Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Koulu Lukihäiriötä voidaan hoitaa: Lukutaito paranee jo yhdellä hoitokerralla, vakuuttaa Kirkonkylän koulun väki

Lukihäiriötä voidaan hoitaa: Lukutaito paranee jo yhdellä hoitokerralla, vakuuttaa Kirkonkylän koulun väki

Sähköposti Tulosta
Lukihäiriötä hoidetaan Kirkkonummella asentohoidolla
Kirkkonummi.
Ylilääkäri Tapani Rahko tutki ja hoiti hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kärsiviä potilaita Tampereen yliopistollisen keskussairaalan kuulo- ja tasapainokeskuksessa . Rahko kehitti erilaisia asentohoitoja, joiden avulla huimausta voitiin hoitaa. Potilaat huomasivat hoidon vaikuttavan myös näkökykyynsä: valo tuntui kirkkaammalta, kontrastit vahvemmilta ja ennen kaikkea lukeminen helpottui huomattavasti. Rahko kiinnostui ilmiöstä ja huomasi, että kaikilla hänen tutkimillaan luki- ja oppimishäiriöisillä potilailla oli myös lievää asentohuimausta. Kun huimausta hoidettiin, myös lukihäiriö parani useimmissa tapauksissa.Ihmisen tasapainoelimet sijaitsevat sisäkorvassa. Hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu korvan kaarikäytävien sisällä olevan nesteen liikkeen häiriöstä. Kaarikäytävien juuressa olevasta utriculuksesta  irtoavat ja "hilseilevät" ns. otoliittikiteet vaikuttavat kaarikäytävien sisällä olevan nesteen liikkeisiin. Aivot tulkitsevat nesteen poikkeuksellisen liikkeen virheellisesti pään liikkeenä ja välittävät viestin myös silmänliikuttajalihaksiin, jolloin silmät Sisäkorva

tekevät huomaamattomia korjausliikkeitä. Nämä silmien korjausliikkeet saavat rivit ja sanavälit lukiessa hyppimään ja kirjaimet vaihtamaan paikkaa. Kun lapsia haastateltiin lukihäiriön aiheuttamista haitoista, he kuvasivat vaivaa juuri rivien ja kirjainten hyppimisenä ja sanavälien katoamisena.

Tähän asti on uskottu, että lukihäiriö aiheutuu aivojen rakenteellisista vioista. Rahkon 10 000 potilaan kansainvälisesti hyväksytyt tutkimukset osoittavat, että lukihäiriö johtuukin yleensä aistien syöttämästä virheellisestä tiedosta. Kun aistivirhe korjataan, lukihäiriökin poistuu. Ja mikä parasta, vian korjaaminen ei vaadi kalliita operaatioita eikä lääkkeitä, pelkän muutaman minuutin kestävän joka-aamuisen asentohoidon, joka saa kaarikäytävissä vaeltavat kiteet asettumaan yön jäljiltä oikeaan paikkaan. Yksinkertaisella hoidolla moni lahjakas ihminen vapautuu koko elämää haittaavasta vammasta ja saa omat voimavaransa kokonaan käyttöönsä.

Tutkimustulokset ovat huimia: hoitojen aikana potilaiden lukunopeus kasvoi 40%, virheellisesti luettujen sanojen määrä väheni oleellisesti ja matematiikan koearvosanat nousivat jopa kaksi numeroa.

Tapani Rahko on kehittänyt joukon yksinkertaisia testejä selvittämään, kärsiikö henkilö hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Mikäli lasta huimaa välillä aamuisin, hän voi huonosti autossa ja lentokoneessa, hänellä on korkeanpaikankammo, hän oppii hitaasti kävelemään, ei pidä karuselleista eikä keinuista, ei opi helposti erottamaan vasenta ja oikeaa eikä lukemaan karttaa tai jos lapsella on todettu lukihäiriö, voidaan epäillä, että lapsella on hyvänlaatuista asentohuimausta. Vaiva on myös vahvasti perinnöllinen, joten jos joku lähisukulainen kärsii siitä, kannattaa selvittää myös muiden perheenjäsenten tasapaino.

Tamperelainen Kalevan Rotaryklubi on päättänyt kustantaa kouluille asentohoitojaksoja ja -koulutusta. Kirkkonummen Kirkonkylän koulun rehtori kuuli asiasta ja otti Rahkoon yhteyttä. Koululla järjestettiin keväällä 2009 ensimmäinen Lukutaito paremmaksi -projekti, jota on jatkettu tänä keväänä. Oppilaita, jotka kärsivät lukuvaikeudesta, testattiin ensin yksinkertaisilla tasapainokokeilla, minkä jälkeen heille opetettiin oikea liikesarja, jolla tasapainovirhe saadaan korjattua. Lasten lukunopeudet mitattiin ennen ja jälkeen hoidon. Lukuvaikeudet vähenivät oleellisesti jo ensimmäisellä hoitokerralla.

Rehtori Leena Kotilainen-Ritalan mukaan Kirkonkylän lasten oppimistulokset paranivat selvästi, joidenkin kohdalla tyrmistyttävästi. Hoitotulokset ylittivät odotukset: lukunopeus parani keskimäärin 45 prosenttia, lukuvirheet jäivät pois 18:lla 24:stä oppilaasta. Luetun ymmärtäminen parani 75 prosentilla. Myös huoltajilta saatiin hyvää palautetta: autopahoinvointi jäi pois, ahdistuneisuus, väsymys ja päänsärky vähentyivät ja koulu lakkasi olemasta kurja paikka.

Kirkonkylän koulu ei ole joutunut maksamaan hoidoista ja ohjauksesta mitään, vaikka jo lähes 50 lasta on saanut apua ongelmiinsa. Ei siis pitäisi olla olemassa mitään syytä, mikseivät kaikki Kirkkonummen koululaiset voisi saada apua. Halvan, helpon ja vaarattoman metodin leviäminen kaikkiin Kirkkonummen ja koko Suomen kouluihin pitäisi olla itsestään selvää. Jos asia oman lapsen kohdalla kiinnostaa, voi siitä ottaa yhteyttä  oman koulun rehtoriin ja kunnan koulutoimeen. Lisää informaatiota löytyy ReadingOCI -projektin sivuilta.

"Jos vaikka vain yhden lapsen elämä muuttuisi, tällaisella hoidolla on oikeutuksensa", sanoo Kirkonkylän koulun rehtori Leena Kotilainen-Ritala.

Kuva: Nicolas van Leekwijck

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Kaija Jussila, 24.02.2010
Aivan mahtava juttu!

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 23.02.2011 22:00 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0634 sekunnissa.