Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kaavoitus ja rakentaminen Kaikki haluavat Kirkkonummelle vuokra-asuntoja – kumma ettei niitä tule

Kaikki haluavat Kirkkonummelle vuokra-asuntoja – kumma ettei niitä tule

Sähköposti Tulosta

Krista Kiuru - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummelle tarvitaan lisää vuokra-asuntoja. Niitä kaipaavat kasvavat lapsiperheet, omasta omakotitalosta luopuvat iäkkäät pariskunnat, kotoaan muuttavat nuoret, taloa rakentavat uudet kirkkonummelaiset, pakolaiset, täältä työpaikan saaneet uudet työntekijät, ammattikoulun opiskelijat ja monet muut.

Ennen kaikkea lisää vuokra-asuntoja kaipaavat kirkkonummelaiset yrittäjät ja kunnan virkamiehet, jotka etsivät epätoivoisesti työntekijöitä palkkalistoilleen. Työntekijöitä ei tahdo Kirkkonummelle löytyä, kun ei täältä saa asuntoa. Ja kun ei ole asuntoja, ei ole asukkaita eikä asiakkaitakaan. Eikä pian ole yrityksiäkään – mikä on huomattu karvaasti esimerkiksi Kirkkonummen vanhassa keskustassa.

Yritykset ovat se moottori, joka pitää kunnan käynnissä. Luulisi, että kaikkien puolueiden ykköstavoite olisi huolehtia siitä, että Kirkkonummelle saadaan lisää yrityksiä ja että ne, jotka täällä ovat, myös pysyvät täällä. Luulisi myös, että päiväkotien ja terveydenhuollon rekrytointivaikeudet saisivat päättäjät pohtimaan keinoja, joilla tänne saataisiin työvoimaa. Luulisi, että vuokra-asuntojen rakentaminen olisi kaikkien intresseissä.

Syitä ja seurauksia

Vuokra-asunnot tuntuvat kuitenkin olevan pelottavia: Masalan huumeloukoista liikkuu maailmalla paljon huhuja – ja yksi dokumenttielokuvakin. Vuokra-asuntojen pelätään houkuttelevan kuntaan syrjäytyneitä, sosiaalituen varassa eläviä päihderiippuvaisia. Todellisuudessa vuokra-asuntojonoissa on kyllä enimmäkseen ihan tavallisia, työssä käyviä ihmisiä, eivätkä omistusasunnoissa kasvaneet jälkeläisemmekään luultavasti muutu vaarallisiksi välittömästi, kun haluavat muuttaa kotoa pois.

Vuokra-asunnoissa asuu toki keskimäärin varattomampaa väkeä kuin omistusasunnoissa. Politiikassa on totuttu ajattelemaan, että rahan määrällä on suora yhteys henkilön asennoitumiseen oikeisto-vasemmisto-akseliin. Ehkä vuokra-asuntoja karsastetaan osin myös siksi, että halutaan säilyttää poliittinen tasapaino entisellään.

Vaalien alla kukaan ei tietenkään sano ääneen, että vuokra-asuntoja ei tänne haluta. Mutta näin vain tuntuu olevan, sillä Kirkkonummelle ei ole vuosiin rakennettu ainuttakaan uutta vuokra-asuntoa. Viime keväänä oli sentään yritystä: Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy haki vuokra-asuntotuotantoa tukevalta valtion virastolta, ARA:lta, tukea Kantvikiin rakennettaviin vuokrakerrostaloihin. Tukea ei saatu ja talot jäivät rakentamatta.

Toisen yrityksen Kirkkonummen poliittinen johto torppasi ihan omin voimin: VVO olisi halunnut rakentaa Masalan Framnäsintien huonokuntoisten vuokrarivitalojen paikalle vuokrakerrostaloja, mutta valtaa pitävät poliitikkomme päättivät olla käynnistämättä maankäyttösopimusneuvotteluja VVO:n kanssa, koska Masalan "paraatipaikalle" ei haluttu kerrostaloja. Tosin kovan rahan kerrostaloasuntoja kyllä rakennetaan paljon keskeisemmälle paikalle Masalassa.

