Koska kaikkien itseään kunnioittavien toimittajien on tänään analysoitava vaaleja, minunkin on tehtävä niin. Muutenhan lukijoille jää sellainen kuva, että asia ei kiinnostaisi minua lainkaan. No, totta onkin, että minua kiinnostavat paikallislehden toimittajana enemmän sellaiset asiat, joilla on suurempi merkitys jokapäiväiseen elämääni. Ei voi kieltää, että presidentinvaaleissa on silti oma viehätyksensä.

Toimittajana on vain oltava tarkka siitä, mitä sanoo - jopa blogissa. Muuten lukijat saattavat tehdä johtopäätöksiä: ei presidenttiehdokkaista vaan minusta. Ja sehän olisi kiusallista.

Kertomatta olemisen vaikeuden todistavat tämän aamun Ylen radiolähetykset ja netti-Hesari: kun Hesari uutisoi, että "presidentinvaalista tulee vielä kunnon kisa" , Ylen radiolähetyksessä kerrottiin, että "vaalien tulos on jo melkein selvä, vaikka Niinistöä ei vielä valittukaan presidentiksi". Demokratian ja jännittävän vaalitaiston kannalta on mukavaa, että Hesari tavoittaa enemmän väkeä, kuin Ylen aamu-uutiset. Onhan se hauskempaa, että jännitys säilyy loppuun asti.

Itse odotan tulevalta kahdelta viikolta, että vaalikeskusteluissa päästäisiin lopultakin asiaan: haluaisin nimittäin tietää, mitä Suomen ulkopolitiikan tuleva johtaja ajattelee ulkopolitiikasta. Tähän asti olen kuullut paljon puhetta eurosta, kuntauudistuksesta, vanhuksista ja nuorten syrjäytymisestä. Haluaisin kuulla enemmän Venäjästä, Iranista, Israelista ja Kiinasta.

Oma mielikuvani Niinistön ja Haaviston ulkopoliittisten linjausten erosta on vielä hatara. Jos olen oikein ymmärtänyt, Niinistö kenties keskittyisi ponnekkaammin Suomen etujen valvomiseen, kun taas Haavisto on kiinnostuneempi osallistumaan rakentavasti maailman kriisien selvittämiseen. Tosin esimerkiksi Iranin ydinaseista pian syttyvän kriisin lievittäminen on kyllä mitä suurimmassa määrin myös Suomen etu, samoin kuin Suomen ja suomalaisten arvostuksen lisääminen maailmalla.

Odotan Haaviston ja Niinistön keskusteluja hyvin kiinnostuneena. Uskon, että ehdokkaat, jotka molemmat ovat kokeneita ja sivistyneitä poliitikkoja, tarjoavat meille paljon ajateltavaa. Hyvät keskustelut tarjoavat pohdittava myös itse keskustelijoille: koska kumpikin ehdokas osaa myös kuunnella, heillä on mahdollisuus oppia toisiltaan ja poimia toisen ajatuksista käyttökelpoisimmat. Hyvät vaalit voivat siis tehdä hyvästä presidentistä vielä paremman.

Vähän minua huolestuttaa, että toimittajat keskeyttävät aina silloin, kun ollaan juuri pääsemässä asiaan, ja pilaavat keskustelut. Presidentinvaaleissa voitaisiinkin mielestäni lainata Big Brother -taloa ja sulkea ehdokkaat sinne edes pariksi päiväksi. Saisivat puhua rauhassa keskenään ja me voisimme äänestää, kuka pudotetaan pois.

Yhdessä suhteessa koen, että olemme kaikki voittaneet: on hienoa asua maassa, jossa sukupuolinen suuntautuminen ei enää vaikuta siihen, miten pitkälle yhteiskunnassa voi edetä. Se, että Pekka Haavisto pääsi toiselle kierrokselle osoittaa, että olemme kaikesta huolimatta sivistynyttä ja suvaitsevaista väkeä. Väitän, ettei maailmassa ole montaakaan maata, jossa vastaava olisi mahdollista. Suvaitsevaisuus ei vielä ole todellisuutta koko yhteiskunnassamme, mutta Haaviston menestyminen on yksi suuri askel oikeaan suuntaan.