Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Taidenautintoja tarjolla

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Taidenautintoja tarjolla

aiheena Kulttuuri
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2401
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

 

En kumarra kuvia, mutta katselen niitä mielelläni. Tänä kesänä olen nähnyt kaksi upeaa näyttelyä. Kaksi erilaista naistaiteilijaa on teoksineen esillä Helsingissä. Toinen suomalainen, Helene Schjerfbeck, ja toinen amerikkalainen, Georgia O'Keeffe.

O'Keeffen näyttelyn näin ensin. Hänestä en itse asiassa tiennyt etukäteen juuri mitään. Suomessa hänen tuotantoaan on esillä ensimmäistä kertaa. Upeat kukkamaalaukset tulvivat näyttelyssä silmiin ensimmäiseksi. Kauniita maalauksia, joissa abstrakti ja realistinen esitystapa sulautuvat yhteen.

Upeita ovat hänen maisemansakin. Hän maalasi asuinpaikkojen maisemia, ensin New Yorkin suurkaupunkia ja sittemmin New Mexicon karuja ja lähes autioita maisemia.

Sykähdyttävä ja mieleenpainuva näyttely.

Toinen naistaiteilija, Helene Schjerfbeck, on meille kaikille tuttu. Ainakin hänen Toipilas-maalauksensa tulee varmasti hakematta mieleen itse kullekin. Ateneumin näyttely on laaja, yli 300 teosta. Yksi käynti ei riitä vaikka monet työt ovatkin tuttuja ennestään.

Teoksia katsoessa ei voi unohtaa taiteilijan aika ankaraa elämänkohtaloa. Toisaalta jää miettimään, olisiko helpompi elämä tuottanut sellaista taidetta, jota nyt voimme ihailla.

Helene oli oman tiensä kulkija, joka ahersi äitinsä hoitajana ja siinä ohessa maalasi yli tuhat teosta. Näistä teoksista monet ovat meille tuttuja jo koulukirjoista ja vaikkapa tämän päivän postimerkeistä. Liikuttavan Toipilaan mainitsin jo, mutta myös Pajunkissatyttö ja Tanssiaiskengät ovat uskomattoman vetoavia ja viehättäviä.

Itseäni kuitenkin kiinnostaa ja puhuttelee eniten hänen maalamansa omakuva-sarja. Kuinka pelkistetysti ja samalla tarkkasilmäisesti ja armottomasti hän kuvaa omaa vanhenemistaan. Viimeiset omakuvat ovat vähän ennen hänen kuolemaansa, kasvot ovat käyneet melkein olemattomiksi ja silmät umpeen painuneiksi. Jää vahvasti tunne, että hän tiesi aikansa tulleen päätökseen.

Molemmat naistaiteilijat elivät pitkän ja tuotteliaan elämän. Helene oli 25 vuotta vanhempi., kuoli 84-vuotiaana työskennellen aivan elämänsä loppuun asti. Georgia kuoli 98-vuotiaana, hänkin työskenteli myöhäiseen ikään huolimatta näkökykynsä heikkenemisestä. Molemmat taiteilijat ovat tänään maailmankuuluja ja osa taidehistoriaamme.

Käykää ihmeessä katsomassa nämä upeat näyttelyt nyt, kun ne ovat tarjolla.

0
Merkit: taide

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 25 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0389 sekunnissa.