Kokoomus ja RKP ovat olleet haluttomia rakentamaan vuokra-asuntoja, mutta kohtuuden nimissä on sanottava, ettei niitä juuri rakennettu edellisen kunnanhallituksenkaan aikana, ja silloin vallassa oli SDP.

Asuntoministeri Krista Kiuru vieraili Kirkkonummella

Asuntoministeri Krista Kiuru saapui pohtimaan vuokra-asunto-ongelmia Kirkkonummelle SDP:n kutsumana. Vuokra-asuntojen vähyys ei koske vain Kirkkonummea. Se on ongelma koko pääkaupunkiseudulla.

Ministeri Kiuru kertoi, että kirkkonummelaiset olivat ensimmäisiä, jotka koskaan olivat pyytäneet häntä puhumaan vuokra-asuntorakentamisesta minnekään. Mutta eivät vuokra-asunnot kiinnostaneet Kirkkonummellakaan kovin monia tai sitten poliitikkomme eivät periaatteesta käy toistensa tilaisuuksissa eivätkä kuuntele toistensa ministereitä: paikalla oli vain kourallinen väkeä eikä varmaankaan ketään, joka ei jo valmiiksi olisi ollut oikeassa uskossa.

Kiuru kertoi vuokrarakentamisen ongelmista: kunnat eivät halua varata vuokra-asunnoille tontteja eivätkä rakennusfirmat halua rakentaa. ARA:lle on annettu valtuudet rahoittaa, mutta ARA:n rakennuskustannusrajat ovat niin tiukkoja, ettei niillä hinnoilla tänä päivänä saada rakennettua taloja ainakaan Uudellamaalla. Hallituksessa sovittiin, että vuosittain maahan rakennetaan 3000 uutta vuokra-asuntoa. Tänä vuonna niitä on rakennettu 76.

Jos taloja saadaankin pystytettyä, mikään ei takaa, että vuokra pysyy rakennuttajien ARA:lle ilmoittamissa edullisissa hinnoissa. Koska nykyisin vuokrasäännöstelystä on luovuttu, vuokrat voivat nousta hyvinkin nopeasti. Näin kävi viime keväänä Helsingissä, jossa ARA:n rahoittamassa vuokratalossa oli kovemmat vuokrat kuin viereisessä vapaarahoitteisessa kerrostalossa.

Ministeri Kiurun huolia lisää vielä sekin, että vanhastakin vuokrasäännöstelystä vapautuu joka vuosi tuhansia asuntoja. Uudellamaalla ei kohta ole enää lainkaan pienituloisille sopivia asuntoja. Talouskasvun veturiksi kaavailtu metropolialue lakkaa olemasta veturi, kun yritykset eivät voi palkata työvoimaa asuntopulan vuoksi.

ARA melkein lupasi tukea Vuokratalo - Kantvik - Verkkonummi.fi

Paikalla oli myös ARA:n uudehko rahoituksen johtaja Kari Salmi, joka myönsi, että ARA:n pitäisi kiinnittää rahoituspäätöksiä tehdessään enemmän huomiota asuntojen vuokriin kuin rakennuskustannuksiin. Esimerkiksi Kantvikin ARA:n mielestä liian kalliissa taloissa olisi kuitenkin ollut huomattavan edulliset vuokrat verrattuna esimerkiksi ARA:n Helsingissä ja Espoossa rahoittamiin taloihin.

Sekä ministeri Kiuru että ARA:n Salmi hämmästyivät, kun Viljo Savolainen (Perus) vertaili Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n vuokria lähikuntien vuokriin: Vihdissä ei ole alle 14 €/m2 maksavia vuokra-asuntoja ja Siuntiossa vanhoissakin asunnoissa vuokra on 13,70€/m2. Kirkkonummella keskivuokra on 12€/m2 ja täysin peruskorjattujen, uudenveroisten asuntojenkin neliövuokra on 13€.

Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy on toimittamassa ARA:lle Kantvikin vuokrataloista uutta kustannusarviota, kunhan uusista, karsituista vuokra-asunnoista saadaan uudet tarjoukset rakennusyhtiöiltä. Salmi lupasi, että kirkkonummelaisiin papereihin tutustutaan tällä kertaa huolellisemmin ja päätöstä harkitaan tarkemmin.

