Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Matkamuistoja

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Matkamuistoja

aiheena Hyvä olo
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 4659
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Härkäviikoilla karkasimme matkakumppanini kanssa "lämpölomalle". Pari viikkoa eloa ja oloa ilman minkäänlaisia arkivelvoitteita, ilman nettiä, mutta vanhanaikainen kännykkä kuitenkin matkassa ja luettavaa.

Kun on tottunut aamulehden lukemiseen ei sitä ilman voi olla matkallakaan. Lueskelin lähinnä englantilaisia sanomalehtiä. Ne pursuavat juoruja ja murhaselostuksia päivästä toiseen. Meidän iltalehdet tuntuvat ihan asiallisilta niihin verrattuna.

Toki juorujen joukkoon mahtui poliittisia juttujakin, erityisesti terveydenhuollon ongelmat ja omituisuudet olivat näyttävästi esillä. Terveydenhuolto tuntuu olevan Englannissa samanlainen avaamaton Gordionin solmu kuin meilläkin. Terveydenhuollon budjetit ylittyvät ja yllättävät nekin kuten meilläkin. Joka päivä näytti lehdissä olevan tarjolla joku konsti, miten pitää sairauden loitolla. Ei vain se vanha eli "omena päivässä pitää lääkärin poissa". Yhtenä päivänä esimerkiksi kerrottiin tutkimuksiin perustuen, että vähärasvainen jogurtti vähentää riskiä sairastua 2 tyypin diabetekseen lähes 30 %. Ja vastaavanlaisia tutkimustietoja oli tarjolla päivittäin tyyliin: "olet, mitä syöt tai juot". Selvästi oli havaittavissa, ellei nyt ihan syyllistämistä niin ainakin ihmisten herättelyä ottamaan vastuuta omasta terveydestään ja omista elintavoistaan.

Keskustelua käytiin myös kurinpalauttamisesta kouluihin. Haluttiin kunnon kuria oppilaille ja rangaistuksia sääntöjen rikkomisesta. Jälki-istunnon lisäksi ehdolla oli roskien kerääminen koulualueelta, koulun lattioiden moppaaminen ja graffittien puhdistaminen. Mitäs tuumitte? Onhan näitä ehdotuksia kuultu meilläkin. Eteneekö kurinpalautus sanoista tekoihin, jäi arvoitukseksi kotiinpaluun vuoksi.

Sanomalehtien luomasta maailmasta piti päivittäin päästä pois ja sen mahdollisuuden soi uppoutuminen kirjojen maailmaan. Olin ottanut mukaani pari Alice Munron novellikokoelmaa paikatakseni aukkoa sivistyksessäni. Munro sai viime syksynä vanhoilla päivillään Nobel-palkinnon, joten oli korkea aika tutustua hänen kirjoihinsa. Mukanani oli Munron viimeinen eli "Kallis elämä", jonka hän sanoi myös jäävän viimeiseksi. Toinen kirja oli vanhempaa tuotantoa nimeltään "Liian paljon onnea". Koskettavia kertomuksia tavallisten ja epätavallisten ihmisten, useimmiten naisten, tavallisesta ja epätavallisesta elämästä. Kirjoittaja on katsonut elämää naisen näkökulmasta, luonnollisestikin. Ei hän kuitenkaan yksisilmäinen ole, kyllä hän ymmärtää myös miestä. Onhan yli 80-vuotiaalle kirjailijalle väkisinkin ehtinyt kertyä monenlaista kokemusta ja näkemystä niin omasta kuin muiden elämästä.

Aina välillä tulee miettineeksi, millaista olisi elämä lukutaidottomana. Sitä on aika vaikea kuvitella. Sellaista elämää joutuvat kuitenkin uskomattoman monet ihmiset, miehiä useammin naiset, ympäri maailmaa elämään. Tilastojen mukaan maailmassa on lähes 800 miljoonaa lukutaidotonta aikuista, joista 2/3 on naisia. Jopa meillä Suomessa ja ehkä Kirkkonummellakin on maahanmuuttajien joukossa lukutaidottomia ihmisiä. Lukutaidottoman on vaikea selvitä Suomessa. Senpä vuoksi on tarjolla virallisen kotoutumiskoulutuksen lisäksi vapaaehtoisten järjestämää lukemaan oppimis-opetusta. Mm. suomalaisten naisjärjestöjen perustama Luetaan-yhdessä verkosto tukee kieli- ja lukutaidottomia maahanmuuttajanaisia. Kynnys osallistua voi kuitenkin olla korkea erilaisista syistä.

Asiaa miettiessä voi vain olla onnellinen, että meillä on hyvä ja tasa-arvoinen koulusysteemi. Se on arvokas aarre, siitä on syytä tiukasti pitää huolta ja kehittää tämän päivän ja ennen kaikkea huomisen tarpeita vastaamaan.

Pirkko Lehtinen
valtuutettu
kunnanhallituksen jäsen

0
Merkit: loma lukeminen

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 20 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0376 sekunnissa.