Matkailu avartaa! Olen aina ollut päättäjien matkailun lämmin kannattaja. Uutta voi oppia parhaiten liikkumalla silmät auki uusissa ympäristöissä.

Joskus on kuitenkin tilanteita, että matkoille ei voi lähteä. Poliitikkomme ovat saattaneet Kirkkonummen talouden sellaiseen jamaan, että nyt matkakassaan ei euroja liikene. Huolimatta verotulojen kasvun hiipumisesta rahaa on kylvetty moninaisiin kohteisiin. Päättäjät eivät halua ymmärtää, että vahva rahan virta Kirkkonummelle on päättynyt eikä suunnan muutosta ole näkyvissä. Onneksi kuitenkin kunnan yhdistyminen Espooseen tulee parantamaan kohta monien palvelujemme tasoa.

Koulujen rahoja on nipistetty niin, että oppimateriaalin hankkimisessa on vaikeuksia. Koulujen tietotekniikka ei vastaa ajan vaatimuksia. Kirjasto kykenee hankkimaan kirjoja ja aineistoa vain ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Kuntalaiset jäävät ilman syksyn uutuuksia ja opiskelijat oppikirjoja.

Vaikka jaossa on vain niukkuutta ja vyön kiristystä ovat valtuutettumme ja virkamiesjohto lehtitietojen mukaan päättäneet lähteä huhtikuussa kahden päivän ajaksi Hämeeseen Vanajanlinnan tunnettuun gourmetparatiisiin. Retken teemana on miten pannaan budjetti kuntoon ja miten säästetään enemmän. Verovaroja matka nielee noin 15.000 euroa. Summalla saataisiin Veikkolan kirjaston asiakkaille kirjat koko loppuvuoden ajaksi.

Hymyilyttää kun kuulee poliitikkojen ja virkamiesten vakavalla ilmeellä esittämiä perusteluja. Kun käytiin kerran porukan kanssa Tallinnassa, oli mahdollisuus hyviin keskusteluihin ja sen tähden kannattaa nyt matkustaa Vanajanlinnaan. Toinen sanoo, että kun mennään muualle, on mahdollista työskennellä täysipainoisesti ja keskittyneesti. Kolmas sanoo, että Vanajanlinnassa voidaan kääriä hihat ja saavuttaa tuloksia. Vahva perustelu on lisäksi, että sieltä ei voi lähteä kesken pois.

Lapsen käyttäytymiseen kuuluu, että hän ei aina kykene keskittymään vaativiin asioihin. Aikuisen poliitikon pitäisi osata keskittymisen taito. Jos on kokoonnuttu yhteen työskentelemään ja tekemään vaikeita päätöksiä ei sieltä loikata kesken pubiin tai jääkiekkomatsiin.

Olemme saaneet upean uuden kunnantalon, jonka käytöstä maksamme kuukausittain kovan korvauksen sen omistavalle eläkevakuutuslaitokselle. Raha on pois kuntalaisten palveluista. Talon työskentelytilat ovat takuuvarmasti monin verroin paremmat kuin entisellä Sirola-opistolla Vanajanlinnassa. Omassa kunnantalossa on yhtä helppo kääriä hihat kuin Hämeessä!

Itsenäisen Kirkkonummen yli 600 vuoden pituinen historia on kohta päättymässä kun kunta liitetään sen entiseen kappeliseurakuntaan, Espooseen. Meidän päättäjien tulisi nyt käyttää uutta kunnantaloamme tehokkaasti, koska kohta sille ei enää ole käyttöä -ainakaan nykyisessä tarkoituksessa.

Lopuksi esitän, että Kirkkonummen kunta julistaisi kilpailun "Löydä uusi käyttötarkoitus kunnantalolle". Koska kunnalla on vakavia talousvaikeuksia voin lahjoittaa kilpailun palkinnoksi kaksi edestakaista junalippua Espooseen. Matkailu avartaa ja avaa silmiä!