Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Koulu Yhden pelin päätös

Yhden pelin päätös

Sähköposti Tulosta

Sjökullan koulukeskus - Kylmälä - Verkkonummi.fi

Huomenna, jos valtuusto suo, loppuu yksi aikakausi Kirkkonummen historiassa. Kun Sjökullan koulukeskuksen rakentaminen viimeinkin saavuttaa pisteen, jossa kukaan ei enää ehdota sen keskeyttämistä, katoaa kirkkonummelaisesta poliittisesta pelistä yksi tärkeä pelinappula, jolla on kyetty muuttamaan lukuisia päätöksiä vuosien varrella. Tämä tarkoittaa, että tulevaisuudessa asioista saatetaan useammin päättää niiden itsensä perusteella.

Päätöksentekoprosessi on ollut pitkä

Ruotsinkielisen koulukeskuksen rakentaminen Pohjois-Kirkkonummelle on ollut vireillä jo kauan. Vuosituhannen alkupuolella, jolloin ruotsinkielisiä kyläkouluja oli vielä kolme, Oitbackan, Sjökullan ja Evitskogin koulut, uuden koulukeskuksen sijainnista väännettiin kättä sekä poliittisten puolueiden että kylien välillä.

Keväällä 2009 "kunnanhallitus päätti hallitusryhmien välisen neuvottelun perusteella yksimielisesti todeta, että tavoitteena on luoda koko Pohjois-Kirkkonummea palveleva päivähoidon ja perusopetuksen oppimiskeskus, joka sijoitetaan Sjökullan koulun yhteyteen ja joka on valmis syksyllä 2013".

Sjökullan koulu sijaitsee Evitskogin ja Oitbackan puolessa välissä ja siten kelvollinen kompromissi. Sjökulla on kuitenkin kaava-alueen ulkopuolella Kylmälässä, hyvin kapean ja mutkaisen tien takana ja täysin eri suunnassa kuin lasten vanhempien työpaikat. Kouluun lapset sentään kuljetetaan kunnan puolesta, mutta oppimiskeskukseen on tulossa myös Pohjois-Kirkkonummen ruotsinkielinen päiväkoti ja esikoulu. Päiväkotilasten vanhemmat joutuvat itse kuljettamaan lapsensa hoitoon.

Koulukeskuksen päätyminen hankalaan paikkaan oli osittain kyläpolitiikkaa, osittain kahden suurimman puolueen välistä valtapolitiikkaa. Paikka ei olut mieluinen RKP:lle, mutta se heille annettiin ja sitä he ovat pitäneet kiinni. Koulua on nimittäin erinäisissä keskusteluissa yritetty siirtää Sjökullasta muualle – tai niin kuin RKP on asian kokenut, koulun rakentamista on lykätty erilaisilla verukkeilla, joista yksi on ollut paremman paikan etsiminen.

Viimeisimmän viivytyksen takana oli kuitenkin naapurin tekemä valitus, jota piti välillä käsitellä tuomioistuimessa. Valitus on nyt hylätty ja rakennustyöt voitaisiin aloittaa, jos poliitikot eivät muuta mieltään viime hetkellä. Tällaisia huhuja on liikkeellä, ja RKP:ssä ollaan huolestuneita, mutta Verkkonummen toimitus ei ole saanut huhuille muuta vahvistusta kuin sen, että muutamat poliitikot ovat nostaneet kysymyksen esiin taloustilanteeseen vedoten, mutta siihen ei kuitenkaan ilmeisesti ole vakavasti tartuttu. Hyvä niin, sillä Sjökullan nykyinen tilanne on sietämätön ja lainvastainen.

Seinät tulevat vastaan

Kun päätös koulukeskuksen rakentamisesta vuonna 2009 tehtiin, samalla lakkautettiin Evitskogin koulu ja koulun oppilaat siirrettiin Sjökullaan. Väliaikaisjärjestelyiden varassa piti selvitä tämän vuoden elokuuhun saakka, jolloin koulun oli määrä olla valmis. Toisin kuitenkin kävi.

Tällä hetkellä rakennuksessa, jossa saisi olla 50 henkilöä, käy päivittäin 73 lasta ja heidän opettajansa ja koulun muu henkilökunta, siis lähes 90 henkilöä. Uusi koulu tarvitaan siis välttämättä ja mahdollisimman pikaisesti. Lapset eivät yksinekertaisesti enää mahdu nykyisiin tiloihin.

Kun Sjökulla viimein valmistuu – toivottavasti vuoden 2015 syksyllä – sinne siirtyvät myös Oitbackan vajaat 40 oppilasta sekä päiväkotiryhmiä Evitskogista ja Veikkolasta. Yhteensä oppimiskeskukseen on tulossa yli 200 lasta.

