Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Koulu Huutokilpailu kouluista - kielikylpy ja musiikkiluokat siirretään Upinniemeen

Huutokilpailu kouluista - kielikylpy ja musiikkiluokat siirretään Upinniemeen

Sähköposti Tulosta

Kirkonkylän koulu - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Upinniemen koulua on puolustettu ansiokkaasti. Lähikouluja puolustetaan aina - usein turhaan - mutta Upinniemen kohdalla keskustelua on kiihdyttänyt tieto siitä, että Kirkkonummen keskustan alueen kouluissa on liikaa oppilaita. On herännyt kysymys siitä, kannattaako yksi koulu lakkauttaa, kun viisi koulua on ratketa liitoksistaan oppilaiden paljoudesta.

Niinpä Kirkkonummen suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta päätti 22.2.2012 aloittaa valmistelut keskusta-alueen 1.-6. luokkien koulujen oppilaaksiottoaluerajojen muuttamisesta tai kokonaisten luokkien siirtämisestä Upinniemeen, mikäli kiinteistö täyttää terveellisen rakennuksen kriteerit. Virkamiehet tekivät työtä käskettyä. Tänään on Helmen kautta tullut vanhemmille viesti, jossa kerrotaan, mitä luokkia Upinniemeen siirrettäisiin, jos koulun kunto osoittautuisi riittävän hyväksi. Samalla he lain edellyttämällä tavalla kertovat huoltajille mahdollisuudesta ilmaista näkemyksensä tulevasta siirrosta.

"Oppilaiden huoltajille annetaan mahdollisuus antaa asiasta näkemyksensä kirjallisesti. Näkemykset, jotka osoitetaan opetustoimen johtajalle, toimitetaan kirjallisesti joko sähköpostitse osoitteeseen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen tai postitse osoitteella Kirkkonummen kunta Sivistystoimi Kirjaamo PL 20 02401 Kirkkonummi. Näkemykset on toimitettava 16.3.2012 klo 16.00 mennessä. Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee asiaa seuraavan kerran kokouksessaan 21.3.2012. "

Nyt siis 16 Upinniemessä koulua käyvän lapsen vanhempien huutoon vastaa poliitikkojen sijaan satojen muiden vanhempien huuto. Melkein tuntuu siltä, että Upinniemeen on valittu siirrettäväksi kaikkein meluisimpien vanhempien lapset. Miten muuten on ymmärrettävissä, että sekä kielikylpyluokat että musiikkiluokat haluttaisiin siirtää Upinniemeen?

Kielikylpyluokkien (1-6) lisäksi Upinniemeen siirrettäisiin myös kielikylpyeskari. Kielikylpypäiväkoti jäisi kuitenkin Neidonkallioon ja eftis Gesterbyhyn. Vanhemmat, joilla on eri-ikäisiä lapsia kielikylpyputkessa, lienevät jonkin verran tyytymättömiä suunnitelmiin. Lisäksi siirron myötä loppuisi kielikylpyluokkien ja viereisen ruotsinkielisen koulun hedelmällinen yhteistyö.

Vielä vihaisempia lienevät musiikkiluokkalaisten vanhemmat: Suuri osa musiikkiluokkalaisista käy viereisessä musiikkiopistossa soittotunneilla. Osa soittotunneista pidetään koulupäivän aikana: lukujärjestykset on järjestetty niin, että tämä on mahdollista. Soittimet on myös tarvittaessa voinut viedä koulupäivän ajaksi musiikkiopistolle turvaan odottamaan. Nämä järjestelyt muuttuisivat mahdottomiksi, jos musiikkiluokat siirrettäisiin Upinniemeen. Samalla katkeaisi myös yhteistyö yläasteen musiikkiluokkien kanssa.

Pahinta kuitenkin olisi, että järjestely vähitellen lakkauttaisi koko musiikkiluokkatoiminnan: kukaan ei enää haluaisi tieten tahtoen pyrkiä musiikkiluokalle Upinniemeen, eivät ainakaan ne, jotka käyvät musiikkiopistossa soittotunneilla eivätkä ne, jotka jo nyt tulevat kaukaa Veikkolasta, Evitskogista ja Masalasta. Itse asiassa kaukaa tulevien kielikylpijöiden ja musiikkiluokkalaisten koulumatkan pidentäminen saattaa olla sellaista hallinnon kohtuutonta haitantekoa, että tuomioistuimessa päätöksen tehneet joutuisivat virkavastuuseen.

Mutta onneksi sekä kielikylpy- että musiikkiluokkavanhemmat ovat aktiivisia ja ilahduttavat varmasti lautakuntaa lukuisilla yhteydenotoilla. Yksittäisten vanhempien lisäksi kantaa ottanevat myös aktiiviset vanhempainyhdistykset. Lautakunnan seuraavasta kokouksesta tulee varmasti pitkä ja mielenkiintoinen.

Mielenkiintoisinta on, että kaikki tämä häly voi olla turhaa: jos koulu ei ole riittävän hyvässä kunnossa, sinne ei siirretä ketään. Olisi ehkä kannattanut ensin selvittää koulun kunto ja sitten vasta suututtaa vanhemmat, mutta käy se näinkin päin.

 

Oppilaaksiottoalueiden mahdolliset muutosvaihtoehdot kouluittain

Upinniemen koulu

1. Oppilaaksiottoaluetta laajennetaan siten, että Kantvikin koulun etelän puolisella asuvat oppilaiden lähikoulu olisi jatkossa Upinniemen koulu. Laajennettu oppilaaksiottoalueeseen kuuluisivat myös nykyisin Kantvikin koulun oppilaaksiottoalueeseen kuuluvat Upinniementien itäiset alueet ja Heikkilän koulun oppilaaksiottoalueeseen kuuluvat valtatie 51 etelän puoliset alueet.

2. Musiikkiluokkien (3.-6. lk) toiminta siirretään Kirkonkylän koulusta Upinniemen kouluun.

3. Kielikylpyluokat (1.-6. lk) ja esikouluryhmä siirretään Gesterbyn koulusta Upinniemen kouluun.

4. Sekä musiikkiluokat (3.-6.lk) että kielikylpyluokat (1.-6. lk) ja esikouluryhmä siirretään Upinniemen kouluun.

Kantvikin koulu

1. Oppilaaksiottoaluetta muutetaan siten, että koulun etelän puolisilla alueella asuvien lähikoulu on jatkossa Upinniemen koulu. Vastaavasti valtatie 51 etelän puolisella alueella nykyisin Kirkonkylän oppilaaksiottoalueeseen kuuluva alue liitetään Kantvikin koulun oppilaaksiottoalueeksi.

Kirkonkylän koulu

1. Oppilaaksiottoaluetta muutetaan siten, että valtatie 51 etelän puolisella alueella asuvien oppilaiden lähikoulu olisi jatkossa Kantvikin koulu. Vastaavasti nykyisin Gesterbyn koulun oppilaaksiottoalueeseen kuuluvat Ravalsin ja Lindalin alueet liitetään Kirkonkylän koulun oppilaaksiottoalueeseen. Oppilaaksiottoalueeseen voidaan liittää tarvittaessa myös Volsin ja Myllykylän alueet.

2. Musiikkiluokat (3.-6. lk) siirretään Upinniemen kouluun.

Gesterbyn koulu

1. Ravalsin ja Lindalin alueet liitetään Kirkonkylän koulun oppilaaksiottoalueeseen. Tarvittaessa Volsin ja Myllykylän alueet voidaan myös liittää Kirkonkylän koulun oppilaaksiottoalueeseen.

2. Kielikylpyluokat (1.-6. lk) ja esikouluryhmä voidaan siirtää Upinniemen kouluun.

3. Laajakallion koulusta siirrytään jatkossa 5.-6. luokille Gesterbyn kouluun.

Heikkilän koulu

1. Heikkilän kouluun kuuluvat valtatie 51 etelän puoliset alueet liitetään Upinniemen koulun oppilaaksiottoalueeseen.

2. Laajakallion koulusta siirrytään jatkossa 5.-6. luokille Gesterbyn kouluun.

Laajakallion koulu

1. Laajakallion koulusta siirrytään jatkossa 5.-6. luokille Gesterbyn kouluun.

Kommentit (55)Add Comment
...
Kirjoittanut Pähkäilijä, 01.03.2012
Nyt on kyllä eräiden opetuslautakunnan jäsenten ajatuksissa mennyt pahasti puurot ja vellit sekaisin.
...
Kirjoittanut Huono myyntimies, 01.03.2012
Virkamiesten vastaisku! Olisihan se pitänyt arvata, että jos virkamiesten suunnitelma ei vastuullisille poliitikoille käy, niin tässä sitä herkkua sitten tulee. Kysely on kuin suoraan teoksesta "Kuinka johtajaa johdetaan". Menetelmähän on yksinkertaisesti se, että esitetään päätettäväksi a) se, mitä esittelijä haluaa b) pari täysin mahdotonta vaihtoehtoa.

