Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Porkkalan kansallispuisto

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Porkkalan kansallispuisto

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2522
 • 4 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Tällainen meneillään oleva hanke on tuotava esille tavalla, jossa kuntalaiset pystyvät osallistumaan ja tuomaan mielipiteensä asiasta. Tämä ei voi olla politisoitunut hanke, vaan kuntalaisten ja päättäjien tukema hanke. Kirkkonummen Vihreiden oli tarkoitus tuoda esille tämä ryhmäblogissa täällä, mutta koska sitä ei ole saatu aikaiseksi, ja asialla on kiire, rohkenen tuoda sen omassa blogissani esille. Täytyy muistaa, että on muitakin esityksiä kansallispuistoiksi, joista käsittääkseni korkeintaan kaksi valitaan kerrallaan.

Porkkalan kansallispuisto. Onko kansallispuisto muuta kuin luonnonsuojelulain mukainen luonnonsuojelualue? Kyllä on. Tässä ote Selkämeren kansallispuistoon liittyvästä tekstistä tietoa kansallispuiston perustamisesta ja vaikutuksesta:

 

”Mitä eroa on kansallispuistolla ja ns. tavallisella luonnonsuojelualueella?
 

 • Molemmat ovat luonnonsuojelualueita, joiden päätavoite on luonnon suojelu ja molempia säätelee luonnonsuojelulaki. Kansallispuisto toimii sen lisäksi nähtävyyskohteena, jossa on yleisön tutustumista helpottavia opasteita, rakenteita ja palveluja. Metsähallitus tekee kansallispuistoa tunnetuksi ja osallistuu sen markkinointiin yhdessä kuntien ja matkailuyrittäjien kanssa. Tavalliselle luonnonsuojelualueelle ei rakenneta palveluja eikä sitä markkinoida luontokohteena.”

Mitä alueita kansallispuistoon kuuluisi?

 • Kansallispuistoihin voi Suomen lainsäädännön mukaan kuulua vain valtion omistamia maita ja vesiä.
 • Valtion maiden lisäksi kansallispuistoon voidaan kuitenkin hakemuksesta liittää myös julkisoikeudellisten yhteisöjen kuten esim. kuntien alueita. ”

Tässä alueista, joita on alustavasti tähän esitettyyn kansallispuistoon tarkoitus saada.

http://www.sll.fi/uusimaa/kannanotot/SLL-UP-YM-Porkkala-310712.doc

Mitä kansallispuiston saaminen merkitsisi Kirkkonummelle ja myös Siuntiolle ja Inkoolle, jos tällainen kansallispuisto tänne saadaan.

 • ”Kansallispuiston rauhoitusmääräykset tai rajoitukset eivät ole sen tiukempia kuin tavallisen luonnonsuojelualueen kyseessä ollen, mutta alueen hoito ja sen kehittäminen luontomatkailukohteena on helpompaa kansallispuistossa.
 • Natura-alueella ei ole liikkumisrajoituksia, mutta niitä voidaan asettaa alueen rauhoituksen yhteydessä, mikäli eläimistön tai kasvillisuuden suojelu sitä edellyttää
 • EU:n direktiivit ja Suomen luonnonsuojelulaki edellyttävät, että Natura-alueelle sijoittuvat uudet hankkeet tulee arvioida ennen luvan myöntämistä. Jos arviossa todetaan, että hanke ei todennäköisesti aiheuta merkittävää haittaa alueen luontoarvoille, voidaan lupa hankkeen toteuttamiseen myöntää. Tämä tarkoittaa sitä, että ympäristöä pilaavia hankkeita ei voi helposti sijoittaa Natura-alueelle.
 • Kansallispuiston mahdollinen toteutus ei vaikuta millään tavoin em. arvioinnin suorittamiseen tai sen lopputulokseen, sillä luonnonsuojelulaki määrittelee arvioinnin toteuttamisesta. ”

Suurin merkitys tällä olisi kuitenkin näille alueille saada lisää yrittäjiä esimerkiksi matkailun kautta.

Tästä voi katsoa millainen merkitys sillä on ollut esimerkiksi Selkämeren kansallispuiston osalta.

http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Luonnonsuojelu/Suojelualueet/Kansallispuistot/Selkameritietoa/Sivut/Tietoaperustamisestajavaikutuksista.aspx#alue

Minkälaisia ajatuksia teillä hyvät kuntalaiset on kansallispuistosta? Minkälaisia kysymyksiä teillä olisi tästä aiheesta?

]b2ap3_thumbnail_ILMO_Porkkala_NET.jpg .

0

Kommentit

 • Vieras
  nimetön tiistai, 16 lokakuu 2012

  Jos olisit kirjoittanut vaalien jälkeen ilman ehdokasnumeroa, olisi ollut uskottavampaa tuo "ei voi olla politisoitunut..."

 • Administrator
  Administrator keskiviikko, 17 lokakuu 2012

  Kuten tuossa kirjoituksessani totesin, asialla on kiire, koska se menee
  esittelyyn lokakuun lopussa. Hyvin vähän olisi jäänyt aikaa
  asiasta keskustella varsinkin vaalien jälkeen, kun vielä mietitään
  mitä tapahtui vaaleissa?

  Täälläkin näkyy paljon erilaisia ilmoituksia vihreämmän kunnan puolesta eri tahoilla, mutta eipä näitäkään asioita näytä kukaan haluavan tuoda esille. Tämäkin hanke on kuitenkin lähtenyt
  Luonnonsuojeluliiton toimesta, mutta hyvin ymmärrettävästi hankkeelle täytyy saada kannatusta.
  Jonkun on tuotava asioita esille ja, jos niitä ei tuo, eikä kuntalaisilla riitä kiinnostusta asiaan, niin sittenhän voidaan todeta, huh hah hei sinnehän meni.

 • Vieras
  kalamies torstai, 18 lokakuu 2012

  Porkkalan niemessä on laajat virkistysalueet, runsaat kalavedet ja upeat rannat, jotka mielestäni nykyisellään palvelevat erinomaisesti kuntalaisten tarpeita. Ettei vaan kävisi niin, että suojeluhanke suojelee alueet ihmisten käytöltä?

 • Vieras
  Tommi Helsten lauantai, 15 joulukuu 2012

  Porkkalan kansallispuiston perustamisella olisi pelkästään positiivisia vaikutuksia alueen vetovoimaisuuteen asuinpaikkana ja se toisi alueelle runsaasti matkailijoita jotka taas hyödyttäisivät alueen matkailu ym. yrittäjiä. ja tiedän kokemuksesta että jo nyt pelkästään esim. Meikon ja Kopparnäsin ulkoilu- ja luonnonsuoj. alueet tuovat retkeilijöitä ja veneilijöitä melojia ym. luonto matkailijoita kotimaasta satojenkin kilometrien päästä (me tulemme Tampereelta asti viettämään kesälomia ja viikonloppuja luonnossa/vesillä liikkuen) .

Kirjoita kommentti

Vieras keskiviikko, 17 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0367 sekunnissa.