Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Mihin rahat katoavat, päivähoitoonko?

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Mihin rahat katoavat, päivähoitoonko?

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2136
 • 13 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Kirkkonummi on maan verovoimaisimpia kuntia. Aktiivissa työiässä olevan väestön osuus on korkea. Ansiotaso ei ole kaukana maan huipuista. Suuri osa maan kunnista katselee kateellisena kun Kirkkonummen kukkaroon kilisee euroja solkenaan.

Tästä huolimatta rahat ovat aina loppu. Kuinka on mahdollista, että emme kykene suurista tuloista huolimatta pitämään talouttamme kunnossa. Monet meitä köyhemmät kunnat, joihin sisään muutto on huomattavasti vähäisempää onnistuvat pitämään taloutensa paremmassa jamassa. Saammeko me Kirkkonummelle asukkaita, jotka aiheuttavat enemmän päiväkoti-, koulu- tai terveydenhoitomenoja mitä he tuovat verotuloina tullessaan.

Kirkkonummelle on lähimenneisyydessä riittänyt tulijoita, lapsia on syntynyt ja tullut todella paljon. Uusia päiväkoteja on noussut tiuhaan ja lisää on tulossa. Huippuvuonna 2008 uusia kuntalaisia syntyi tai muutti tänne 840,vuonna 2011 vain 250. Syntyneiden määrän kasvu laski edellisen vuoden luvuista 60 lapsella.

Päiväkoti-ikäisten määrä ei kasva enää entiseen malliin joskin Pikkalanlahden alue muodostaa poikkeuksen. Vuoden 2011 lukujen valossa on selvää, että Veikkolassa, keskustassa ja Masala/Luomassa päiväkotipaineet ovat pian mennyttä elämää. Jos päivähoidon kysyntä on laskenut 100 lapsella vuodessa kuinka on mahdollista, että tämä ei näy budjetin luvuissa?

Päivähoito esitti äskettäin 120 euron korotusta lastentarhan opettajien kuukausipalkkaan, eli jossain säästyy varoja samaan aikaan kun muualla ponnistellaan palvelujen säilyttämiseksi raapimalla kirstun pohjaa. Kun tätä ei saatu, ostettiin kaikille päiväkodin johtajille ipadit leluiksi.

Aina kun kunnassa on avattu uusi asuinalue sinne on ymmärrettävästi noussut pian päiväkoti. Omakotialueilla - Laajakalliolla, Ravalsissa, Kantvikissa, jne - tapahtuu varsin nopeasti ikärakenteen muutos. Uudisasukkaiden lapset tulevat kouluikään, mutta päiväkoti kököttää vanhalla paikallaan. Lapsia kuljetetaan yhä kauempaa. On ollut epäviisasta rakentaa raskaita päiväkoteja, joita ei ole mahdollista siirtää muuttuvien tarpeiden mukaan. Itäisessä suurkaupunkinaapurissa löytyy malliksi mainioita siirtokelpoisia päiväkoteja, joiden tilat voittavat kirkkaasti meidän kotiolot.

Päiväkoti on investointina aina hyvin raskas, esimerkiksi paljon koulua raskaampi. Se vaatii monia uusia tehtäviä ja niistä aiheutuva palkkameno rasittaa taloutta ikiajat eteenpäin, päivähoitomme tarvitsee enemmän tilojen remontointia kuin uusien seinien rakentamista.

Päivähoitopaikkojen liikarakentaminen ja kalliiden uusien toimipisteiden luominen vaatii nyt pienten edullisten ja turvallisten yksiöiden sulkemista. Lähikuukausina Jorvaksen ainoan suomenkielisen yksikön Höstsolin ovet pannaan lopullisesti säppiin.