Vakavasti puhuen jos tämä on paras mihin valmistelijat pystyvät, kannattaa harkita valmistelijain vaihtamista. Tämä on kiukuttelua. Musiikki- ja kielikylpyluokkien siirtäminen on tässä täysin posketonta, jonka valmisteijatkin tietysti ymmärtävät. Muusta viis, kunhan saadaan mahdollisimman äänekäs vastustus. TÄMÄ ONKIN SE VAIHTOEHTO b) = Mahdoton! Voi voi!

Onpa mielenkiintoista nähdä millaisen esityksen virkamiehet SVOLiin seuraavan kerran vievät. Ja millaisin perusteluin. Todennäköisesti kuitenkin virkamiehet esittävät pilkulleen samaa kuin edellisessä 22.2.2012 kokouksessa, koska nyt kyselyn muutosten tekeminen olisi mahdotonta. Tässä mitataan lautakunnan, joka asioista päättää, kantti ja taito. Ts. virkamiehet ajavat pupua päättäjien pöksyyn. Apropoo...Monenkohan lautakunnan jäsenen lapsi on musiikki- tai kielikylpyluokalla?

Onneksi SVOLsta löytynee viisaus muuttaa esitystä ja teettää lisää selvityksiä. TAI; Kunnanhallitus puuttuu asiaan kesken lautakunnan valmistelun ja lakkauttaa koulun kaikesta huolimatta ja pelkästään "pelastajan" roolissa. Aidosti toivon, että KH antaa lautakunnan hoitaa homman ja pohtii asiaa vasta sitten kun se aikanaan kunnanhallituksen ottoharkintaan tulee.

Ps. Eikös siellä Upinniemessä muutenkin ole ne meluisimmat; huutaen komentavat, räjäyttelevät, ampuvat ja hävittäjäkoneet lentävät talon kattojen tasalla tämän tästä :-))
...
Kirjoittanut Muumimamma, 01.03.2012
Totean, että tämä koko juttu kuulostaa lähes yhtä koomiselta kuin taistelu uuden koulun paikasta.
Onko nyt ihan varmaa, ettei kunnan päättäjiä ole salaa siepattu ja kuljetettu autiolle saarelle, jolloin heidät on taitavasti naamioiden korvattu teatterikoulujen valiokoomikoista? DNA-testit lienevät nyt paikallaan! :o)
...
Kirjoittanut yksi vain.., 01.03.2012
Ei ole todellista!! Tähän asti Verkkonummi on kirjoittanut asiallista tekstiä nyt EI! Eikö ihmiset todella tiedä kuinka lähellä Upinniemi keskustaa oikeasti on? Sinne ei todella ole kovin pitkä matka. Ja jos Upinniemen kouluun ollaan siirtämässä keskustasta oppilaita, niin jonkunhan sinne täytyy silloin siirtyä!!???!!! Ei musiikki- tai kielikylpyluokkalaiset ole eriasemassa vaan siirto voi koskea heitäkin.
Ja eikö kukaan ajattele positiivisesti asiasta? Tosin voihan se olla, että kielikylpy ja musiikkiluokilla ei ole nytkään kovin ahtaat luokat...

Mutta nyt järkeä myös Verkkonummen kirjoitteluun - tämä ei ollut lähelläkään asiallista tai puolueetonta tekstiä.

Kannatan siis, että kaikki vaihtoehdot luokkien siirtämisestä tutkitaan ja todella päättäjät vaihtoon, jos ehdotukset älyttömiä, mutta ei niitä saa sentään lytätä ennen kuin asia on selvitetty!

Ps. te jotka vastutta Upinniemen koulun ylläpitämistä, olette melkoisen hölmöjä. Upinniemen koululla saadaan lapsille PARANNUSTA koulutyöhön aikaan!
...
Kirjoittanut Huono myyntimies, 01.03.2012
Aina ei kannata provosoitua jos provosoidaan. Jos kyselyn erityisluokat jätettäisiin pois, on esitys harkitsemisen arvoinen tai ainakin keskustelun hyvä pohja.
...
Kirjoittanut Sepänkannas II, 01.03.2012
Tuon kysymyksen kielikylpy- ja musiikkiluokkien joutumisesta silmätikuksi voi nähdä aivan toisinkin päin. Jos haluaa erityispalveluita (=kielikylpy, musiikki) niin, niistä pitää olla valmis maksamaan (lue: hakemaan haluamansa erikoispalvelut tarvittaessa kauempaa). Jos luokkien pakkosiirtoihin joudutaan, niin kielikylpy- ja musiikkiluokat ovat luonnollisesti ensimmäinen valinta. Eikö tavallisen veronmaksajan tavallisilla lapsilla ole mitään oikeuksia? Meillä 1,5 km päässä oleva lähikoulu olisi vaihtumassa 8 km päähän Upinniemeen. Meidän valinta lapsillemme on tavalllinen perusopetusluokka lähimmässä koulussa.
...
Kirjoittanut Mitä ihmettä???, 01.03.2012
Olisiko karttaote ehdotuksen tulevista alueista ollut liikaa vaadittu tiedotteen lähettäjältä.
Tiedotteen kirjoittaja on tainnut myös unohtaa luettaa tiedotteen jollain toisellakin virkailijalla - eihän tästä ota yhdellä, eikä vielä kahdellakaan lukemisella mitään tolkkua. On tämä kyllä virkamiehiltä tiedotteena melkoinen floppi, suorastaan kuntalaisten kiusaamista.
...
Kirjoittanut yksi vain.., 01.03.2012
Kirjoitin tähän äsken pitkän tekstin joka katosi... tässä lyhennelmä:

Kukaan teistä ei siis tajua kuinka paljon siitä aiheutuu hyvää ja positiivista kun lapset pääsisivät Upinniemen kouluun! Koulu ei todellakaan ole pitkällä keskustasta ensinnäkään ja ehkä se hieman pidempi matka olisi ihan hyvä asia verrattuna siihen, että lapset oli aivan tuhannen ahtaissa kouluissa.
Kielikylpy- ja musiikkiluokkalaiset eivät ole erityisasemassa. Jonkunhan sinne kouluun täytyy siirtyä, että keskustan koulujen tilanahtaus saadaan ratkottua.

Mistä tämä kaikki negatiivisuus Upinniemen koulua kohtaan? Siellä on aivan ihana rehtori ja olosuhteet muutenkin mitä parhaimmat (tietenkin sisäilmasia täytyy selvittää kunnolla ensin) olosuhteet lapsille turvalliseen koulunkäyntiin!

Täältä ehdoton kannatus Upinniemen koululle!
Tosin nyt kunnan täytyy olla tarkkana selvitysten kanssa, järkeä myös pitää olla. Ja mitä tässä hyödytään, että vanhemmilta kysytään? Jonkun on sinne Upinniemeen siirryttävä. Piste.
...
Kirjoittanut Onnea!, 01.03.2012
Nimittäin niille lapsille, jotka joutuvat tuohon terveydelle vaaralliseen rakennukseen menemään! Onnea ympäristö, lisää päästöjä kun koulukuljetukset alkavat! Onnea Kirkkonummi, olet jälleen tehnyt itsestäsi vähän vähemmän lapsiystävällisen kunnan! Ihan mahtavaa, ONNEA!!
...
Kirjoittanut Muumimamma, 01.03.2012
Hei "yksi vain" : Verkkonummen teksti oli asiallinen, todellakin. Omasi ei. Vai missä natsi-Saksassa kuvittelet asuvasi, kun sanot ettei vanhemmilta kannata kysyä? Tervemenoa vaan Upinniemeen sinne hinkuville ja onnea tosiaan Kirkkonummi, tällä menolla ollaan kohta kymppiuutisten loppukevennyksessä!
...
Kirjoittanut Johanna Vireaho, 01.03.2012
Eipä liene siinäkään järkeä, että Laajakallion koulusta siirrytään kilometrin päässä sijaitsevan Heikkilän koulun sijaan Gesterbyn kouluun... ja kuinkas sopivasti on sinne matka noin 4 km, että ei edes tarvitse koulukyyditystä järjestää. Siinähän lapset sitten talsivat koulumatkansa.. julkinen liikenne kun ei järin hyvällä mallilla nyt eikä tuskin tulevaisuudessakaan ole tällä reitillä, kun joka puolella säästöjä tehdään ja tingitään muutenkin.

