Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Syksyn viisi teesiä

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Syksyn viisi teesiä

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2640
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Tämän blogin punaisena lankana toimii viisi teesiä, joista muodostuu sana syksy ja jotka mielestäni muodostavat menestyksekkään ja toimivan kokonaisuuden niin kunnan kuin koko yhteiskunnankin rakentamisessa.
Tässä ensimmäisessä osiossa avaan niitä jokaista hieman ja paneudun sitten jokaiseen erikseen syvemmin lähes 47- vuotiaan elämäni tuomalla kokemuksella sitä mukaa kuin tällaisen 4 lapsen yrittäjä- äidin aikataulu antaa myöten.

Sivistys

Siihen nähden, että reilut sata vuotta sitten suuri osa suomalaisista ei osannut vielä lukea eikä kirjoittaa, on kehityksemme ollut huima. Peruskoulu mahdollisti yli 30 vuotta sitten sen, että kaikilla kansalaisilla on yhteneväiset mahdollisuudet sivistykseen ja koulutukseen taustastaan riippumatta. Kuitenkin 2010 vain 27 prosenttia nuoristamme saavutti korkeamman koulutustason kuin vanhempansa ja jopa 21 prosenttia vanhempiaan alemman koulutustason. TOP 10 listalla olemme viimeisenä ja korkean asteen tutkinnon suorittaneiden osuus kasvaa muissa OECD-maissa nopeammin kuin meillä. Olemmeko siis jo lyhyen sivistyksen historiamme tässä vaiheessa ohittaneet huippumme?

Yrittäjyys

Julkinen sektori kasvaa huimaa vauhtia ja on aivan välttämätöntä saada jostain "uutta" rahaa lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseksi. Viime viikolla saimme lehdestä lukea kuinka isot yrityksemme maksavat yhteisöveronsa veroparatiiseihin. Valtio maksaa nimenomaan näille isoille erilaisia kehittämistukia, jotka vääristävät työmarkkinoita. Meillä pienillä on näet samat velvoitteet, mutta jäämme ilman suurta määrää tukia. Olin itsekin aikoinaan niin lapsellinen, että soitin TEKESiin keskustellakseni investointituesta. Lahjoitin tällä langan toiseen päähän päivän parhaat naurut. Nyt jos koskaan tarvitaan meitä pieniä yrityksiä maksamaan veroja Suomeen sekä työllistämään mm. nuoria. Mitä tarvitaan, että pienillä ja suurilla yrityksillä oikeasti olisi mahdollisuuksia elää? Mitä se tarkoittaa juuri meillä Kirkkonummella?

Kulttuuri

Sivistys ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä, ne tukevat toisiaan parhaan kokonaisuuden aikaan saamiseksi. Kulttuuria ei pidä kahlita eikä lokeroida, sen pitää antaa kukkia ja muovata ajan kuvaa. Myös viihde voi olla kulttuuria, sen kautta saamme paljon tietoa itsestämme ja muista. Myös urheilu on osa sitä. Sen myötä opimme tunnistamaan ja ylittämään rajamme sekä yksilöinä että kansakuntana. Kulttuuriyrittäjyys on tulevaisuutta jo siksikin, että maapallo ei yksinkertaisesti kestä tavaraan kohdistuvaa kuluttamista ja kuluttaahan meidän pitää jos mielimme pitää pyörät pyörimässä. Mitä mahdollisuuksia Kirkkonummi tarjoaa loistavalla sijainnillaan, upealla luonnollaan ja lahjakkailla kuntalaisillaan?

Suvaitsevaisuus

Ilman tätä ei voi olla kolmea edellistäkään. Kunnalla, jolla on kaikki mahdolliset menestyksen avaimet käsissään, on surullisen vähän suvaitsevaisuutta kieliryhmien ja muualta tulevien avun tarvitsijoiden suhteen. Myös vuokra-asuntojen huutava puute on mielestäni mitä suurinta suvaitsemattomuutta. Onko suvaitsemattomuus sivistystä ja sivistynyttä käytöstä? Jos emme parempaan pysty, eikö ole oikein jos tipahdamme kelkasta? Olemmeko me sivistysvaltio? Onko Kirkkonummi sivistyskunta?

Yhteisöllisyys ja yhteistyö

On paljon puhuttu kunnan ja kolmannen sektorin yhteistyöstä. Tätä on kehitettävä, mutta niin, ettei yhteiskunta ja kunnat joudu kiusaukseen käyttää tätä voimavaraa hyväksi laskelmoiden ja kuluttaa sitä loppuun. Hedelmällinen yhteistyö ja osapuolten kuuleminen ja mukaan ottaminen päätöksentekoon auttaa rakentamaan kansalaisyhteiskuntaa, jossa sen jokainen yksilö voi tuntea osallisuutensa ja tarpeellisuutensa kokonaisuuden kannalta. Kokonaisuus, mitä se siis on?

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0374 sekunnissa.