Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Toimitus Onko Kirkkonummella mitään hyvää?

Päätoimittajan blogi

Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Onko Kirkkonummella mitään hyvää?

aiheena Vuodatuksia
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2480
 • 2 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Verkkonummen keskustelupalstalla alkoi pääsiäisenä uusi keskustelu. Nimimerkki Muuttaja oli lukenut Verkkonummen keskusteluja ja ruvennut epäilemään, ettei Kirkkonummella ole mitään hyvää. Muuttaja pyysi lukijoita kertomaan hyviä asioita Kirkkonummesta.

Kannan huonoa omaatuntoa siitä, että Verkkonummen sivuilta saa kieltämättä kehnon kuvan kotikunnastamme - jos haluaa lukea lehteä valikoiden. Verkkonummen sivuilla on myös kirjoituksia hyvin toimivista kunnan palveluista, mainioista kirkkonummelaisista yrityksistä ja hienosta kulttuurielämästä. Urheilustakin voisin kertoa paljon positiivista, mutta kun en urheile, niin en ymmärrä siitä mitään.

Keskustelua syntyy kuitenkin eniten niistä asioista, jotka kiusaavat kirkkonummelaisia. Olen ajatellut, että negatiivisillakin kirjoituksilla on ainakin kaksi positiivista käyttöä: Ensinnäkin negatiivisten asioiden ja ilmiöiden nostaminen esiin saattaa auttaa korjaamaan niitä. Toiseksi ihmiset tarvitsevat kanavan, jossa tuoda esiin suuttumustaan tai huoliaan. Kirjoittaminen on terveempi tapa ilmaista tyytymättömyyttään kuin vaikkapa ikkunoiden rikkominen tai vihapostin lähettäminen.

Mutta on olemassa vaara, että negatiivisuus syö positiivisen kehityksen ja synnyttää ahdistusta. Siksi on tärkeää, että kritiikin lisäksi puhutaan myös rehellisesti niistä asioista, jotka Kirkkonummella ovat hyvin. Muuttaja on jo onneksi saanut vastauksia kysymykseensä. Minäkin haluan vastata hänelle. Ammattiini kuuluvasta kriittisyydestä huolimatta minä rakastan Kirkkonummea edelleen syvästi ja olen onnellinen täällä. Siihen on monta hyvää syytä:

Ihmiset

Kaikki Kirkkonummesta pitävät yleensä aloittavat luonnosta. Minä ihastuin ensimmäiseksi ihmisiin. Jo siinä vaiheessa, kun rakensimme monien muiden tavoin tänne taloa, ihastuin kunnan avuliaisiin virkamiehiin. Olisivat järjestäneet meille venepaikankin, mutta kun ei ollut venettä. Ja kaupassakin sanoivat päivää jo toisella kerralla. Ja myöhemmin löysin vielä paljon enemmän ystävällisiä ihmisiä. Muutin Helsingistä Espoon kautta Kirkkonummelle, ja hämmästyin sitä, miten ihmiset muuttuvat mukavammiksi, kun he asuvat pienemmällä paikkakunnalla. Viihdyin täällä välittömästi.

Osittain se johtui myös siitä, että minulla on neljä lasta. Ihminen ei hanki neljää lasta vahingossa eikä siksi, että kaikki muutkin hankkivat. Edellisellä asuinalueellamme olimme kummajaisia, mutta täällä olimme ihan normaali perhe, kiitos Espoon kovien tonttihintojen, jotka ajoivat kaikki kaltaisemme monilapsiset perheet etsimään onneaan lännestä. Tunsimme tulleemme kotiin.

Myöhemmin olen Verkkonummen myötä tutustunut moniin uusiin kirkkonummelaisiin. Käsitykseni kuntamme asukkaista on vain parantunut. Täällä on upeita yhdistyksiä, aktiivisia, yhteistä hyvää ajavia epäitsekkäitä ihmisiä ja yhteishenkeä, jollaista en suuremmista kaupungeista löytänyt. Toivon, että Muuttaja löytää pian itselleen yhdistyksen, johon liittyä: asukasyhdistykset, kuorot, teatteriseurueet, urheiluseurat, tukiyhdistykset, nuorisoseurat, eläinyhdistykset, vapaapalokunnat... mahdollisuuksia on yli kolmesataa. Verkkonummen yhdistyssivuilta löytyy yhteystietoja.

Luonto, tietysti

Porkkala ja Meiko ja kotipiha. Niemet, notkot ja saarelmat. Linnunlaulu ja oravat ja peurat ja puput, jotka söivät meiltä omenapuut uudenvuoden aattona. Ja korpit, jotka asuvat mäellämme ja tikka. Ja muurahaiset, jotka ovat sitä mieltä, että rakensimme kekomme heidän maalleen, eivätkä näytä antavan anteeksi millään. Ja naakat, Verkkonummen suosikkilinnut, jotka tanssivat taivaalla ja pitävät hauskaa ääntä. Ja valkoisena pysyvä lumi, joka on nyt kyllä jo pysynyt vähän liian kauan. Ja tuulet jotka aiheuttavat säännöllisesti seikkailuja nykyajan mukavuuksiin tottuneille ihmisille.

Kulttuuri

Missään en ole törmännyt sellaiseen kulttuurielämään kuin Kirkkonummella. Luultavasti kulttuuria on muuallakin, mutta täällä se on hilpeän luomisvimmaista, ihmisenkokoista, lämmintä ja avosylin vastaanottavaa. Kuvataiteilijoita, kirjailijoita, näyttelijöitä, kuoroja, orkestereita, teatteriseurueita, elokuvakerhoja, tanssiyhdistyksiä, historiaseuroja, lukupiirejä, oopperaa, bändejä. Lapsille ja aikuisille. Korkeatasoista ja kotikutoista ja kaikkea siltä väliltä.