Ja hölmöläisten touhulta kuulostaa sekin, että nimenomaan Tolsan asemanseudun kaavoitusprosessissa on koko ajan toitotettu, että ko. alueen koulujen kapasiteetti on nykyisille ja tuleville, alueelle muuttaville lapsille riittävä. Miksi ihmeessä siis Laajakallion koulun lapset eivät voisi jatkossa suunnata Heikkilään, kuten tähän asti? Kuinka tilanne on aiemmista laskelmista puolessa-vuodessa muuttunut?

Järki käteen nyt siellä päätöksiä tehdessä!

...
Kirjoittanut Kielikylpijöiden vanhempi, 01.03.2012
Melkoisen kohtuuttomalta tuntuu, että kun on sitoutunut lastensa kanssa kielikylpytielle olettaen opetuksen tapahtuvan tietyssä paikassa, niin lasten sopeuduttua systeemiin ja ryhmien muodostuttua tiiviiksi systeemi heitetäänkin nurin. Käytännössä nämä ryhmät ja luokat rikotaan, sillä onhan selvää, ettei osa porukasta pysty laittamaan lastaan noin paljon kauempana olevaan kouluun. Osalle kielikylpijöistä matka tulisi aivan kohtuuttomaksi. Täysin järjettömältä tuntuu myös, että kielikylpy-ekaluokkalaisten pitäisi siirtyä koulun jälkeen eftikseen Gesterbyn koululle.
...
Kirjoittanut Järkyttävän nerokas säästökeino virkamiehiltä, 01.03.2012
Onko olemassa jokin järjellinen syy, miksi juuri kielikylpy ja musiikkiluokat siirrettäisiin Upinniemeen vai halutaanko vain kyykyttää koulushoppaajia, jotka etsivät lapselleen jotain omaa lähikoulua parempaa ? Taitaa kuitenkin olla niin, että kyseessä on loistava keksintö pienentää kunnan kustannuksia ! Kielikylpy ja musiikkiluokkalaisten vanhemmat nimittäin kustantavat itse lapsen koulumatkat, jos koulu ei ole lapsen oma lähikoulu. Näin kunta ei joutuisi rahoittamaan suurimman osan lasten koulumatkoja Upinniemeen, vaan matkakustannuksista vastaisivat näiden lasten huoltajat. Nerokasta,eikö totta ! Eikö päätösten tekemisessä todellakaan ole olemassa mitään muita arvoja kuin RAHA ?
...
Kirjoittanut Oikeaan suuntaan, 02.03.2012
Järkevältä näyttävä ehdotus, koska oppilasmäärältään liian suuret koulut ja luokat ovat huono asia varsinkin opetuksen ja sen laadun kannalta sekä opettajien jaksamisen vuoksi. Tällä tavalla saadaan Upinniemen kouluun oppilaita joille voidaan antaa juurikin sitä hyvää ja laadukasta opetusta hienossa ympäristössä.
...
Kirjoittanut Hienoa!, 02.03.2012

Oletan automaattisesti, että: koulukuljetus järjestetään asianmukaisesti niin, että liian pitkiä odotus/kuljetusaikatauluja ei tule.

"Oikeaan suuntaan": olet aivan oikeassa. Tässä haetaan helpotusta kokonaisuudessaan keskustan ja Kantvikin alueen kouluille. Tämä on juuri se oikea suunta.

Älkääpä puhuko mistään ympäristövaikutuksista kun lapsia kuljetetaan bussilla 10km :D Aivan naurettavia argumentteja. Olen ympäristötieteilijä ja noin faktojen valossa ei yhdellä bussikuljetuksella ei ole yleismaailmallisesti mitään väliä. Jos näin todella ajettelette, silloin joka ikisen lapsen on käytävä maantieteellisesti lähintä koulua ja saadaan unohtaa kaikki musiikki yms luokat.

Ehkä kunta on kuitenkin katsonut tämän helpoimmaksi, siirtää kokonaisia luokkia. Näin ei rikota luokkia ja kaikkia luokkatasoja säilyisi kaikissa kouluissa, mikä on hyvä asia. Tämä voi olla kuitenkin jopa aivan ajateltu asia! Ja tosiaan musiikki- ja kielikylpyopetus on vapaaehtoista. Tosin aivan taatusti riittää myös oppilaita näille luokille Upinniemen kouluun. Ei muissakaan kunnissa ko. opetusta anneta siinä lähimmässä koulussa - vaatii myös uhrauksia. Ja jos ko.luokille tullaan jo nyt kauempaa, ei se siirto keskustasta Upinniemeen ole siihen enää paljon lisää.