Kirkkonummi on muuttumassa nopeasti. Sisäänmuutto on hidastunut merkittävästi. Syntyvyysluvut ovat pienentyneet. Kiinteistökauppa käy nihkeästi. Pikkalanlahden alueelle kaavoitetaan uutta omakotiasutusta, mutta tontit käyvät huonosti kaupaksi. Kirkkonummi ja muut kehyskunnat eivät houkuttele lapsiperheitä entiseen malliin.

Poliitikkojemme tulisi oivaltaa, että päivähoidon kysynnän supistuminen antaa mahdollisuuden suunnata resursseja muihin palveluihin. Kirkkonummen elämä ei voi olla pelkkää päiväkotien ja koulujen rakentamista. Kuntalaisilla on oikeus myös muunlaisiin palveluihin.

0

Kommentit

 • Vieras
  Sinna perjantai, 08 helmikuu 2013

  Päiväkoteja syntyy tosiaan kuin sieniä sateella, mutta terveyskeskuksen huutavaan tilatarpeeseen on suhtauduttu nihkeästi vuodesta toiseen.

 • Vieras
  mammapia perjantai, 08 helmikuu 2013

  En jotenkin millään voi uskoa että päiväkoti ja kouluikäiset lapset syövät kaikki muut palvelut kunnasta.
  Mutta on tullut monta kertaa mieleen, että minne voisi viedä ne mummot ja papat joita ei oikein uskaltaisi enää jättää työpäivän ajaksi kotiin yksin eikä kuitenkaan haluaisi kokovuorokautisesti minnekään laitokseenkaan. Voisiko päiväkodeissa olla tilaa myös heille.

 • Vieras
  Kukkakärpänen perjantai, 08 helmikuu 2013

  Ainakin keskustan päiväkodit pullistelevat lapsia, nehän on ammuttu ihan YLItäyteen niin että seinät natisee! Että minkä alueen päiväkodeissa se vajaus sitten mahtaa näkyä, osaako joku sanoa?

 • Vieras
  Helmi perjantai, 08 helmikuu 2013

  Ei taida minkään alueen päiväkodeissa olla tilaa, ne ovat vain olleet ennen täysin ylibuukattuja, kuten Kukkakärpänenkin tietää kertoa. Tämä kirjoitus on kovin ikävä kirjoitus lapsiperheitä kohtaan. Selkeästi tässä ei oikein ymmärretä mistä kirjoitetaan tai ei ainakaan ole nähty mikä tilanne Kirkkonummen tarhoissa oikeasti on.
  Ja puuttuminen päiväkotien opettajien palkkojen nostoonkin, syynä kun on ollut se, että tänne edes saataisiin päteviä kun muissa kunnissa palkat ovat paljon paremmat.

  Paha mieli jäi jutusta.

 • Administrator
  Administrator maanantai, 11 helmikuu 2013

  Kirkonummelaisen päivähoidon kustannukset tuntuva itse aiassa olevan varsin matalat - Espossa päivähoitopaikan todelliset vuosikustanukset ovat 10458€ (http://www.kuusikkokunnat.fi/SIRA_Files/downloads/Ph_diat2011_03092012.ppt) kun ne Kirkkonummella ovat - kunnanhallitukselle annetun selvityksen mukaan - 9065€ (TP2011). Eli päivähoidon puolella ei tunnu olevan kovin paljon kiristettävää. Se, missä määrin päivähoidossa osataan ennakoida tulevaa on sitten eri asia. Päiväkotien muunneltavuus tuleviin tarpeisiin pitäisi olla tarkassa syynissä päiväkoteja suunniteltaessa.

 • Vieras
  äiti maanantai, 11 helmikuu 2013

  Kiitos Anders faktatiedoista. Näitä faktoja tänne tarvitaan, ei kuulopuheita.
  Ei Kirkkonummelaisilla lapsilla ole mitään erityistä tai ylimääräistä tai jotenkin erityisen hyvät oltavat. Päinvastoin. Espoossa esimerkiksi on päiväkodit aivan toista tasoa kuin Kirkkonummella. Niin tiloiltaan, materiaaleiltaan kuin "yleiseltä tasoltaan".
  Ja kuten todellisista kuluista huomaa, ne ovat todella tiukat. Noin -1400€ /lapsi vähemmän kuin Espoossa! Se on paljon! Eikä sielläkään rahalla mässätä.
  Kyllä Kirkkonummi on tässä asiassa jäljessä. Ikävää, että se kohdistuu lapsiin ja pahasti.

