnallisverosta puhuttaessa), sekä efektiivinen kunnallisvero, joka on se varsinainen toteutuva kunnallisvero.

Kirkkonummella nimellinen kunnallisvero on 19%, efektiivinen kunnallisvero noin 15% luokkaa. Lisäksi on muistettava, että mitä pienemmät tulot kuntalaisella on, sitä pienempää kunnallisveroa on todellisuudessa maksaa. Eli suurituloisimmat maksavat isoimman kakun kunnallisverosta. Kaikkein pienituloisimmat maksavat vain muutaman prosentin luokkaa koko kunnallisveropotista. Vasta todella, todella kovatuloiset kuntalaiset maksavat sitä todellista, nimellisen kunnallisveroprosentin luokkaa.

Nämä perusasiat pitää olla kunnossa ennenkuin aletaan puhumaan kunnallisverosta näin vaalien yhteydessä. Kun puhutaan että kunnallisveroprosenttia ei saisi nostaa, niin pitää aina muistaa ketä se erityisesti kunnassa koskettaa. Eli kaikkein isotuloisimpia. Pienituloisten pelottelu kunnallisveroprosentin nostolla on kohtuutonta, ellei jopa harhaanjohtavaa.

Lisää kunnallisverosta löytyy tottakai Wikipediasta, mutta myös googlaamalla.
...
Kirjoittanut Hyvä terkkari, 23.08.2012
Meillä on hyvin toimiva tk. verrattuna Hkiin tai muihin ympäryskuntiin. Sanon tämän pian 40 v:n kokemuksella, hoidotta en ole jäänyt koskaan. Sen sijaan Jorvissa olen odottanut murtuneen nivelen tutkimista ja hoitoa lähes puolivuorokautta. Piti puolison hakea välillä kotoa antibiootit, kun lääkkeenottoaika tuli ja meni siinä odotellessa.
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe, 23.08.2012
Kunnallisverosta:
Muistettavaa on myös että valtion tasasumenetelmien takia rahoittavat rikkaat kunnat niitä kyöhempiä.
Joten mahdollinen veronkorotus ei suinkaan kilahda kokonaisuudessaan kunnan taskuun, mutta toki siitä kunnallekki rahaa jää.

Näissä vaaleissa joudummekin paljon miettimään paljonko veroa olemme valmiit maksamaan ja mitä sillä verolla sitten voi saada. Ilmaisia lounaita ei vaan ole, emmekä loputtomiin voi lainallakaan elää. (ja jos veroja nostetaan niin että kuilu Espooseen kasvaa yhä niin kasvaako muuttoliike?)

Eiköhän kaikki ole samaa mieltä että Kirkkonummella on kehitystarpeita useilla sektoreilla (terveyskeskusta, varhaiskasvatusa ja vanhustenhoitoa on täälläkin kritisoitu) sekä uusinvestointien tarpeita (uusia kouluja, terveysasema, ...) -- joten löytyykö halua näiden rahoittamiseen?
...
Kirjoittanut Ex-stadilainen, 23.08.2012
Kai se Stadissakin riippuu alueesta, vuorokauden ja vuodenajasta millaista hoitoa saa. Länsipuolella asuneena hoitoon pääsi nopeasti ja samoin lähetteitä tutkimuksiin, tutkittiin paremmin erilaisilla kokeilla. Täällä ollaan kyllä ystävällisiä, muttei se ihan hoidoksi asti riitä.
...
Kirjoittanut Toimitus, 23.08.2012
Tämän keskustelun perusteella Verkkonummen toimitus päättää, että Kirkkonummen terveyskeskuksen päivystysjärjestelyt ovat yksi Verkkonummen tulevan vaalikoneen kysymyksistä.
...
Kirjoittanut kolmivuorotyöntekijä, 23.08.2012
Terveyskeskuksessa ei ole ollut yöpäivitystä vuosiin. Tämä on yksi kunnan häpeäpilkuista. Öiseen aikaan nopeaa hoitoa varten pitää lähteä kymmenien kilometrien päähän Jorviin. En vain voi ymmärtää.
...
Kirjoittanut Läheltä seurannut, 28.08.2012
Kolmivuorotyöntekijälle:
Erittäin monen kunnan yöpäivystys on keskitetty sellaiseen päivystyspisteeseen (elikäs sairaalaan), jossa on myös yöaikaan käytössä laboratorio ja röntgen ja erikoislääkärit myös saatavilla. Täällä meillä yöllä päivysti yksi lääkäri (usein nuori keikkalääkäri) ja yksi perushoitaja. Ei labraa, ei röntgeniä. Jos yöllä on sellainen vaiva, että tarvitsee päivystykseen lähteä, on tosi hyvä, että se nopea hoito annetaan asianmukaisessa paikassa.

Ja mitä muuten terveyspalveluihin tulee, niin jos olisi asiakasmäärään nähden riittävät tilat ja tarpeeksi henkilökuntaa, niin kyllä se varmaan sujuisi vieläkin paremmin. Eli valitaan sellaiset päättäjät, jotka antavat rahaa niin, että resurssit ovat kunnossa.
...
Kirjoittanut Nopea hoito ..., 28.08.2012
Lähetä seurannut kirjoitti: "Jos yöllä on sellainen vaiva, että tarvitsee päivystykseen lähteä, on tosi hyvä, että se nopea hoito annetaan asianmukaisessa paikassa. "

Ongelmana on, että Jorvi ei ole sellainen paikka. Jos sinne joutuu lähtemään terveyskeskuspäivystykseen yöllä, menee vähintään kuusi tuntia että pääset vastaanottovirkailijaa pidemmälle. Jorvin yöpäivystys ei yksinkertaisesti toimi. Käytännössä on aamu, ennen kuin pääset vastaanotolle.

