Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kaavoitus ja rakentaminen Kirkkonummen kirjasto kasvaa monitoimitaloksi

Kirkkonummen kirjasto kasvaa monitoimitaloksi

Sähköposti Tulosta

Kirjaston havainnekuva - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummen kunnanhallitus saa maanantaina 29.10. eteensä ehdotuksen pääkirjaston tarveselvityksen hyväksymiseksi ja hankesuunnitelman käynnistämiseksi. Jos päätöksenteko sujuu niin kuin toivotaan ja jos rahoja löytyy vielä uuden terveyskeskuksen tarvitsemien rahojen lisäksi, saamme upean monitoimikirjaston, jossa on tilat niin nuorisokahvilalle kuin asukaspuistollekin – uusia kirjahyllymetrejäkään unohtamatta.

Toistaiseksi on tehty vasta tarveselvitys ja pohdittu alustavasti kirjaston paikkaa ja uudisrakennuksen kokoa. Vasta seuraavassa hankesuunnitelmavaiheessa alkaa hahmottua rakennuksen lopullinen muoto ja käyttötarkoitus. Se kuitenkin tiedetään jo, että talon muotoa rajoittaa kaavoittajien ehdottomasti vaalima suora näköyhteys Volsintieltä kirkolle: kirjaston on laajennuttava lännen sijaan suoraan pohjoiseen. Tästä seuraa, että rakennuksesta on tehtävä korkeampi, jotta kaikki tarvittavat lisätoiminnot saataisiin mahtumaan sinne.

Hanketyöryhmän ja virkamiesten ajatuksena on, että kirjaston toiminta laajenee palvelemaan yhä monipuolisemmin eri-ikäisiä kuntalaisia: lapsille ja heidän vanhemmilleen tarkoitettu avoin asukaspuisto, nuorisokahvila ja muut vapaaseen oleskeluun tarkoitetut tilat olisivat alakerrassa, mutta mitä ylemmäs kolmikerroksisessa uudisrakennuksessa mentäisiin, sen hiljaisemmiksi tilat muuttuisivat.

Uudessa talossa olisi tiloja myös musiikkiopiston musiikkileikkikoululle, kansalaisopiston päiväkursseille, Porkkalan lukiolle, maahanmuuttajille, Luckanille, yhdistysten kokouksille ja mahdollisesti myös 150 hengen akustisesti korkeatasoiselle konsertti- ja kokoussalille. Kirjastossa olisi myös keskustan nuorisotila, joka korvaisi Finnsbackan nuorisotilan.

Jotta hankesuunnitelmavaiheessa kuultaisiin myös asukkaita, kirjasto avaa myöhemmin tänä vuonna internetissä toivelaatikon, johon voi jättää toiveita ja ehdotuksia uuden monitoimikirjaston suunnittelijoille.

Kirkkonummen pääkirjaston laajennus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitussuunnitelmassa vuodelle 2015. Sen mukaan Kirkkonummen kirjasto - Verkkonummi.fi

kunta saa tuolloin valtionavustusta hankkeeseen vajaat kaksi miljoonaa euroa. Hankesuunnitelma on tehtävä vuonna 2013, piirustukset vuonna 2014 ja rakentaminen tapahtuu 2015 - 2016. Aikataulu edellyttää hankesuunnitelman rahoitusta kunnan vuoden 2013 talousarviossa. Valtio on mahdollisesti luopumassa kirjastorakennusten rahallisesta tuesta ja Kirkkonummi saattaa olla viimeinen avustuksen saaja.

On mainiota, että kaikki poliitikot nykyään haluavat sekä tukea kaikenlaista kulttuuritoimintaa että pitää huolta syrjäytymisvaarassa olevista nuorista. Ei siis liene syytä pelätä, että tämä kuntalaisten elämänlaatua lisäävä hanke kariutuu ainakaan poliittisista syistä. Tosin kunnan kirstua vartioi vielä pelottavien virkamiesten joukkio, joiden ohi on päästävä, mutta ehkä ponnekkaat poliitikkomme selviävät heistäkin, etenkin kun heillä on tukenaan valtion vihonviimeinen kirjastoavustus, jota kirstunvartijatkaan eivät halua menettää.

Kommentit (11)Add Comment
...
Kirjoittanut Tero Strand, 25.10.2012
Tämä hanke on yksi hienoimmista pitkiin aikoihin. Tässä haetaan kaikkea hyvin monelle. Sivistyslautakunta on tätä ajatusta hautonut ja vaalinut jo muutaman vuoden. Hiljakseen taustalla vaikuttaen usea lautakunnan päättäjä on vaikuttanut siihen, että lopputuloksesta tulee totta. Vielä tulevilla valtuutetuilla on työtä saada tämä hieno hanke totetutettua.

Ehdokas 246 SDP
Sivistyslautakunnan puheenjohtaja
...
Kirjoittanut Silja Lappalainen, 26.10.2012
Hienoa, että hanke siirtyi askeleen lähemmäs toteutusta. Vaikka kirjastohanke on yksi hanke monista meneillään olelvista, niin laitetaan tähän tarvittavat panostukset, jotta pysymme aikataulussa ja saamme valtion avustuksen.

