Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Koulu Miksi ei kannata pyrkiä musiikkiluokalle

Miksi ei kannata pyrkiä musiikkiluokalle

Sähköposti Tulosta

lastenjuhla - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummella saa korkeatasoista musiikkikoulutusta musiikkiopiston lisäksi myös musiikkiluokilla. Kirkonkylän ja Kirkkoharjun kouluissa on musiikkiluokkia kolmannesta luokasta yhdeksänteen asti. Musiikkiluokille pyritään peruskoulun toiselta luokalta. Jos ryhmissä on tilaa, alakoulun puolella voi pyrkiä muillekin luokka-asteille.

Musiikkiluokilla on mukavaa. Niillä on usein hyvä henki ja musiikkiesitykset ja yhteiset projektit paitsi lisäävät viihtyvyyttä myös opettavat lapsille monia hyödyllisiä taitoja. Silti moni epäröi musiikkiluokalle pyrkimistä. Syitä on erilaisia.

Olisi kurjaa vaihtaa koulua ja luopua ystävistä

On selvää, että uusi pelottaa. Onneksi kolmasluokkalaiset ovat vielä hyvin avoimia ja ennakkoluulottomia. Uusiin ystäviin tutustuu nopeasti. Musiikkiluokilla on vielä tavallista helpompaa tutustua ihmisiin, sillä yhdessä tehdään kaikkea mukavaa: tutustuminen ei jää pelkästään välituntien asiaksi. Myös musaluokkalaisten vanhemmat tutustuvat toisiinsa erilaisissa projekteissa, mikä parantaa luokan henkeä entisestään.

Ei minulla ole aikaa erilaisille koulun projekteille

Tekisi mieleni kirjoittaa, että hanki aikaa. Lapsesi on sen arvoinen. Mutta onneksi musiikkiluokkatoiminta on vähemmän niuhoa kuin Verkkonummen toimitus: eivät kaikki vanhemmat osallistu musiikkiprojektien järjestelyihin. Musiikkiluokalle ovat tervetulleita myös kiireisten vanhempien lapset.

Lapseni ei osaa nuotteja eikä soita soittimia

Musiikkiluokan pääsykokeissa mitataan musikaalisuutta laulaen ja taputtaen, toistaen perässä ja omaa esittäen. Aiempaa musiikkiharrastusta ei tarvita, sillä musikaalisuus on aivan eri asia kuin opetellut taidot. Lapsia ovat laulattamassa viisaat ja ystävälliset ammattilaiset, jotka tietävät, miten tehdä lapsen olo helpoksi ja iloiseksi. Kukaan ei halua lannistaa eikä nöyryyttää lasta.

Musiikkiluokalle on vaikea päästä: turhaa mennä kokeisiinkaan

Joinakin vuosina pyrkijöitä on enemmän kuin toisina. Viime vuonna pyrkijöitä oli ennätyksellisen paljon, toissa vuonna ennätyksellisen vähän. Jos pyrkijöitä on paljon, jää musiikkiluokan ulkopuolelle sellaisiakin lapsia, jotka jonain toisena vuonna olisivat leikiten mahtuneet sisään. Se on surullista, mutta yleensä vanhemmat ottavat asian raskaammin kuin lapset.

Pääsykokeita on kuitenkin arvostelemassa hyvin kokeneita ammattilaisia, joten arvostelun puolueettomuudesta voi olla varma. Sen sijaan koskaan ei voi etukäteen olla varma siitä, kuinka paljon pyrkijöitä on. Jos siis lapsesi laulelee ja tanssii tai naputtaa haarukalla pöydänreunaa erittäin ärsyttävällä tavalla, kun pitäisi syödä, hän saattaa olla sen verran musikaalinen, että viihtyisi musiikkiluokalla. Silloin kannattaa ehdottomasti käydä pääsykokeissa.

Normaali koulunkäynti kärsii musiikin lisätunneista

Ei kärsi. Musiikki tukee tutkimusten mukaan kaikkea muuta oppimista. Vaikka joitakin oppiaineita opetetaan hieman vähemmän, musiikkiluokkalaiset pärjäävät muiden aineiden kokeissa yhtä hyvin kuin muutkin.

