Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Myrskyt eivät häviä mihinkään

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Myrskyt eivät häviä mihinkään

aiheena Ympäristö
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2541
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

 

 

Runsas vuosikymmen sitten haastattelin lehtijuttua varten Kirkkonummella asuvaa meteorologian emeritus professoria ilmastonmuutoksesta. Haastattelun tärkein sisältö oli, että maapallon lämpötilan kohoamisen myötä voimakkaat epänormaalit sääilmiöt vahvistuvat. Professori oli täysin oikeassa, näin on käynyt kautta maailman ja Kirkkonummellakin saimme kokea tapaninpäivänä kaikkien aikojen myrskyn, jonka vahinkoja ei vieläkään ole saatu kokonaan korjattua. Uutta on tulossa kun ilmakehän lämpötilan nousu jatkuu.

Viime vuosina on esitetty paljon laskelmia mitä ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ongelmat maksavat. Teollisuusministeri Jyri Häkämies on esittänyt sähkökaapelien siirtämistä kokonaan maan. Hieno idea, mutta samalla kallis. Lehtien mukaan urakka maksaisi 10 miljardia euroa eli kymmenentuhatta miljoonaa euroa. Maksajia olisimme  luonnollisesti me energian käyttäjät. Fortum jakoi omistajilleen viime vuonna voittoa 1,8 miljardia euroa ja on hauska nähdä asettaako yhtiö tänä vuonna tärkeämmälle sijalle omistajien taloudelliset edut vai asiakkaan turvallisemman energian saannin.

Ahne edesvastuuton kuluttamisen mallimme nopeuttaa ilmastonmuutosta. Edullisin tapa vähentää katastrofeja on, että elämme ihmisiksi ajatellen myös ympäristöä. Verkosta löytyy runsaasti laskelmia kuinka paljon edullisempaa on torjua ilmastonmuutosta etukäteen verrattuna siihen, että paikkaillaan ja korjataan myrskyvahinkoja.

Viime viikon myrsky osoitti kuinka ohuen langan varassa koko yhteiskuntamme toimii. Jos jokin vihamielinen taho haluaisi saattaa maan asiat sekasortoon ei kovin monimutkaisia aseita tai temppuja tarvita. Maanpuolustusta suunnittelevat tahot elävät kovasti vanhanaikaisten uhkakuvien parissa. Suurin tulevaisuuden uhka meille ovat arvaamattomat luonnon vastaiskut, joiden edessä panssarit, ohjukset ja muut vempaimet ovat hyödyttömiä.

Huolimatta siitä, että sähkön siirtoon ja saatavuuteen liittyy paljon ongelmia yhteiskuntamme haluaa lisätä sähkön käyttöä ja uusia ydinvoimaloita rakennetaan. Kuvitellaanpa miten tapaninpäivänä olisi käynyt jos automme olisivat olleet sähkökäyttöisiä. Nyt, vielä viikko myrskyn jälkeen,  monet Porkkalanniemen  asukkaat odottelisivat akku tyhjänä ruokakauppaan tai töihin pääsyä.

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0363 sekunnissa.