Tonttimaata maankäyttösopimuksilla

Valtuustossa on vuosien ajan puhuttu siitä, että vuokra-asunnoille voitaisiin saada maata maankäyttösopimuksin: Normaalisti maanomistajat maksavat kunnalle korvauksia kaavoituksesta, jotta kunta saisi kompensaatiota kaavoituksen myötä pakolliseksi tulevasta kunnallistekniikan rakentamisesta sekä kunnallisten palveluiden lisäämisestä. Koska Kirkkonummella on pulaa kunnan omistamasta maasta, on esitetty, että osa maankäyttökorvauksista voitaisiin suorittaa rakennusmaana, jolloin kunta voisi rakentaa vuokra-asuntoja sinne, missä muutenkin rakennetaan. Näin alueet eivät eriarvoistuisi. Tarmo Aarnio uskoi, että näin voitaisiin toimia esimerkiksi Vesitorninmäellä.

Helsingissä on hankittu vuokra-asuntoja myös ostamalla asuntoja valmiista kiinteistöistä. Kun Kirkkonummellakin uudisrakennusten neliöhinnat ovat huomattavasti vanhan rakennuskannan neliöhintoja suuremmat, voitaisiin kenties harkita vuokra-asuntojen ostamista jo olemassa olevista taloyhtiöistä uudisrakentamisen sijaan. Maankäyttösopimuksillakin voisi hankkia paitsi maata myös asuntoja uusilta alueilta: näin vältyttäisiin vielä tehokkaammin "ghettojen" muodostumiselta. Jos se onnistuu Helsingissäkin, miksei myös täällä?

Vuokra-asuntoja onnistutaan rakentamaan tai hankkimaan, jos tahtoa riittää. Nyt, kun elinkeinoelämäkin on ryhtynyt vaatimaan alueelle lisää asuntoja, on hyvinkin mahdollista, että pienituloisten tarpeet muistetaan vaalien jälkeenkin. Etenkin, kun vuokra-asuntojen rakentamattomuus on yksi maan hallituksen perusteista kuntauudistukselle.

Tosin uhkaavien kuntaliitosten vuoksi ei kenenkään tarvitse tehdä mitään, sillä kirkkonummelaisille puhunut Krista Kiuru vakuutti SDP:n pitävän huolen siitä, että vaikka kuntaliitokset ovat pakollisia eikä yksikään kunta voi jäädä niiden ulkopuolelle, pakkoliitoksia ei tehdä. (?)

Kommentit (11)Add Comment
...
Kirjoittanut Timo Kallioinen, 21.09.2012
Tjaah,

Kruunuasunnot vuokraavat Upiniemestä asuntoja kaikille Suomen kansalaisille ja taitaapi olla yli 50 asuntoa 90 neliön asunnosta 30 neliön yksiöön tarjolla. Kyllä täällä meren rannalla kelpaa elää ja olla.
...
Kirjoittanut Kysymys Timpalle, 22.09.2012
Kiinnostuin, ja menin Kruunuasuntojen sivuille. Siellä on listattuna kaikki Kruunuasuntojen vuokrattavana olevat asunnot. Upinniemestä löytyi vain kaksi, 65m2 ja 54m2 kokoiset.

Eli Timppa, mihin tietosi perustuu?
...
Kirjoittanut Vesa-Pekka Sainio, 22.09.2012
KV-A:lla on nettisivujensa tietojen mukaan 1031 asuntoa, joista 41 Veikkolassa. Eli loput 990 asuntoa ovat Masalassa ja Kirkonkylällä. Tasan ei mene onnenlahjat? Tulevaisuudessa olisikin tärkeää, että mikäli vuokra-asuntoja suunnitellaan kuntaan lisää, niin katse olisi myös pohjoiseen päin. Veikkolan väkiluku on yhä kasvusuunnassa ja alue kiinnostaa muitakin kuin omakotirakentajia.
...
Kirjoittanut Jens Sørensen, 22.09.2012
Ei unohdeta valmistuvan moottoritien tärkeyttä. Sen varrelle on jo tulossa Saton suunnittelemia asuntoja Sarvvikiin, ja on muutenkin uuden rakentamisen kannalta erittäin tärkeässä roolissa, jotta saamme kaiken hyödyn uudesta tiestä irti. On tärkeätä keskittyä olemassa oleviin alueisiin kuten Keskustaan, Kantvikiin ja Masalaan, mutta täysin uuden tärkeyttä tulee myös korostaa.

