Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Mistä löytyisi lapset uusiin päiväkoteihin?

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Mistä löytyisi lapset uusiin päiväkoteihin?

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2557
 • 6 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Marraskuun lopussa Kirkkonummella oli tilastokeskuksen mukaan 37857 asukasta. Eilen kunnanvaltuusto hyväksyi uuden talousarvion ja taloussuunnitelman. Näissä kunnan väkiluvuksi vuonna 2020 arvioidaan 44.500. Tilastokeskuksen ennuste tuolle vuodelle on 38.449 asukasta.

Kun kunnan talouden tasapainottamisohjelma hyväksyttiin syksyllä 2011 määriteltiin, että vuonna 2013 väestömäärä 38.639 mahdollistaa talouden tasapainon. Tilastokeskuksen kuluvan vuoden joulukuun ennakkotieto kertoo, että olemme jääneet tuosta luvusta jo liki 1000 hengellä, eli hyvän taloudenpidon pohja on pudonnut.

Tuntuu siltä, että Kirkkonummea kehitetään enemmän itse luotujen utopioiden kuin todellisuuteen pohjatuvien lukujen pohjalta. Päättäjämme ummistavat silmänsä todellisuudelta ja he jatkavat elämää vanhojen hullujen huikeiden vuosien malliin.

Päivähoito on hyvä esimerkki silmät ummessa kulkemisesta. Sepänkannakselle rakennetaan (v. 2014-2015) uusi päiväkoti. Taloussunnitelma kertoo, että yksityinen palveluntuottaja toteuttaa suunnittelukauden aikana keskustan alueelle 1-2 päiväkotia, joissa on neljä lapsiryhmää. Jostain pitäisi löytyä toista sataa lasta näillekin paikoille.

Vuosina 2008, 2009 ja 2010 ikäluokka 0-6 vuotiaat oli suurimmillaan, noin 4080 lasta. Viime vuonna heitä oli 129 vähemmän ja kuluvana vuonna jatkuu samansuuntainen kehitys eli vähennystä parin päiväkodin verran. Luonnollinen väestönlisäys eli syntyneiden määrä oli v. 2010 suurimmillaan, 361. Viime vuonna jäätiin 287:ään ja marraskuun ennakkotietojen mukaan suunta näyttää jatkuvan.

Emme myöskään saa uusia muuttajia ja kuntien välistä nettomuuttoa tarkastellen Kirkkonummi on selvästi muuttotappiokunta. Vuodet 2007-2008 olivat viimeiset huikean muuttovoiton vuodet (v. 2008 421 henk., v. 2007 293 henk.,)

Kun vuosien 2007-2010 supersuuri 0-6 vuotiaiden ikäluokka on sivuuttanut päivähoitoiän meillä on hyvin tilaa päivähoidossa. Nyt vielä seinät pullistelevat, mutta pian helpottaa. Kun päivähoidossa helpottaa, kouluissa tulee ahdasta. Vuosina 2007-2010 syntyneiden ja tänne muuttaneiden tulppaa vaatii noin 10 vuotta läpäistääkseen koulun, mutta sielläkin joskus helpottaa, mikäli kehityssuunta noudattaa tilastokeskuksen laskelmia.

Nyt kun rahat on loppu ja väestökehitys täysin erilainen kuin vielä joitakin vuosia sitten, poliitikkojemme tulisi olla pidättyväisiä päiväkoti- ja koulusuunnitelmia tehdessään. Ikärakenteen muuttuessa ikäihmisten palvelujen tarve kasvaa ja sinne tarvitaan pian liki kaikki muualta vapautuvat panokset.

Pekka Poutanen

0

Kommentit

 • Vieras
  Jaana Andersin lauantai, 21 joulukuu 2013

  Päiväkodit pitäisi rakentaa helposti muunnettaviksi vanhainkodeiksi. Eihän talo pilalla ole, jos lapset puuttuvat, käyttötarkoitus voidaan muuttaa. Kunnantalostakin ilmeisesti vapautuu tilaa irtisanomisten yhteydessä, miten ne tilat hyödynnetään?