 • Vieras
  suunnittelija maanantai, 11 helmikuu 2013

  Tehkääpä excursio uuteen Saunalahden päiväkotiin - ette usko silmiänne - valaskaloja kattolyhdyissä ja pehmustetulla kumimassalla päällystetyt pihat!

 • Vieras
  Poutapekka tiistai, 12 helmikuu 2013

  Kiitos palautteesta, Anders ja nimimerkit "äiti" ja "suunnittelija".

  Anders, kuuden suurimman kaupungin kuusikko-raportista poimimasi tiedot eivät anna oikeaa kuvaa tilanteesta. Kunnallisen päivähoidon vuosikustannukset lasta kohden ovat Espoossa 10458 euroa, mikä lienee korkeimpia koko maassa.Kuntaliitto, tilastokeskus tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tilastoivat päivähoitoasioita, mutta heiltä ei löydy kuntakohtaisia koko maan lukuja tai valtakunnan keskiarvoa. Me emme tiedä miten Kirkkonummen luku 9065 euroa suhtautuu koko maan keskiarvoon, emmekä myös sitä onko laskentatapa sama kuin kuusikon raportissa. VATT on tutkinut joku vuosi sitten päiväkotien tehokkuutta kaikissa kunnissa ja tässä sekä Espoo että Kirkkonummi kuuluivat heikoimpaan ryhmään.(http://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/t119.pdf)

  Blogikirjoitukseni suuri kysymys oli miksi kunnan budjetissa ei millään tavoin näy, että päivähoidon kysyntä on pienentynyt ja miksi suunnittelemme koko ajan uusia päiväkoteja kun syntyvyys ja muuttotilastot kertovat alle 6-vuotiaiden määrän kasvun taittumisesta.

  Nimimerkki "Suunnittelijan" mainitsemat Saunalahden päiväkodin pehmustetulla kumimassalla päällystetyt pihat pysyvät toivottavasti vain Espoon puolella. Jos ylimääräistä rahaa on, käytetään se vaikka mieluummin lastenkirjojen hankintaan kirjastoon, jonka tämän vuoden kirjahankinnat loppuvat rahojen puutteeseen kesän kynnyksellä.

 • Vieras
  Anders Adlercreutz tiistai, 12 helmikuu 2013

  Pekka: laskentatapoja on varmaan monia, ja voi hyvinkin olla että nuo luvut eivät ole vertauskelpoisia. Itse olen suunnitellut päiväkoteja moneen pääkaupunkiseudun kuntaan, ja 5 lastani ovat käyttäneet Kirkkonummen palveluja. Jos katsoo rakentamisen ja suunnittelun tasoa, niin Kirkkonummen päiväkotitilat eivät loista. Jos "säästämisellä" ei edes ole (lyhyen aikavälin) säästöjä aikaansaatu, niin sitten on järjestelmässä paljon ongelmia muuallakin.

  Varsinkin kun tiedetään että lapsimäärä ei ole vakio, että lapset vanhenevat ja tarpeet muuttuvat, niin pitäisi suunnitella päiväkoteja niin, että ne ovat muutettavissa muuhun käyttöön. Tämä tarkoittaa kuitenkin satsauksia suunnitteluun, ja se on ollut Kirkkonummella virkamiehille vaikea asia. Poimitaan mieluummin nopeita säästöjä.

