Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Yrittäjyys: Naisen logiikkaa 24/7

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Yrittäjyys: Naisen logiikkaa 24/7

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 1472
 • 2 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Tällä hetkellä olemme kansakuntana puun ja kuoren välissä. Palvelutarve kasvaa, väki vanhenee ja muutaman kymmenen vuoden kuluttua olemme tilanteessa, että sataa työssäkäyvää kansalaista kohti on 80 huollettavaa. Ihmisten elinikä pitenee, ja jos 100-vuotias on 40 vuotta elämästään töissä, niin 60 vuotta hän ei ole. Palveluihin on ihan välttämätöntä saada ns. uutta rahaa, joka ei siis pyöri kunnan sisällä kunnan työntekijöiden maksamista veroista tuotettuihin kunnan lakisääteisiin palveluihin vaan tulee kuntaan sen ulkopuolelta.

Noh, mitäs nyt sitten tehtäisiin, kun Suomessa olevat isot yrityksetkin maksavat veronsa muille maille vierahille. Vuonna 2010 Nokia maksoi Suomeen veroja 0,1 % tuloksestaan, Metso 0% ja Stora Ensokin vain 2,8%. Vientiyritykset maksavat arvonlisäveronsakin siihen maahan mihin vievät, joten niistäkään ei meille riitä ratkaisuksi. Lisäksi olemme saaneet pitkin syksyä kuulla joukkoirtisanomisista juuri näiden suurten kansallisten toivojemme taholta. Yhtälö kuullostaa mahdottomalta ratkaista, menot kasvaa, mutta tulot vähenee.

Pulman ratkaisijan asemaan nousevat pienet -ja keskisuuret yritykset. Voidaan tietysti sanoa, että Nokian 0,1%:kin on enemmän kuin jonkun pienen pajan suurempi veroprosentti. Kun 2008 lama alkoi, olivat sellaiset kaupungit ja kunnat, joissa oli paljon suuria yrityksiä myös suuremmissa vaikeuksissä, sillä yhteisöverotuoton ollessa suuri ja muutaman suuren yrityksen varassa, se myös laskee vaikeuksissa rajusti. Kunnan investoinnit on kuitenkin budjetoitu jo vuosiksi eteenpäin ja veropohjan romahtaessa ollaan vaikeuksissa. On siis turvallisempaa kaikin puolin luottaa moniin pieniin puroihin, jotka vaikeuksissakin ovat vakaammalla pohjalla ja takaavat kunnalle varmaa verotuloa ja ennakoitavuutta.

Viime taantuma ja tämä nytkin päällä oleva, näytti myös sen, että pk-sektori ei irtisano työntekijöitään lähestulkoonkaan sillä liipasinherkkyydellä kuin suuryritykset. Mutta tämä järjellä ajateltuna looginen tapahtumasarja toteutuu vain, jos kunta siis osaa pelata korttinsa niin, että yritykset alueelle haluavat tulla.

Kirkkonummelle ei haluta tulla. Mikä ihme voi mättää tässä kunnassa, jolla on loistava sijainti, korkeasti koulutetut, hyvätuloiset ihmiset, satama, rautatie , kohta uusi moottoritie ja paljon nuoria työmarkkoinoille? Miksi liiketilat kuntakeskustassa ammottavat tyhjillään? Uutta kunnantaloa markkinoitiin ajatuksella, että sitten kunnan virkamiehistö vapauttaa tiloja liike-elämälle kun pääsevät saman katon alle, mutta sitten siinä kävikin niin, että näiden asiakasvirtojen myötä hävisivät viimeisetkin yrittäjät.

Ei tätä kuntaa virkeäksi tee uudet liiketilat, ei moottoritie eikä uusi uljas kunnantalo. Kunnan tekee virkeäksi ihmiset. Ongelma on kaavoituksen yksipuolisuus. Kun meillä on intohimona rakentaa asuinalueita joihin halutaan tiettyä elämänvaihetta eläviä perheitä, ei mitenkään saada yrityksiä kuntakeskustaan. Ja koska ei kaavoiteta yritystontteja, ei niitä saada muuallekaan.

Ja tämä on ihan yksinkertaisen mökinmuijan matematiikkaa, joka perustuu siihen tietoon, että jokaisella on käytössään 24 tuntia vuorokaudessa. Yhdelläkään sielulla maan päällä, ei ole enempää. Kun on yhdensorttisia ihmisiä, niin ne tekevät samoja asioita samaan aikaan. Ovat samaan aikaan jonossa 51:llä, kuskaavat samaan aikaan muksujaan harrastuksiin, seisovat samaan aikaan pelikenttien reunoilla ympäri Uuttamaata ja istuttavat samaan aikaan yrttejä keväisin. Ne tulevat samaan aikaan kaupoille ja pysyvät samaan aikaan sieltä pois. Ja juuri tästä 24:n tunnin säännöstä johtuen, useimmiten pois.