 • Vieras
  Työntekijä sunnuntai, 22 joulukuu 2013

  Sosiaalitoimi on edelleen hajasijoitettuna mm. entiseen pankkitaloon, jossa on paljastunut erilaisia ilmanlaaduongelmia. Mm. A-klinikka ja perheneuvola voidaan siirtää kunnantaloon.

 • Vieras
  pettynyt veronmaksaja! sunnuntai, 22 joulukuu 2013

  Entä vanha kunnantalo? Luin jostain että sitä aiotaan lähivuosina rempata sadoilla tuhansilla euroilla? Käsittämätön ratkaisu tilanteessa, kun on käytössä uusi ja hulppea kunnantalo ja toisaalta ihmisiä potkitaan pihalle. Vai valmistautuuko kunta jo siihen että uudesta kunnantalosta luovutaan sen valtavan hinnan takia ja toiminnot siirretään hiljalleen takaisin vanhaan taloon? En vaan ymmärrä.

 • Vieras
  Viljo "Ville" Savolainen maanantai, 23 joulukuu 2013

  Hei Pekka!

  Kirkkonummihan varautuu vanhuksiin esimerkillisesti:

  Mielenkiintoisia lukuja vanhuksille Kirkkonummen talousarviossa 2014:
  Vuonna 2011 yli 65-vuotiaita 4282 ja hoitajia 228 henkilöä.
  Vuonna 2015 yli 65-vuotiaita 5309 ja hoitajia 217 henkilöä.
  Yli tuhat vanhusta lisää, palvelut paranee ja henkilökunta voi hyvin?

  Eläkeläiset kelpaavat Kirkkonummella vain korkeampaa kunnallisveroprosenttia maksamaan.

 • Vieras
  Kuntaan muuttaneena perheelisenä omakotirakentajana maanantai, 30 joulukuu 2013

  Oikeaa pohdiskelua ja kannanottoa, tosin ilman palveluita alueet eivät myöskään kehity haluttuun suuntaan. Siinäpä oravanpyrää kerrakseen. Kirkkonummen kunnan olemassa olevan rakennuskannan ja uudisrakentamisen suunnittelussa pitäisi iskostaa uusi ajattelutapa päätöksentekoon ja valmisteluun. Nykyajassa huomattavaa myös kaikessa muussakin liiketoiminnassa on ns. Hybridi mallintaminen. Eli tulevat päiväkodit / koulut / vanhainkodit...kaikki julkinen tila tulisi suunnitella lähtökohtaisesti jo muunneltavaksi ja tarpeita vastaavaksi pitkälle tulevaisuuteen. Täytyy siis unohtaa kaikki " standardi " pv.kotimallien ylläpito jne... Näin voidaan vaikka tarvittaessa myydä / vuokrata kiinteistöjä liike-elämän käyttöön tai muihin ilmeneviin tarpeisiin. Kunnan kehittäminen ei toteudu pelkästään tulipaloja sammutellessa. Näillä ajatuksilla mielenkiinnolla Kuntapolitiikkaa ja Kunnan kehittymistä seuranneena. Tosin kaikkihan on aina helppoa paperilla pyöritellä, toteutuksessa on aina omat haasteensa. Tsemppiä kaikille ja Positiivisuuden ja innovatiivisuuden kautta Kirkkonummen asiat saadaan kuntoon.

 • Vieras
  Kotona tiistai, 07 tammikuu 2014

  Menneinä vuosina ja tällä hetkellä kun ei omalta lähialueelta löydy hoitopaikkaa lapsille, niin voi sanoa otsikkoa hieman harhaanjohtavaksi. Se on totta, että tarpeeseen on reagoitu liian myöhään ja rakentaminen alkaa ratkaisevasti liian myöhään, varsinkin uusia asuinalueita ajatellen.
  Helposti muokattava rakennus palvelee monella tavalla ja lasten päivähoitoa voidaan akuutisti helpottaa korottamalla kuntalisän 3-6 osuutta. Näin saadaan pidettyä monilapsisten perheiden lapset kotihoidossa ja päiväkoteihin enemmän tilaa.

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0363 sekunnissa.