Sjökullan koulun laajennusta odottavat muutkin kuin Sjökullaan ahdetut liki 90 ihmistä. Oitbackan tilat ovat koulutoimen mukaan huonokuntoiset ja kaipaavat kipeästi kunnostamista, jos koulu jatkaa toimintaansa. Vuorenmäen koulu Veikkolassa taas natisee liitoksistaan oppilaspaljouden vuoksi, joten myös Veikkolan suomenkieliset koululaiset hyötyvät, jos kaksi ruotsinkielistä päiväkotiryhmää siirtyy muualle. Viivytyksiin ei siis ole varaa taloustilanteesta huolimatta, ja luultavasti valtuuton enemmistä tiedostaa tilanteen.

Poliittinen pelinappula

Kirkkonummelaisessa poliittisessa keskustelussa puhutaan paljon RKP:n ja Kokoomuksen keskinäisistä sopimuksista. Osa puheista on vailla pohjaa, sillä kumpikin puolue hajoaa äänestyksissä sen verran usein, ettei poliittisista sopimuksista voi aina olla kyse.

Kaikkien puolueiden politiikka on kuitenkin kaupankäyntiä: "jos te kannatatte meille tärkeää asiaa, me äänestämme teidän kantanne mukaan jossain muussa asiassa". Aina ei ole kyse kaupankäynnistä vaan lähinnä uhkailusta ja kiristyksestä: "jos te ehdotatte tai kannatatte tuota, me pidämme huolta siitä, että teidän asianne kaatuu valtuustossa". Tähän peliin osallistuu poliitikkoja melkein kaikista poliittisista ryhmittymistä – jotkut tuntuvat suorastaan pitävän peliä poliittisen toiminnan pääasiana.

Ruotsinkielinen koulukeskus on ollut yksi merkittävimmistä pelinappuloita Kirkkonummen politiikassa. Se on ollut niin tärkeä RKP:lle, että sen turvaamiseksi ollaan oltu hyvin varovaisia tai tarpeen mukaan myöntyväisiä monissa muissa kysymyksissä. Moiseen on ollut hyvä syy: muilla ryhmillä ei ole ainuttakaan kysymystä, joka olisi ryhmän äänestäjille niin tärkeä ja helposti seurattava asia kuin Sjökullan koulukeskus.

Kun koulukeskus viimein rakennetaan ja kuntaliitoksetkin joko tehdään tai siirretään historiaan, on vaikeaa kuvitella, millä valtuuston toiseksi suurimman ryhmän kanssa enää tehtäisiin kauppaa. Kun ryhmän ei enää tarvitse pelätä oman kärkihankkeensa puolesta, poliitikot voivat pohtia muita asioita niiden itsensä kannalta.

Moni saattaakin jäädä kaipaamaan korttipakan vahvinta valttikorttia.

 

PS. Artikkeli perustuu usean eri puolueisiin kuuluvan poliitikon haastatteluihin, mutta tilanteen arkaluontoisuuden vuoksi moni heistä halusi pysyä nimettömänä. Suoraan puhuminen on vaikeaa, sillä poliitikkojen on jatkossakin kyettävä tekemään työtä toistensa kanssa ja toisistaan huolimatta.

Kommentit (9)Add Comment
...
Kirjoittanut upea kaksikielisyys!, 18.12.2013
Omana veikkauksena sellainen, että tämä Sjökullan oppimiskeskus jää tässä kunnassa viimeiseksi lajissaan, eli puhtaasti ruotsinkieliseksi kouluksi/päiväkodiksi. Sen jälkeen tulevaisuudessa uudet laitokset rakennetaan jo lähtökohtaisesti ns. kaksikielisinä, eli on yhteiset yleistilat ja opetus järjestetään kieliryhmittäin.

Tämä on sekä taloudellisesti että kaksikielisyyden vahvistumisen kannalta paras ratkaisu. Me kaikkihan olemme siitä samaa mieltä, että kaksikielisyys on rikkaus ja voimavara (erityisesti suomi-ruotsi-kaksikielisyys), eikö niin? Pois aidat ja muurit sekä erilliset rakennukset eri lapsille. Kaksikielisyys on upea juttu ja mitä nuorempina siihen päästään kiinni, sitä parempi!