Toki nyt täytyy ensin tutkia Upinniemen koulun kunto, jos se todella on hyvä - kannatus Upinniemelle ja näin saadaan ennen kaikkea lapsille laadukkaampaa opetusta.
...
Kirjoittanut Muumimamma, 02.03.2012
Ei kai kukaan ihan oikeasti oleta, että eka- ja tokaluokkalaiset kulkevat BUSSILLA?! Järjetön ajatus. Olen tosi, TOSI pahoillani teidän puolesta jotka mahdollisesti tuohon homekouluun joudutte lapset viemään :(
...
Kirjoittanut tulevien koululaisten äiti, 02.03.2012
On totta, että kielikylpy- ja musiikkiluokille varmasti löytyy oppilaita myös Upinniemen kouluun. Meidänkin perheessä näitä varmasti harkittaisiin vakavasti, jos Upinniemen koulusta tulisi meidän tulevien koululaisten oma koulu muutenkin. Peräänkuulutan kuitenkin jatkuvuutta ja siksi ymmärrän kirjoittajaa Kielikylpijöiden vanhempi. Ei meilläkään ole halua valita erikoisluokkaa Upinniemestä, jos erikoisluokka muuttaakin taas muutaman vuoden päästä takaisin keskustaan. Eli nämä erikoisluokkia koskevat päätökset on sitten kyllä tehtävä pitkän aikavälin päätöksiksi. Näillä luokilla oppilaat ovat kuitenkin erilaisessa asemassa perusluokkiin verrattuna, koska koulukyytejä ei koulu järjestä tai kustanna. En ole tätä vaatimassakaan, mutta silloin osin nojaudutaan vanhempien kuljetusvalmiuteen ja sen takia on iso asia, sijaitseeko koulu tänä vuonna Upinniemessä ja ensi vuonna keskustassa jne.
...
Kirjoittanut No ei todellakaan ole hienoa, 02.03.2012
"Ja tosiaan musiikki- ja kielikylpyopetus on vapaaehtoista."
Eikö tullut mieleen, että valinnassa voi painaa moni muukin syy kuin erikoisopetus. Monelle tällä hetkellä kielikylpyeskarissa olevalle kielikylpy on juuri siinä lähipäiväkodissa ja lähikoulussa. Jos opetus olisi Upinniemessä, olisi hyvin moni valinnut toisin. Kielikylpy EI ala koulussa vaan jo päiväkodissa ja eskarissa ja vaatii päiväkodin ja koulun saumatonta yhteistyötä. Lisäksi ruotsinkielisen koulun läheisyys on hyvin tärkeää. Nyt ollaan repimässä pikkulapset tutusta, juuri opetellusta ympäristöstä, jonnekin tuntemattomaan paikkaan ja venytetään matka-ajat muutamasta minuutista reilusti yli tuntiin. Käytännössä monen vuoden työtä ollaan romuttamassa jonkun selvästi valmistelemattoman päähänpiston johdosta. Olen ymmärtänyt, että myös musiikkiluokilla tulee olemaan paljon vastaavanlaisia ongelmia. Ensi kerralla voisi kysyä ja valmistella ennen kuin suututtaa muutama sata perhettä raivon partaalle. Jos Upinniemen koulun voi kunnostaa "pikkurahalla", hienoa, sitä varmasti tarvitaan Upinniemen lähistölle muuttavien lasten koulutukseen aivan lähivuosina. Nyt hyvin toimivia rakenteita ei ole syytä sen takia repiä hajalle.
...
Kirjoittanut Päiväkotilaiset bussiin?, 02.03.2012
Muumimammalle täydennyksenä: Eka- ja tokaluokkalaiset ehkä jo voivatkin, mutta kun kielikylpy alkaa jo 4/5-vuotiaana. Todellako pitäisi laittaa 4-vuotias yli tunnin matkalle bussiin kun muutenkin on aika rankkaa aloittaa täysin vieraskielisessä ympäristössä. Juuri tällöin ympäristö saisi olla mahdollisimman tuttu ja turvallinen.
Vai ehdotetaanko kenties kielikylpypäivähoidon/-eskarin ja -koulun täydellistä eriyttämistä? Huh huh.
Kunta ehkä ajattelee säästävänsä, kun laitetaan koulukuljetuksella sellaiset, jotka muutenkin "joutuvat" siitä maksamaan. No, loppujen lopuksi yllättävän harva saattaa maksaa. Kävely ja omalla autolla työmatkan yhteydessä vienti lienee aika normitapa tällä hetkellä.
...
Kirjoittanut Muumimamma, 02.03.2012
Onko joku IHAN VAKAVISSAAN pistämässä pientä eka- tai tokaluokkalaista BUSSILLA kouluun?? Halooo, onks ketään kotonaaaa!!
...
Kirjoittanut Olkaa aikuiset aikuisia!!!, 02.03.2012
Bussilla olen minäkin mennyt ekaluokalla kouluun eikä minulle ole siitä traumoja jäänyt. Eiköhän siihen vaikuta vanhempien mielipide ja asenne. Luulenpa, että jos kyse ei olisi musiikkiluokkalaisista ja kielikylpylapsista tämmöistä hälyä asiasta ei nousisi. On muillakin lapsilla harrastuksia koulun jälkeen eikä vain musiikkiluokkalaisilla...Upinniemi on ihan hyvä paikka käydä koulua!
...
Kirjoittanut Hieman epäilen harhautusta, 02.03.2012
Nyt vaikuttaa siltä, että tässä ollaan tekemässä jotakin näppärää temppua. Mihinkä liittyen, en tiedä.
Rakennetaan suuri häly, jotta voidaan tehdä asian piilossa jotakin, mikä näyttää kompromissilta ja voitolta hälyn kohteille.
Tai sitten tällä tavalla saadaan Upinniemen koulun purku musiikki- ja kielikylpyluokkalaisten vanhempien syyksi :)
...
Kirjoittanut Aivan sama, kenet ollaan siirtämässä, häly nousisi, 02.03.2012
"Olkaa aikuiset aikuisia!!!" Kuvittelet, että keskustelua käydään vain, koska kyseessä on kielikylpy- ja musiikkiluokkalaiset? Ja jos vaikka keskustan kouluista päätettäisiin siirtää 1 - 3 luokkalaiset Upinniemeen, niin kaikki olisivat hiljaa ja tyytyväisiä kun paletti sekoitetaan? Voi pyhä Sylvi-täti sentäs!
Itselläni ei ole edes "omaa lehmää ojassa" asiassa, toisin sanoen, minulle on periaatteessa aivan sama missä musiikki- tai kielikylpyluokka sijaitsee tai onko niitä olemassa ylipäätään. Itse vain tykkään, että lapsilla on hyvä olla vaihtoehtoja olemassa normaalille peruskouluputkelle. Samalla on pelko, että hakijamäärät musiikkiluokille vähenevät tai ainakin hakijoiden "laatu" heikkenee.
Harrastuksista puheen ollen, jos olette käyneet kuuntelemassa musiikkiopiston oppilaiden musiikkiesityksiä, en ole enää varma onko kyseessä harrastus. He soittavat sen verran taitavasti, että kyseessä on enemmänkin ammattiin valmennusta.
Linja-autolla minäkin olen kouluun mennyt, ja edelleenkin olen hyvissä voimissa. Vanhempani menivät suksilla, hekin ovat vielä elossa. Ei minulla, eikä vanhemmillani ollut edes muita vaihtoehtoja! Kaiken lisäksi, muuten, olen asunut elämästäni kuutisen vuotta Upinniemessä enkä helposti matkapahoinvoivana ihmisenä voinut käyttää linja-autoa kylille tultaessa. Sen verran kimurantti tie siellä on.
...
Kirjoittanut Jussi, 02.03.2012
Hyvin on joskus vuonna yks ja nakki pystytty kulkemaan Kantvikista Upinniemeen kouluun ;) silloin joskus enenkuin Kantvikissa edes koulua on ollut kävivät Kanttulalaiset Upinniemessä koulua. Kuljetus silloin oli järjestetty siten että koululaiset kulkivat normaali vuorolinjoilla eikä millään erillisillä kuljetuksilla joten niiltä osin se ainakaan ympäristöä haittaava tekijä on?? Jopa uimamahdollisuus on Upinniemen koululaisilla aikanaa ollut Upinniemen uimahallissa joten puittee ainakin pitäisi olla kohdillaan...
...
Kirjoittanut Kantvik, 02.03.2012
Turvallinen 0,5 km:n kävelymatka kouluun vaihtuukin 8 km:n bussimatkaan? Koti on Kantvikissa, mutta koulun eteläpuolella, joten lähikoulu olisi Upinniemi. Haloo?!?
...
Kirjoittanut Musaluokkalaisen vanhempi, 02.03.2012
Linja-autolla on itsekin matkustettu maalla koko kouluikä, eikä se herkkua ollut odotusaikoineen säässä kuin säässä. Sitä soisi lapsensa hieman helpommalla pääsevän, nykyaikana ja taajama-alueella.

Upinniemi on epäilemättä hieno paikka ja hyvä koulu (jos on terveellinen) lähiseutunsa lapsille, mutta ajatelkaa kääntäen, että jos alakoululaisten pitäisi ilman omaa valintaansa matkustaa sieltä monen koulun ohi esim. Gesterbyhyn. Ei tuntuisi reilulta, ei. Kantvikin koulu kuulostaa ihan kohtuulliselta vaihtoehdolta tästä vinkkelistä. Toki aina on surku kun kouluja lopetetaan. Vielä voin myöntää, että ahdasta on Kirkonkylän koulussa, lapsemme musaluokalla on 32 oppilasta ja istuvat kylki kyljessä, mutta silti siellä homma toimii hyvin loistavan open ja vuosien mittaan hyväksi hiottujen/koettujen yhteistyösysteemien ansiosta mm. musiikkiopiston kanssa.
...
Kirjoittanut Tero Strand, 02.03.2012
Kohun herättänyt esitys on virkamies esitys. Omasta puolestani voin sanoa, että tarkoitus on tarkistaa oppilaaksiottoalueiden rajoja niin, että Gesterbyn, Keskustan, Kantvikin ja Upinniemen kouluissa olisi sellainen määrä lapsia, joka niihin on suunniteltu. Kielikylpy- ja musiikkiluokkia ei mielestäni pidä siirtää, sillä nämä luokat eivät ole tällä hetkellä "oppilaaksiottoalueiden" piirissä.
Minä äänestin sen puolesta, että lapsilla olisi riittävästi tilaa kouluissa eli kouluihin ei laitettaisi liikaa ryhmiä (niin kuin nyt on). Keskustasta ei siirretä ketään Upinniemeen vaan rajoja muutettaisiin laajentamalla tai pienentämällä oppilaaksiottoalueita.

Lisäksi päätimme ettei mitään tehdä, jos Upinniemen koulu on huonossa kunnossa. Seuraavaan lautakuntaan tulee tästä lausunto.
Uuden koulun tuleminen keskustaan kestää vielä kauan. Siksi on hyvä pohtia miten mahdollisimman kivuttomasti saamme lapsille hyvät, riittävät ja sopivat koulutilat. Kaikki tilastot osoittavat keskustan koulujen (Kantvik, Keskuskoulu ja Gesterby) olevan liian täynnä.

Ja vielä uudelleen lopuksi. Musiikki ja kielikylpuyluokkia ei kannata siirtää muaalle
...
Kirjoittanut Huono myyntimies, 02.03.2012
Ahaa...Lautakunnan jäsenetkin lienevät seikkailleen Pisan maisemissa. Kotokunnan keskustassa tosin.

http://www.pahkailija.fi/index.php/pilkettae-silmaekulmassa/pomo-ja-adolf/617-pomo-ja-adolf-seikkailevat-pisan-maisemissa

Ei baan. Kuten Tero Strand ilminteeraa, esitys on vissiin toimeksisaaneen virkamiehen eikä sen ole tarkoituskaan varmaan toteutua. Sinänsä täytyy lukea esityksen eduksi se, että keskustelu on herännyt ja kaiken takana on oltava lasten paras. Eikö niin?
...
Kirjoittanut Äiti, 02.03.2012
Muumimammalle: 51 eteläpuolelta lapset on tähänkin asti tulleet bussilla Heikkilän kouluun. Ihan ongelmitta eka- ja tokaluokkalaisetkin isompien joukossa. Ei kylläkään tuo ihan metrin päähän ulko-ovesta kuten ehkä vanhemmat aiemmin päiväkotiin veivät autolla.
...
Kirjoittanut Ihmettelevä äiti, 02.03.2012
Puhuttaessa erityisluokista. Miten nämä oppilaat, jotka opiskelevat osittain erityyppisissä pienryhmissä oman luokkansa lisäksi koulussaan. Kuinka nämä luokkarakenteet säilytetään ja näiden pienten oppilaiden eritystarpeet otetaan huomioon? Otetaan esimerkiksi Kantvikin koulu, josta osa oppilaista olisi siirtymässä Upinniemeen. Pidetäänkö sitten molemmissa koulussa pienryhmäluokkia vai kuljetetaanko nämä erityis-/lausuntolapset erikseen Upinniemestä Kantvikiin omaan ryhmäänsa esim opiskelemaan matematiikkaa tunniksi???? Tuskinpa vain ainakaan ensimmäinen vaihtoehto toteutuu, koska tällöinhän resurssi määrä tuplaantuu taikka sitten erityisopettajat seilaavat koulusta toiseen. Vai tehdäänkö tämä myös sitten näiden pienimpien ja erityistukea koulun käynnissään tarvitsevien lasten kustannuksella.

