Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Olen pahasti koukussa

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Olen pahasti koukussa

aiheena Hyvä olo
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2310
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Kesä on kohta loppu. Takana on kolme pitkää kesäretkeä polkupyörän selässä, yhteensä liki 1000 kilometriä. Juhannuksen aikoihin kaakkoisessa Eestissä Setumaalla, heinäkuussa Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa ja taas elokuussa Hiidenmaalla ja Saarenmaalla. Virallinen kartoissa kerrottu Helsingistä läntiselle Uudellemaalle johtava pyöräreitti kulkee puutarhamme nurkalta. Lievässä ylämäessä pyöräilevät pariskunnat ohittavat hitaasti marjapensaamme ja vihannespenkkimme. Tuota menoa katsellessa herää aina himo hypätä heti satulaan ja ajaa johonkin kauas pois.

Olen usein satulassa istuessani miettinyt mikä panee ihmisen vapaaehtoisesti polkemaan päivät pitkät. Ehkä vauhdin hurma ja täydellinen vapaus. Näissä meidän maisemissa pyöräily on nousua ja laskua. Kun mäen päälle on ponnisteltu sitä seuraa lasku ja vauhdikas lepohetki. Läntisen Eestin tasaisilla seuduilla ajo on raskaanpaa junnaamista. Mäkien tuomaa lepohetkeä täällä ei tule juuri koskaan, mutta toisaalta muhkeä myötätuuli antaa ilmaista potkua. Vapautta on myös, että voi pysähtyä missä vain ja jos autot ahdistavat voi siirtyä aivan pikkuteille, jopa metsän poluille.

Pyörän päällä voi kokea luonnon ja kaiken ympäristön täydellisesti. Ympäristöön kuuluvat maisemien ja nähdyn ohella hajut, tuoksut ja äänet, joita paitsi autoilija jää. Pyöräillessä vauhtikin on sellainen, että pihat, puutarhat ja kaikki ympäristön yksityiskohdat eivät kiidä ohi. Jos mielii pysähtyä jonkin mielenkiintoisen äärelle kevyt painallus jaloilla taaksepäin ja asiaa voi käydä katselemassa tarkemmin.

Voin kuvitella, että villin lännen cowboy hevosen selässä preerialla tunsi samanlaista menemisen ja ympäristön kokemisen iloa mitä pyöräilijä kokee oman "ratsunsa" selässä.

Ihminen voi olla koukussa moneen asiaan, mutta verrattuna toisiin paheisiin olla koukussa polkupyörään on turvallista kunhan ajelee varoen ja sääntöjä noudattaen. Sen ohella, että pyöräilemällä kokee hienoja elämyksiä sillä säästää selvää rahaa, samalla kohentaa terveyttään.

Pyöräilijän tulisi olla yhteiskunnan erityisessä suojeluksessa ja heidän kulkuväylistä tulisi pitää hyvä huoli.

Näin ei valitettavasti ole Kirkkonummella ja monissa kohdin pyörätie on sellaisessa kunnossa, että pyöräilijän kannattaa siirtyä ajoradalle. Pientareiden hoitokin meillä on erikoista. Kotinurkilla Jorvaksessa pitkäksi kasvanut pientareiden kasvillisuus leikattin jokin aika sitten ja nyt heinät ovat ollet hujan hajan pyörätiellä. Kannattaisi käydä katsomassa mallia Eestistä. Kirkkonummella pyöräilijät eivät valitettavasti tunnu kiinnostavan tienpitäjää.

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0361 sekunnissa.