Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Upinniemen oppimiskeskuksen kohtalo – kirkkonummelaista

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Upinniemen oppimiskeskuksen kohtalo – kirkkonummelaista

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 3760
 • 2 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF
Kirkkonummella on alkuvuodesta lähtien saatu seurata poliittista näytelmää, jossa sivupääosaa esittää Upinniemen koulu, osana Upinniemen oppimiskeskusta. Narreina ovat olleet upinniemeläiset perheet. Käsikirjoittajina ja ohjaajina ovat olleet – niin tätä voi vain arvailla?Kirkkonummella oppimiskeskus on rakennus, jossa samoissa tiloissa toimii varhaiskasvatus, esiopetus ja koulu. Tällainen on esimerkiksi Vuorenmäen koulu Veikkolassa. Etelä-Kirkkonummella tällainen on ollut jo vuosia Upinniemessä, mutta koskaan sitä ei ole virallisesti nimetty (tai haluttu nimetä) oppimiskeskukseksi.

Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta päätti alkuvuodesta, että Upinniemen oppimiskeskuksesta lopetetaan koulutoiminta ja lapset siirretään muualle. Lapsia on kuulemma liian vähän. Muualla koulut pullistelevat oppilaspaljouden takia ja yhdessä liian vähän. Kunta päätti siis siirtää vähät lapset jo ennestään isoihin luokkiin.

Kunnan viranomaispäätösten loogisuus ja perustelut ovat näiden kuukausien aikana olleet kyseenalaisia. Vähälapsisen koulun toiminnan lopettamista on perusteltu muun muassa rakenteellisilla muutoksilla. Mitä, jos kunta olisikin tehnyt sellaisen rakenteellisen muutoksen, joka olisi hyödyttänyt tasaisesti keskistä ja eteläistä Kirkkonummea? Jospa esimerkiksi Gesterbyn, Kirkonkylän, Kantvikin ja Upinniemen oppilaaksiottoalueisiin olisi tehty rakenteellisia muutoksia eli tasapainotettaisiin alueita, tilanahtaus ja ylisuuret luokkakoot helpottuisivat.

Upinniemen koulua on myös syytetty kalliiksi yksiköksi. Onko se upinniemeläisten asukkaiden, koululaisten ja vanhempien vika? On turha kuntalaisia siitä syyllistää. Miksi on ison koulurakennuksen eli yli 300 lapsen oppimiskeskuksen on annettu näivettyä "pieneksi kyläkouluksi"? Muissa kouluissa on isot luokkakoot ja Upinniemessä pienet – ei se ole koulujen ja vanhempien vika.

Lisäksi on esitetty, että upinniemeläiset vaihtavat koulua muutenkin. Tämäkään perustelu ei ole looginen. Jos vaikka Lehmuskartanon hoivakoti olisi kallis yksikkö tai siellä olisi ongelmia, niin olisiko Kirkkonummen kunta valmis lakkauttamaan sitä? Tuskinpa! Pitäisikö siis ehkä selvittää miksi upinniemeläiset ovat vaihtaneet koulua ja tehdä asialle jotain, muuta kuin lakkauttaa koko koulu?

Missä ovat dynaamisuus ja uutta luova politiikka? Jos on tahtoa säilyttää ja kehittää Upinniemen koulua, niin silloin löytyvät myös keinot siihen. On vastuun pakoilua verhoilla negatiivinen asenne yksikön kalleuteen tai muihin ongelmiin. Jos on tahtoa, niin silloin löytyvät myös keinot siihen. Suunnitelmissa on rakentaa uusi koulu eteläiselle Kirkkonummelle. Miksei noita miljoonia laiteta sisältöön ja toimintaan ennemmin kuin uusiin seiniin? Upein visio olisi tehdä Upinniemen oppimiskeskuksesta kaksikielisen Kirkkonummen ensimmäinen kaksikielinen koulu, jossa opetusta annettaisiin molemmilla kotimaisilla kielillä.

SVOLin esityksessä on myös puhuttu varuskunnan rajamuodollisuuksista. Sotilasalue on ollut suomalaisten hallussa yli 50 vuotta, joten rajamuodollisuuksista ei kyllä enää ole kyse. Porkkalan parenteesin aikaan oli vieras valtio valtiossa, mutta varuskunta on ollut osa Kirkkonummen kuntaa nuo 50 vuotta ja varuskunnassa asuvat ovat ihan tavallisia kirkkonummelaisia, jotka maksavat kunnallisveronsa Kirkkonummelle, eivät Puolustusvoimille.
Upinniemen koulu on varmasti turvallisin koulualue Kirkkonummella. "Rajamuodollisuuksien" takia epämääräiset hiippailijat, itsensäpaljastelijat tai huumetrokarit eivät voi hengailla koulun ympärillä. Tätäkin sietäisi miettiä. Bussi tulee suoraan koulun eteen ja lähtee koulun edestä. Tämän lähemmäksi ei bussilla varmaan muuta koulua Kirkkonummella pääsekään.

