Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Mitäs jos lehmät lentäisi?

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Mitäs jos lehmät lentäisi?

aiheena Vuodatuksia
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2471
 • 1 kommentti
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Näin kesän joutilaisuudessa sitä alkaa pohtia kaikenlaista. Sanotaanhan, että luovuus vaatii rauhaa ja lepoa kukkiakseen. Saattaa sellaisesta hulluuskin herätä. Jospa hetken voisi olla luovasti hullu ja antaa lehmien lentää.

Hyvinvointiyhteiskunta ei ole reilu. Kouluttamattoman elinikä jää kymmenen vuotta lyhyemmäksi kuin koulutetun. Ei ole sovittua eläkepakettia taskussa vaan vuosikymmeniä saat työtä tehdä eläkkeesi eteen. Montako vuotta eläkettä ennättää nostaa kun jo eliniänodote tulee mittaansa? Eikä kertyneellä eläkkeellä herroiksi eletä. Ainakaan sillä ei kustanneta hoivakotipaikkaa kovin pitkäksi elon ehtooksi.

Yhteiskunta kouluttaa jäsenensä niin pitkälle kuin nuppi kantaa. Kaupan päälle saat terveemmät elintavat, pidemmän elämän ja kabineteissa sovitun eläkepaketin. Sillä jo kuudenkympin korvilla sopiikin jäädä laakereilla lepäämään ja täyttä eläkettä nostaa reilun kymmenen vuotta duunarieläkettä pitempään. Sillä eläkkeellä jo makseleekin hyvästä hoidosta valitsemassaan hoivakodissa.

Jos kuulut seksuaalivähemmistöön, olet muuten vain ujo ja arka tai et löydä kumppania maksat lapsettomuudessasi palkastasi saman verran veroja vaikka et yhteiskunnan palveluita yhtä paljon käytäkään. Jos et kovin paljon itseäsi kouluttanut, etkä siis kauaa eläkkeelläkään happane, tuottavuutesi hyvinvointiyhteiskunnassa on huippu luokkaa.

Joillakin on tunne, että yhteiskunta on mätä ja tätä mädännäisyyttä paremmin jaksaa heittäytymällä sen ulkolaidalle, tukien varaan. Uhkakuvina syrjäytyneisyys, kansalaiseläke ja matala eliniänodote. Ainoana virikkeenä mahdollinen mellakka, polttopullot ja ilkivalta.

Ja sitten on niitä jotka ajattelevat että järjestelmä on niin hyvä, että haluaa sen kasvattavan lapsensakin ja itse sitten touhuaa jotakin rationaalisempaa.

Tällaisen hyvinvointiyhteiskunnan kulut on suuret ja veronkantoon ei kestä keskiluokan taipuisakaan selkä.

Mitäpä jos luovassa hulluuden tilassa voisi ratkaista hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden? Millainen se silloin olisi?

Luovan hulluuden tilassa syntynyt hyvinvointiyhteiskunta antaa syntyvälle jäsenelleen tilikirjan, jossa on tietty saldo yhteiskunnan palveluita. Jos olet säästeliäs alkupäässä voi käyttää säästöjäsi loppupäässä.

Jos siis viihdyt paremmin työelämässä kuin koulunpenkillä säästyy palveluita laadukkaampiin hoivapalveluihin itselle tai puolisolle.

Jos lapsesi ei käyttänyt varhaiskasvatuksen palveluita voi sillä päästä yhtä nopeasti selkäleikkaukseen kuin varakkaampikin kansalainen.

Jos taas olet käyttänyt tilisi tyhjäksi jo alkupäässä ja kulkenut koko yhteiskunnan tarjoaman oppimispolun, on sinulla jo loppupalveluistasi varaa maksaa hieman enemmän. Ja jos vaikka olet lapseton sinkku, etkä kovin paljon ole tiliäsi käyttänyt voit vaikka lahjoittaa itsellesi tai läheisellesi sapattivuoden kirjoittaaksesi ylös sukusi tarinan tai hoitaaksesi sairasta äitiäsi.

Hyvinvointiyhteiskunnan suurin puute on, että kaikki kantavat veroja yhtä paljon huomioon ottamatta sitä kuinka paljon yhteiskunnan palveluita käyttää. On tietenkin totta, että verotuksen progressiivisuus tasaa hieman tuloeroista johtuvaa eriarvoisuutta mutta kansalaisten välistä eriarvoisuutta se ei poista. Jotkut käyttävät kaikkia yhteiskunnan tarjoamia palveluita ja jotkut vain maksavat niitä.

Samaa epäreilua metodia maan hallitus soveltaa elvytyspolitiikkaansa. Lähes poikkeuksetta elvytysrahat suunnataan rakennusteollisuuteen. Toki on tasapuolista että tiet ja homekulut saadaan kuntoon mutta taloutta se ei elvytä.

Mitä jos luovan hulluuden hyvinvointiyhteiskunnassa taloutta elvytetään antamalla jokaiselle kansalaiselle kertaluonteinen lomaraha jonka maksamiselta myös yritykset kertaluonteisesti välttyvät? Kuntien taloutta tämä kohentaisi kummasti korvauksena alituiseen kasvavista velvoitteista, sillä palkkakustannukset on kuntien suurin menoerä ja lomaraha osa sitä. Myös yksityiset yritykset parantaisivat kannattavuuttaan sekä säästyvinä palkkakuluina että ostovoiman kasvuna. Yksityinen henkilö ilahtuu kansalaisbonuksestaan huolimatta siitä oletko työtön, eläkkeellä tai lomautettuna. Luovan hulluuden hyvinvointiyhteiskunta on reilu, tasapuolinen ja kaikki voittavat.

Jos siis lehmät lentäisi. Rajansa se on hulluudellakin. Turvallisinta on siis hypätä takaisin oravanpyöräänsä jotta ei joutavia ennätä mietiskellä.

Aurinkoista kesää kaikille!

0

Kommentit

 • Vieras
  Toivo T. Tavasti keskiviikko, 30 heinäkuu 2014

  Siis mitä hän ehdotti?
  Minä ehdotan että yhteiskunnan toimeliaisuuta sädellään alvia säätämällä ja veroprogressio poistamalla.
  perusteluna, että kun eu:n myötä ei voida suojautua halpatuonnilta tulleilla niin säädellään alvilla tradeausta.
  rahan kiertoa voidaan hallita ja suurpalkkaisille riittäisi vähempi.
  Tasavero.
  Alvi suurempi tradeaamiselle ja pois kokonaan suorittavalle työlle, siis käsityölle ja vielä erikseen siis työlle jossa lisäarvo syntyy vain käden taidoilla.
  Aluksi alvi nollaan ja sen jälkeen kuukausittain säädetään nousevan talouden mukaan, vaikka tmmikuus 0 ja helmikuussa 1 ja maaliskuusa 2%. Tottakai alijäämä katetaan aluksi lainalla, mutta niinhän maksetaan yritystuet, kehitysapu ja siltarummutkin.. Alvilla säädetään.

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0365 sekunnissa.