Musiikkivalinta rajoittaa valinnanvapautta myöhemmin

Se on kyllä totta. Yläasteella musiikkivalinta vie kaksi valinnaisainetta 8. ja 9. luokalla. Se estää myös LUMA-luokalle hakeutumisen 7. luokalla, mutta tätä asiaa pyritään muuttamaan tulevaisuudessa.

Koulumatka pitenee

No sekin on totta useimmille. Uuden koulumatkan oppii kuitenkin melko nopeasti. Veikkolastakin saakka on kyllä käyty musiikkiluokalla sinnikkäästi, vaikka koulupäivät pitenevät kyllä matkan takia melko paljon.

Lapseni on ujo eikä pidä esiintymisestä

Takarivin laulajat ovat yhtä tärkeitä kuin eturivinkin. Ujoille löytyy runsaasti mahdollisuuksia harjoitella esiintymistä pikkuhiljaa ja kaikessa rauhassa. Ujot lapset saavat musiikkiluokassa myös positiivista palautetta ja onnistumiskokemuksia, jotka auttavat heitä kohtaamaan myöhempiä haasteita.

Jospa siis kuitenkin...

Tänä vuonna pääsykokeet pidetään maaliskuun puolessa välissä ja niihin on ilmoittauduttava palauttamalla omalle opettajalle koulusta saatu ilmoittautumislomake viimeistään 1.3.2012. Ja jos asia pohdituttaa, voi musiikkiluokkatoiminnasta ja pääsykokeista käydä kyselemässä enemmän Kirkonkylän koulussa tiistaina 28.2. klo 18.30.

Lisätietoja voi kysyä musiikkiluokanopettaja Elina Laakkoselta 040 1269 327/ 050 377 5368 tai etsiä Musiikkiluokkien tuen sivuilta.

Kommentit (2)Add Comment
...
Kirjoittanut musaluokkalaisen äiti, 29.02.2012
Olen iloinen, että kaikki lapseni pääsivät musaluokalle. Heillä on hyvät opettajat ja kivat kaverit. He eivät ainoastaan pakerra koulussa vaan tekevät myös mukavia yhteisiä asioita. Näin se yhteishenki syntyy välitunneilla pelattavaan jalkapalloonkin.
...
Kirjoittanut Juuri hetki sitten tulleen ilmoituksen mukaan, 01.03.2012
on mahdollista, että Kirkkonummen musiikkiluokka siirretään Upinniemen kouluun, kuten myös kielikylpyluokat Gesterbystä. (http://www.kirkkonummi.fi/ajankohtaista/prime101_fi.aspx/1/0/oppilaaksiottorajojen_tarkistaminen)
Tämä on taas pahinta mahdollista kiusantekoa mitä musiikkiluokalle, ja kielikylpyluokalle, voi tehdä! Koulumatkat pidentyvät päivässä yhteensä noin tunnilla (mikäli linja-autot osuvat aikataulullisesti kohdilleen) ja samalla viedään helppous siirtyä vaikkapa musiikkiopistolle koulun jälkeen opiskelemaan. Monet musiikkiluokalla olevista opiskelevat musiikkiopistolla taiteen perusopetuksen laajaa oppimäärää.
Upinniemen varuskunta on käytännössä tyhjenemässä jo muutenkin lapsiperheistä todella kovien vuokrapyyntöjen johdosta, samalla kun kaikki peruspalvelut ovat lakkautettu varuskunta-alueelta (ei postia, kauppaa, yms.). Koulussa on muutama oppilas ja kaksi opettajaa, päiväkoti on tosin parin ryhmän osalta täysin miehitetty. Nyt kunnan päättäjät ovat pohtimassa muualla asuvien "spesiaaliluokilla" opiskelevien kiusaamista. Kuulostaa enemmän siltä, että mikäli Upinniemen koulua "pelastetaan" siirtämällä nämä luokat sinne, voidaan muutaman vuoden kuluttua todeta, että näille luokille ei ole enää hakijoita (ne voidaan siis lakkauttaa) ja samalla Upinniemen koulu voidaan lopettaa. Kunta saa kauheasti taas säästöjä!

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 27.02.2012 09:46 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0679 sekunnissa.