Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kaavoitus ja rakentaminen Hienoja tontteja halvalla – ja muuta markkinoimisen arvoista

Hienoja tontteja halvalla – ja muuta markkinoimisen arvoista

Sähköposti Tulosta

Siuntion tonttikyltit - Verkkonummi.fi

Sepänkannaksen tonttien myyminen piti helpottaa kunnan taloustilannetta. Kunnan taloustilanne on kuitenkin yhteydessä kansalaisten omaan talouteen. Tilanteessa, jossa juuri kukaan ei voi olla varma työpaikkansa säilymisestä, juuri kukaan ei halua ottaa valtavaa lainaa ja ryhtyä rakentamaan taloa. Ja vaikka joku niin varomaton löytyisikin, pankit ovat viisastuneet 90-luvun lamasta, eivätkä myönnä lainoja. Niinpä tontit seisovat tyhjillään muuallakin kuin Kirkkonummella. Mutta voisiko siihen vaikuttaa?

Kirkkonummelainen asuntokauppa on hidastunut oleellisesti ja tonttikauppa melkein kuollut. Syy ei ole yksin markkinoinnin heikkoudessa. Toisaalta juuri vaikeina aikoina markkinointi on ainoa keino saada väkeä paikkakunnalle. Ne kunnat, jotka suhtautuvat markkinointiin aktiivisesti, voittavat kilpailun uusista asukkaista.

Kunnanvaltuusto halusi, että Sepänkannaksen tonttien markkinointia tehostetaan. Se päätti yhden äänen enemmistöllä antaa tonttien välittämisen ja markkinoinnin kiinteistövälittäjän tehtäväksi, vaikka kokouksessa vakuutettiin, että markkinointia ollaan tehostamassa ominkin voimin. Yhdyskuntatekniikan lautakunnan kokouksessa 23.4. ja päätettiin siis ryhtyä valmistelemaan kiinteistövälittäjien kilpailuttamista. Tarkoitus on lähettää välittäjille tarjouspyynnöt heti, kun valtuuston päätös on lainvoiminen.

Lautakunta ei kuitenkaan halunnut luopua jo suunnitelluista myynnin tehostamiseen tähtäävistä muista toimista. Osa suunnitelluista toimenpiteistä, kuten esimerkiksi aktiivinen lehtimarkkinointi, jää luonnollisesti valittavan kiinteistövälittäjän tehtäväksi, mutta osan kunta voi hoitaa itse.

Ensimmäisenä toimenpiteenä kunnan tonttien näkyvyyttä parannettiin kunnan omilla nettisivuilla. Muita tulevia toimenpiteitä suunnittelemaan on yhdyskuntatekniikan toimialalla nimetty työryhmä, jonka tarkoitus on selvittää, mistä kaikesta kannattaa maksaa kiinteistövälittäjälle ja mikä on taloudellisempaa tehdä itse.

Siuntio markkinoi tonttejaan näyttävästi 51:n varrella. Tienvarsimainonta onkin tehokasta, mutta sitä säätelevät tiukat normit. Meidän muuten niin mukava moottoritiemme estää markkinoinnin Kirkkonummen puolella ainakin Helsingin suunnassa, sillä moottoriteiden varsilla ei mainoksia suvaita: autojen nopeudet ovat niin suuria, että tienvarsimainokset aiheuttavat ELY- keskuksen mukaan turvallisuusriskin. Moottoritie kuitenkin loppuu ennen Kirkkonummen keskustan liittymää, vaikka tie onkin edelleen nelikaistainen.

Keskustan lähellä merkittävin tienvarsimarkkinointiin vaikuttava tekijä ei kuitenkaan ole tien laatu vaan lupaviranomainen: kun on kyse asemakaava-alueesta, liikennealueen ulkopuolella lupaviranomainen on kunta eikä ELY-keskus. Toki kunnan on kysyttävä ELY:ltä lausuntoa, mutta tienvarsien mainoslupia myöntävä lupapäällikkö Aleksi Haapavaara Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertoo, ettei kunnan lain mukaan ole pakko ottaa huomioon ELY-keskuksen lausuntoa – vaikka se toivottavaa Haapavaaran mielestä olisikin.

Vaikka poliitikkojen ja yrittäjien on annettu niin ymmärtää, ei siis ole mitään estettä sille, että Kirkkonummen kunta voisi markkinoida omakoti- ja yritystonttejaankin näkyvästi keskustan liittymän molemmin puolin. Kun kunnalla on käytössään työkeskuksen ilmaiset palvelut, joten tonteista kertovien mainoskylttien rakentaminen ei ole kiinni rahastakaan.

