Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Valoa pimeyteen

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Valoa pimeyteen

aiheena Kulttuuri
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2348
 • 1 kommentti
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Koko viime lauantain kestänyt valtuuston talousarviokokous vaati jotain ihan muuta vastapainokseen. Sunnuntain pyry ja viima ei houkutellut ulos lenkille, joten päätimme mieheni kanssa lähteä Espoon Emmaan. Olin kuullut kehuja siellä esillä olevista espanjalaisen, tarkemmin sanottuna katalonialaisen, taiteilijan Jaume Plensan erikoisista "valotöistä". Näyttelyn teemana on valo vuoden pimeimpänä aikana.

Ja mitä näimmekään! Keskellä suurta tyhjänoloista salia oli valkoisella kivikolla kolme suurta tytön päätä, valkeita, sisältä valaistuja. Heidän kasvoissaan oli valkoisin kirjaimin sanoja kuten nälkä, sairaus, viha, ahdistus jne. Synkeitä ja ahdistavia sanoja, jotka olivat melkoisessa ristiriidassa tyttöjen rauhallisten kasvojen kanssa. Kävi ilmi, että sanat oli poimittu Oscar Wilden vankilassa kirjoittamista kirjeistä.

Plensan töissä toistuvat sanat ja kirjaimet, erilaiset kirjaimet, kyrilliset, arabialaiset, latinalaiset, kanjit. Niistä muodostuu kiehtovia ihmishahmoja, joiden varjot niukasti valaistussa näyttelysalissa muodostavat nekin oudon upeita kuvioita.

Ihmishahmot, joita on nostettu seinille ja pylväiden päihin, ovat sisältä valaistuja vaihtaen väriä rauhalliseen tahtiin. Hypnotisoivia, niitä voi jäädä tuijottamaan ja unohtaa vähäksi aikaa arkitodellisuuden. Veistosten materiaalit olivat moninaisia, oli alabasteria, hartsia, paperia, terästä ja pronssia, väriltään joko valkoisia tai metallinvärisiä.

Plensan töissä kirjaimet toistuvat, milloin yksittäisinä, milloin muodostaen sanoja ja jopa lauseita. Mielenkiintoinen oli hänen teoksensa, joka oli ripustettu verhoksi. Siinä oli luettavissa otteita YK:n peruskirjasta. Tätä työtä sai koskeakin. Se helisi kuin tuulikello. Väkisin rupesi miettimään, missä määrin peruskirjaan sisältyvät ihmisoikeudet ovat tässä maailmassa toteutuneet. Meillä kyllä, mutta ei kaikkialla. Voisiko taiteen keinoin edistää niiden toteutumista? Siihen en osaa vastata, mutta toivoa voin.

Emman sisäänkäyntiä koristi pylvään päässä kyköttävä ihmishahmo. Sekin vaihtoi pyryssä väriään kuin kameleontti. Sellaisen haluaisin meidän ankaran ja arvokkaan kunnantalon pääsisäänkäynnin vierustalle! No, leikki leikkinä. Se olisi ihan liian kallis. Toivottavasti saamme kuitenkin jotain katsottavaa ja ehkäpä käsin kosketeltavaa kunnantalon ulkopuolelle ja miksei sisäpuolellekin.

Emma ei ole kaukana. Käykää ihmeessä katsastamassa tämän erikoislaatuisen, maailmankuulun taiteilijan erikoiset työt. Niistä jää kiva, eri väreissä välkkyvä mielikuva mieleen. Sen voi kaivaa muistin lokeroista esiin kun tuntuu liian pimeältä.

Pirkko Lehtinen
valtuutettu (sd)
kunnanhallituksen jäsen
Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

0

Kommentit

 • Administrator
  Administrator torstai, 20 joulukuu 2012

  Kiitos Pirkolle hienosta puheenvuorosta kulttuurin puolesta valtuustossa viime lauantaina 15.12! Niitä ei kovin usein kuule. Pirkon puhe, sen lisäksi että oli harvinainen, oli myös monipuolinen ja se aionoa puheenvuoro joka ylitti sovitun 5:den minuutin ajan :)

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0367 sekunnissa.