Harmi vain että erityisesti RKP-taustaiset toimijat ovat ristiriitaisesti milloin kaksikielisyyden puolesta, milloin vastaan. Tästä esimerkkinä erityisen nihkeä suhtautuminen kaksikielisiin kouluihin. Mutta uskon vakaasti siihen että muutos tulee meilläkin. Kaksikielisyys kunniaan!
...
Kirjoittanut täräys, 18.12.2013
Hyvä Kaksikielisyys,
det var en förb....t bra skrivelse angående tulevaisuuden kaksikielisten koulukeskusten tulevaisuutta.
Ottaisimme nyt me"svedupellet" vaan opiksi av detta enda tänkbara sätt att fungera tillsammans för en
parempi tulevaisuus lapsillemme tässä maassa.
Kiitos/Tack
ja Rauhaisaa Joulua sekä Ett Gott Nytt År kaikille
...
Kirjoittanut AnniS, 18.12.2013
Loppujen lopuksi aika vähän on mitään kahden kauppoja. Ehkä pitäisi olla enemmänkin.
...
Kirjoittanut Annille, 19.12.2013
Vähän on kauppoja, mutta peloilla pelaamista kyllä harrastetaan.

Johonkin yhdelle (ehkä ryhmällekin) tärkeään asiaan kohdistuva uhka, todellinen tai oletettu, teettää välillä merkillisyyksiä.
...
Kirjoittanut Silja Lappalainen, 19.12.2013
Toivottavasti tämän päiväinen valtuustokokous ei enää jatka tämän asian pallottelua. Pitää uskaltaa seistä sovittujen päätösten takana ja viedä niitä eteenpäin ilman kahden tai useamman kauppoja. Yritetään jatkossa pelata reilua peliä kuntalaisten eli veronmaksajien hyväksi. Itse kannatin Sjökullan koulun siirtoa Lapinkylään yhdistettynä suomenkieliseen kouluun, mutta hyvä näinkin, että saadaan seinät, joiden sisälle mahtuvat kaikki Pohjois-Kirkkonummen ruotsinkieliset päiväkoti, esikoulu- ja koululaiset sekä henkilökunta.
...
Kirjoittanut mhkqa, 20.12.2013
RKP:llä näyttää olevan kaksi elämää suurempaa projektia Sjökullantiellä: oppimiskeskus ja haketusyrittäjä. Molempiin on vuosien varrella panostettu suunnaton määrä aikaa, vaivaa ja Kirkkonummelaista päätöksentekoa. Mielenkiintoista seurata, miten RKP aikoo naittaa nämä lempilapsensa yhteen.
...
Kirjoittanut Kn-keskuksen naapuri, 23.12.2013
Miksei olisi voinut Vuorenmäen koulusta tehdä tarpeeksi isoa, että sinne olisi voinut päiväkotilaisia tai jopa ruotsinkielisiä luokkia voinut sijoittaa? Sjökullan koulu on pahassa paikassa, huonojen teiden, varsinkin talvisin, varrella. Tuo toimisi nykyisellään ihan hyvin ja uudet rakennukset muualle. Mikäli tulee kuntaliitoksia tulevaisuudessa, niin tehtiin nyt Sjökullan koululle mitä tahansa, se tullaan hautaamaan ja oppilaat muualle.
...
Kirjoittanut Kunnan väestöennusteet, 23.12.2013
Miksi Vuorenmäen koulusta ei tehty tarpeeksi isoa: Kysy Veikkolalaisilta Kokoomuksen edustajilta. He äänestivät koulusta pienemmän, jotta kunnan kulut olisivat pienemmät. Jo silloin sanottiin, että kunnan väestöennusteet eivät pidä paikkaansa.

Silloin esitettiin nyttemmin eläkkeelle jääneen yhdyskuntatekniikan johtajan Ewa Forstenin toimesta väestöennusteita, joiden mukaan Veikkolan asukasmäärä ei ylitä 5000 asukasta vuoteen 2020 mennessä, eikä muualle kuin kaavoitetulle alueelle rakenneta lainkaan, joten sieltä ei tule koululaisia. Ja tämän Kokoomus ja RKP hyväksyivät. Että siksi.
...
Kirjoittanut Matti Kaurila, 23.12.2013
Mikähän äänestys se tällainen on, jossa tuollaista mieltä olisi joku veikkolainen ollut. Silloiset veikkolalaiset päättäjät yhdessä tuumin ajoivat Vuorenmäen koulun nopeaa toteutusta ja vielä yksimielisesti nykyiselle paikalle. Koulu syntyi siten, että yhdessäkään päätöksen teon vaiheessa ei jahkailtu. Eri asia on se, että toimivatko virkamiehet siten, että koulu valmistui nopeimmalla mahdollisella aikataululla. Jälkiviisaana voi todeta, että hankesuunnitelmaa olisi pitänyt päivittää viime metreillä, jolloin seuraus olisi ollut se, että koulun valmistuminen olisi lykkääntynyt vuodella tai kahdella. Missään vaiheessa koulun koosta ei ole äänestetty. Pyydänkin todennäköisesti politiikassa mukana olevalta nimimerkiltä kunnan väestöennusteet 23.12.2013 täsmennystä väitteisiin.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 18.12.2013 19:33 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.066 sekunnissa.