Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kaavoitus ja rakentaminen Kirkkonummen terveyskeskus pysyy nykyisellä paikallaan

Kirkkonummen terveyskeskus pysyy nykyisellä paikallaan

Sähköposti Tulosta

Terveyskeskus - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kunnanhallitus päätti 29.10.2012 pitämässään kokouksessa äänin 7-6, että terveyskeskusta ei siirretä Jokiniittyyn. Terveyskeskuksen rakentamista nykyiselle tontilleen kannattivat RKP:n Ulf Kjerin ja Corinna Tammenmaa, vasemmiston Irja Bergholm, SDP:n Pirkko Lehtinen, kokoomuksen Anni-Mari Syväniemi, keskustan Antti Salonen ja vihreiden Minna Hakapää. Kokonaan uuden terveyskeskuksen rakentamista Jokiniittyyn kannattivat kokoomuksen Timo Haapaniemi, Matti Kaurila, Ulla Seppälä ja Raija Vahasalo, vihreiden Antti Kilappa sekä SDP:n Ari Harinen.

Terveyskeskuksen peruskorjausta ja lisärakentamista on suunniteltu jo vuosia nykyisen terveyskeskuksen tontille. Valtuustossa ei ole pohdittu mahdollisuutta siirtää koko terveyskeskusta muualle siitä huolimatta, että tontti on ahdas. Ahtaus korostui, kun Villa Haga päätettiin suojella, mutta vielä silloinkaan kukaan ei nostanut esiin mahdollisuutta etsiä terveyskeskukselle toinen tontti.

Nyt tilannetta on muuttanut pelko nykyisen terveyskeskuksen huonosta kunnosta: työ saattaa tulla huomattavasti oletettua kalliimmaksi. Tosin uuden terveyskeskuksen rakentamisesta ei ole olemassa minkäänlaista hinta-arviota, joten hintojen vertailu mahdollisten, vielä tuntemattomien korjaustarpeiden ja kokonaan suunnittelemattoman uudisrakennuksen välillä on vähintäänkin haasteellista.

Rahan lisäksi virkamiehet ja poliitikot havahtuivat huomaamaan, että neljä vuotta kestävä rakennusprojekti saattaa häiritä sekä terveyskeskuksen työntekijöitä että sen asiakkaita: olisi helpompaa jatkaa terveyskeskuksen toimintaa nykyisellä paikalla normaalisti ja rakentaa kokonaan uusi terveyskeskus muualle.

Suunnittelun aloittaminen alusta olisi kuitenkin tarkoittanut kaiken jo tehdyn työn heittämistä hukkaan. Valtuustossa terveyskeskuksen siirtämistä uudelle tontille vastustettiin kiivaasti, koska sen rakentamisen uskottiin jälleen viivästyvän, jos suunnittelu aloitetaan alusta. Jo vuonna 2008 terveyskeskuksen lisärakentamista viivytettiin, koska tontin silloinen rakennusoikeus oli liian pieni. Tarvittiin kaavamuutos, jotta rakennusoikeutta saataisiin lisää. Poliitikot lupasivat vuonna 2008, että muutos ei viivästytä rakentamista kohtuuttomasti, joten on ymmärrettävää, että uusi muutos projektin viime metreillä vuonna 2012 ei enää herätä innostusta.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio kuitenkin uskoi, ettei terveyskeskuksen valmistuminen olisi viivästynyt, koska itse rakentaminen olisi ollut niin paljon nopeampaa, että hukattu aika olisi saatu kiinni. Aarnio sai tiukan äänestyksen jälkeen kunnanvaltuustolta valtuudet etsiä terveyskeskukselle toista tonttia.

Jokiniityssä sattui olemaan jo valmiiksi kaavoitettu tontti, johon terveyskeskuksen olisi voinut rakentaa. Se tosin sattui olemaan se sama tontti, johon osa kunnanvaltuustosta haluaisi rakentaa koulun. Jos tontti olisi annettu terveyskeskukselle, olisi samalla annettu periksi vuosia jatkuneessa koulukiistassa. Ei ole yllätys, että hallituksen jäsenet, jotka kannattivat terveyskeskuksen siirtämistä Jokiniittyyn, ovat aiemmin ajaneet koulun rakentamista Vesitorninmäelle.

