Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Suvaitsevaisuus: Palvelukseen halutaan parempi eliitti

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Suvaitsevaisuus: Palvelukseen halutaan parempi eliitti

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2285
 • 10 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Kirkkonummella on ainutkertaiset mahdollisuudet kehittää kunnasta eteläisen Suomen helmi. Meillä on, kuten kuntastrategiassamme määritellään, loistava sijainti, vertaansa vailla olevaa luontoa, hyvin erikoinen historia, kaksi kieltä ja hyvin tienaavia asukkaita. On paljon henkistä pääomaa aktiivisissa kuntalaisissa. Emme kuitenkaan ole se helmi, emme edes simpukka.

Yllättäen olemme itse oman kehityksemme jarru. Kehityksemme tyssää suvaitsemattomuuteen, niin syvällä olevaan, että se on Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa hämmentävää ja erittäin surullista. Suvaitsemattomuutemme on niin pahaa laatua, että se täyttää osin fasismin piirteet. Kun suurimman puolueen eliitti nimittää kerrostaloasujia kakkoskansalaisiksi, on tilanne niin surullinen kuin olla ja voi.

Eliitillä on aina velvollisuutensa. Aateluus velvoittaa, sanotaan. Jo 1806-luvulla syntynyt J.V.Snellman, joka myös vaikutti Kirkkonummella, tiesi, ettei "massojen" sivistystaso voi nousta, ellei niiden taloudellisessa ja sosiaalisessa elämässä tapahtunut parannuksia. Nykyisin yksilön sivistystaso on kaikkien tavoitettavissa, mutta eliitti koettaa tukahduttaa taloudellisen ja sosiaalisen elämän parantamisen. Olemme taantuneet, sillä silloinen sivistyneistö ymmärsi, että alemman luokan tarpeiden tyydyttäminen oli myös oman menestyksen edellytys. Tätä eliitti ei enää tänään ymmärrä.

Meillä on nuoria, jotka tähtäävät akateemiseen uraan ja loistava sijaintimme antaa siihen mahdollisuuden, sillä kaikki Helsingin parhaat lukiot ovat puolen tunnin junamatkan päässä. Mutta meillä on myös nuoria, jotka valitsevat ammatillisen koulutuksen. Meillä on siihen valmistava oppiahjo jopa omasta takaa. Mutta tie katkeaa siihen. Sen jälkeen he eivät enää meille kelpaa. Kun kotoaan muuttavat he ovat eliitin mielestä kakkoskansalaisia.

Jos joku heistä löytäisikin paikkakunnan alati pienenevästä yritysryppäästä yrityksen johon työllistyy, niin maksakoon mokoma veronsa kuitenkin muualle. Jos on nuori, voi vielä hetken aikaa tässä lintukodossa koettaa viivytellä kotikatujaan mittaillen ja vanhempien puuropadasta nauttien. Jos suuri onni kohtaa voi saada yksiön Bron nuorisoasuntoalueelta. Kaksioita siellä on 2. Mutta jos olet vanhempi tai haluat parantaa sosiaalista ja taloudellista asemaasi ja kenties pariutua, siinä vaiheessa mene muualle. Mene suoraan lähtöruudun kautta, sillä vuokrakaksioita tai kolmioita ei kuntaan rakenneta. Eikä mielellään muitakaan kerrostaloja. Ne ovat slummeja ja aiheuttavat vain häiriöitä. Näin on linjannut poliittinen eliitti. Ihan tarkalleen.

Näin siis nuori muuttaa Espooseen tai Helsinkiin, maksaa sinne veronsa ja luultavasti kohta hakee työpaikankin sieltä kirkkonummelaisten yrittäjien menetykseksi. Jos siis hyvin käy. Eliitti ei käsitä, että ennakkoluulojensa vuoksi saattaa juuri aiheuttaa niitä slummeja ja häiriöitä. Kun tie pannaan pystyyn jo alkumetreillä, saattaa menettää toivonsa ja syrjäytyä.

Mutta ei nuoret ole ainoa ryhmä joka saa kunnalta kylmää kättä. Suurin puolue, tämä sivistysvaltiomme kerma, sanoo ei myös pakolaisille, sinkuille, opiskelijoille, yksinhuoltajille, leskille ja senioreille. Kaikille meille, jotka emme voi, tai halua toteuttaa pientalounelmaa.

Tämänlaatuinen suvaitsemattomuus johtaa myös peruspalveluiden huononemiseen, sillä ei kuntakaan niitä työntekijöitä saa. Eivätkä kuntalaiset kohta muitakaan palveluita, koska yrityksiin ei riitä asiakkaita niistä huippukouluista valmistuvista uraohjuksista kun eivät paljon kylillä ehdi pyöriä.

Ehkä se onkin eliitin tarkoitus. Ehkä koko kunta on olemassa siksi, että täällä ollaan sen aikaa kun tarvitaan peruskoulua lapsille. Sitten voi muuttaa pois lähelle parempia palveluita ja kouluja. Nyt on tosin menty siihen pisteeseen, että riitelyn vuoksi ei enää rakenneta niitä koulujakaan. Ja meillä kun olisi ollut ne kaikki mahdollisuudet. Tarvitaan enää parempi eliitti.

