Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kaavoitus ja rakentaminen Munkinmäelle suunnitellaan korkeaa liike- ja asuintornia

Munkinmäelle suunnitellaan korkeaa liike- ja asuintornia

Sähköposti Tulosta

Munkinmäenpuisto

Kirkkonummentien junasillan lounaiskulmalla sijaitsee vanha Munkkullan tilan päärakennusten paikka - se sama josta koko Kirkkonummi on saanut alkunsa. Kunnan päättäjien mielessä siintää ajatus korkeasta maamerkkimäisestä tornitalosta tuolle paikalle.

Talossa alakerrokset olisi varattu liike- ja toimistotiloiksi. Yläkerrokset varattaisiin asuinkäyttöön. Ainakin ylimmistä asuinkerroksista näkyisi merelle asti, haaveili kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) kirjaston keskustelutilaisuudessa keskiviikkona, eivätkä vieressä istuneet valtuuston puheenjohtaja Gustaf Åberg (rkp.) ja valtuutettu Pirkko Lehtinen (sdp.) mitenkään torjuneet ajatusta. Asia on ajankohtainen, sillä Munkinmäenpuiston asemakaavan muutos on parasta aikaa meneillään.

 Munkinmäen ja asema-alueen eteläpuolisten korttelien kaavaprosessi nytkähti torstaina askeleen eteenpäin. Yhdyskuntatekniikan lautakunnan kokouksessa 17.11.2011 hyväksyttiin alueen asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma, eli se keneltä lausuntoja kaavaprosessin aikana pyydetään. Lausuntonsa voi päätöksessä lueteltujen lisäksi luonnollisesti esittää kuka tahansa .

Suunnittelualue näkyy viereisessä karttakuvassa. Sillä sijaitsee Lidl pysäköintialueineen, Kirkkonummen rautatieaseman eteläinen liityntäpysäköintialue sekä asematunneli ja sen eteläinen sisäänkäynti. Alueella on myös vanha Munkkullan tilan tilakeskuksen paikka, jonka rakennuksista on jäljellä enää vain viljamakasiini sekä muiden rakennusten kivijalat.

Alueen suurimmat maanomistajat ovat Kirkkonummen kunta (n. 3,2 ha) ja Suomen valtio. Liikenneviraston rautatieosaston hallinnoi maa aluetta (n. 2,8 ha), josta Lidl Suomi on vuokrannut tontin liiketoiminnalleen. Suunnittelualue on kooltaan noin 6,5 ha.

Munkinmäenpuiston kaava-alue on yleiskaavassa osoitettu pääosin keskustatoimintojen alueeksi, mutta suunnittelualueen eteläosalla on yleiskaavaan merkitty pieni puistoalue.

Tavoitteena on matkakeskusalueen ja sen lähiympäristön liikenneturvallisuuteen parantaminen. Munkinmäentien ja Luostarinrinteen risteystä ei suunnitella muutettavaksi. Asematunnelin eteläisen sisäänkäynnin ympäristöön sijoittaa pyöräpysäköintialue ja Munkinmäentielle linja-autopysäkkipari. Kunnan haaveissa on, että bussiliikenteen kaukolinjavuorot kulkisivat tällä kohden moottoritien sijasta Munkinmäentietä pitkin, jolloin matkustajille tarjoutuisi luonteva vaihtomahdollisuus matkakeskuksessa Helsingin seudun joukkoliikenteeseen.

Kaavamuutoksessa luonnostellaan uuden asuinliiketalon rakentamista Kirkkonummen rautatieaseman eteläpuolelle tyhjälle entisen Munkkullan tilakeskuksen paikalle. Kunnan päättäjien mielessä siintää ajatus korkeasta tornitalosta, jossa alakerrokset olisi varattu liike- ja toimistotiloiksi, yläkerrokset asuinkäyttöön. Talon toteutuminen ei ole mitenkään selvää, kyse on vasta asemakaavaprosessista. Kaavaan on myös tarkoitus sisällyttää uusi pysäköintilaitos rautatien eteläpuolelle. Se palvelisi mahdollisen asuinliiketalon asukkaiden ja asiakkaiden lisäksi myös liityntäpysäköintiä.

