Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Pakkovero ilman tv:tä eläville

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Pakkovero ilman tv:tä eläville

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 3105
 • 3 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

 

Meidän perheessä ei ole koskaan ollut tv-vastaanotinta tai tietokoneessa tv-korttia. Televisiolupien tarkastaja on tehnyt useita turhia reissuja ovellemme ja tarkastajan ilme on aina ollut vähän sen oloinen, että talossamme asuu viisi rikollista salakatselijaa. Pyynnöstä huolimatta tarkastaja ei ole astunut sisälle suorittamaan "kotitarkastusta".

Jos maan hallituksen suunnitelmat toteutuvat, me ja kymmenet tuhannet muut taloudet joudumme ensi tai seuraavana vuonna halvan viihteen, saippuasarjojen ja erilaisten urheilukarnevaalien maksajaksi, joita emme mistään hinnasta halua katsella. Viestintäministeri Krista Kiuru pohtii, mistä YLE:lle löytyisi sen tarvitsemat noin 500 miljoonaa euroa vuosittain, ja ratkaisun pitäisi tulla vielä kuluvan vuoden aikana. Vaihtoehtoja tuntuu olevan kolme: nykyisen kaltainen tv-lupa, kaikkien talouksien maksettava YLE-maksu (runsaat 200 euroa) tai kaikilta kannettava vero, jonka tuotto kohdistettaisiin YLE:n toimintaan.

Julkisen palvelun yhtiönä YLE:llä on myös kulttuuripoliittinen tehtävä, jota pitää tukea. Suuri osa tarjonnasta on tänä päivänä kuitenkin aivan muuta, samanlaista tavaraa mitä kaupalliset kanavat työntävät kansalaisten olohuoneisiin ja jonka ääressä suomalainen viettää keskimäärin kolme tuntia päivässä. Kun YLE:n rahoitusta tutkitaan, tulisi ehdottomasti miettiä mikä on tämän päivän ihmisten tarvitsemaa todellista julkista palvelua.

Radio on minulle rakas ja kuuntelen sitä päivittäin useita tunteja. YLE on kuitenkin vain yksi vaihtoehto monien suomalaisten kanavien joukossa, ja myös ulkomaisten ohjelmien kuuntelu on vaivatonta. Olen valmis maksamaan jotakin siitä, että mainokset eivät katko kuuntelemaani ohjelmaa eli jonkinlainen YLE- radiomaksu sopisi minulle oivasti. Minun silmissäni juuri puheradio voi olla laadukkaan journalismin pesä.

Kukaan ja erityisesti nuoret eivät ole riippuvaisia YLE:n tarjonnasta. On ymmärrettävää, että lupamaksun maksajien määrä on laskenut selvästi viime vuosina. Tuoreita uutisia kaikilta maailman kolkilta tulee verkkoon katkeamattomana virtana ja näkökulma on usein laajempi kuin Euroopan koilliskulman radioyhtiön. Maksukanavat pursuilevat saippuasarjoja, paljaspintaista viihdettä sekä isänmaallisuutta pönkittäviä urheilusuorituksia ja maksaminen niiden katselusta ei ole ongelma nykytekniikalla.

Maailman talouden sukeltaessa monet kulttuurilaitoksemme, museot, orkesterit, teatterit jne. joutuvat ensi vuonna elämään nykyistä paljon pienemmillä valtion tuilla. On vaikea ymmärtää miksi ohjelma- ja kulttuuritarjonnan halpatavaratalo saa jatkaa entiseen malliin huolimatta asiakkaiden määrän pienenemisestä. Poliitikot näkevät YLE:n kilttinä kaverina, jota ei jätetä missään tilanteessa. He tietävät, että mikäli YLE:n asemaa kavennettaisiin, poliitikkojen torikokouksia tulisi suomalaisiin olohuoneisiin paljon nykyistä vähemmän.

Jos Kataisen hallitus päättää rakentaa YLE:n rahoituksen kaikkien talouksien maksaman mediamaksun tai YLE-veron varaan, merkitsee se ilman televisiota eläville sellaista muhkeaa veronkorotusta, jota ei ole koettu vuosiin. Sopiva veroluonteinen radion kuuntelumaksu ei minua haittaisi, mutta YLE:ä välttävät radion ystävät eivät tästä varmaan ilahtuisi.

0

Kommentit

 • Vieras
  helmeri peet torstai, 01 joulukuu 2011

  Hei, olen aivan samaa mieltä. TV:n aika on ohi ja varsinkin nuoret eivät katso TV:tä. Kysymys kuitenkin herää: miten voi tietää että nykypäivän TV-ohjelma on huonoa, jos et ole katsonut TV:tä?

 • Vieras
  Pekka Poutanen torstai, 01 joulukuu 2011

  Heippa, helmeri peet
  Televisiota on tullut katsottua sukulaisten ja ystävien luona, jopa liiankin paljon, sekä reissussa hotellissa majaillessa.
  terv. Poutapekka

 • Vieras
  Kaija lauantai, 26 tammikuu 2013

  Niinhän se sitten napsahti ylevero Pekalle ja meille monelle muulle telkkaria omistamattomalle. Kyllä kirvelee!

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 25 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0374 sekunnissa.