Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Millainen koulu paras?

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Millainen koulu paras?

aiheena Uncategorized
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2355
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

 

Olen ollut pian 35 vuotta kirkkonummelainen. Minusta tuntuu, että täällä on aina käyty keskustelua pienten koulujen lopettamisesta ja monta on lopetettukin. Nyt poliitikkomme vääntävät kättä Upinniemen ja Friggesbyn koulujen tulevaisuudesta. Itsekin olin joskus pienten kyläkoulujen innokas kannattaja, mutta kun omat pojat lähtivät kouluun tulin vähitellen hieman toisenlaisiin aatoksiin.

Monen mielestä on mukavaa kun lapsi voi opiskella ensimmäiset vuodet muutaman kymmenen oppilaan koulussa. Usein painotetaan, että tällainen ympäristö on turvallinen lapselle. Eikö vähän suurempi koulu voi olla turvallinen? Kirkkonummellakin usein ymmärretään, että koulumatka kyläkouluun on lyhyt. Näinhän ei ole, ja pieniin kouluihn kuljetetaan lapsia pitkiäkin matkoja. Monet vanhemmat katsovat, että lapselle ei olisi hyväksi kulkea joukkoliikennevälineessä - bussissa tai junassa. Jokainen on nähnyt kuinka taitavasti lapset liikkuvat eikä heidän joukossa näe kärsiviä ilmeitä. Usein on ilo ylimmillään ja kuljettaja saa rauhoitella tunnelmaa. Tuntuu, että koulumatka bussissa on monille iloinen sosiaalinen tapahtuma

Ei ihme, että lapsista kasvaa myöhemmin täysin autoriippuvaisia jos he eivät opi joukkoliikenteen käyttöä. Kun äiti tai isä vuodesta toiseen vielä kuljettaa lapset omalla autolla koulun portille jää myös arjen terveellinen hyötyliikenne vieraaksi. Illalla kotiväki vie sitten autolla nuoria halleille ja saleille liikkumaan.

Kolme poikaamme sai lapsuusvuosinaan kokemuksia erilaisista Kirkkonummen kouluista. En muista, että kukaan heistä olisi koskaan kertonut, että suuremmassa koulussa olisi ollut jotekin ikävämpaa tai turvattomampaa. Ehkä pikemminkin päinvastoin. Pienen kyläkoulun henkinen rajoittuneisuus voi johtaa siihen, että koko koulunkäynti pyörii liiaksi joidenkin harvojen asioiden ympärillä. Jos kaksiopettajaisessa koulussa toiselle opettajista tärkeintä on jääkiekko ja toiselle kansantanssi, pyörii koulun koko elämä pian näiden asioiden ympärillä. Kun opettajakunta on vähän suurempi ei tällaista fakkiutumista pääse tapahtumaan.

Koulujen elämässä tapahtuu suuria muutoksia. Erilaisia tietotekniikan vempaimia tulee lisää. Lapset pitävät niistä ja usein roolit muuttuvat kun oppilaista tuleekin opettaja. Uutuuksien vaatima osaaminen on vaativa haaste opettajille ja niiden tehokas hyödyntäminen onnistuu paremmin vähän suuremmissa useiden opettajien yksiköissä kuin kyläkoulun jääkiekko- ja kansantanssipiireissä.

0
Merkit: koulu

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras keskiviikko, 17 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0362 sekunnissa.