Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Sivistyksestä: Löytyykö meillä rohkeutta rikkoa tabuja jotka ovat sivistyksemme uhka?

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Sivistyksestä: Löytyykö meillä rohkeutta rikkoa tabuja jotka ovat sivistyksemme uhka?

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2481
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Kun puhutaan sivistyksemme ja sivistysvaltiomme nykytilasta ja tulevaisuudesta ei mitenkään voida välttää keskustelua nuorison syrjäytymisestä. Kiistaa käydään siitä tarvitaanko rahaa vai riittääkö asenteet ja yksilön vastuu.

Presidentti Niinistö saa lunta tupaan työryhmänsä kirjasesta, joka tarjoaa konkretiaa kodin kasvatusvastuuseen. Varsinkin vasemmistopuolueet syyttävät yhteiskuntaa vastuunpakoilusta kun se tarjoaa neuvoja rahan sijaan. Molempia varmasti tarvitaan, mutta ensin on kiireellisesti aloitettava työryhmän ehdotuksista. Syö hyvin, nuku riittävästi. Kuulostaa naurettavalta, mutta täyttä totta.

Työssäni teen paljon yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Peruskoululaiset tulevat meille TET-jaksoille ja ammattikoululaiset opiskeluun kuuluvaan käytännön harjoitteluun. Toki joukossa on helmiäkin, mutta valitettavan usein ihan perusjutut ovat hukassa. Välillä tuntuu, että kodit siirtävät vastuitaan päiväkodeille ja kouluille, ja kun nämä ovat niin täynnä ja huolehtivia käsiä puuttuu, siirtyy perusjuttujen opetus työelämään. Kärjistäen sanon, että joskus aloitamme kengännauhojen sitomisesta. Aamuisin ei jakseta tulla töihin kun yöt valvotaan. Pystyssä pysytään energiajuomalla.

Vaikka kuinka halua olisi, ei me pienet yrittäjät voida hoitaa näitä kodin, päiväkodin ja koulun tehtäviä. Meidän tehtävä on opastaa nuorta oppimaan työssään mahdollisimman hyvin, sillä kilpailu hyvästä työvoimasta on kovaa. Ja hyvät napsitaankin talteen heti. Näille tarjotaan kesätöitä ja vakinaista paikkaa heti kun valmistuvat. Miten käy muille?

Keskustan yrittäjillä on ollut kohtalaisen paljon ongelmia joidenkin nuorten kanssa. Kun 14-16 -vuotias riekkuu arkiöisin vielä kahden aikaan kylillä, voi siinä nuoren mieleen tulla kaikenlaista. Siihen aikaan kulkeutuu herkästi vääriin porukoihin, joissa rikotaan paikkoja ja tehdään muutakin tyhmää. Seuraa yhteiskuntapalvelua, mutta on tapauksia, joissa äiti soittaa kuntaan, että ei meidän poika voi vielä niin aikaisin tulla palvelustaan suorittamaan kun heräilee vasta klo 10!

Väki vanhenee ja yhteiskunnan mahdollisuudet ovat rajalliset. 90 % muistisairaista ei ole saanut kuntoutussuunnitelmaa vielä kuukauden kuluttua diagnoosista. Tähän ei auta enää oppaat joissa neuvotaan syö hyvin ja nuku hyvin. Tässä tapauksessa tarvitaan ammattiapua ja resursseja on ohjattava tähän. Eli yksilön on otettava vastuuta itsestään niin kauan kuin pystyy ja kun se ei enää riitä, tarvitaan yhteiskunnan tukiverkkoja. Ja niitä olisi sitten löydyttävä niin nuorille kuin vanhoillekin. Nuorena opitut hyvät arkirutiinit auttavat lopuksi elämää.

Minulla on neljä lasta, joista kolmen kanssa on murrosiän myrskyt koettu ja neljäs on siihen juuri tuloillaan. Tiedän oikein hyvin vanhempien haasteet. Ylilyöntejä on tullut puolin ja toisin meilläkin, rajoja on koeteltu. Se on vain rakkautta, sanon teinille, joka kapinoi kotiintuloajasta ja nukkumaan menosta. Rakastaisit joskus vähemmän, saan vastaukseksi. Aina nämäkään ei ole riittäneet.

Tosiasia on, että nämä nuoret päättävät joskus tämän yhteiskunnan asioista. Jos me mielimme pysyä kilpailukykyisenä kansakuntana on välttämätöntä kodin hoitaa vastuunsa kotikasvatuksen osalta ja opettajien ammattitaitoa ja jaksamista tuettava yhteiskunnan osalta. Jos yritykset ja julkinen sektori eivät saa ammattitaitoisia ja vastuuntuntoisia työntekijöitä, olemme hukassa emmekä pysty huolehtimaan toisistamme. Opetetaan nuoremme huolehtimaan ja tuntemaan vastuuta ensin itsestään ja sen jälkeen on helpompaa huolehtia muistakin. Kyky huolehtia heikommista jäsenistään on sivistyksen mittari.

Rahaakin tarvitaan. Joskus joku kaikesta huolimatta tipahtaa kelkasta. Me olemme rakentaneet loistavan neuvolasysteemin ja koulutusjärjestelmän. On resurssien ja rahan haaskausta jos nämä eivät pysty toimimaan koko voimallaan. Heti kun joku on tipahtamassa, apu sinne. Nyt tuntuu, että joka paikassa kytee ja sitten ryntäillään sammuttamaan roihahtavia paloja. Kun avuntarve huomataan mahdollisimman pian, se vähentää painetta muualla. Ja rahaakin säästyy. Oppilaille ja opettajille on pystyttävä takaamaan työrauha ja halukkaille mahdollisuus oppia. Presidentti Niinistön kasvatusoppaan voisi sujauttaa mukaan vaikka äitiyspakkaukseen. Olkoon se aapinen vanhemmille. Rakkauden aakkoset!

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 25 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0368 sekunnissa.