Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Omaishoitajan arkea

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Omaishoitajan arkea

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2477
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Meitä oli puolisalillista perjantai-iltana katsomassa kehuttua ja palkittua elokuvaa Rakkaus, Amour. Se voitti jo viime vuoden puolella Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnan Kultaisen Palmun ja äskettäin Hollywoodissa vieraskielisen elokuvan Oscarin.

Tämä elokuva on enemmän kuin elokuva, se on totista totta, elämää kipeimmillään. Se on kuvaus vanhan, pitkään yhdessä eläneen pariskunnan elämän radikaalista muutoksesta vaimon sairastuessa vakavasti. Tämä elokuvan pariskunta on saman kysymyksen edessä kuin moni pariskunta elävässä elämässä. Miten elämistä jatketaan muuttuneessa tilanteessa? Mikä on parempi ratkaisu, sairaan hoitaminen kotona vai jossakin hoitolaitoksessa? Elokuvassa päädytään sairaan hoitamiseen kotona. Rullatuoliin sidotun ja vähitellen yhä vaikeammin sairaan hoitaminen on puolisolle työtä 24 tuntia vuorokaudessa. Kuvaus on korutonta kertomaa. Tilanne uuvuttaa niin hoidettavan kuin hoitajankin.

Tällainen tilanne ei tosiaankaan ole vain elokuvaa vaan totista arkea monelle omaishoitajalle. Omaisen hoitaminen kotona on inhimillinen vaihtoehto hoidettavalle. Onko se sitä myös hoitajalle? Elokuvan pariskunnan elämää katsoessa jäi tuota kysymystä miettimään. Vastaisin siihen, että on ja ei. Mihin asti hoitajan voimavarat riittävät, se on jokaisen harkittava itse omassa tilanteessaan.

Selvää on, että omaishoitajat tarvitsevat työhönsä tukea jaksaakseen tehdä sitä. Tässä on työsarkaa eri tahoille. Omaishoito on yhteiskunnan näkökulmasta halvin hoitomuoto. Sitä työtä tekevistä omaisista kannattaa huolehtia hyvin.

Omaishoitajien tilanne vaihtelee kunnissa. On vaadittu omaishoidon korvauskäytäntöjen yhdenmukaistamista ja maksuliikenteen siirtämistä Kelalle. Yhdenvertaisuuden tavoite tässäkin asiassa on oikein, siihen pitää pyrkiä. Meillä on kunnan tämän vuoden talousarviossa arvioitu omaishoitajien määräksi alle 65-vuotiaiden tukipalvelussa 100 henkilöä ja sama määrä ikäihmisten kohdalla. Kehittämishohteeksi on samaisessa talousarviossa hyväksytty kotikuntoutuksen käynnistäminen omaishoidossa tavoitteena tarjota tukea sekä omaishoitajalle että omaishoidettavalle. Tämä on hyvä tavoite, jonka toteuttaminen on tavattoman tärkeää kaikkien osapuolien kannalta.

Haluan tässä julkisesti kiittää oman elokuvateatterimme omistajia siitä, että saamme tosi nopeasti uudet ja tärkeät elokuvat "lähipalveluna". Se on minusta hatunnoston arvoinen kulttuuriteko.

Pirkko Lehtinen
valtuutettu
kunnanhallituksen jäsen
Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.036 sekunnissa.