Nopea hoito olisi tarpeen. Minulle on samantekevää onko se Jorvissa vai Kirkkonummen keskustassa, kunhan sen vain saisi.

Kun rahat ovat rajalliset, on tarpeita laitettava tärkeysjärjestykseen ja jaettava rahaa sen mukaan. Kunnan ei pidä olla mukana kaikessa, mutta tärkeimmät asiat on hoidettava kunnolla. Päivystys on tärkeimpiä. Urheilupaikat ovat kivoja, mutta niiden puutteeseen ei kukaan kuole.
...
Kirjoittanut Politiikka, 28.08.2012
Tuleeko Kirkkonummella kuntavaalien kuumimmaksi perunaksi tuo terveyskeskus.
Kyllä kuntalaiset tarvitsee toimivan ja hyvän terveyskeskuksen.
Tuo kiinteistö alkaa olla jo aikansa elänyt.
Uusi terveyskeskussairaala on nyt Kirkkonummella numero yksi.
Sen verran hyvin suunniteltu, että siellä voi toteuttaa päivystyksen ja perusterveydenhuollon palvelut kuntalaisille hyvin / turvallisesti.
Työntekijöitä varmasti sinne saadaan, kun vielä hoidetaan tuo henkilöstöpolitiikka hyvin.

...
Kirjoittanut Antti Lavanti, 29.08.2012
Perusturvalautakunta on aktiivisesti vienyt eteenpäin keskustan terveyskeskuksen peruskorjausta ja laajentamista. Tänään keskiviikkona lautakunnassa on kolmannen vaiheen peruskorjaussuunnitelma ja neljännen vaiheen uudisrakennus. Ensimmäisen kustannusarvio on vajaat kuusi miljoonaa ja uudisrakennuksen reilut viisi miljoonaa. Kokonaisuudessaan terveyskeskus tulisi olla valmiina niin peruskorjauksen kuin lisärakentamisen osalta vuonna 2017. Ensimmäinen ja toinen vaihe ovat jo menneet eteenpäin. Nyt siis kaksi myöhempää vaihetta.

Rakennukseen sijoittuvat nykytoimintojen lisäksi kunnassa hajallaan olevat psykososiaaliset palvelut ja samalla saamme myös paremmat tilat saattohoitoa varten. Samalla saamme tilaa uusille työntekijöille kunnan väkimäärän kasvua vastaten.

Yöpäivystyksestä Jorvista: päivystys siirrettiin Jorviin juuri sen vuoksi, että sairaana saisi oikeaaikaisen hoidon. Kyse on siitä, että näin ohjaamme vakavia sairauskohtauksia saaneet ihmiset suoraan erikoissairaanhoidon pariin. Myös lapset pääsevät nykyisin tätä kautta nopeammin erikoissairaanhoitoon.

Terveyskeskuspäivystys ei kuitenkaan toimi Jorvissa sen paremmin tai huonommin kuin päivystys Kirkkonummella. Tällaisia sairaustapauksia terveyskeskuspäivystyksessä, jotka joutuvat joskus jonottamaan useita tunteja, ovat vähemmän kiireellistä hoitoa vaativat tapaukset kuten flunssa, lapsen korvatulehdus (jota ei aina tarvitse hoitaa antibiooteilla) ja vatsataudit.
...
Kirjoittanut Perusturvalautakunnan aktiivisuus, 30.08.2012
"Perusturvalautakunta on aktiivisesti vienyt eteenpäin keskustan terveyskeskuksen peruskorjausta ja laajennusta ".

Mitä näyttöä tuosta väitteestä on olemassa?
Milloin lautakunnan jäsenet ovat käyneet tutustumassa terveyskeskuksen tiloihin ? Tilojen kunto on todella huono. Tämä on vuosia ollut tiedossa ollut asia ja mitään konkreettista ei ole tilojen korjausten suhteen tehty.
Kuinka kauan henkilökunta ja hoidettavat joutuvat kärsimään tuolla ?????
Tämä epäkohta on nyt vaan nostettava yleiseen keskuteluun .
...
Kirjoittanut Antti Lavanti, 31.08.2012
Terveyskeskuksen peruskorjaus ja uudistaminen on ollut aiemminkin työlistalla, mutta varsinkin virkamiesten aktiivisella otteella nyt ollaan tehty suunnitelmat uudistamisesta ja niiden kustannuksista. Se on lautakunnan mahdollisuus tällä hetkellä. Loppu riippuu valtuustosta.

Ja jotta rahat saataisiin niin nyt tarvitaan aktiivista vaikuttamista ja pelkkä lautakunta ei siihen riitä.
JK. Lautakunta on mm. pitänyt kokouksensa toimitilassa ennen uutta kunnantaloa.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 22.08.2012 10:43 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0672 sekunnissa.