Silja Lappalainen, Kokoomus, 122
...
Kirjoittanut Antti Lavanti, 26.10.2012
Kaavoituksella on ihmeellinen kyky mukauttaa omia näkemyksiään. Nyt halutaan ehdottomasti säilyttää näköyhteys kirkkoon. Vuosia aikaisemmin näkymä on kuitenkin kadotettu muusta suunnasta. Aiemmin kirkko oli ensimmäinen maamerkki noustessa ylös 52-tieltä. Nyt ensinäkymä on Prisman takapiha roskalaatikkoineen.

Volsintien avoin näkymä on minusta toissijainen suunta. Eli tarkemmissa suunnitelmissa asiaa kannattaa pohtia avoimin mielin.

Kaavoitusta isompi juttu on kuitenkin rahoitus. Siitä tullaan varmasti keskustelemaan. Tuntuu siltä, että kunnanhallitus edistää kaikkea kivaa miettimättä kokonaisuutta riittävästi. Kaikkea ei vain pystytä toteuttamaan yhtäaikaa.
...
Kirjoittanut AnniS, Anni-Mari Syväniemi, 26.10.2012
Loistavaa, että olemme jo näin pitkällä. Tästä on puhuttu (ja suunniteltu) pitkään. Kirkkonummen upeasti toimiva, monipuolinen ja aikaansa edellä oleva kirjasto ansaitsee vihdoinkin laajemmat tilat toiminnalleen. Me kuntalaiset ansaitsemme! Toivottavasti saamme viisaita päätöksiä aikaan - hyvin haastavaa nykyisessä investointipaineessa. Yhteistyössä eteenpäin!
...
Kirjoittanut Jens Sørensen, 26.10.2012
Hieno hanke ja kulttuurin ystävänä tottakai hyvä asia. En uutena valtuutettuna torppaisi etenemistä, mikäli olisin asiasta päättämässä, etenkin valtionavustusten myötä.

Koen silti ihmeellisenä, että keskustan huutavaa koulutarvetta ei olla ratkottu samalla yhteispelillä. Pakotettuna valitsemaan, pistäisin investointipanokset ja tanakan tahdonvoiman koulun taakse.

Molemmat ovat varmasti tarpeen, ja kaikki tietävät etenkin nuorison tarpeiden olevan kovat keskustassa, jottei ihan siellä parkkihallissa tarttisi hengata. Nyt pitää siis kääriä hihat Kirkkonummen asukasmäärän kasvun ja elinkeinoelämän kehittymisen puolesta, joista saaduilla tuloilla voimme rahoittaa hankkeet pitkässä juoksussa!

t.

Kokoomuksen listoilta #151
...
Kirjoittanut Tero Strand, 26.10.2012
Jens: olen samaa mieltä keskustan kouluhankkeesta. Se onkin ihmeellinen tarina. Näitä kahta ei kuitenkaan voi laittaa vastakkain, sillä molempiin on tarve ja rahotus kyllä saadaan aikaan, jos halutaan.

Siitäkin olen samaa mieltä, ollut jo kohta parikymmentä vuotta, että asioita pitä katsoa pitkässä juoksussa. Näin ikävä kyllä kunnassamme ei ole ollut tapana ajatella. Tervetuloa siis päätöksentekoon virkistävin ajatuksin

t: yhteistyöllä tuloksiin
Tero Strand # 246 ja SDP
...
Kirjoittanut Minna Hakapää #10 Vihreät, 27.10.2012
Hienoa saada tämä hanke eteensä maanantaisessa kunnanhallituksessa. Konserttisalille on suuri tarve ja muskaritoiminta pääsee laajentumaan kun löytyy sopivat tilat.
...
Kirjoittanut Asiat tärkeysjärjestykseen maksukyvyn mukan, 27.10.2012
A.Lavanti.
Juuri noin. Kaikkea ei pysty toteuttamaan yhtäaikaa.
Investointitarpeita on kokonaisuudessaan hyvin paljon.
Voisiko nyt Kirkkonummella asiat laittaa tärkeysjärjestykseen.
Vai onko kunnalla toisaankin rahaa jokaiseen hakkeeseen, ihan kenen vaan tarpeisiin ja mitä ihmeellisemmällä perusteella.
Joku varmaan haluaisia kuun taivaalta; mutta kun sitä ei vaan saa.
...
Kirjoittanut Jens Sørensen, 27.10.2012
Kiitos Tero järkevistä sanoista, toivottavasti huomisen jälkeen päästään rakentamaan pitkää juoksua yhdessä. Viimeisin kommentoija istuu järkevän pointin päällä ;)

t.

