Kirkkonummella on ainutkertaiset mahdollisuudet kehittää kunnasta eteläisen Suomen helmi. Meillä on, kuten kuntastrategiassamme määritellään, loistava sijainti, vertaansa vailla olevaa luontoa, hyvin erikoinen historia, kaksi kieltä ja hyvin tienaavia asukkaita. On paljon henkistä pääomaa aktiivisissa kuntalaisissa. Emme kuitenkaan ole se helmi, emme edes simpukka.

Yllättäen olemme itse oman kehityksemme jarru. Kehityksemme tyssää suvaitsemattomuuteen, niin syvällä olevaan, että se on Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa hämmentävää ja erittäin surullista. Suvaitsemattomuutemme on niin pahaa laatua, että se täyttää osin fasismin piirteet. Kun suurimman puolueen eliitti nimittää kerrostaloasujia kakkoskansalaisiksi, on tilanne niin surullinen kuin olla ja voi.

Eliitillä on aina velvollisuutensa. Aateluus velvoittaa, sanotaan. Jo 1806-luvulla syntynyt J.V.Snellman, joka myös vaikutti Kirkkonummella, tiesi, ettei "massojen" sivistystaso voi nousta, ellei niiden taloudellisessa ja sosiaalisessa elämässä tapahtunut parannuksia. Nykyisin yksilön sivistystaso on kaikkien tavoitettavissa, mutta eliitti koettaa tukahduttaa taloudellisen ja sosiaalisen elämän parantamisen. Olemme taantuneet, sillä silloinen sivistyneistö ymmärsi, että alemman luokan tarpeiden tyydyttäminen oli myös oman menestyksen edellytys. Tätä eliitti ei enää tänään ymmärrä.

Meillä on nuoria, jotka tähtäävät akateemiseen uraan ja loistava sijaintimme antaa siihen mahdollisuuden, sillä kaikki Helsingin parhaat lukiot ovat puolen tunnin junamatkan päässä. Mutta meillä on myös nuoria, jotka valitsevat ammatillisen koulutuksen. Meillä on siihen valmistava oppiahjo jopa omasta takaa. Mutta tie katkeaa siihen. Sen jälkeen he eivät enää meille kelpaa. Kun kotoaan muuttavat he ovat eliitin mielestä kakkoskansalaisia.

Jos joku heistä löytäisikin paikkakunnan alati pienenevästä yritysryppäästä yrityksen johon työllistyy, niin maksakoon mokoma veronsa kuitenkin muualle. Jos on nuori, voi vielä hetken aikaa tässä lintukodossa koettaa viivytellä kotikatujaan mittaillen ja vanhempien puuropadasta nauttien. Jos suuri onni kohtaa voi saada yksiön Bron nuorisoasuntoalueelta. Kaksioita siellä on 2. Mutta jos olet vanhempi tai haluat parantaa sosiaalista ja taloudellista asemaasi ja kenties pariutua, siinä vaiheessa mene muualle. Mene suoraan lähtöruudun kautta, sillä vuokrakaksioita tai kolmioita ei kuntaan rakenneta. Eikä mielellään muitakaan kerrostaloja. Ne ovat slummeja ja aiheuttavat vain häiriöitä. Näin on linjannut poliittinen eliitti. Ihan tarkalleen.

Näin siis nuori muuttaa Espooseen tai Helsinkiin, maksaa sinne veronsa ja luultavasti kohta hakee työpaikankin sieltä kirkkonummelaisten yrittäjien menetykseksi. Jos siis hyvin käy. Eliitti ei käsitä, että ennakkoluulojensa vuoksi saattaa juuri aiheuttaa niitä slummeja ja häiriöitä. Kun tie pannaan pystyyn jo alkumetreillä, saattaa menettää toivonsa ja syrjäytyä.

Mutta ei nuoret ole ainoa ryhmä joka saa kunnalta kylmää kättä. Suurin puolue, tämä sivistysvaltiomme kerma, sanoo ei myös pakolaisille, sinkuille, opiskelijoille, yksinhuoltajille, leskille ja senioreille. Kaikille meille, jotka emme voi, tai halua toteuttaa pientalounelmaa.

Tämänlaatuinen suvaitsemattomuus johtaa myös peruspalveluiden huononemiseen, sillä ei kuntakaan niitä työntekijöitä saa. Eivätkä kuntalaiset kohta muitakaan palveluita, koska yrityksiin ei riitä asiakkaita niistä huippukouluista valmistuvista uraohjuksista kun eivät paljon kylillä ehdi pyöriä.

Ehkä se onkin eliitin tarkoitus. Ehkä koko kunta on olemassa siksi, että täällä ollaan sen aikaa kun tarvitaan peruskoulua lapsille. Sitten voi muuttaa pois lähelle parempia palveluita ja kouluja. Nyt on tosin menty siihen pisteeseen, että riitelyn vuoksi ei enää rakenneta niitä koulujakaan. Ja meillä kun olisi ollut ne kaikki mahdollisuudet. Tarvitaan enää parempi eliitti.