  Allekirjoitan täysin mielipiteesi pitkän aikavälin suunnitelmallisuuden puutteesta - esimerkkinä Jorvaksen tilanne. Jos kunta on kaavoittamassa tietylle alueelle 200-300 uutta asuntoa (Länsi-Jorvas) , niin silloin kannattaa odottaa muutaman vuoden ja seurata tilannetta, eikä suin päin sulkea alueen ainoaa kunnallista päiväkotia (Höstsol).

 • Vieras
  Lisää lukuja perjantai, 15 helmikuu 2013

  Lapsia kunnan päivähoidossa on vuonna 2011 ollut 1552 ja 2012 1511, eli ei 100 lasta vähemmän. Vuonna 2013 taas lapsia on taas kunnanpåivähoidossa 1668 eli noin 120 lasta enemmän kuin 2011! Kunnan pph:ssa taas luvut ovat 156, 150, 140. Rektyongelmia ainakin pph:ssa on ollut. Kunnanhallituksen esityslistassa hyvä selvitys kunnan päivähoidosta.
  Toivottavasti ne hyvin suunnitellut päiväkodit eivät jää vain Espoon puolelle, on kysymys isoista asioista. Rahasta, lapsista, tulevaisuudesta.
  Pisteet Andersille tässä jutussa!

 • Vieras
  mammapia keskiviikko, 20 helmikuu 2013

  Niin. Toivottavasti tosiaan sisältö on tärkeämpää kuin kuoret. Hyvää johtajuutta ja sitoutunutta henkilökuntaa. Kiitos.

 • Vieras
  Ruussi sunnuntai, 24 helmikuu 2013

  Toinen kirjoittaa päivähoidon suunnittelusta ja toinen päiväkotien suunnittelusta. Espoossa muutekseen maksavat niin mukavaa kuntalisää, että kotihoito on todellinen vaihtoehto toisin kuin Kirkkonummella. Tämä keskustelu on muutenkin aika älytön -minne ne lapset kuuluvat? Päiväkoteihinko? Tarkoittaako "laadukkaat palvelut" sitä, että kunnalla on osoittaa kaikille jokin laitospaikka?
  Lasten ikäjakauma on konkreettista lapsilukumäärää tärkeämpi. Helsingissä tulee päivittäin vastaan päivähoidon lapsiryhmiä metrossa. Ne varmaan menevät tekemään jotain sellaista, mitä päiväkodin pihassa ei ole.

 • Vieras
  Jens Gellin lauantai, 02 maaliskuu 2013

  Otan nyt vain kantaa tähän vajaakäyttölukuun 100, joka esiintyy Pekan tekstissä: Juuri eläkkeelle siirtynyt yhdyskuntatekniikan toimialajohtaja, joka myös oli palvelutuotannon johtaja totesi syksyllä varsin selkeästi ja koko johtokunnan kuullen että seitsemässä Kirkkonummen päiväkodissa on n. 100 lapsen vajaus normitäytöstä. Tämä voi tarkoittaa joko sitä että jossakin on ylitäyttöä ja näissä seitsemässä on vajausta tai sitä että lapsiluku on todellisuudessa laskenut. Se tiedetään myös yksiselitteisesti että väestöennusteet ja suunnitteet eivät ole toteutuneet, joten jos asukkaita tulee vähemmän niin oletettavasti lapsiakin on vähemmän tulossa. Meillä on edellytys luoda tulevaisuutta tällä aluella ja ennakoida sekä suunnitella pidemmällä aikajänteellä ja kestävämällä pohjalla. Sitä ei kannata toisaalta harmitella että kannamme myös tätä kansallista jälkijunatautia, joka on tosin paranneltavissa. Kyllä me kaikki (myös tämän kirjoitteluketjun osallistujat) kannamme huolemme lastemme ja lapsiperheiden hyvinvoinnista. Laitetaan vain yhteiset voimavaramme siihen miten taloutemme saamme kuntoon!

Kirjoita kommentti

Vieras keskiviikko, 17 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0356 sekunnissa.