Kirkkonummi on muuttovoittoinen kunta. Tästäkin syystä on täysin käsittämätöntä, että toimivia yksilöitä - kuten Upinniemen ja Friggesbyn koulut – on haluttu lopettaa. Painopisteenhän tulisi olla juuri päinvastainen. Kehittää kylien ja niissä jo toimivien koulujen toimintaa. Annettaisiin arvo olemassa oleville yhteisöille. Koulut ovat kylien sielu ja koulun lopettaminen on kuolinisku kylälle. Nyt kaavoitetaan uusia asuinalueita ja yhteisöjä keskelle ei-mitään ja olemassa olevia kyliä näivetetään.
Kesällä kunnanhallitus lopetti viimein juupas-eipäs leikin ja teki sinänsä erittäin järkevän päätöksen jatkaa Upinniemen oppimiskeskuksessa sijaitsevan koulun toimintaa. Farssi sai kuitenkin jälleen uuden osan, kun kunnanhallituksen päätöksen mukaan kaikilta Upinniemen koulun oppilaaksiottoalueen oppilaiden perheiltä piti kysyä, haluavatko he käydä Upinniemen koulua. Näin ei ole tapahtunut, kyselyn saivat vain osa perheistä. Lisäksi kirje tuli kirjattuna molemmille vanhemmille. Jos perhe oli matkoilla tai vaikka toinen vanhemmista, niin kirjettä ei pystytty lunastamaan. Kirkkonummen "sivistys"politiikka sai jälleen kerran yhden lisä"meriitin". Kunnan poukkoileva päätöksenteko on saanut monet upinniemeläiset äänestämään jaloillaan ja muuttamaan pois. Farssin seurauksena isoon kouluun on tulossa vain 13 oppilasta!

Nyt ei kaivata tekohengitystä, vaan hyvän tilan eli oppimiskeskuksen järkevää käyttöä ja kunnon sivistyspolitiikkaa. Rahaa opetukseen eikä uusiin seiniin!

Johanna Lahtinen
kokoomuslainen kunta-aktiivi Upinniemestä

0
Merkit: koulu politiikka

Kommentit

 • Vieras
  Tarkkailija torstai, 22 syyskuu 2011

  Näyttää siltä, että Upinniemen koulu lakkautetaan kuitenkin keväällä 2011. Näin ainakin suomenkielinen varhaiskasvatus ja opetuslautakunta suunnittelee kunnanhallitukselle jättämässään suunnitelmassa. Kunnanhallituksessa asia oli esillä 19.9.2011. Oppilasmäärä ei riitä, vaan koulun ylläpito tulee suhteettoman kalliksi muihin kouluihin verrattuina.

 • Vieras
  NFP keskiviikko, 09 marraskuu 2011

  Puhut asiaa. Toivottavasti näitä näkemyksiä esitetään myös suoraan kunnan päättäjille. Nyt on valmistunut jo Sepänkangas 1, kohta valmistuu Sepänkangas 2 ja onko vielä kolmonenkin tulossa? Minne kaikki näiden asuinalueiden lapset menevät? Käsittääkseni Kantvikin koulu on jo todella täynnä. Mikä olisi helpompaa ja halvempaa kuin bussikyydillä kerätä oppilaat koko Upinniementien varrelta ja kyyditä Upinniemen kouluun? Mikäli koulussa on jotain ongelmia, tulee ne varmasti halvemmaksi korjata kuin rakentaa uusi koulu uusien asuinalueiden oppilaille. Mikäli Upinniemen koulusta on "jokatapauksessa" vaihtanut oppilaita pois, niin ehkä siihen on ollut henkilökohtaisia syitä. Jokaisesta muustakin koulusta vaihtaa oppilaita toiseen kouluun erinäisten syiden takia, mutta pienessä koulussa tämä voidaan yleistää vaikka vain 1-2 perhettä olisi näin tehnyt. Muissa kouluissa tämä on arkipäivää.

  Kunta mielelllään myy tontteja, mutta palvelut laahaavat perässä. Päättäjiä pitäisi muistuttaa myös velvollisuuksista uusia asukkaita kohtaan. He tuovat rahaa, mutta palveluiden täytyy olla samalla jo kunnossa.

  Toivottavasti siis päättäjille asti menisi viestiä: on todella monia jotka odottavat, että lapset tulevat kouluikään ja toivoisivat silloin hartaasti, että he pääsisivät Upinniemen kouluun. Mikä on turvallisempaa aluetta kuin armeijan alue? Alueella on myös mitä parhaimmat ulkoilumahdollisuudet ja retkikohteet myös koululaisille. Sellaiset mitä muualla kunnassa ei edes ole.
  Yksinkertaisuudessaan Upinniemen koulun säilyttäminen on myös edullisin ratkaisu.

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0374 sekunnissa.