Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Minä tiedän: No nyt kyllä osui ja upposi

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Minä tiedän: No nyt kyllä osui ja upposi

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 6662
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

b2ap3_thumbnail_Hakki_800.jpgItse toista kautta palvelutuotannon lautakunnassa istuneena voin todeta, että vasta nyt alkaa itselläni oikeasti olla sellainen tietämyksen taso, mitä ko. lautakunnassa vaaditaan; eli yleinen ymmärrys toimialasta ja sen haasteista sekä myös riittävää historiatieto, miten asiaa on joissain sen aiemmissa vaiheissa käsitelty. Ja kun niin virkamiehistäkin kuin lautakunnan jäsenistä merkittävä osa on jo matkan varrella vaihtunut, niin Ahlstenin Erkin, Miilukankaan Jannen ja Lappalaisen Siljan kanssa meillä alkaa olla jo historiatietoa, joka on tuikitarpeellista joissain käsittelyn vaiheissa.

Demokratiaan kuuluu, että ylempänä olevalla elimellä on oikeus kumota alemman elimen tekemä päätös tai tehdä kokonaan uusi. Joskus vaihtoehdot ovat tosiasiallisesti niin lähellä toisiaan, että on mahdollisuus tehdä arvovalintoja, kuten Finnsbackan päiväkodin korvaushankkeessa. Lautakunnassa päädyimme asian-tuntijoina Ravalsin puolelle aika puhtaasti aikataulusyistä, mutta päätös muutettiin ylempänä, koska tehtiin arvovalinta. Ja hyvä niin! Kerrankin oli tilanne, jossa valtuustolla oli mahdollisuus päättää teknisesti ja taloudellisesti hyvin samankaltaisista vaihtoehdoista arvovalinnan kautta. Ja itseäni asia ei harmittanut hiukkaakaan, koska arvovalintojen tekeminen on juuri hallituksen ja valtuuston asioita.

Mutta sitten tulee myös näitä "mutu" ja "minä tiedän" päätöksiä ja mielipiteitä, jotka saavat verenpaineet tappiin ja sapen kiehumaan.

Ulkoistushömpötys ideologisin perustein on sellainen kestoaihe. Itse liiketoiminnan ja tietotekniikan kehityskonsulttina 20 vuotta toimineena mukaan lukien ulkoistusliiketoiminnassa voin todeta, että yritykset tekevät ulkoistukset erittäin tiukkojen kustannus-hyötyanalyysien tuloksena. Ja viimeaikainen trendi yrityspuolella on jo ollut, että yritykset ovat ryhtyneet vetämään ulkoistettuja toimintoja takaisin itselleen.

Teimme edellisellä valtuustokaudella yhden palveluntarjoajan kanssa kokonaisvaltaisen palvelutuotannon ulkoistusanalyysin, jossa alueidenhoito, kiinteistöjen ylläpito, puhtaanapito ja ruokapalvelut olisi ulkoistettu. Ja lopputulema oli, jonka palveluntarjoaja itsekin hyvin ymmärsi raakojen laskelmien jälkeen, että ulkoistuksen taloudelliset hyödyt eivät olisi kattaneet edes kolmen ensimmäisen vuoden kohonneita riskin hallintakuluja. Niinpä hankkeesta luovuttiin ja ihan rationaalisin, kylmin taloudellisin perustein. Tärkein syy oli Kirkkonummen kunnan ruokapalvelut, joiden laadukkuus ja tehokkuus yllättivät palveluntarjoajan täysin.

Sanottakoon nyt tässä kaikkien kuullen, että Toini on tiimeineen tehnyt niin huikeaa työtä, että voisi koska tahansa hakea ruokapalveluille ISO 9001 laatusertifioinnin ja ISO 14000 ympäristösertifioinnin. Ja on mielestäni oiva osoitus siitä, mihin kunnallisessa palvelutuotannossa pystytään, jos halutaan. Ja mitä ulkoistukseen tulee, niin jos Masalan alueen asukkailta kysytään, niin he varmaan kehottaisivat päättäjiä työntämään lisäulkoistusaikeet paikkaan johon päivä ei paista ja ottamaan Masalankin osaksi kunnallista palvelua. Mutta silloin toisaalta menetettäisiin arvokas verrokkitieto yksityiseen sektoriin.

Mitä näihin home- ja sisäilmaongelmiin tulee, niin joka vuosi budjettivalmistelussa lautakuntamme huutaa kurkkusuorana, että jos ylläpidettävää kiinteistömassaa tulee kokoajan vain lisää, niin ylläpito- ja korjaus-määrärahat eivät voi olla alenevalla trendillä ilman, että korjausvelka kasvaa tasolle, jossa järkevän ja ennakoivan ylläpitävän huollon sijaan säntäämme sammuttamaan vain pahimpia tulipaloja. Henkilökohtaisesti itseäni hirvittää Kantvikin päiväkodin vanhapuolen kunto ja toistuvasti siirtynyt purku- ja uudisrakennusprojekti.

Ja vanhasta kiinteistömassasta ei pääse eroon ei sitten millään. Olenkin toistuvasti leikillisesti ilmoittanut, että "kunnan pyromaani" tienaisi palkkakustannuksensa nopeasti takaisin.

Mitä tulee johtavien politikkojen ja lautakuntien väliseen yhteistyöhön, niin todettakoon Timo Haapaniemen kunniaksi, että hän pyrki käymään meidän lautakunnan kokouksissa kahdesti vuodessa ja aina pyysi kuulla pahimmat haasteemme ja suurimmat ilonaiheemme.  Mutta myös perusteli esimerkiksi budjettivalmistelujen taustoja, jotta meilläkin oli selkeämpi käsitys reunaehdoista. Lautakuntana koimme nämä erittäin hyödyllisiksi. Emmekä ollenkaan turhiksi, sillä kerran kun yksimielisinä olimme purkaneet huoliamme korjausmäärärahoja, niin alkuperäiseen esitykseen olikin tulla pompsahtanut lähes 400,000 euron korotus. Ja tälle rahalle löytyi välittömästi käyttökohde, kun Kantivikin koulun pohjoisseinän kattoniskat katkesivat ja pääsimme aloittamaan korjauksen ilman, että tarvitsi aloittaa ihmettely, että mistähän kohteesta nämäkin rahat otetaan pois.

Neuvontainsinööri lupapalveluihin on ollut todella harkittu esitys kun olemme analysoineet yhteistyössä virkamiesten kanssa pahimpia pullonkauloja. Ja omastakin rakennushankkeesta olisi varmaan jäänyt luvan haku vain yhteen kertaan kolmen sijaan, kun olisi heti saanut neuvot, mitkä ovat rakennuslupahakemuksen pakolliset vaatimukset sekä olisi voinut kysyä jostain, josta olisi epävarma. Kas kun en voinut todeta että "minä tiedän" vaan olisi halunnut kysyä joltakin, joka oikeasti tietää.

Harri "Hakki" Kreus

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0363 sekunnissa.