Kokoomuksen listoilta #151
...
Kirjoittanut Joppe joutomies, 01.11.2012
Kauniita lupauksia ennen vaaleja, niinpä niin. Eikö olisi parempi hyödyntää olemassa olevaa rakennuskantaa ja rakentaa tuo "kulttuuritalo" entisen Tiimarin/Seppälän tiloihin? Siinähän tuo rakennus pönöttää tyhjillään. Eihän se mikään kaunis rakennus ole, mutta on keskusta muutenkaan kaunis?. Varmasti tulee halvemmaksi hankkia kyseinen rakennus ja remontoida se tarkoitukseen sopivaksi. Jäisi rahaa sitten muuhunkin. Kulttuuritalon rahoitusta voisi tukea luopumalla "Ragvaldsin museosta". Kulttuuri tarvitsee tilansa, mutta pitää pystyä myös tarpeettomasta. Onhan kunnasta "hävinnyt" muitakin vanhoja rakennuksia esim Munkkulla, Hörngård.
...
Kirjoittanut Maarit Orko, Kirkkonummen kirjaston ystävä, 22.03.2013
Oikein hieno artikkeli taas Verkkonummessa. Kiitos siitä. Joppe joutomiehelle painottaisin, että kyseessähän on Kirjaston laajennus, jossa hienosti on otettu myös huomioon muita toimintoja: mm. asukaspuisto, nuorisotoimi, Porkkalan lukio, vapaa sivistyö ja kulttuuritoimi. Siis toimintoja, joilla kuuluisi olla ja monissa kunnissa onkin, niihin erikseen varatut tilat. Siis silkkaa säästöä. Kulttuuritalo on sitten jo ihan oma juttunsa. Ja Ragvaldsin museosta tai mistä tahansa museosta Kirkkonummella luovuttaessa ei mitään mainittavia säästöjä aikaan saada. Museoiden ylläpito kun sisältyy siihen kulttuuriin käytettyyn 9e/ asukas vuositasolla. Siitä voi sitten itse laskea millaisista summista on kysymys. Tuo samainen 9e kun sisältää myös kansalaisopiston, kuvataidekoulun, musiikkiopiston ja muut kunnan tukea saavat kulttuuriyhdistykset. Espoossa vastaava summa on 101 e/asukas tänä vuonna. Viime vuonna vielä Kirkkonummipäivätkin sisällytettiin tuohon kulttuurirahaan. Tänä vuonnahan säästösyistä on jo Kirkkonummipäivien järjestämisestä kunnan tuella luovuttu. Ja mitä tulee asioiden tärkeysjärjestykseen, niin koulut tietenkin ovat tärkeitä. Lapsissa on tulevaisuutemme ja he tekevät päätökset meidän ikäännyttyä. Ilman sivistystä, jota kirjastomme hienosti monipuolistaa, lapsiemme ei ole mahdollista kasvaa järkeviksi päättäjiksi. On ikävää, että suuri osa kuntamme päättäjistä ei ymmärrä sivistyksen ja kulttuurin arvoa. Monet ovat täällä sitä mieltä, että vain liikuntaan kannattaa panostaa. Liikuntatoimeen on taloussuunnitelmassa varattu 74e/asukas vuositasolla. On lämmitettävää tekonurmea, tulossa olevaa tekonurmea Masalan kuplahalliin, urheilukenttiä, uimahalleja, liikuntahalleja, koulujen liikuntasaleja, pururatoja, urheilukenttiä, hiihtolatuja, uimarantoja, avantoja... Voisihan niitäkin niiden KÄYTTÄJÄT pitää talkoilla kunnossa, niinkuin nyt kulttuuria tuotetaan... mutta ei, ne kyllä pitää saada hoidettuina, valmiina käyttöön. Huomauttaisin, että veronmaksajien tulisi olla tasa-arvoisia. Jos omaa kuntoa pitää yllä samoilemassa metsissä, eikä kalliilla lämmitetyllä tekonurmella, niin miksi niiden ylläpidosta tulisi maksaa? Kirjastoa kuitenkin käyttää n. 70% kuntalaisista, sen ylläpito verorahoilla on perusteltua. Jos jostain pitää säästää, niin katsoisin tässä liikuntatoimeen päin. Tiedän. Nyt olen huono ihminen. Liikuntahan edesauttaa kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Mutta. Niin tekee myös kulttuurin harrastaminen. Mielenterveystyössä sen merkitys on mittaamaton, eikä kulttuurin harrastamisessa ole läheskään yhtä suuria vaaroja reväyttää lihaksiaan, murtaa luitaan tms. Se siitä urheilun terveellisyydestä. Ja lopuksi vielä: olisi tosi typerää olla ottamatta nyt valtion lupaamaa vajaata kahta miljoonaa euroa vastaan, koska myöhemmin niitä ei enää tarjolla ole. Se, että ajankohta on juuri nyt, ei ole meidän; kirjaston toimintaedellytysten puolesta olevien, päätettävissä. Ja muistuttaisin, että kirjaston aineistomäärärahojen leikkausta vastaan olevat adressit yhä esillä kirjastoissa ja netissä. Aineistomäärärahojen leikkaus viimevuotisista on 42% (n.100 000e), vain hieman isompi summa, kuin mitä liikuntatoimi ylitti budjettinsa vuonna 2012(n. 80 000 e), talviolosuhteiden oltua niin haastavat, että kunnossapito tuli aiottua kalliimmaksi ja tekonurmikentän lämmitys vaati myös laskettua enemmän rahaa. Mielenkiintoista:Suomessa on talvi!

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 25.10.2012 16:48 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0662 sekunnissa.