Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kaavoitus ja rakentaminen Kunnan kaavoitusmonopoli murentuu

Kunnan kaavoitusmonopoli murentuu

Sähköposti Tulosta

Ervastintie - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Maan hallitus päätti budjettineuvotteluissa myös tulevasta metropolihallinnosta. Vaaleilla valittu metropolivaltuusto vastaa tulevaisuudessa maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä. Verotusoikeutta metropolihallinnolle ei anneta, mutta kaavoitusoikeuden se saa.

Metropolialueeseen kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Sipoo, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Mäntsälä, Hyvinkää ja Pornainen. Myös Lohjalle ja Porvoolle annettiin hallituksen suunnitelmissa mahdollisuus liittyä metropolialueeseen: Lohja haluaa mukaan, mutta Porvoossa halutaan ensin lisätietoa siitä, mitä metropoli tuo tullessaan.

Ainakin se tuo tullessaan muutoksia henkilöstöön. Kunnan työntekijöiden määrä vähenee oleellisesti, kun perusturvan henkilöstö siirtyy SOTE-lain myötä vielä toistaiseksi määrittelemättömän, SOTE-palveluita tuottavan tahon palvelukseen. Nyt myös ainakin osa kaavoituksen väestä näyttää siirtyvän toisen työnantajan alaisuuteen, sillä vastaisuudessa metropoli vastaa metropolikaavan laatimisesta.

Metropolikaava sisältää budjettiriihessä tehdyn suunnitelman mukaan maakuntakaavan, yleiskaavan ja tarvittaessa myös osayleiskaavan ja sen toimeenpanon varmistamisen asemakaavaohjelmilla ja muilla riittävillä toimilla. Metropoli voi siis kaavoittaa tarpeelliseksi katsomansa määrän vaikkapa vuokrataloja kunnan alueelle ja pakottaa kunnan myös huolehtimaan kaavan toteutumisesta.

Vaikka asemakaavoitus pääosin jää kunnan tehtäväksi, osa kaavoitustyöstä siirtyy muualle. Kunnan on osallistuttava myös metropolikaavan tekemisestä syntyviin kustannuksiin. Tämä tarkoittaa mahdollisesti sitä, että resursseja on siirrettävä kunnan kaavoituksesta metropolihallinnon alle.

Inga Nyholm valtiovarainministeriöstä kertoo, että metropolihallinnon tehtäviä tarkennetaan virkamiesten toimesta ja uusi lakiluonnos lähtee vielä syksyn aikana lausuntokierrokselle. Laki on tarkoitus hyväksyä eduskunnassa vielä tämän vuoden aikana.

Kommentit (4)Add Comment
...
Kirjoittanut Hyvä homma, 31.08.2014
Vielä kun saadaan lopetettua Kirkkonummen surullisenkuuluisa kaverikaavoitus, voidaan sanoa että asiat alkavat olla paremmin.
...
Kirjoittanut jotain hyvääkin, 31.08.2014
Jesh! Hyvä! Hienoa!
...
Kirjoittanut xlhjd, 01.09.2014
Meneekö laki läpi eduskunnassa? Jos ei mene, mitä sitten tapahtuu seuraamuksena? Jos menee, mikä on hinta jonka hallituspuolueet joutuvat maksamaan kannatuksen laskussa ja omien kuntapolitikoidensa pettyessä kansanedustajiinsa? Mielenkiinnolla odotellaan loppuvuoden suuria päätöksiä.
...
Kirjoittanut ---, 01.09.2014
Pelottavaa... eiköhän HSL:n toiminta Kirkkonummella ole jo suuntaa näyttävä esimerkki miten kuntaamme asioita jatkossa hoidetaan. Noh, onhan meillä sitten siellä omat edustajamme, heidän äänet kun vaan hukkuu enemmistön alle...

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0673 sekunnissa.