Monelle poliitikolle terveyskeskuksen sijainti on kuitenkin asian tärkein tekijä. Vaikka uimahallin pohjoispuolella oleva Jokiniitty ei ole kaukana keskustasta, puolitoista kilometriä on kuitenkin huomattavasti pidempi matka kuin 150 metriä. Terveyskeskuksen nykyinen paikka matkakeskuksen vieressä on oivallinen. Suuressa kunnassa terveyskeskukseen joudutaan tulemaan kaukaakin. Jokiniittyyn mentäessä monen olisi tarvinnut vaihtaa julkisesta kulkuneuvosta toiseen. Matkakeskukseen sen sijaan tulee suora yhteys kaikkialta. Parkkipaikkoja Jokiniityssä olisi toki ollut enemmän, mutta terveyskeskuksen vieressä on ilmainen parkkitalo: ehkä autoilijat oppivat vähitellen jättämään autonsa sinne sen sijaan, että jättävät ne sakotettaviksi kadulle.

Kommentit (9)Add Comment
...
Kirjoittanut AnniS, Anni-Mari Syväniemi, 30.10.2012
Parkkitalo on loistava! Hyvällä paikalla, auto pysyy lumettomana -
ja toistaiseksi tilaa on hyvin ollut.
...
Kirjoittanut Pekka Sinisalo, 30.10.2012
Käsittääkseni asian selvittämistä on pyytänyt kunnanvaltuusto, joten asia on tuotava valtuustoon.
...
Kirjoittanut veronmaksaja, 30.10.2012
Kun verorahoja käytetään täytyy olla tarkkana. Nykyiselle saatavuuden kannalta oivallisele paikalle saa
kyllä tarkan euron politiikalla toimivan laajennuksen halvemmalla.
Kuten mainittu parkkitalo miltei vieressä, vielä kun sisään käynnit ja reitit suunnitellaan se huomioiden.
...
Kirjoittanut vaalimainontaan selkeät ohjeet, 30.10.2012
--ja vielä lisäksi kun terveyskeskuksen toimintaa johdettaisiin paremmin, ajanvaraus toimisi paremmin, yhteistyö sujuisi paremmin sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon kanssa niin kyllä me olisimme iloisia ja tyytyväisiä ja miellämme maksaisimme vaikkapa vähän korkeampaakin terveyskeskusmaksua... On se kumma että 10 vuotta sitten terveyskeskukseen pääse kohtuullisessa ajassa ja nyt pitää puhelimessa roikkkua vähintään 45 min eikä sittenkään löydy aikoja...
...
Kirjoittanut "Parkkitalo ???", 30.10.2012
"Terveyskeskuksen peruskorjausta on suunniteltu vuosia." Pitää paikkansa... mutta niiden vuosien aikana kiinteistö on päässyt "lahoamaan" kauttaltaan, koska asioiden korjaamiseksi ei ole tehty tarpeellisia toimia/ korjauksia.
Ihmettelen; Anni S..... miten tuo parkkitalo liittyykään Terveyskeskuksen kiinteistön huonoon kuntoon. Ei se mitenkään helpota oireilevien työntekijöiden tilannetta.!!!
Tämäntapaista selittelyä on vuosia ollut ja suhteutuminen on ollut välinpitämätöntä, kun asiaa on esitetty työnantajapuolelle ja myös ei tuo työsuojelun toimintakaan ole ollut sellaista kun sen pitää olla. ( ketä varten työsuojelu onkaan Kirkkonummella.... sitä sietää miettiä kaikkien joille tämä asia kuuluu.)