Ja voisi siellä kyltissä lukea muutakin: vaikkapa "Kirkkonummi, turvallinen kotikunta" tai "Kirkkonummi, hyvä paikka yrittää".

Markkinoiminen on täysin mahdollista, jos kunta vain haluaisi ja jos joku lomautusten lomassa ehtisi muiden töittensä lisäksi hoitaa asiaa. Ja jos töistä vastaavat virkamiehet eivät muuten vain suhtautuisi asiaan vastahakoisesti.

Markkinoinnissa saattaisi olla myös avuksi, jos poliitikot ymmärtäisivät, että kunta tarvitsee menestyäkseen sekä tiedottajaa että lisäresursseja elinkeinotoimeen. Niiden poissäästäminen on virhe, joka tulee kunnalle kalliiksi.

Kommentit (8)Add Comment
...
Kirjoittanut Tonttimaat, 28.04.2014
" Hienoja tontteja halvalla " .. ? Ei ole tontit halpoja Kirkkonummella. Kunta on vuosia sitten ulkoistanut homman juuri kaallin hinnan vuoksi.
Kuka nyt ostaisi tontin ja alkaisi rakentamaan kuntaa, jossa ollaan peruspalveluja ajamassa alas.
Ulkoistamalla, irtisanomalla henkilöstöä vähennetään ja siiis samalla palvelujen tasoa heikennetään.
Päivähoitopalvelut, koulu, kotipalvelut ... jne. Kun väki vähenee, niin varmasti palvelujen tasokin laskee.
...
Kirjoittanut sdkfz, 29.04.2014
Sepänkannas III - Kuokkatien tonttien hinnat ovat 77000-88000 euroa. Se on aika paljon pienestä tontista "haja-asutusalueella", jollainen Sepänkannas on. Keskustaa matkaa reilut 5km, lähin kauppa ja koulu Kantvikissa jonne matkaa 2km, julkisten liikenteen yhteydet heikohkot. Kaiken lisäksi tontit sijaitsevat maaperällä jossa pitää tehdä kalliita pohjatöitä kuten massanvaihtoa tai paalutusta.

Vanhoja omakotitaloja on melko paljon myynnissä ihan parin kilometrin säteellä Kirkosta.

...
Kirjoittanut skdfl, 29.04.2014
Kyllä niitä aika halvalla saa, jos niitä saa vuokrata. Ja tontteja, joissa on pakko tehdä maanparannustöitä ei vuokrata eikä myydä, ennen kuin kunta on tehnyt ne työt. Hienolla hekkaharjulla priimatontteja vuokrattavissa.
...
Kirjoittanut höpö höpö, 02.05.2014

Kellähän taas on välähtänyt
Tontti tien laidassa ei ole tehokasta markkinointia
Laiska pystyttää kyltin ja odottaa soittoa
ei se niin toimi
...
Kirjoittanut paalua, 09.05.2014
Tonttikylttiä ei kaivata moottoritien eikä kantatie 51 liittymään, ei muutakaan mikä vie katsetta pois ajamisesta¨
¨
kyllä ne tontit on meidän tiedossa on, mutta tässä markkintilanteessa ei viitsi paaluttaa pehmeeseen maahan
...
Kirjoittanut siuntiossa, 11.05.2014

Siuntio mokasi oman tonttitarjontansa

Kylä on täynnä myymättömiä taloja ja tontteja. Tontteja kaavoitettiin kerralla niin iso määrä, että niitä on vapaana vielä kymmenen vuoden päästä. Kuka haluaa rakentaa kun ei ole palveluita ja on niin pitkä matka joka paikkaan.

Mitä järkeä oli kaavoittaa ympäri kyliä Pikkalasta keskustaan ja sieltä Kirkonkylään ? aivan liian laaja hajonta'ja missään ei ole palvelut kunnossa. Uusi SOTE varmistaa ettei palveluita kannata edes rakentaa. Kaikki tulee keskittymään pienille alueille todellisten liikenneyhteyksien ja palveluiden lähelle.
...
Kirjoittanut Kukiksi, 13.05.2014
Mitä palveluita Siuntiossa pitäisi olla? Löytyy kaikki tarpeellinen.
...
Kirjoittanut Monopolia, 13.05.2014
Siuntiossa Varuboden monopoli. Kuntaan olisi jo aikaa sitten ollut hyvä tulla mm K-market tms ruokakauppa.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 28.04.2014 09:27 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.064 sekunnissa.