Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Toimitus Varjoja vihreydessä

Päätoimittajan blogi

Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Varjoja vihreydessä

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 7253
 • 3 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Vihreän valtuustoryhmän viimeisin hajoaminen sai alkunsa kokouksessa, jossa pohdittiin kahden seuraavan valtuustovuoden työnjakoa. Osa luottamustehtävistä oli päätetty kahden vuoden mittaisiksi ja paikkoja piti jakaa uudelleen. Kun paikoista piti päättää, Antti Kilappa ilmoitti, ettei halua enää leikkiä samalla hiekkalaatikolla Tiina Karlssonin kanssa.

Kirkkonummella on ollut tapana, että kuntalaisilta eniten ääniä saaneet ovat saaneet valita puolueelle äänimäärän mukaan tulleista luottamustoimista mieleisensä. Viime vaaleissa eniten vihreitä ääniä saivat Antti Kilappa, Suvi Terho ja Tiina Karlsson. Antti Kilappa halusi olla kunnanhallituksessa, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Suvi Terho puolestaan ilmoitti haluavansa olla kh:ssa vain jälkimmäisen 2-vuotiskauden ja neljänneksi eniten ääniä saanut Marjo-Kaisa Piironen istui kunnanhallituksessa ensimmäiset kaksi vuotta.

Tiina Karlssonille jäi valtuuston toisen varapuheenjohtajan paikka. Valtuuston toisella varapuheenjohtajalla ei varsinaisesti ole päätösvaltaa tavallista valtuutettua enempää, mutta hän saa olla läsnä ja puhua eri luottamuselinten kokouksissa. Älykkäällä ja hyvin argumentoivalla varapuheenjohtajalla on vaikutusvaltaa yllättävän paljon.

Ehkä tämä olisi syy siihen, että Antti Kilappa ilmoitti eroavansa puolueesta, jos Tiina Karlsson osallistuu missään ominaisuudessa kunnanhallituksen kokouksiin. Viralliseksi syyksi Kilappa ilmoitti Nuorisoasunnot ry:n tilintarkastukseen liittyvässä asiassa syntyneen luottamuspulan.

Karlsson oli vuotta aiemmin toiminnantarkastajana vaatinut lisäselvityksiä Ari Harisen ja Antti Kilapan toimista yhdistyksen talouteen liittyen, ja vastannut myös asiaan liittyvään kunnanjohtajan kysymykseen. Kunta on rahoittanut Nuorisoasunnot ry:n toimintaa ja kunnanjohtaja oli tutustunut tilinpäätökseen. Laki sanoo, ettei toiminnantarkastajalla ole asiassa vaitiolovelvollisuutta, mikäli asia on yleisesti tiedossa. Koska kunnanjohtaja tiesi asiasta jo ennen käytyä keskustelua, Karlsson tulkitsi, ettei vaitiolovelvollisuus havaituista puutteista yhdistyksen kirjanpidossa koskenut kunnanjohtajaa.

Rehellisyys kuntaan liittyvässä kysymyksessä oli siis syynä syntyneeseen luottamuspulaan kunnan asioiden hoidossa. Mielenkiintoinen tilanne avointa politiikantekoa kannattavassa ryhmässä.

Mielenkiintoista on myös, ettei Kilappa ole aikaisemmin vaatinut perusteellista selvitystä Karlssonin toiminnasta yhdistyksen toiminnantarkastajana. Silloin tosin koko yhdistyksen toiminta olisi nostettu päivänvaloon. Sekin herättää ihmetystä, että koko mahdollinen epäselvyys olisi jo aikaa sitten unohdettu, ellei Kilappa itse olisi nostanut sitä erouhkauksellaan julkisuuteen – juuri sopivasti ennen eduskuntavaaleja.

Tiedotteessaan vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Suvi Terho kertoo Verkkonummelle, että "Kirkkonummen Vihreät tai Vihreä valtuustoryhmä ei voi edes avoimuuden nimissä ryhtyä arvioimaan toisen yhdistyksen toimintaa, vaan asia kuuluu lain mukaan Nuorisoasunnot ry:lle".

Hyvä kommentti. Ainoa asia, joka herättää toimituksessa hämmennystä on, miksi kommentti tuli vasta nyt. Miksei vihreän ryhmän puheenjohtaja ilmoittanut oitis Kilapalle, että moinen eroamisella kiristäminen ei ole sopivaa etenkään toisen yhdistyksen asioihin liittyvässä riidassa ja että Tiina Karlssonin toimintaa valtuuston varapuheenjohtajana on arvioitava vain kunnallispolitiikan näkökulmasta? Miksi ryhmän puheenjohtaja ei kertonut Kilapalle sitä, ettei Karlssonin tarvitse nauttia Kilapan luottamusta, sillä riittää, että hänellä on äänestäjien luottamus? Miksi ihmeessä ryhmä ei tuonut esiin sitäkään asiaa, että Kilappaa lukuun ottamatta kaikki olivat tyytyväisiä Karlssonin toimintaan kunnassa sekä valtuutettuna että varapuheenjohtajana? Miksi toisen yhdistyksen asiat ovat toisen yhdistyksen asioita vasta nyt?