Tärkeintä on, että ylipäänsä rakennetaan jotta meillä olisi uskottava pohja tulevaisuuden kasvulle. Se on ainoa tapa varmistaa tulevaisuuden palvelut ja elinvoimaisuus, jotta emme ala vanhenemaan keskenämme. Keskustan yritykset kaipaavat kipeästi enemmän väkeä, jottei toimintaedellytykset katoa täysin. Kasvulle on nyt ainutlaatuiset ainekset valmiina eikä tilaisuutta pidä sivuuttaa - ei ole monella kehyskunnalla sekä junarataa että uutta moottoritietä hyödynnettävinään!

t.

Jens
Kokoomuksen listoilta
...
Kirjoittanut Vuokris, 22.09.2012
Kyllä Upinniemessä on juuri Timon mainitsemia kokoja vuokra-asuntoja. Tällä hetkellä ehkä muut koot asunnoista ovat varattuja? Ja ovat muuten yksiä hienoimpia vuokrakämppiä mitä on olemassa! Bussikin menee ihan oven eteen ja sijaitsevat lähes merenrannalla rauhallisen luonnon keskellä, remointoitujakin ovat. Matkaa kylille on kohtuullinen. Turvallisempaa asuinaluetta saa hakea.
Että siellä niitä vuokra-asuntoja on :)
...
Kirjoittanut Vuokris, 22.09.2012
Ps. Jens:lle : Mainitsemasi Saton - asunnot Sarvvikissa ovat kyllä kaikkea muuta kuin vuokra-asuntoja ;) Kovan rahan omistusasuntojahan ne ovat. Hintatiedotkin ovat jo nähtävissä Sato:n sivuilta eli n. 298 000 - 659 000€ on hintana. Eli ei ihan sovi ne asunnot vuokra-asuntojen puutteeseen. Muuten kyllä ovat varmasti hienoja.
...
Kirjoittanut 50 asuntoa tarjolla, 22.09.2012
Siis ei ollutkaan 50 asuntoa tarjolla, vaan ainoastaan kaksi. Eikä kumpikaan tuoreen kaksiikymppisen parin koko-/tuloluokkaa. Sääli. Edelleen on pula vuokraasunnoista. Ainakin meille.
...
Kirjoittanut Timo Kallioinen, 23.09.2012
Selvitän. Tv. Timppa
...
Kirjoittanut F U 02400, 24.09.2012
Ei me haluta tänne mitää pakolaisia !!!
...
Kirjoittanut Timo Kallioinen, 26.09.2012
Nyt selvisi. Tyhjät asunnot, joita on kymmeniä, ovat puolustusvoimien ensivuokraamia ja tullevat Kruunun kautta vuokrattaviksi jollain aikataululla, mitä en tarkemmin tunne. Vuokrat ovat kyllä markkinavuokria eli 11 - 13 €/neliö. Näin 85 m2 neljän huoneen ja keittiön kämpän vuokra on vähän yli tonnin. Ympäristö ja luonto on kyllä todella upea. Jäämme odottelemaan koska näitä aletaan laittaa vuokralle. Tv. Timppa
...
Kirjoittanut Maija Lounamaa, 08.11.2012
Upinniemen asunnot ovat hyviä ja paikka on hieno, mutta ei niistä ole ratkaisuksi artikkelissa ansiokkaasti esitettyyn ongelmaan. Neliöhinta on liian korkea varsinkin kun ottaa huomioon syrjäisen sijainnin ja lähipalveluiden puutteet; ei kauppoja, päiväkoti ja koulu ovat vielä, mutta vaakalaudalla nekin.

ps. pakolaisiin viittaaminen akuutin vuokra-asuntopulan yhteydessä on epäreilua kärjistämistä.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 21.09.2012 16:19 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.065 sekunnissa.