Bussikuljetuksista; tuskinpa vuorobussit pelkästään näihin kuljetuksiin riittävät.

Upinniemen uimahallista; onhan se hienoa, että on uimahalli, mutta onko se koulun käytettävissä ja tuskinpa nykyisillä käytettävissä olevilla resursseilla sinne edes pystytään pienten koululaisten kanssa menemään altaan syvyyden vuoksi.

Lisäksi kunnalta tullut tiedote oli erittäin epämääräinen, siitä ei tarkkoja rajoja selvinnyt, ketä asia todella koskee, mistä oppilaaksiottorajat tarkalleen kulkisivat. Puhumattakaan kirjoitusvirheistä, joku olisi voinut tiedotteen edes oikolukea ja sitä paitsi nykyisissä tekstinkäsittelyohjelmissa on oikoluku.
...
Kirjoittanut pöyristynyt, 02.03.2012
Nyt on lautakunta tehnyt aprillipilan kuukauden etuajassa :) Jostain kumman syystä Laajakallion lapset on myös laitettu yhteisvastuuseen, vaikka Strandin kirjoituksessa ei ilmene mitenkään Heikkilän koulun tilanahtaus. Että pyöritetään tasapuolisesti kaikkia alueita.
Päättäjät ovat vastuussa sanoistaan. Lautakunta on hyvää vauhtia aiheuttamassa keskustan alueen lapsille ja perheille stressisä, saa nähdä näkyykö tämä tulevaisuudessa ruuhkana nuorten hyvinvointiasemalla :(
...
Kirjoittanut Antero Paljakka, 03.03.2012
Lautakuntakollega Tero Strandia kompaten tämä suurimman kohun aiheuttaja eli ehdotetut toimenpiteet oppilaaksiottoalueiden muuttamiseksi ovat virkamiesten näkemyksiä siitä miten lautakunnan päätös pitäisi toteuttaa.

En päässyt mukaan lautakunnan 22.2. kokoukseen koska se pidettiin lasten talvilomaviikolla ja olin perheen kanssa lomamatkalla. Olisin kuitenkin äänestänyt esiktyksen mukaan eli tätä toteutunutta päätöstä vastaan. Minusta nopeatahtinen ja vain osaa kuntaa koskeva oppilaaksiottoalueiden kikkailu on täysin päätöntä toimintaa, jossa yhden kyläkoulun "pelastamisella" laitetaan tuhansien ihmisten usko kunnalliseen päätöksentekoon koetukselle.

Kaikki sympatia upinniemeläisille mutta suurempaa kuvaa katsoen on pakko edelleen olla sillä linjalla, että lautakunta ei enää pysty ylläpitämään Upinniemen koulua.

Oppilaaksiottoalueita on syytä tarkastella mutta se on tehtävä huolella ja ajan kanssa. Prosessi kannattaa aloittaa kesän jälkeen ja tuoda vaalien jälkeen valitun uuden lautakunnan käsittelyyn ensi keväänä.
...
Kirjoittanut Musaluokkalaisen vanhempi, 03.03.2012
Asianomaisena voin kertoa, että esim. musaluokkalaisen koulumatka Överbystä Upinniemeen on oikeasti pitkä, kilometreissä 15 ja ajallisesti varmasti moninkertainen mahdollisine bussinvaihtoineen ja odotusaikoineen. Vaikka saisi koulukuljetuksen (saako edes, koska lähikoulu olisi Gesterby), nekin kestoltaan pitkiä kiertelyineen ja pysähdyksineen. Nyt 2 km:n koulumatka sujunut keskustaan kävellen, pyörällä, bussilla tai vanhempien kyydissä. Upinniemeen ei tavallinen työaikaa noudattava vanhempi ehdi aamuisin lastaan viemään, esim. meillä tekisi 30 min extraa, työmatkat muutenkin pitkät Vantaalle ja Helsinkiin. Olemme muuttaneet nykyiselle alueelle, taajamaan juuri siksi, että palvelut olisivat lähellä ja koulumatka siedettävä. Eli tämä siirto ulosmitattaisiin pienen koululaisen jaksamisesta ja perheen yhdessä viettämästä ajasta. Ja miten käy yhteistyön musiikkiopiston kanssa, esitysten ja harjoitusten? Olisi pitänyt tutkia ensin Upinniemen koulun kunto ja vielä sen jälkeen mitkä ovat lisävaikutukset siirrettävien luokkien koulutiehen kilometreinä, tunteina, kustannuksina. Ja moniko mahdollisesti mieluummin lopettaa musaluokan/kielikylvyn kuin vaihtaa koulua. Onko ao. kouluilta kysytty vaikutuksia?
...
Kirjoittanut ihmettelijä, 03.03.2012
Miksi aina tälläisestä asiasta nousee noin kova "häly"?? Me kaikki vanhemmat haluamme tietysti, että lapsellamme olisi mahd.lyhyt ja turvallenen koulumatka, mutta järki (eikä tunne) nyt käteen. Meidät vanhemmat ja sitä myötä myös lapset on "opettu" liian hyvään..pettymyksiä ei saa tulla..kännyköillä kontrolloidaan lapsia jne..
Kyllä lähes kaikista meistä on kasvanyt lähes normaaleja vaikka koulumatka olisikin kuljettu bussilla.. Hyvin ne toimii.. toki jos matka on aivan kohtuuton niin siinä ei järkeä. Ei ylitäytetyt koulut ole mieleisiä oppilaille eikä opettajillekkaan. JOS Upinniemen koulu on kunnoltaan siinä kunnossa, että sitä ei tarvitse lopettaa, niin suosittelen sitä koulua.. En tiedä ahdistaako vanhempia enemmän koulu vai "varuskunta"?? Kummassakaan ei ole mitään vikaa!!
T: Itse siellä onnelliseti joskus asunut ja käynyt koulunsa myös siellä / 3-lapsen vanhempi
...
Kirjoittanut Alakoululaisen isä, 03.03.2012
1. Kyse ei ole suuresta kuvasta, vaan nimen omaan pienimmästä kuvasta; Oppilasyksilöstä joka,
- ei saa suuressa ryhmässä tarvitsemaansa tukea opettajalta, koska opettajan aika ja huomio ei kerta kaikkiaan riitä
- ahdistuu ja syrjäytyy suuressa ryhmässä
- tulee kiusatuksi koska valvova silmä kiusaamista ei massasta erota
- tutustuu psykologiin jo alakouluikäisenä
- koko perhe elää tätä ahdinkoa pienen koululaisensa kera
- jne. jne.

2. Ja pienestä kuvasta: Opettajasta joka,
- tsemppaa parhaansa mutta ahdistuu ja masentuu, koska ei koe onnistumisen tunnetta kutsumusammatissaan mahdottoman haasteen edessä (suuri ryhmäkoko)
- kokee jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta öin ja päivin koska ei jaksa eikä ehdi suoda opetustaan, ohjaustaan ja huomiotaan pienille oppilailleen riittävässä määrin
- tutustuu psykologiin, alkoholiin, lääkkeisiin tai palaa loppuun
- jne. jne.