0

Kommentit

 • Vieras
  Vesa Palmgren sunnuntai, 21 lokakuu 2012

  Hyvä kirjoitus!

  Olen pohtinut samanlaisia ajatuksia omassa blogissani. Elitistisen demokratian kannattajat ja edustajat ovat usein suvaitsemattomia erityisesti kansan mielipiteitä kuuntelevan ja huomioivan demokratian kannattajia kohtaan. Nämä elitistiset edustajamme luulevat tietävänsä asiat paremmin kuin kansalaiset, joita he edustavat. Itse kannatan äänestäjää kunnioittavaa demokratiaa, jossa edustajan pitää kuunnella äänestäjiään ja myös muita kuntalaisia koko vaalikauden ajan tehdäkseen oikeita päätöksiä. Joku kutsuu sitä populismiksi. Minusta se on aitoa demokratiaa eli suomeksi kansanvaltaa.

  Toki joskus on niin monimutkaisia tilanteita ja asioita, että kansalaisen on vaikea muodostaa mielipidettä. Silloin tarvitaan kansalaiskeskustelua, johon edustajat voivat tuoda tietoa, näkemyksiään ja ratkaisuehdotuksiaan. Todella harvoin on niin kova kiire kunnan (tai valtion) asioiden hoidossa, ettei keskustelua ehditä käydä.

  ps. Suvaitsevaisuus on muuten mielenkiintoinen käsite. Se pitää sisällään ajatuspiikin, että vaikka vastustaa jotain, ei aktiivisesti estä tai toimi estääkseen tapahtumasta vastustamaansa (eli suvaitsemaansa).

 • Vieras
  Tero Strand sunnuntai, 21 lokakuu 2012

  Oikein osunut teksti. Ei voi muuta sanoa.

  Tässä onkin näiden vaalien ydin. Valitaan ihmisten edustajia ja niitä jotka muistavat vielä ihmiset muulloinkin kuin vaaleissa. Tiina näyttää mielestäni hyvää esimerkkiä tästä. Ollaan siis kuuloolla oikeiasti!

 • Vieras
  Jens Sørensen sunnuntai, 21 lokakuu 2012

  Hyvä teksti Tiina, tosin olisin valinnut itse toisenlaisen äänensävyn samojen asioiden esilletuomiseen, rakentavuus siinä, että olisit keskittänyt viestiä omiin kehitysehdotuksiisi. Olen tutustunut vaalimateriaaliisi, ja vaikka edustan Kokoomusta, niin löydän sieltä helposti asioita, joiden kanssa olen samaa mieltä.

  Olen tuore kuntalainen, eikä minulla ole osuutta eikä arpaa sen menneisyyteen tai nykyisyyteen. Vaaleissa olen ehdolla nimenomaan sen takia, että haluan keskittyä sen tulevaisuuteen, ja siihen sisältyy mielestäni monta mainitsemaasi asiaa, etenkin tiiviimpi kerrostalorakentaminen väylien ja asemien varteen. Se helpottaa palveluidenkin järjestämistä ja on täten järkevää taloudenpitoa, jotka menevät suoraan omien vaaliteemojeni ytimeen.

  Minua harmittaa suorasanainen Kokoomusvastaisuus sen takia, että olen itsekin ehdolla Kokoomuksen listoilta, mutta olen täysin keltanokka Kirkkonummen päätöksenteossa ja olen monissa asiakysymyksissä samaa mieltä muidenkin puolueiden ehdokkaiden kanssa. Kuntavaalien tasolla pidän kuitenkin yksilöä niin paljon tärkeämpänä kuin puoluetta, sillä olemme huomattavasti käytännönläheisemmällä tasolla jossa pitää saada asioita aikaiseksi.

  Eduskunnassa on jo tilaa ideologioille, ja siellä puolueella on suurempi merkitys. Tämän takia olen Kokoomuksen listoilla, mutta en millään tavoin halua, että minut nimitetään kehityksen jarruksi vain puoluejäsenyyteni takia.

  (enkä myöskään ota kantaa menneisyyden päätöksiin sillä taustat tuntuvat menevän niin pitkälle, että en niistä varmasti tule koskaan saamaan täyttä selkoa. Keskityn ekslusiivisesti tulevaisuuteen.)

  t.

  Jens, Kokoomuksen listoilta #151

 • Vieras
  Tiina Karlsson, Vihreät 15 sunnuntai, 21 lokakuu 2012

  Jens hyvä! Jos olit tarkka, sanoin" yllättäen olemme itse kehityksemme jarru", en maininnut tässä kokoomusta. Mutta pieni vinkki Sinulle: kysäisepä puolueesi edustajilta heidän kommenttejaan viime hallituksessa kun oli kyse vuokra-asuntojen rakentamisesta. Minä toivon kuntamme puolesta, että edustamasi ajatukset saavat sijaa omassa puolueessasi. Vaalimenestystä Sinulle!