Onko toisaan niin, että hekilöstön työhyvinvointi ja terveys ei ole asia, joka on tärkeä. Puhumattakaan huonokuntoisten hoidettavien tilanne.
Kyllä se Virkatie 1:n kiinteistön "saneeraaminen" tulee kalliimmaksi kuin uuden kiinteistön rakentaminen. Kun tuohon saneeraamiseen ei voi hintalappua laittaa, koska ei voi etukäteen ennustaa, mitä sieltä löytyykään.
Koko kiinteistöhän on kauttaaltaan korjattava . Joutuisiko henkilökunta työskentelemään kiinteistössä remontin aikana??? Ja hoidettavat olemaan samana aikana tuossa kiinteistössä... voi sentään. Siis useita vuosia.
...
Kirjoittanut Antti Lavanti, 30.10.2012
Valtuustossa asia oli esillä pontena eli toiveena käsitellä asiaa. Niitähän on jätetty milloin mistäkin asiasta. Nyt kuitenkin asia oli jo kunnanjohtajan takataskussa ja siksi asia oli näin nopeasti hallituksessa.

Peruskorjaus ja uudisrakentaminen on suunniteltu huolellisesti ja vaikka se tuottaa haittaa niin siitä huolimatta se on nopeampi ratkaisu tilakysymyksiin. En nimittäin voisi ajatella sitä vaihtoehtoa, että toiminta jatkuisi nykyisissä tiloissa ilman minkäänlaisia korjauksia siihen saakka kunnes uusi rakennus olisi valmis. Varsin kalliiksi ja hölmöläisen hommaksi asia menisi, jos vanha ensin korjattaisiin ja sitten viiden vuoden kuluttua se revittäisiin alas ja koko talo purettaisiin. Mielestäni tämä on työntekijöiden ja asiakkaiden/potilaiden etu.
...
Kirjoittanut Ensi tutkitaan ja sen jälkeen hutkitaan........!!!Jos on tarvetta., 30.10.2012
A.Lavanti.
Uskotko tosiaankin,että tuossa kiinteistössä voidaan toimia 5 vuotta ????
Vaikka kuinka hyvällä tahdolla puhutaan remontista, ei nykyinen kiinteistö ole sellainen, että siellä ei voida 5 vuotta työskennellä.
Mene hyvä mies tutustumaan nykyisiin tiloihin. Ja suunnittele sen perusteella jatkoja tuolle kiinteistölle.
...
Kirjoittanut Terveiset Villa Hagasta, 30.10.2012
Villa Haga on suojeltu. Kukaan ei ole huolestunut siitä, mihin Villa Hagassa toimiva musiikkiopisto siirtyy, kun nelivuotinen rakennustyömaa alkaa. 800 oppilasta ja yli 30 opettajaa ei voi soittaa/opiskella rakennustyömaalla.
...
Kirjoittanut Järkipäätös..., 31.10.2012
Terveyskeskus ei ole ainoa perusterveydenhuollon sijainti, jossa työskennellään heikoissa oloissa. Lisäksi terveydenhuollon tilanpuute täysipainoiseen kuntalaisten palveluun on hälyttävän suuri. Uudet tilat tarvitaan mahdollisimman pian.

Aloittamalla rakentaminen nyt alkuperäisen suunnitelman (I-II + III-IV) mukaan mahdollistaa uusia toimitiloja jo vuodelle 2015. Aloittamalla suunnittelu alusta uusia tiloja saataisiin aikaisintaan käyttöön vasta 2017, mikäli ja vain mikäli valituksia tehdyistä päätöksistä ei tulisi yhtään.

Täysin uusi rakennus ja tontti olisi ollut hyvä idea vuosia sitten. Nyt se on liian myöhäistä ja siksi hintalappu on suurempi. Tästä on kiittäminen entisiä kunnanpäättäjiä.

Päätös rakentaa nykyiselle tontille on myös kunnanvaltuuston ponnen mukainen. Suoraan lainattuna: ""Terveysaseman toteuttaminen ei saa viivästyä selvityksen ja mahdollisen muutoksen johdosta.""

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 30.10.2012 11:39 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0649 sekunnissa.