Kansallinen kokoomus on valtakunnan tasolla brändännyt itsensä yrittäjäpuolueeksi. Nyt on varmastikin tullut aika päivittää brändi tähän päivään. Maan kokoomusvetoinen hallitus ei ratkaisuissaan juurikaan korvaansa pk-sektorille kallista, vaikka puolue väittääkin omaavansa korvat. Korvakäytävät ovat sen sijaan avoinna pörssiyhtiöille, joiden johtajien kokemukset ovat yhtä kaukana yrittäjyydestä kuin Kirkkonummi muuttovoitosta.

Pienten ja keskisuurten yritysten odotetaan kuitenkin pelastavan nuoret työttömyydeltä ja pitävän kotimarkkinat kunnossa. Suomeen pitäisi saada todella paljon uusia yrityksiä ja pian. Tämän tiedostavat kaikki. Missä siis ongelma?


Me yrittäjät toimimme sillä tavoin, että haistelemme jatkuvasti, mihin rakennetaan ja mitä. Sektorilla Lahti-Hanko minäkin surffailen kuntien ja kaupunkien sivuilla tutkimassa mihin kaavoitetaan uusia asuinalueita ja missä kulkevat potentiaaliset asiakasvirrat. Esimerkkinä: oma yritykseni on tällä hetkellä hyvin kiinnostunut rakentuvasta Niittykummusta ja sen kaavoituksesta ja suunnittelusta sekä metroasemasta, totta kai.

Kirkkonummen kunnan sivuilla ei vastaavaa informaatiota ole. Kaavoja kyllä on nähtävillä mutta suunnitelmia alueen kehittämisestä ei ole. Miksi olisikaan, kun niitä ei ole päättäjillä itselläänkään. Sivuilla ei ole yhtään lausetta joka herättäisi yrityksen mielenkiinnon alueeseen.

Eilisellä valtuuston päätöksellään paikallinen kykypuolue ilmaisi olevansa virkamiespuolue ja yrittäjämielisyys on vain juhlapuhetta. Meillä olisi ollut mahdollisuus tehdä alueestamme selvitys ja kartoittaa vetovoimatekijät ja yhteistyökuviot. On päivänselvää, että Siuntion alueen kaavoitus- ja kehityssuunnitelmat vaikuttavat myös meidän kuntamme kehitykseen. Ilman ennakoitavia asiakasvirtoja ei toisiaan ruokkivia yritysryppäitä synny. Kun pelkkä selvityksen teko länsinaapurin kanssa aiheuttaa niin suurta vastustusta, onko puolue Kirkkonummen kunnan politiikan paalupaikan arvoinen? Kyllä kykypuolueella tulisi olla kanttia kartoittaa ne tekijät jotka tekevät alueesta vetovoimaisen. Onko tämä sitä vastuunkantoa josta pääministeri joka tuutista toitottaa?

Miten kykypuolue ajatteli ratkaista nuorisotyöttömyysongelman, jos yrityksiä jotka nuoria palkkaavat ei paikkakunnalle tule? Miten kykypuolue arvelee hoitavansa ne suurten ikäluokkien vanhukset, jotka 20 vuoden kuluttua tarvitsevat paljon ulkomaisia käsiä avukseen, jos alueelle ei saada edullista asuntotuotantoa? Vuonna 2020 meillä on Suomessa 53 000 85-vuotiasta. Siihen on vain muutama vuosi. Onko liitos Espooseen ainoa vastaus, jonka kykypuolue korvineen kykenee antamaan?

Rakennemuutos ei ravistele ainoastaan kuntakenttää vaan myös poliittista karttaa piirretään uusiksi. Perinteiset työväenpuolueet ymmärtävät työnantajan ajatuksia paremmin kuin ns.yrittäjäpuolueet. Alan ymmärtää perussuomalaisten aseman vakiintumisen, sillä työmies käsittää mitkä seikat vaikuttavat, että hänen perheensä pysyy leivässä. Demarit haarukoivat nykyään toimihenkilönaisia rekisteriinsä, ja jos miettii Urpilaisen viime aikaisia vetoja, niin se on kenties parasta kaikille niin. Keskusta ajaa kovaa yrittäjää ymmärtävää eli kasvua luovaa politiikkaa samalla kun kokoomus asemoi itseään jollekin maata kiertävälle radalle, josta kosketus maahan kasvaa koko ajan.

Entäs me vihreät? Kyllä meidänkin on syytä peiliin katsoa. Ilahtunut olin edellisen puoluesihteerin, Laturin, kommentista, että meidän täytyy tulevaisuudessa keskittyä enemmän siihen, miten varoja saadaan niiden kohdistamisen sijaan. On aika loogista, että sen jälkeen kohdistaminen on monin verroin helpompaa.

Työssä on meidän ilomme, toivomme ja tulevaisuus. Työssä käyviä vain alkaa olla aika vähän verrattuna niihin, jotka eivät työssä ole. Pelkkä moottoritie tai junarata ei vielä tuo yhtikäs mitään, vaan alueelle pitää kaavoittaa taloja, joihin ihmiset voivat muuttaa. Monimuotoisesti. Jokainen käsittää että asunnot kallistuvat itään. Sillä ajatuksellahan me olemme juhlineet viime vuosikymmenet. Kehyskunnat ovat avainasemassa siinä, miten tulevaisuuden haasteita ratkaistaan. Vastuunkantoa on alkaa ratkoa niitä ongelmia eikä piiloutua isojen selän taakse.

Hyvä alku olisi ollut selvityksen teko kaikkien naapureiden kanssa. Selvitystä jossa olisi kartoitettu ne asiat, jotka vetävät ihmisiä asumaan ja yrittämään kuntaan, olisi voitu käyttää markkinoinnissa oli liitossuunta mikä hyvänsä tai ei mikään. Mutta siihen meillä ei ollut kykyä.