 • Vieras
  Jens Sørensen sunnuntai, 21 lokakuu 2012

  Kuten myös! En ollutkaan niin tarkka, huomasin juuri vasta tuon kohdan jonka mainitsit. No, anyway, paljon olen kuullut viime viikkoina anti-Kokoomusta ja halusin vain tuoda omat mietteeni esille asiasta, että puoluetta ei voi käsitellä mustana ja valkoisena, sillä ehdokkaita meillä on 61 ja siellä on väkisinkin monta eri sävyä harmaata välissä :)

  ps. Babylon on aivan ässä mestä! ;)

 • Vieras
  Viljo "Ville" Savolainen maanantai, 22 lokakuu 2012

  En ole käynyt Mensan testeissä, joten en tiedä kuinka tyhmäksi olen tullut asuttuani kerrostaloissa Helsigissä, Kuopiossa ja Kirkkonummella jo vuodesta 1967 lähtien. Toivonkin, että KOKOOMUKSEN ryhmä uusiutuisi mahdollisimman paljon ja etteivät uudet kokoomusvaltuutetut alistuisi ryhmäkurin "lammaslaumalaisiksi".

 • Vieras
  AnniS, Anni-Mari Syväniemi keskiviikko, 24 lokakuu 2012

  Heippa Tiina ja kommentoijat! Yksittäisen henkilön kommentteja ei pidä yleistää koko jengin kommentiksi tai mielipiteeksi. Ymmärrän, että pitää esittää täpäköitä mielipiteitä näin vaalien alla. Tarvitsemme ehdottomasti hyviä vuokra-asuntoja ja äkkiä tänne Kirkkonummelle. Meillä asumisen kustannukset ovat jo todella korkeita! Ja vuokra-asunnon löytäminen kiven alla. Muutenkin ei kannata yleistää. Itse olen istunut kunnanhallituksessa tämän kauden, enkä koe olevani mitään eliittiä. Ihan tavallinen työssäkäyvä perheenäiti kantvikista. Mutta kun tuntuu menevän ärhentelyn ja loan heiton puolelle, olen entistä iloisempi, että jään vuorotteluvapaalle kuntapolitiikasta täksi alkavaksi kaudeksi. Kuntapoliitikoiksi toivottavasti me kuntalaiset osaamme valita laaja-alaisia, syy- ja seuraussuhteet näkeviä päättäjiä. Mitään asiaa ei saa katsoa liian yksioikoisesti.

 • Vieras
  tiina keskiviikko, 24 lokakuu 2012

  Moi Anni-Mari! Kiitos palutteestasi! Tarkoitatko loanheitolla sitä kommenttia joka kunnanhallituksessa kohdistui kerrostaloasujiin vai minua? On totta, että harmistuin ihan omien työntekijöidenikin sekä omasta puolestani, sillä minäkin asun vuokralla ja kerrostalossa, mutta olisin varmaankin vain niellyt harmistumiseni jos ei vaalit tämän blogin myötä olisi tarjonnut kanaavaa purkaa sitä tätä kautta. En käsitä, että jos joku päästää mokomia sammakoita suustaan, niin viestintuojaa syytetään. Ehkä voisitte keskustealla tästä ryhmässänne jotta yli puoluerajojen saataisiin konsensus vuokra-asuntojen rakentamisesta. Minulla ei ole tarvetta loanheittoon syyttä, sillä en ole näissä vaaleissa ehdolla itseni vuoksi vaan siksi että minulla on hieman nykyisestä poikkeava käsitys siitä kuinka tätä kuntaa kehitetään. Minusta on erikoinen ajatus, että hallituksen jäsenten mielipiteitä kutsutaan loanheitoksi. Minusta on demokratiaa saada niistä tietää.

 • Vieras
  petetty torstai, 25 lokakuu 2012

  Tero Strand, muistitko? Lupaan koko ajan kertoa missä onnistun ja missä epäonnistun. Viimeksi kirjoitit yhtä ahkerasti 4 vuotta sitten. Ehdotan, ettei kannata luvata mitä ei aio pitää.

 • Vieras
  Tiinalta Anni-Marille torstai, 25 lokakuu 2012

  Moi vielä Anni-Mari ja Jens! Olette oikeassa siinä, että ei saa yleistää. Kuten ei kaikki vuokrataloissa asuvat ole kakkoskansalaisia ei kaikki kokoomuslaisetkaan ole suvaitsemattomia. Mutta tämä joku tai jotkut ovat ilmeisesti puolueessa niin vahvoja, että vuokrataloja ei ole tullut kuten on todistettavasti kaikkien nähtävissä.Tätä ryhmää voi siis kutsua eliitiksi, sillä asema päätöksenteossa on niin vahva. Anni-Mari! Minä olen aina arvostanut sinua poliitikkona ja koen sen suurena menetyksenä että jättäydyt politiikasta syrjään. Toivottavasti tulet vielä takaisin!

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 25 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0374 sekunnissa.