Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Poliitikon sopiva palkka?

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Poliitikon sopiva palkka?

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 1882
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Paikallisen lehden eilinen pääuutinen oli "Kunnan menojen kasvu on saatava pysähtymään". Kakkospaikan uutinen otsikoitiin "Kokouspalkkioihin reipas korotus". Kansalaiset ovat vihoissaan, pitää säästää, mutta poliitikkoja ei säästövaatimus koske.

Mikäli kunnan poliitikkojen palkkioita halutaan nostaa, sen täytyy yleensä aina tapahtua vanhan toimikauttaan lopettelevan valtuuston viimeisessä kokouksessa. Näyttäisi liian rumalta jos uuden valtuuston ensimmäisiä päätöksiä olisi omien palkkojen korotus. Kirkkonummella tehdään korotuspäätöksiä pian joulukuun puolivälissä.

Päättäjien joukko on kirjava. Enemmistö ottaa luottamustehtävän vakavasti ja käyttää paljon vapaa-aikaansa yhteisiin asioihin perehtymiseen ja kokoustamiseen. Kun toimii aktiivisesti politiikka antaa paljon ja avartaa näkemystä maailmasta ja yhteiskunnasta, mutta kaikkiahan tämä ei
kiinnosta. Tärkeintä on saada rupatella mukavassa tilassa mukavassa seurassa ja saada siitä vielä vähän roposiakin.

Toisen ääripään muodostavat ne, jotka availevat kokouskutsukuoriaan vasta itse kokoustilaisuudessa. Perehtyminen asioihin jää hieman viime tippaan! Nykyisin tämä ei tule edes esille kun on siirrytty tietokoneisiin ja paperittomiin kokouksiin.

Kunnalliset päätöksentekijät ovat kai viimeinen joukko, joka saa itse kenenkään rajoittamatta päättää oman palkkansa. Jopa eduskunta on luopunut tästä ja ulkopuolinen ryhmä arvioi korotuksen tarpeen ja suuruuden. Ehkä olisi viisasta meilläkin perustaa tällainen viisasten ryhmä, joka valtuustokaudeksi kerrallaan määrittäisi sopivan palkkatason.

Verrattuna muihin seudun kuntiin Kirkkonummen palkkiot eivät ole huikaisevan korkeita. Mikäli suunniteltu korotus toteutuu, nousee lautakunnan rivijäsenen kokouspalkkio 60 eurosta 85 euroon. Hallituksen ja muiden hallintokuntien puheenjohtajat saavat lisäksi noin 1000-4000 euron suuruisia vuosipalkkioita. Poliitikon kukkaroon summasta tulee vain osa, koska verot ja puolueelle menevä maksu - yleensä 10-20% - vievät tulosta yli puolet.

Olen liki kolmen vuosikymmenen ajan katsellut kirkkonummelaisten poliitikkojen työtä. Enemmistö ottaa työnsä vakavasti ja siihen nähden palkka on vaatimaton. Pääosa luottamushenkilöistämme on taatusti palkkansa ansainnut. Se on sitten vaikeampi kysymys mitä laiskoille ongelmapoliitikoille pitäisi tehdä. Löytäisimmekö sopivan tulospalkkiojärjestelmän, kuka keksii?

0
Merkit: politiikka

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0366 sekunnissa.