Kommentit (7)Add Comment
...
Kirjoittanut Maija Lounamaa, 22.11.2011
Ennen kuin tällaiset pilvenpiirtäjä-visiot aivan kokonaan lähtevät lentoon kehotan ihmisiä seuraavan kerran keskustassa käydessään avaamaan silmänsä ja katsomaan Munkkullan mäkeä ja sen komeaa puustoa, samalla voi muistella miten vehreältä se kesällä näyttää.
Se on Munkinmäen ympäristön ainoa vehreä kohta ja sellaisenaan todella hieno maamerkki kaikkien liikenneväylien ja markettien puristuksessa. Koittakaa kuvitella, miltä näyttää kun sitä ei enää ole! Omaleimaisuuden menetys on maisemallisten arvojen näkökulmasta paljon suurempi menetys kuin rakentamalla saatu hyöty.
...
Kirjoittanut Minna Hakapää, 23.11.2011
Nykyinen maamerkkimme keskustassa on kauniisti valaistu kirkko. Sama kirkko oli alunperin nummella. Jos korkea kerrostalo rakennetaan, siitä tulee Kirkkonummen maamerkki ja katseen vangitsija. Sitä emme halua!
...
Kirjoittanut Matti, 24.11.2011
Olen itse muutamissa yhteyksissä maininnut samaa ideaa. Tontti sopisi mainiosti tornitalon paikaksi, toimisi hyvin maamerkkinä, niin Espoon suunnasta kun lännen. Kallion sisään olisi mainio ratkaisu louhia pysäköinti tilat. Kaavoittajat ja suunnittelijat töihin. Tornista olisi rakennettava 20-25 kerroksinen, näin saataisiin maksimaallinen hyöty pienestä tontista.
...
Kirjoittanut Timo, 25.11.2011
Entäpä jos ne kerrokset tehtäisiin alaspäin kallioon :)
...
Kirjoittanut Jotta merelle näkyy..., 16.12.2011
Melkoisen korkean pitää suunnitellun tornitalon olla, jotta merellisen kunnan keskustasta merialueelle saadaan edustava näkyvyys.
Suunniteltu rakennuspaikka on n. 11 m merenpinnasta (tien kohdalta) ja etelään näköalaa rajoittaa Bronrinne sekä Jericonmäki, mikä maanmittauslaitoksen tietojen mukaan on Upinniementien kohdalta n. 26 m:n korkeudella merenpinnasta, vielä etelämpänä löytyy n. 46 m korkea Kasaberget. Lounaan (Kantvikinlahden) suunnassa mäet yltävät 43 m:n korkeuteen ja kaakosta löytyy Peuramaan rinteiden viereltä Högberget 55 m:n korkuisena. Kannattaisikin varmaan jollain nostolavalla kokeilla miltä korkeudelta näkyy merta riittävästi aina edustavaksi merinäköalaksi saakka. Pelastuslaitoksen yhdellä nostolavalla pääse 36 m:n korkeuteen, mikä vielä ei karttatietojen mukaan olisi riittävästi.
...
Kirjoittanut Maija Lounamaa, 11.01.2012
Kiitos hyvästä kommentista merelle näkymisestä. Samaa voin maisemasuunnittelijana todeta ihan pelkkien etäisyyksien perusteella.

Ei näin kaukaa sisämaasta mitään merinäköaloja saada. Lähimpään rantaan Kantvikiin on 5 km ja välissä on Bron mäet. ’Porkkalan välkkyville merenselille’ matkaa tulee linnuntietä reilusti toista kymmentä kilometriä. Maaston katvevaikutuksen takia Kanvik ei näkyisi korkeastakaan tornista ja vaikka Porkkalanselät jonkun mäen välistä sattumalta näkyisivät niin ne näkyisivät jossain kaukaisuudessa ja vain parhailla säillä. Varsinaisesta merinäköalasta emme todellakaan voi puhua!
...
Kirjoittanut Kyllästynyt puuta heinää puheisiin - faktoja pöytään, kiitos., 11.01.2012
Eikös ole jo todettu moneen otteeseen, että tämän kunnan "merellisyys" rajoittuu kunnan logoon ja muutaman kesäasukkaan maapalstaan? Merenrannalle kun ei pääse. Nopeampi on ajaa Espooseen katselemaan merta.
Saisi loppua päättäjien haihattelu ja kunnan mainostaminen "merellisenä kuntana", koska sitä Kirkkonummi ei oikeasti ole.

Kiitokset Maija Lounamaa ja "Jotta merelle näkyy.." asiallisesta ja todenmukaisesta selvityksestänne koskien suunniteltua tornitaloa. Toivottavasti myös kunnanhallituksen pj Timo Haapaniemi sekä muut päättäjät lukisivat tämän. Vai pitäisikö kunnanhallituksessa olla sen verran asiantuntemusta, että tällainen seikka olisi jo tiedossa?? Hehän taitavat päättää aika monesta asiasta ja jos tällaisilla puuta heinää puheilla markkinoidaan kaavoja kuntaan niin.. - eipä hyvältä näytä. Vai oliko Haapaniemellä jotain faktaa asiasta esittää? Tarkat suunnitelmat merelle näkymisestä? JOS merelle näkyminen olisikin mahdollista, eikö se olisi jälleen muutaman harvan ihmisen ilo, joilla on varaa ostaa ko. tornitalosta penthouse? Vai pitäisikö kerrankin tehdä jotain sellaista alueelle, josta olisi mahdollisimman monelle kuntalaiselle iloa? Miten olisi puisto? Liikuntapuisto? Ideoita varmasti riittäisi.

Mielenkiinnolla odotan vastausta.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 19.11.2011 10:56 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0648 sekunnissa.