Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Raha

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2443
 • 1 kommentti
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Kirkkonummen kunnan menot ovat kasvaneet koko lailla suunnitellusti, mutta tulot eivät ole totelleet kunnan talousarviota. Tulojen ennakoitiin kasvavan uusien hyvätuloisten asukkaiden muuttaessa Kirkkonummelle. Kunnan vetovoima ei ole riittänyt ja tänne muuttavia on ollut niukasti. On johdettu, suunniteltu ja toimittu huonosti. Huono aika on epärehellinen selitys tilanteelle.

Tasapainoinen talous on onnistuneen johtamisen tulos. On johdettava arvoja ja ihmisiä, jotta talous pysyy tasapainossa. Jos johtaa rahaa, ihmiset usein tekevät vääriä asioita ja niitä kaiken lisäksi väärin. Hyvä johtaminen tarvitsee ajantasaista ja eteenpäin suuntaavaa tietoa asiakkaiden (kuntalaisten) tarpeiden ja tilanteiden muuttumisesta, omasta toiminnasta, oman organisaation osaamisen kehittymisestä ja tietysti myös taloudesta. Keskeistä on ymmärtää paremmin ja paremmin, mitkä ovat oikeita asioita ja miten ne pitäisi parhaalla mahdollisella tavalla tehdä.

Kunnan tilikartasta puuttuu yksi olennainen kuluerä - sähläyskulut. Mitä ne ovat ja mistä ne muodostuvat, siitä pari esimerkkiä:

Viimeksi kokoontunut valtuusto väänsi kättä terveyskeskuksen paikasta - taas. Peruskorjaus ja laajennus on kerran suunniteltu, olemassa oleva terveyskeskus on kunnoltaan kartoitettu, hankkeen tarjouskilpailu on ollut menossa. Lieneekö kevät tuonut grynderit, en tiedä. Jostakin kuitenkin nousi esille, että asia pitää uudelleen ottaa käsittelyyn. Taas on luvassa uudet kuntoarviot, selvitykset, uusi suunnittelu. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että suunnittelussa unohdetaan mahdollisen uuden paikan perusinfrastruktuurin hinta. Unohdettiin tai ei, joka tapauksessa tämän säätämisen kuntalaiselle arvoa tuottamaton kulu on vähintäänkin satoja tuhansia euroja, ehkä mennään jo miljoonassa. Toistaiseksi koko juttu ei ole tuottanut juurikaan arvoa koko leikin maksaneille kuntalaisille.

Maanantaina 3.6.2013 kunnanhallitus käsittelee liikkeenluovutusta. Kunta luovuttaa olemassa olevaa henkilöstöä talous- ja henkilöstöhallinnosta Kunnan Taitoa Oy:lle. Tehdään siis ulkoistus inhouse-yhtiölle. Kunta on pistänyt hankkeeseen rahaa hankkimalla Kunnan Taitoa Oy:n osakkeita (3 €/kuntalainen), teettämällä siirtoselvityksen samalla yhtiöllä (65 000 €) ja nyt sitten tekemällä sopimuksen liikkeenluovutuksesta. Kunnan Taitoa alkaa tuottaa kunnalle palveluita. Palveluista yhtiö laskuttaa kaikki toteutuvat kulut ja 6,5%:n yleiskulut päälle ensimmäisen vuoden ajan. Sen jälkeen tämän kokemuksen perusteella on tarkoitus määrittää suoriteperusteinen hinnoittelu palvelulle. Kunnan Taitoa on taitavasti ulkoistanut riskit Kirkkonummen kunnalle. Arvioisin, että palkkalaskelma tulee tällä opilla maksamaan 15-20 €/laskelma. Markkinahinta yksityisellä puolella on Kirkkonummen kokoiselle organisaatiolkle vajaa kymmpi/laskelma. Kirkkonummella on yli 2400 kunnalta palkkaa saavaa. Jos hintaero laskelmaa kohti on vaikka 6 €, se tarkoittaa vuositasolla yli 170 000 € taivaan tuuliin. Tämä vain palkkalaskelmien osalta, samanlaisia arvioita voidaan tehdä myös kirjapidossa tosite- tai raporttikohtaisen hinnoittelun osalta. Tämä sopimus jatkuu useita vuosia. Olisiko ollut syytä kartoittaa muut vaihtoehdot tai kehittää toimintaa kunnan omana tuotantona.

Kunnan Taitoa lupasi Kirkkonummen kunnalle ruotsinkielisen palvelukeskuksen. Kun asiakkaita ei taida sille olla, eikä niitä näytä olevan tulossa, ollaanko tyhjien lupausten varassa. Miten siirto Kunnan Taitoalle on sujunut muissa kunnissa? Onko riskinä esimerkiksi talouden raportoinnin myöhästyminen? Paljonko omaa henkilöstöä tarvitaan ohjaamaan ulkoistettua palvelua?

Nämä pari esimerkkiä nousivat esille katsellessani viime viikkojen esityslistoja ja pöytäkirjoja. Menossa näyttää olevan epätoivoinen yritys, jolla pyritään johtamaan rahaa (ja/tai taloutta).. Tuloksena näyttää olevan kuluja, kuluja ja kuluja.

 

 

 

0

Kommentit

 • Vieras
  ... sunnuntai, 02 kesäkuu 2013

  Paljonkohan rahaa on palanut / palaa siihen, että Masalan uusi päiväkoti rakennetaan täysin idioottimaiseen paikkaan? Sijainti on ainakin helsingissä ja Espoossa työssäkäyville sula mahdottomuus. Julkisella liikenteellä päiväkodille ei pääse. Hakijoita elokuussa valmistuvaan päiväkotiin onkin vain kourallinen. Moni päivähoitohaussa sinne sijoitettu lapsi on jo hakenut muutosta päätökseen, jotta saisi hoitopaikan jostain järkevämpiä yhteyksien päästä.

  Kukahan laskisi, paljonko rahaa menee nyt hukkaan, kun jumalattoman kallista uudisrakennusta pidetään puoltyhjänä? Kenen kuningasidea oli rakentaa tämä jättikallis jättilaitos hevonkuuseen?

Kirjoita kommentti

Vieras keskiviikko, 17 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0367 sekunnissa.