Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Ympyrä sulkeutuu

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Ympyrä sulkeutuu

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 1652
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Kuten tiedämme, maailma muuttuu jatkuvasti. Menneisyyden suurmiehet ja -naiset on syytä sijoittaa aikaansa, heidän toimiaan ei voi tarkastella tämän päivän pallon asennossa. Paavo Lipponen on joskus osuvasti todennut, että politiikkaa tehdään ajassa. Siinä ajassa jossa eletään. Kuinka oikeassa hän onkaan.

Ajanpyörä on kiihtyvä. Hyvinvointiyhteiskunnan kivijalka valettiin silloin kun Suomi siirtyi Venäjän vallan alle. Siitä seurasi kulttuurinen, yhteiskunnallinen ja uskonnollinen murros, joiden seurauksena mm. herätysliikkeet, raittiusliike, työväenliike ja nuorisoseuraliike löysivät sijansa suomalaisten arjessa. Näissä liikkeissä suomalaiset oppivat ajattelemaan ja toimimaan itsenäisesti, liittoutumaan keskenään ja ajamaan asioita yhdessä. Suora seuraus näistä opeista oli lopulta yleinen äänioikeus, poliittinen demokratia ja tasavaltainen hallitusmuoto.

Kun suomalaiset alkavat jotain tekemään niin sitten tehdään. Alle 200 vuodessa rakennettiin hyvinvointiyhteiskunta jossa kaikilla kansalaisilla oli yhtävertaiset mahdollisuudet opiskella, tehdä työtä ja vaikuttaa. Siihen olisi ollut hyvä lopettaa, mutta kun elämä jatkuu aina vaan.

Ja koska se jatkuu, se myös muuttuu. Aloimme pitää saavutettuja etuja itsestäänselvyyksinä. Kadotimme toisemme ja aloimme itse murtaa rakentamaamme hienoa ja vahvaa kivijalkaa. Oletimme, että meille kuuluu, ja meille täytyy antaa. Unohdimme kysyä mitä itse voisimme tehdä, mikä on minun vastuuni. Osalle ei riittänyt sekään vaan ahneus myös yhteisen ja toisen omaan vei maailmantalouden katastrofin partaalle. Koemme turvattomuutta ja väkivallan uhka on arkipäivää.

Nyt on aika palata juurille. Koska taloustilanne on ajanut kunnat ahtaalle ja se nipin napin pystyy suoriutumaan velvoitteistaan, tarvitaan taas sitä hurmosta, jolla hyvinvointiyhteiskuntaa taannoin alettiin rakentaa. Kunnan, yhdistysten ja järjestöjen on tehtävä yhteistyötä ja kuunneltava toisiaan. Mielellään ennen päätöksentekoa, mutta myös sen jälkeen. Yhdistykset ja järjestöt, omien alojensa asiantuntijat, luovat kuntaan sosiaalista pääomaa jota on syytä kuunnella vähintään taloudellisen pääoman tavoin. Kaikille on annettava mahdollisuus osallistua ja tuntea itsensä osaksi kansalaisyhteiskuntaa ja siihen tulee kannustaa kaikin voimin. Meidän on taas otettava lusikka omaan käteen ja kannettava itsestämme ja toisistamme huolta jonka tuloksena saamme takaisin hyvinvointiyhteiskunnan joka pystyy jakamaan hyvinvointia, niin henkistä kuin taloudellista, mahdollisimman monelle jäsenelleen. Ja huolehtimaan heistä jotka eivät itse pysty itsestään huolehtimaan.

KOKO kunnan päätöksentekokoneiston, virkamiesten, valtuutettujen sekä lautakuntien, on alettava antaa ja vastaanottaa informaatiota yhdistyksiltä ja järjestöiltä. Näin kunnasta, kaikista sen alueista, tulee kuntalaistensa summa. Kunnan ei tarvitse tuottaa kaikkia palveluitaan itse vaan yhteistyössä yhdistysten ja yritysten kanssa luoda kuntalaisia mahdollisimman hyvin palveleva verkosto. Tämä edellyttää virkamiehiltä taitoa ja viitseliäisyyttä ja alkuunsa vie resursseja, mutta muuta tietä ei taida olla. Ympyrä on sulkeutunut.

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0362 sekunnissa.