a) Keskustan koulut on ylibuukattu ja Kantvik täynnä. Se, miksi koulut on ylibuukattu, on tietenkin ollut vain ja ainoastaan lautakunnan ja opetustoimen virkamiesten ansiota, koska he juuri päättävät/määräävät jokaisen oppilasyksilön osalta siitä, mikä on jokaisen oppilasyksilön koulu. Siis joko lähikoulu oppilaaksiottoalueen mukaan tai hakemuksesta muu koulu. Hakemukset käsittelee lautakunta tai se virkamies, jolle toimivalta on delegoitu.
b) Oppilaaksiottoalueita on muuteltu aina vain osaa kunnasta koskien mm. viimeksi Masalassa ja sitä edellisen kerran Veikkolassa. Tämä muutos koskisi nimen omaan ylibuukattua keskustaa, mistä syystä lautakunnan enemmistö ymmärtääkseni päätöksensä teki.
c) Oppilaaksiottoalueiden merkitys on lähinnä se, mitkä koulumatkat kunta maksaa (oppilaalle osoitettu lähikoulu). Vanhemmat voivat hakea lapselleen paikkaa muusta koulusta, mutta maksavat matkat itse. Jos tilaa on, voidaan paikka muusta koulusta hakemuksesta myöntää.
d) Jos noudatetaan koululautakunnan (SVOL) omaa linjausta vuodelta 1999 (voimassa oleva), niin 1-2 luokkiin enintään 25 lasta ja 3-6 luokat enintään 30 lasta, mikä on sekin jo aivan liikaa. Jos ryhmäkoot koulussa ylittävät tämän, ei lautakunnan tulisi paikkaa hakemuksesta tällaiseen kouluun myöntää. Keskustassa niin on kuitenkin menetelty, mikä on ollut vastoin lautakunnan omaa linjausta.
e) Ylibuukkauspäätösten takana on suuri kuva; koulu on mitoitettu esim. 240 oppilaalle ja 10 ryhmälle. Tähän yhtälöön peilaten koulussa saattaa olla tilaa, siis alle 240 oppilasta, mutta ryhmäkoot vaikkapa kakkosluokilla ovat 30 lasta/ryhmä ja vitosluokilla 20 lasta/ryhmä. Tilaa siis on jos 240/10 ei ylity, ja eikun myöntämään pulpettipaikkoja hakemuksesta kakkosluokkalaislle, koska suuren kuvan mukaan koulussa on tilaa.
f) Keskustan tuleva koulu avaa ovensa aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua (???).
g) Keskustan koulu maksaa noin 20 milj.€. Siis 700 pulpettipaikkaa
h) Upinniemen koulun peruskorjaus siten, että saadaan 250-300 pulpettipaikkaa lisää, maksanee 0,5 miljoonaa tai sen alle. Siis todella karkeasti arvioiden murto-osan siitä, mitä joskus tulevaisuudessa keskustassa pulpettipaikka maksaa. Peruskorjattu koulu on tilauksesta 2 kuukaudessa valmis.
i) Lautakunnan budjetista ei mene euroakaan remontteihin tai rakentamiseen. Lautakunnan budjetista sen sijaan maksetaan opettajien palkat, oppilaiden matkakulut ja toiminnassa olevien koulujen ylläpitokulut. Jos noudatettaisiin lautakunnan ryhmäkokolinjausta, ei palkkarahaa linjauksen mukaiselle opettajamäärälle riitä, mistä saamme kiittää kunnanhallitusta ja valtuustoa.

Suuren kuvan mukaan ja leveällä pensselillä maalaillen tehtiin yhteiskuntakokeilua joitain kymmeniä vuosia tuossa itänaapurin nyt jo sortuneessa suunnittelutaloudessa tunnetuin tuloksin. Korean niemimaalla tätä yhteiskuntakokeilua jatketaan edelleen. Kyllä; Surkea ajatus, mutta kumman tuttu.

Kyse ei kai ole Upinniemen koulun pelastamisesta, vaan kohdista 1. ja 2., miltä kohtalolta lautakunnan enemmistö haluaa lapset, vanhemmat ja opettajat säästää. Noiden kohtien mukainen tilanne keskustan kouluissa on jatkunut jo vuosia, mikä tuli TAAS ilmi koulujen johtokuntien kevätkokouksissa.

Ps. Erityisluokkien siirtämisehdotus on nähdäkseni valmistelevan virkamiehen karkea provokaatio, joka on osa "suurta kuvaa" siinä mielessä, kuin itse tässä kommentissa suuren kuvan nään. Raija Vahasalo jyrähtää valtio- ja kuntapäättäjänä Kirkkonummen sanomissa erityisluokkien puolesta. Ihan oikein ja hyvä niin. Miten hän kommentoi opettajana tavisluokkien tilannetta keskustan kouluissa?
...
Kirjoittanut Naapurin hemmo, 03.03.2012
Antero: Kommenttisi kullostaa tutulta. Mites se meni...Ai niin...Eräs mr Kokkonen taisi olla myös lomalla erään tärkeän kokouksen aikana ja varavaltuutettu äänesti tuolloin väärin. Merkittävää on, että varavaltuutettu oli kuitenkin kutsuttu kokoukseen..Varajäsenesi on tunnetusti tästä asiasta eri mieltä kuin sinä. Taisit tietää päätösasiasta etukäteen kun sinulta pääsi unohtumaan tuo ilmoitus varajäsenen kutsumisesta kokoukseen lomasi johdosta. Silloinhan äänestytulos olisi ollut 6-3 jatkoselvittelyn puolesta ja lakkauttamista vastaan.
...
Kirjoittanut Musaluokkalaisen vanhempi, 03.03.2012
Käykää lukemassa tästä lehdestä ehdotus, että Upinniemen koulusta (jos on kunnossa) voisi tehdä urheilupainotteisen. Mutu-tuntumalta tämä idea voisi ratkaista ongelmat, oppilaat löytyisivät vapaaehtoisesti.
...
Kirjoittanut Taustoja, 03.03.2012
Onkohan tämän Upinniemen koulun ehdotusten taustalla se, että halutaan siirtää fokus pois kuntajohdon kyseenalaisista kikkailuista keskustan uuden koulukeskuksen kohdalla. Uusi keskustan koulu olisi pitänyt saada alulle jo vuosia sitten (kunnantalon sijasta). Helpompaa on järjestää toimivat kuljetuksen kuntakeskukseen kuin sieltä pois päin kuten esim Upinniemeen. Ei pieniä lapsia voi kuljetella kilometrien päähän sen takia, että kuntajohto ei kykene tekemään tehtäviään.
...
Kirjoittanut Pauliina Juntunen, SVOL varapj., 04.03.2012
Kiitän puolestani kaikkien koululaisten vanhempia, jotka ovat omalta osaltaan heränneet huomaamaan, millainen tilanne on koulussa ympäri Kirkkonummea. Tilanne tulee aina yllättäen ja se tulee tärkeäksi siitä alkaen, kun se koskee omaa lastaan. Me lautakunnassa olemme perehtyneet asioihin jo yli 3 vuoden ajan, osa tätäkin kauemmin. Siksi katselemme päätöksenteossa asioita laajemmin kuin vain yhden koulun osalta, jotta koulupäivät, joihin vanhemmat eivät itse osallistu, sujuisivat ympäri kuntaa yhtä laadukkaina.

Jatkossa toivoisin, että saisimme teistä aktiivisista vanhemmista tukea ja voimaa painostaa mm. muita valtuutettuja ja ennen kaikkea kunnanhallitusta huomiomaan kasvukunnan päivähoito- ja kouluasiat nykyistä paremmin. Mm. keskustan alueen koulun viivästyminen ja Masalan päiväkodin rakentamisen lykkääminen ovat esimerkkejä siitä, miten kuntamme päätöksentekijät paneutuvat lasten ja nuorten tarpeisiin. Lisäksi se, että lautakuntamme alaisuudessa olevat asiat aiotaan toteuttaa vuonna 2012 yli 2 milj. euroa pienemmällä budjetilla kuin on tarve, tulee näkymään ilman muuta kuluvan vuoden aikana näissä samoissa asioissa.

Ohessa haluan kertoa keskustan alueen koulujen vanhemmille päätöksentekoon liittyen pari tausta-asiaa. Lasten, opettajien ja oppimisen kannalta ei ole optimaalista joutua vuodesta toiseen toiminaan liian ahtaissa ja opetukseen soveltumattomissa tiloissa. Koska keskusta-alueen kipeästi tarvitsema koulu on viivästynyt jo liiaksi ja tulee viivästymään edelleen jopa viisikin vuotta, on tilapula ratkaistava nyt jollain keinolla. Valtuusto jatkaa vääntämistä luterilaisen seurakunnan kanssa jopa keskusta-alueen koulutontin ostamisesta, joka johtaa melko suurella todennäköisyydellä valitusprosessiin, mikä osaltaan viivästyttää hanketta lisää. Se tie on siis tukossa toistaiseksi.