Ja Kirkkonummen kirjasto on aivan omaa luokkaansa sekä palvelunsa että tapahtumiensa puolesta.

Liikunta

Täällä voi harrastaa melkein mitä vain. Minä en tosin harrasta: opin sen koulun liikuntatunneilla. Mutta voisin, jos haluaisin: sukellusta, sählyä, tanssia, jalkapalloa, taitoluistelua, ratsastusta, laskettelua, agilityä...

Uimahallia on jo keskustelupalstalla kehuttu, mutta vielä kerran: uimahalli on ehdottomasti kiva.

Pulkkamäki puuttuu ja kiipeilypuisto. Sitten tämä olisi täydellinen.

Politiikka

Uskokaa tai älkää, mutta pidän kirkkonummelaisesta politiikasta. Olen nimittäin seurannut muualla muunlaista politiikkaa. Vaikka täällä ollaan vähän tylsiä ja vähän turhan varovaisia ja ehkä ihan aavistuksen kielteisiä, kirkkonummelainen politiikka on keskimäärin älykästä ja harkitsevaa ja ennen kaikkea sivistynyttä. Fraasi "asiat riitelevät, eivät ihmiset" toteutuu täällä hämmästyttävän hyvin. Siis enimmäkseen. Ei tietenkään aina. Mutta sehän olisi jo aivan liian tylsää.

Kunta

Täällä on huippuyksiköitä, joihin keskivertokuntalainen ei tosin välttämättä usein törmää. Kehitysvammaisten työkeskus oli ensimmäinen, johon rakastuin. Nuorten hyvinvointiasema on upea keksintö ja työttömien Toimarissa tehdään valtavan hienoa työtä. Terveyskeskuksemme toimii loistavasti verrattuna esimerkiksi Helsingin ja Espoon terveyskeskuksiin. Täällä tehdään myös innovatiivista ennalta ehkäisevää terveystyötä. Kunnan ruokapalvelut niittävät mainetta maailmalla ja syystä. Ja Kirkkoharjun koulun terveydenhoitaja on huippu. Ihailen päivähoidon päällikköä, joka kaiken keskellä haluaa pitää huolta nimen omaan lapsista. Kaavoituksessa on mahtava porukkaa...

Olen törmännyt juttuja tehdessäni lukuisiin työlleen vilpittömästi omistautuneisiin ihmisiin. Aina kaikki ei mene parhain päin, ja kunnassa on joitakin ongelmia, mutta suurin osa tapaamistani kunnan työntekijöistä haluaa tehdä työnsä hyvin – ja vielä vähän paremmin. Kirkkonummi on sen verran pieni, ettei yksikään työntekijä huku massaan eikä ole merkityksetön. Se tekee työn mielekkääksi.

Koti

Kun jostain syystä joskus joudun Helsinkiin, tunnen suurta helpotusta, kun palatessani käännyn moottoritieltä Kirkkonummen keskustaan. Olkoonkin että se on aika ruma, mutta se on hiljainen, rauhallinen ja ennen kaikkea ihmisenkokoinen. On aina ihanaa palata kotiin.

0
Merkit: Kirkkonummi
Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kommentit

 • Vieras
  Kotoisasti Kirkkonummella maanantai, 01 huhtikuu 2013

  Espoosta Helsingin kautta muuttaneena ja Kirkkonummella 13 vuotta asuneena uskallan sanoa, että näistä kolmesta paikasta tämä on mukavin ja kodikkain asuinpaikka. Kaikesta nurinasta huolimatta Kirkkonummella on moni asia hyvin. Täällä on hyvät harrastusmahdollisuudet, uskomattoman hyvä kirjasto (mikä johtuu uskomattoman avuliaasta ja hyvästä henkilökunnasta, ei suinkaan määrärahojen runsaudesta), terveydenhoitopalvelut kohtuulliset esim. verrattuna Espooseen. Eikä luontoakaan ole vielä toistaiseksi pilattu. Toivoisin, että historia ja menneisyys huomioitaisiin paremmin kaavoituksessa. Aina kasvu ei ole hyväksi. Kunpa vielä Kirkkonummi pysyisi itsenäisenä kuntana (toiveajattelua) eikä yhdistyisi Espooseen.

 • Vieras
  Luonto ja todellinen kulttuuri tiistai, 02 huhtikuu 2013

  Kirkkonummella on - kuten päätoimittajakin nosti esille - kaksi upeaa puolta.

  Ensimmäinen on monipuolinen luonto. Oli erakko tai laumaihminen, molemmille löytyy elämyksiä. Toissapäivänä kuulin metson kopsuttelua melkein keskustassa, kuukausi sitten näin saukon jälkiä erään puron varrella, ilves juoksi auton edessä Hilantiellä... Ihailtavaa on.

  Toinen on sitten vilkas ja ihmisen tasoinen kulttuuri. Kulttuurielämä ei ole täällä kulttuuriteollisuutta, jossa huipputaitavuus on niin tavallista että kyllästyttää jo - ei, täällä on kontrastia joka saa todella taitavat näyttämään juuri niin hienolta kun ovat. Niin musiikissa kuin teatterissa ja monessa muussa. Ja täällä kulttuuri ei ole pelkkää kuluttamista, katselua tai kuuntelua, vaan jokainen joka haluaa pääsee mukaan!

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0356 sekunnissa.