Mutta mitäs jos? Mitäs jos kaavoitettaisiin asuntoja kaikenlaisille ihmisille, sellaisillekin jotka olisivat iltaisin ja päivisinkin kylillä? Asutettaisiin kunnan keskusta täyteen ihmisiä ja uudet pientaloalueetkin aseteltaisiin niin, että olisi luontevampaa tulla omaan keskustaan kuin mennä naapuriin.Mitäs jos kaavoitettaisiin vuokra-asuntoja niiden yritysten työntekijöille, jotka tulisivat muun väen myötä keskustaan? Näiden yritysten työntekijöillä ei ainakaan heti ole varaa ostaa hienoa rivaria tai omakotitaloa, eikä niihin ole varaa suurella osalla kunnankaan työntekijöistä. Jos ei sitten kuluteta kuntamme opettajia loppuun ja saada heitä ryhtymään vaikka kenkäkauppaan myyjäksi. Insinööreistäkin meillä saattaa olla ylitarjontaa pienyrittäjien tarpeisiin.

Mitäs jos rakennettaisiin kulttuuritalo kirjaston taakse elävöittämään toria ja uusi terveyskeskus Jokiniittyn, jonka ympärille voitaisiin rakentaa vuokrarivareita senioreille? Pääsisivät siitä kätevästi virkistymään, kuntoutumaan ja syrjäytymistä uhmaamaan uimahallille sekä kirjastoon ja kulttuuritaloon. Tai muuten vaan pyörimään torille, jonka ympäristö pikkuhiljaa täyttyisi yrityksistä.

Sinkkuja ja opiskelijoitakin on hyvä olla vireässä kunnassa kahviloissa istuksimaan, joten vanhan terkkarin paikalle saadaan tontti vuokra-asunnoille ja muutama tontti myyntiin gryndereille. Isompia vuokrataloja perheille voisi kaavoittaa esim.Kantvikiin, missä luonto, pelikenttä, koulu ja päiväkoti on lähellä.

Mitäs jos uusi pallohalli rakennetaan radanvarteen kunnan maalle Laajakallioon? Se keräisi mukavasti populaa pitkin Uuttamaata kunnan palveluja kuluttamaan. Uusi koulu tulisi Vesitorninmäelle ja Vuohimäki kaavoitetaan yritystonteiksi. Kyllä moni pk-yritys haluaa lähelle Helsinkiä, satamaa, rautatietä, moottoritietä ja kehittynyttä kuntakeskusta jossa ihmiset elävät hyvää elämää harrastaen liikuntaa ja kulttuuria, eivätkä halua muualle muuttaa koska ei parempaa ole.

Mitäs jos Siuntio, joka meihin luultavasti kohta liitetään, kaavoitetaan pientaloille, josta mukavasti uudet kuntalaiset kulkevat junalla tai autolla suurkuntamme keskustaan palveluiden äärelle? Veikkolassa kaavoitukseen sama logiikka ja parempi kulkuyhteys kuntakeskustaan. Mitäs jos keskustaan kaavoitetaan myös keskuspuisto ja majoituspalvelut jotta saadaan mahdollisimman paljon myös matkailijoita maailmalta ihmettelemään ainutlaatuista historiaamme ja kaunista luontoamme? Myös Kantvikin satama tarjoaa paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia. Kansallispuistokin olisi nyt käden ulottuvilla.

Tällä reseptillä saataisiin elävä kuntakeskus nykyisen autioituneen tilalle, yrityksiä kuntaan ja uutta rahaa palveluiden tuottamiseen tonttien myynnistä sekä yritysten yhteisöveroista että yritysten työntekijöiden maksamista veroista. Yksi yritys tarvitsee ympärilleen lukuisia muita. Tarvitaan kirjanpitäjiä, siivousfirmoja, tietotekniikkaa, kuljetusfirmoja ym.ym."Yrittäjyys on yrityksen luomista vastauksena havattuihin mahdollisuuksiin tai puutteisiin markkinoilla." Puutteita meillä on yllinkyllin, jospa sitten vielä luotaisiin niitä mahdollisuuksia.

0

Kommentit

 • Vieras
  Persu perjantai, 12 lokakuu 2012

  Olet väärässä puolueessa, olisit lähtenyt persujen ehdokkaaksi... hyviä asioita, mutta ei mene läpi vihreiden riveissä. Vastustavat kaikkea kehitystä, mutta jos pääset läpi niin toivottavasti laitat heidät ojennukseen. :-)

 • Vieras
  tiina karlsson lauantai, 13 lokakuu 2012

  kiitän tästä ilmeisesti persuleiristä tulleesta kommentista! Mutta en usko että huolesi on aiheellinen, sillä Kirkkonummella nimenomaan Vihreät ovat tiiviin keskustan rakentamisen kannalla, se tukee vihreitä arvoja, kuten myös hyvä ja toimiva joukkoliikenne. Ja ne ovat, kuten tiedät, mannaa myös yrittäjälle!

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0371 sekunnissa.