Yksi kiusaa ja muut kääntävät päänsä pois. Niinhän se menee kouluissakin. Verkkonummen toimittaja on kuullut useasta vihreästä lähteestä (joista muuten kukaan ei siis enää ole Tiina Karlsson), että tällä hetkellä vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja yrittää hillitä keskustelua ja pyytää ihmisiä unohtamaan koko jutun. Kirkkonummen Vihreiden puheenjohtaja Maija Lounamaa, jonka kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Karlsson päätti erostaan, ei vastaa Verkkonummen kysymyksiin eikä muutenkaan kuuleman mukaan osallistu vihreiden keskusteluun. Jos ollaan ihan hiljaa, ei ehkä tarvitse riidellä eikä kertoa omaa mielipidettä ja asiat unohtuvat vähitellen ja kaikki on taas ihan hyvin.

Olisiko puolueen aika jo käydä oikeasti avoin keskustelu omista periaatteistaan ja toimintatavoistaan?

Toimitus on vuosien varrella ihmetellyt vihreiden arkuuden lisäksi myös heidän suhdettaan Antti Kilappaan. Mistä miehen uskomaton vaikutusvalta on peräisin? Koko valtuusto ja kaikki virkamiehet tietävät, että Kilappa ei oikeastaan ole osa vihreä ryhmää, vaan muodostaa oman ryhmän demarien Ari Harisen kanssa. Harisen vaikutus on vuosien aikana näkynyt vihreiden politiikassa yllättävän paljon.

Rumaa kysyäkin tällaista, mutta voisiko olla niin, että kiltit vihreät tätipoliitikkomme kuuntelevat Kilappaa siksi, että Kilappa on mies? Perustuuko punavihreän mieskaksikon tuntema epäluottamus nykyistä Yt-ryhmää kohtaan juuri siihen, että Karlsson ei kunnioita miessukupuolta riittävästi, vaan argumentoi politiikassa ärsyttävän loogisesti pilaten kaikki hyvät pelikuviot? Siksikö hänet piti häätää kunnanhallituksen kokouksista?

Hullusti kävi taas poliittisessa juonittelussa. Karlssonilla on nyt oma ryhmä ja oikeus osallistua esimerkiksi budjettineuvotteluihin. Omassa ryhmässään hän myös saa sanoa mitä haluaa ilman, että yhdistyksen puheenjohtajan tulkinnat puolueen kannasta estävät häntä. Karlssonin vaikutusvalta ei ainakaan vähentynyt. Vihreiden kyllä.

Yrittäminen, talous ja yhteistyö saattavat sitä paitsi kiinnostaa muitakin ja avata uusia yhteistyömahdollisuuksia niiden poliitikkojen kanssa, jotka yli puoluerajojen haluavat valtataistelun sijaan pohtia parhaita mahdollisia ratkaisuja kunnan ongelmiin. Jo nyt Karlssonia on lähestytty usealta taholta. Saa nähdä, vieläkö hän haluaa asettua ehdolle ensi vaaleissa ja jos, niin minkä puolueen pottiin hän äänisaaliinsa kantaa.

Yhden asian haluan vielä sanoa. Kilappa ja Harinen ovat useaan otteeseen syyttäneet Karlssonia siitä, että hän vuotaa hallituksen kokouksen tietoja medialle – eli minulle. Tieto on väärä. Verkkonummi ei julkaise artikkeleita, jotka perustuvat vain yhteen lähteeseen. Herrat Harinen ja Kilappa elävät ympäristössä, jossa on useampia puheliaita ihmisiä kuin he kuvittelevatkaan. Enin osa asioista ilmenee kuitenkin hallituksen pöytäkirjoista ja poliitikkojen itsensä puheista. Kun taustatietoa on tarpeeksi, toimittajat osaavat kysyä oikeita kysymyksiä oikealla hetkellä.

Sitä en kyllä ymmärrä, miksi avointa päätöksentekoa kannattavat poliitikot eivät kehtaa paljastaa päätöksenteossa käyttämiään argumentteja äänestäjilleen? Häpeävätkö he itseään?

0
Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kommentit

 • Vieras
  Viljo "Ville" Savolainen keskiviikko, 15 lokakuu 2014

  Onkohan toiminnantarkastaja puuttunut SDP-diktaattori Harisen ja Kilapan tarpeettomaan matkusteluun Nuorisoasunnot ry:n kustannuksella milloin minnekin?

 • Vieras
  anonyymi torstai, 16 lokakuu 2014

  Mistä matkoista mahtaa olla kyse?

 • Vieras
  Kiinnostunut torstai, 16 lokakuu 2014

  Voisiko Savolainen täsmentää ja kertoa esimerkkejä mainitsemistaan matkoista?

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.036 sekunnissa.