Väistötilana on vain tyhjäksi jäävä Upinniemen koulu, jota on syytä harkita vakavasti nyt, kun se muussa tapauksessa suljetaan tai sitten unohtaa tilanahtauden ratkaiseminen nyt lopullisesti. Muuta tilapäistilaa ei ole olemassa tai tulossa. SVOL:n jäsenet saivat lukea esittelijän tekstistä kosteusvaurioista, jonka vuoksi tilanteeseen haluttaan ehdottomasti ja ensisijaisesti saada lisäselvyys asiantuntijan toimesta, joka osannee kertoa mm. talon korjausrakentamisen tilanteesta. Tämän lisäksi tarvitaan löydöksiä (tutkimustuloksia) ja mahdollisia oireita yhdistäneen asiantuntijan (lääketieteellinen) näkemys riskin/haitan suuruudesta. Nämä kaksi asiaa ovat olleet lautakunnan prioriteeteissä päällimmäisinä. Mikäli osoittautuu, että rakennus sisältää suuria terveysriskejä, on eettisesti ja moraalisesti oikein tyhjentää koko talo pian. Toisin sanoen, etsiä tilapäistilat rakennuksessa nykyisellään toimivan päiväkodin lapsille. Tätä emme siis vielä päättäjinä tiedä.

Virkamiehet ovat aloittaneet 22.2.12 jälkeisen SVOL:n kokouksen jälkeen omat valmistelunsa. Prosessiin kuuluu kuulla kuntalain mukaan kuntalaisia jo valmistelun alla olevista asioista. Muistutan, että tuleva ratkaisu ei ole mitenkään väliaikainen, vaan erittäinkin pitkäaikainen pienen lapsen vinkkelistä käsin. Kaikkien edun mukaista on siirtää ryhmiä tai koulupiirirajoja siten, että siirron jälkeen lapset saavat jatkaa juuri niissä ryhmissä ”evakkoajan” loppuun saakka, mikäli siirtoihin ryhdytään. Mutta se tapa ja keino ja perustelut, joilla Upinniemeen on nyt esitetty siirrettäväksi mahdollisesti oppilaita, ei toistaiseksi ole ollut lautakunnan päätettävissä. Tällä hetkellä on olemassa asiasta vain virkamiehen esitys, jota esim. itselläni ei edes ole, vaan joista olen itsekin lukenut täältä Verkkonummesta ja teidän vanhempien viesteistä. Ilman muuta lautakunta tulee pyytämään ja saamaa virkamiehen perustelut sekä tekemään mahdollisia muutosesityksiä, mikäli tämän hankkeen ensimmäinen ehto täyttyy.

Toivon nyt kaikille osapuolille malttia ja rakentavaa keskustelua. Lautakunta ei missään tapauksessa ole perusteetta liikkeellä tilanahtauden helpottamisessa ja tulee jatkossakin perehtymään virkamiesten esityksiin huolella ja kantaa ottaen.
...
Kirjoittanut Silja Lappalainen, 04.03.2012
Hienot perustelut Pauliina. Toivon myös osapuolilta malttia, jotta voimme tehdä oikeat ja tosiasioihin perustuvat ratkaisut.
...
Kirjoittanut Moninkertainen äiti, 04.03.2012
Hyvä Pauliina ja muut päättäjät

Miksi ette ole toteuttaneet edellisen valtuustokauden kunanhallituksen päätöstä rakentaa keskusta-alueen kouu Gesterbyntien varteen uimahallin viereen kunnan omalle maalle??? Jos asiassa olisi edetty ilman Vesitorninmäki-kommervenkkeja, koulun rakentaminen olisi jo täydessä vauhdissa ja tilapulaa ei olisi. Keskusta-alueen oppilaat ja kodit ovat joutuneet jo vuosikausia kärsimään poliittisten päättäjien kissanhännänvedosta ja arvovalta-asemissa pysymisestä asiassa. Samaan aikaan niin Veikkolaan kuin Masalaankin on rakennettu uusia kouluja ja vanhoja on laajennettu ja laajennetaan. Räikeää epätasa-arvoa kunnan sisällä.

Viivottimella piirretyt rajat eivät ole tästä maailmasta. Sadan metrin päässä Kantvikin koulun eteläpuolella asuva ekaluokkalainenko kuskattaisiinkin lyhyen kävelymatkan sijaan bussilla Upinniemeen? Tai 10 minuutin turvallisen kävelymatkan päässä Brossa KT51:n eteläpuolella olevat oppilaat eivät saisikaan kävellä 10 minuutissa Kirkonkylän kouluun vaan heidän pitäisi kävellä nelinkertainen matka Kantvikiin?

Erityisluokat ovat olleet Kirkonkylän kóulun ja Gesterbyn koulun koko kouluyhteisöä rikastuttava osa. Musa Kirkonkylällä ja Kielikylpy Gesterbyssä. Nyt nämä siirrettäisiin omiksi saarekkeikseen erilleen Upinniemeen. Vai onko tarkoituksenakin jättää keskustan kouluihina vain tavalliset luokat - erityispainotuksenaan vain maahanmuuttajaluokat ja erityisopetusluokat? Siirto on mielestäni myös ideologinen: kielikylpy lopetetaan näin varmasti ja musa todennäköisesti. Päättäjät haluavat siis lopettaa kunnassa eritysluokat, kaikki vain samaan muottiin. Erikoista, kun uudessa kouluuudistuksessakin suunnnitellaan valinnaisaineiden karsimista. Kunta itse lopettaisi päätöksellään vielä lisää.

Musaluokka tekee tietääkseni tiivistä yhteistyötä viereisen Musiikkiopiston kanssa. Kielikylpy taas sijoitettiin käsittääkseni Gesrterbyhyn juuri sen takia, että ruotsinkielinen koulukeskus vieressä tarjoaa hyvät yhteistyön mahdollisuudet. Molemmat ajatukset romutettaisiin.

Tiedän, että molemmilta luokilta on ollut palljon oppilaita myös lukemassa ranskaa ja saksaa. Jos oppilaat siirretää Upinniemeen, he eivät voi enää kieliä valita. Ja taitavatpa kieliryhmät jäädä syntymättä sitten Kirkonkylälle ja Gesterbyhynkin.

Pelkään myös, että Helsinki ja muut naapurit vievät meiltä niin kielikylpyyn kuin musiikkiinkin painottuneet ja kouluttautuneet opettajat.

Luetteloani voisin vielä jatkaa mutta tämä riittänee. Upinniemen koulun muodollisesta säilyttämisestä maksetaan näillä kaavailuilla aivan liian kova hinta.
...
Kirjoittanut Kielikylpyläisen äiti, 04.03.2012
Pöyristyttävää... kielikylpy -ja musiikkiluokkien siirtäminen kunnalle halpaa... vanhemmat maksavat koulumatkat ei kunta!! tosin kunnan täytyy laittaa linja-autofirmaan pieni pyyntö, jotta lapset pääsevät kouluun... kouluhan voi alkaa klo 8.00, 9.00 tai jopa vasta klo 10. ja sieltä voi päästä jo klo 10.45, 12.00, 13.00 14.00 15.00 tai koulun kerhoista klo 16. Onkohan lautakunnan päättäjät pohtineet sitä? Kielikylpy- ja musiikkiluokan oppilaat asuvat ympäri Kirkkonummea, ensin matka keskustaan, jossa bussin vaihto ja siitä eteenpäin... kuljetus ei saa kestää yli 2,5 h. Osalla se täyttyy jo nyt tullessaan keskustaan kouluun.. oppilaskato uhkaa..ja keskustan koulut paisuvat kun lapsia ei enää ole kielikylvyssä eikä musiikkiluokilla... miten sitten oppilaat / opettajat jaetaan??
...
Kirjoittanut äiti, 04.03.2012
Uutta koulua ei ole tulossa vielä vuosiin.... Muistan keskustelun, josta aikaa lähes viisi vuotta. Ollessani kokouksessa, kuulin miten suureen kaupunkiin suunniteltiin uutta koulua; kaupungissa pohdittiin virkamiesten, opetushenkilöstön, vanhempien ja lasten sekä nuorten kanssa koulurakennusta - miten se palvelee oppilaita vielä vuosikymmenien päästä, millainen koulu pitää rakentaa, millaisia tiloja oppilaille ja opettajille, mitä ja minkälaisia mahdollisuuksia sinne rakennetaan kehittyvän yhteiskunnan muutoksen ja kehityksen kohdatessa. Painittiin ns. oikeanlaisten ongelmien kanssa !!!! Ei siellä pohdittu MINNE se rakennetaan vaan MILLAINEN / MINKÄLAINEN koulu rakennetaan. Puurot ja vellit ovat olleet sekaisin aiemminkin...aina... täällä Kirkkonummella
...
Kirjoittanut Yksi vain.., 04.03.2012
Hyvä Pauliina! Olet rohkeasti tuonut vaikean asian SVOL:n käsittelyyn. Pisteet SVOL:lle ja miinukset koulutoimenjohtajalle. Hyvät perustelut kerroit, totta joka sana!
...
Kirjoittanut Vanhemmat, 04.03.2012
Hyvä nimimerkki "Hienoa!". Me kielikylvyn tai musiikin painotuksen valinneet vanhemmat olemme kyllä tehneet tietoisen valinnan ja olleet valmiita "uhrauksiin". Molemmille luokille tulee oppilaita ympäri kunnan. Ja me vanhemmat olemme itse maksaneet tai hoitaneet kuljetukset. Koulun keskeinen sijainti ja saavutettavuus ovat olleet meille ainakin tärkeitä viimevalinnan kriteereitä. Nyt olemme voineet jättää lapset kouluun ja jatkaa työpaikalle junalla tai bussilla. Jos meidän pitäisi huolehtia kuljetuksesta Upinniemeen ja takaisin ennen ja jälkeen työpäivän, vaatimus olisi mahdoton. Koulupäivien alkamis- ja loppumisajat myös vaihtelevat. Järjetyisikö Upinniemeen myös sekä suomen- että kielikylpylapsille ruotsinkieleinen eftis? Monia käytännön ongelmia siis pedagogisten lisäksi.
...
Kirjoittanut Musiikkiluokkalaisen isä, 05.03.2012
Muistuttaisin kaikkia musiikkuluokkalaisten vanhempia ja kielikylpyvanhempia, että käynnissä on kuuleminen.

