Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Pertti Panula Sanomalehti vai blogi?

Blogit

Kirjoittaja tarttuu ajankohtaisiin ja tärkeäksi kokemiinsa asioihin, joista Kirkkonummen luonto ja päätöksenteko ovat usein esillä.

Sanomalehti vai blogi?

aiheena Esittely
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 1554
 • 1 kommentti
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Olen vanhanaikainen ja tapoihini jumiutunut mies. Kirjoitan kuitenkin tätä tekstiä siksi että olen vastikään luopunut yhdestä monikymmenvuotisesta tavasta, nimittäin suuren suomalaisen sanomalehden lukemisesta aamuisin marjoilla höystettyä ruispuuroa ja kahvia nauttiessani. Päätöstä helpotti Rip Kirby-sarjakuvan loppuminen jo ennen lehden formaatin kutistusta. Niinpä minulle on jäänyt aikaa kokeilla vaihtoehtoista elämänmuotoa: uutisotsikoiden pikaista silmäilyä useiden lehtien verkkosivuilta ja mielenkiintoiseksi osoittautuneiden asioiden penkomista pikaisella haulla, jonka ei tarvitse rajoittua suomalaisiin lähteisiin. Toistaiseksi olen tyytyväinen ja saatan olla vapautumassa riippuvuudestani sanomalehtiin. Olen esimerkiksi löytänyt Uuden SuomenVapaavuoro-palstalta Petri O. Kiisken kirjoittaman parhaan löytämäni analyysin äskettäisestä ja edelleen jatkuvasta pyöräilyn dopingkatastrofista. Jutussa oli ainakin yhtä paljon asiaa ja enemmän syvyyttä kuin Procycling-lehden tammikuun numeron laajassa artikkelikokonaisuudessa.


Sanomalehdet näyttävät toivovan että lukijat siirtyvät samojen lehtien verkkoversioiden maksaviksi lukijoiksi. Rohkenen epäillä että näin ei käy. Verkossa on valtava määrä nopeasti päivittyvää tietoa ja analyyseja. Suuri osa tästä tiedosta on vapaasti saatavilla. Jos valtaosa nykyisistä lehdistä ryhtyykin rajoittamaan maksutta saatavia artikkeleita, uusia lähteitä ponnahtaa esiin jatkuvasti. Uskon etten ole ainoa, jolle riittää nopea otsikoiden yleissilmäily, minkä jälkeen voi etsiä rauhassa perusteelliset analyysit kiinnostavista aiheista. Ellei muu auta, täytyy odottaa ulkomailta viikoittain saapuvaa laatulehteä, jossa ajoittain käsitellään myös Suomea koskevia asioita pitkissä ja perusteellisissa, vankasti taustoitetuissa artikkeleissa.


Huomaan myös olleeni väärässä siinä, että verkosta löytyisi pääasiassa tai melkein ainoastaan tuohtuneena nimimerkin suojissa kirjoitettua tekstiä, jossa yleensä vastustetaan jotakin mutta ei ehdoteta mitään uutta luovaa. Toki tällaistakin on paljon, mutta helppo on löytää myös hyvin perusteltua, hyvällä suomen kielellä kirjoitettua asiaa. Kuinka sitten käy journalismin, jos lehtiä ei enää tehdä ja paperille painettu asia muuttuu uhanalaiseksi? On mahdollista, että arvostamieni ammattitoimittajien työ käy yhä vaikeammaksi tässä muuttuvassa maailmassa. Niinpä lupaan jatkossakin tilata kotiin muutamia parhaina pitämiäni lehtiä.

0

Olen Kirkkonummella vuodesta 1988 asunut luontoa ja liikuntaa harrastava lääkäri ja professori.

Kommentit

 • Vieras
  Irish keskiviikko, 13 helmikuu 2013

  Niinhän se on, että kehitys kehittyy ja eteenpäin mennään. Kyllähän netistä löytää ajantasaisen tiedon (kun vain osaa etsiä) paljon nopeammin kuin lehdestä. En kuitenkaan jaksa uskoa että sanomalehti tulisi kokonaan katoamaan.

Kirjoita kommentti

Vieras lauantai, 20 tammikuu 2018

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0365 sekunnissa.