Kirjoitin äskettäin omassa blogissani Kirkkonummen päivähoidosta. Palautetta on tullut kovasti Verkkonummen kautta, sähköpostissa ja kylillä suoraan kuntalaisilta. Vahva mielipide tuntuu olevan, että itäinen suurkaupunkinaapurimme tarjoaa selvästi parempaa päivähoitoa kuin Kirkkonummi.

Minulle on kerrottu, että Espoo käyttää vuodessa päivähoitoon lasta kohden 1400 euroa enemmän kuin oma kuntamme ja sillä saa tietysti aikaan paljon parempaa.

Kun palvelun laadussa ja käytetyn rahan määrässä tuntuu olevan näin suuri ero, eikö todellakin olisi järkevää liittyä nyt kuntarakenteen uudistushankkeen mukana osaksi Espoon kaupunkia? Päivähoitoiässä olevat lapsemme pääsisivät korkeatasoisesti suunniteltuihin tiloihin ja pihoille, joiden nurmikot ja polut on päällystetty pehmustetuilla kumimatoilla, joista olemme vain voineet uneksia Kirkkonummella.

Kirjastopalvelut ovat romahtamassa Kirkkonummella. Kirjojen ja muun aineiston hankintaan osoitetut varat loppuvat alkukesällä ja loppuvuoden aikana ei saada syksyn uutuuksia eikä juuri muutakaan. Espoossa sivistyksen halua istuu paljon vahvempana. Tapiolan kirjasto on saamassa ajanmukaisemmat tilat. Espoonlahteen nousee uusi kirjasto lähivuosina. Matinkylän aluetta palveleva Ison Omenan kirjasto siirtyy kauppakeskuksesta uusiin ajanmukaisempiin tiloihin.

Kirkkonummelaiset ovat tunnetusti ahkeria lukijoita ja kirjaston käyttäjiä. Poiketen monista muista kunnista meillä kirjaston käyttö kasvaa voimakkaasti ja noin 70 prosenttia kuntalaisista käyttää sen palveluita. Taatusti kirjastopalvelumme pysyisivät paremmalla tolalla jos olisimme osa Suomen toiseksi suurinta kaupunkia.

Liki päivittäin kuulee kauhutarinoita kuinka Kirkkonummella rahapula vaivaa jo normaalia koulutyötä. Viime viikolla rehtorit viestittivät koululautakunnalle, että jopa koulukirjoista joudutaan tinkimään. Jo pidempään on puhuttu kuinka koulujen viestintätekniikka ei toimi tyydyttävästi ja uuden tekniikan mahdollisuuksia ei kyetä hyödyntämään koulutyössä. Espoosta kuuluu päinvastaisia viestejä kun kerrotaan innolla mitä uutta on taas saatu käyttöön.

Kirkkonummella lapsiperheiden liikkuminen julkisilla kulkupeleillä on hankalaa, koska matalalattiabussit puuttuvat käytännössä kokonaan. Lastenvaunujen pakkaaminen bussiin on aikamoinen toimenpide silloinkin, kun kuljettaja suostuu ulos auttamaan. Espoossa paikallisliikenteessä lastenvaunuilla liikkuminen onnistuu vaivatta kun aikatauluista selviää onko kyseessä malalattiabussi.

Kirkkonummelle on muuttanut kuluneiden vuosien aikana paljon uusia asukkaita - veronmaksajia - joiden tuomilla veroilla kaiken järjen mukaan pitäisi saada paljon hyvää aikaan. Arjen palveluissa tämä ei näy! Ollaanko meillä tehottomia? Miksi Espoossa onnistutaan paremmin? Olisikohan elämämme parempaa espoolaisina?