On erittäin tärkeää, että Helmen kautta lähetettyyn kuulemispyyntöön lähetetään perusteltu kirjallinen vastaus koulutoimeen tavallisena kirjeenä - ei sähköpostina tai Helmi-vastauksena - ja mahdollisimman pian.

Ellei näin tehdä, voidaan jatkossa esittää, että "asiaa ei olennaisesti vastustettu". Pelkkä Verkkonummessa esitetty mielipide ei riitä.
...
Kirjoittanut Ylläpito, 05.03.2012
Verkkonummen ylläpito on joutunut poistamaan kommentin, jossa oli linkki. Muistutamme lukijoita, että kommenteisssa ei hyväksytä linkkejä. Linkit ovat avoin kutsu spammaajille.

Ohessa poistettu viesti ilman linkkiä.

--
Kirjoittanut Nettiadressi, 05.03.2012

Allekirjoittamalla addressin VASTUSTAT Kirkkonummen kunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen pohjalta tehdyn selvityksen mukaisia muutosvaihtoehtoja eri koulujen osalta.

[linkki poistettu]


Toivottavasti vanhemmat muistatte ettei ehdokkaat Pauliina Juntunen, Maria Salonen, Petri Tiainen, Pirjo Salmi ja Tero Strand saa äänen-ääntä tulevissa kunnallisvaaleissa!
...
Kirjoittanut Kirjoittanut Nettiadressi on väärä tapa!, 05.03.2012
Nettiadressi on väärä tapa! Vaikka se ilmaisee mielipiteen, kyse on nyt kuulemisesta! Nettiadressit ovat muutenkin samaa kuin nyrkin puiminen taskussa. Eivät ne vaikuta mihinkään, paitsi nettiadressisivuston saamiin mainostuloihin.

Jos vastustus jää vain nettiadressin klikkaamiseen, pieleen menee.

Olen tehnyt lobbaamista yli 10 vuotta ammatikseni.
Oikea tapa on tämä:
1) Lähettää kuulemispyyntöön kirjallinen vastaus ja
2) ottaa yhteyttä valtaapitäviin suomenkielisen opetus -ja varhaiskasvatuslautakunnan, kunnanhallituksen ja valtuuston jäseniin, siis kokoomuksen ja rkp:n edustajiin - siitä huolimatta että et näitä äänestäisi koskaan. Näiden yhteystiedot löytyvät Kirkkinummen kunnan verkkosivuilta.

Keinoja on paljon muitakin, mutta tässä helpoimmat.
...
Kirjoittanut Musaluokkalaisen vanhempi, 05.03.2012
Nettiadressi on vain yksi väline, jolla kerätään nimiä - kannattaa käydä allekirjoittamassa, jos haluaa vaikuttaa sitäkin kautta. Viralliset vastineet toimitetaan ainakin Kivat Ry:ltä (Kirkonkylän koulun vanhempainyhdistys), Kimukoilta (Kirkkonummen Musikkiluokkien Tuki ry.) ja Kirkkonummen Kielikylpy Ry:ltä. Ja jokainen perhe, jota koskettaa, toimittakaa ihmeessä kirjallinen vastine kirjaamoon. Valtaapitäviin on oltu yhteydessä ja saatu jopa henk.koht. selventäviä vastauksia. Lukekaa heidän kirjoituksiaan näiltä samoilta sivuilta.
...
Kirjoittanut Äippä, 05.03.2012
Olisiko vanhaa kunnantaloa mahdollista kunnostaa koululaisten käyttöön? Nythän se on myynnissä, mutta eikö siinä olisi kunnalla valmiiksi jo tila mitä mahdollisesti käyttää? Sijaintikin olisi aika keskeinen. TAI, sikäli mikäli olen oikein ymmärtänyt, musiikkiopiston käyttämä Villa Haga on purku-uhan alla, eikö musiikkiopisto voisi muuttaa vanhan kunnantalon tiloihin?
...
Kirjoittanut toimitus, 05.03.2012
Toimituksen saamien tietojen mukaan vanhassa kunnantalossa oli ja on todella pahoja terveysongelmia, jotka johtuivat aikanaan väärin tehdystä remontista. Talo tarvitsee mittavan remontin, ennen kuin yhtäkään lasta voi päästää lähellekään taloa.
...
Kirjoittanut Musaluokkalaisen vanhempi, 05.03.2012
Siirtykää lukemaan ja kommentoimaan "Nyt puhuu opetustoimen johtaja", kiitos!
...
Kirjoittanut seppo, 07.03.2012
upinniemen koulu on vanhentunut tiloiltaan, todellinen luukku, mätä alakerta homeineen, ei sinne ketään voi siirtää, ovi säppiin ja nykyaikaista koulua rakentamaan.
...
Kirjoittanut Matti ja Teppo, 08.03.2012
(ja nyt myös...) Seppo kommentoi vastoin parempaa tietoaan, joka on kunnan tilahallinnolla ja sivistystoimenjohtajalla. 20 vuotta rakennuksia tutkineet korkeasti koulutetut ja alalla toimineet asiantuntijat eivät löytäneet hometta. Sepon nokka löytää. Silti koulu on kunnossa, vaikka kirjottaisit kuinka monta kertaa sen oleva homeesa.

Mistäpä Seppo tempaiset koulun ensi syksyksi? Periaatteesa koulu voitaisiin rakentaan Jokiniittyyn, mutta mistä löytyisi 20 miljoonaa euroa rahaa? Laskennallisesti esimerkiski 1 % kunnallisveroprosentin nosto tuottaa noin 3 miljoonaa euroa vuodessa kunnan kassaan.
...
Kirjoittanut Raija Vahasalo, 09.03.2012
Nyt kaikki vanhemmat kommentoimaan koulutoimistolle asiasta! Em. erikoisluokilla on ollut yli 20 vuoden ajan vakiintunut asema kunnassamme ja ne ovat olleet yksi hyvä vaihtoehto niille oppilaille, jotka tarvitsevat syvällisempää opetusta musiikista ja ruotsin kielestä.

Näiden luokkien sijaintipaikat ovat tarkoin harkittuja. Musiikkiluokkien toiminnan kannalta elinehto on tiivis yhteistyö musiikkiopiston ja Kirkkoharjun koulun musiikkiluokkien välillä. Instrumenttiopetus tapahtuu musiikkiopistossa koulupäivän jälkeen, yhteiskonsertit, tapahtumat, ym tapahtuvat yli oppilaitosrajojen. Kielikylvyllä puolestaan on yhteistyötä ruotsinkielisen Winelska skolanin kanssa. Se sijaitsee samalla alueella kuin Gesterbyn koulun kielikylpyluokat. Siirto Upinniemeen veisi luokilta mahdollisuudet hyvään ja monipuoliseen toimintaan. Lisäksi kaikki investoinnit ja hankinnat, jotka on tehty kyseisille luokille, menisivät hukkaan. Myös oppilaiden mahdollisuudet kulkea esimerkiksi Veikkolasta Upinniemeen vaikeutuisivat oleellisesti. En tiedä, onnistuisiko se edes lainmukaisen 2,5 tunnin rajan puitteissakaan. Kuljetukset menevät kaikki keskustaan, joten se oli yksi peruste, miksi musiikkiluokat 1986 vuonna perustettiin juuri Kirkonkylän kouluun. Myös kielikylpypäiväkodit sijaitsevat keskusta-alueella.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 01.03.2012 16:32 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0661 sekunnissa.