Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Maine

aiheena Uncategorized
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2413
 • 1 kommentti
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Maine on maakunta, osavaltio, pari jokea ja lauseen predikaatti. Kun lauseen subjekti on alus, muistan vanhan äidinkielen opettajani vitsin entisestä laivanvarustajasta: alus meni, mutta maine jäi. Siinä on tiivistettynä maineen olemus. Maine on ihmisten tekemä arviointi ja sen perusteella ihmisjoukon muodostama mielikuva ihmisestä, yrityksestä, kunnasta, kansasta, valtiosta. Hyvä maine kuulemma kasvaa vähitellen ja huono maine leviää kuin irtiriistäytynyt kulo.

Kaupungin, kunnan tai kylän maine vaikuttaa siihen, minne ihminen tai perhe haluaa asettua asumaan. Maine toisaalta syntyy luonnostaan ja toisaalta sitä yritetään hallita. Jos tekeminen ja sanat ovat useasti ristiriidassa, maine menee nopeasti. Jos taas sanat ovat pieniä ja teot merkittäviä, maine vähitellen kasvaa.

Millainen maine Kirkkonummen kunnalla sitten on? Karkein kuulemani arvio on suunnilleen sellainen, että neuvostojoukot lähtivät jo yli 50 vuotta sitten, mutta neuvostomaan asenne ja toimintatapa jäivät ja pesiytyivät kuntaan. Kyseessä taisi olla rakennuslupa-asioiden viranomaiskäsittelyyn kypsyneen kansalaisen käsitys kuntamme toiminnasta. Tämän viestin hän jakoi kaikille mahdollisille tuttavilleen ja sitä he vähän paisuteltuna jakavat edelleen, jne.. Maineen taustalla on siis toiminta ja/tai käyttäytyminen ja toiminnan kohteen tai sidosryhmän kokemus siitä.

Maineen hallinnan maailma on muuttunut. Aikaisemmin tavallisella kansalaisella oli mahdollisuus tuottaa laajalle leviävää viestiä vain suodatetun median kautta. Nykyisin suodattamaton sosiaalinen media ja erilaiset anonyymit keskustelupalstat avaavat ovet kunnan toimintaan kypsyneelle kansalaiselle luukuttaa viestiään täysillä. Aina on niitä, jotka eivät tiedä, mihin kehykseen juttu liittyy, ja taas on maine mennyt.

Tässä kentässä Kirkkonummen maine on moni-ilmeinen. Kirkkonummi sanoo olevansa merellinen, mutta valtaosalle kuntalaisista meri on vain valituille yksityistetty ja lisäksi aikamoisen matkan takana. Kunta käy jatkuvaa vuoropuhelua yrittäjien kanssa, ja sitten toisaalta yrittäjäystävällisyys ei riitä työpaikkaomavaraisuutta lisääviin isoihin elinkeinopoliittisiin avauksiin. Kunta sanoo olevansa lapsi- ja perheystävällinen ja vaihtoehtoja tarjoava, silti sen alueen palvelurakenne yksipuolistuu. Kulttuuriin ja sivistykseenkin meillä kuulemma panostetaan, tosipaikassa niihin ei kuitenkaan ohjata rahaa. Meillä Kirkkonummella ollaan niin talousosaajia ja silti valehdellaan itsellemme tekemällä alijäämäinen budjetti (joka ei edes pidä). Vastaavia ristiriitoja löytyy vaikka miten paljon. Ei käy kateeksi niitä, jotka kokevat tehtäväkseen hallita Kirkkonummen kunnan mainetta.

Verkkonummi ja muut mediat jakavat näitä maineeseen vaikuttavia ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä. Sitä se sananvapaus on. Kuvauksia kokemuksista esiintyy erilaisilla keskustelupalstoilla ja parhaat niistä saattavat päätyä oikein Hesariin, Seiskaan, Iltalehteen, radioon tai telkkariin. Myös sosiaalinen media on täynnä näitä maineeseen vaikuttavia viestejä - kommentteja ihmisten kokemuksista ja niihin perustuvia laajalle levinneitä näkemyksiä ja käsityksiä.

Olen itsekin joskus jakanut kirkkonummelaista palvelukokemusta Facebookissa – taisi olla nopeasti, asiantuntevasti ja ystävällisesti toteutuneen lapsen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Tämä sai muutaman tykkääjän. Erityisesti hoitoalalla toimivat fb-kaverit tykkäsivät. Toivottavasti ovat jakaneet tätä eteenpäin. Seuraavaksi täytyy hakea myönteinen palvelua käyttävän asiakkaan kokemus Jorvaksesta Toimarin autopuolelta ja jakaa sitä. Ei tiedä, vaikka joku innostuisi sen perusteella tutkimaan Kirkkonummen Toimarissa tehtävän työn tuloksellisuutta ja saisi aiheen yllättyä myönteisesti.

0

Kommentit

 • Vieras
  qwe tiistai, 21 touko 2013

  Mainetta on äärimmäisen vaikea hallita nykypäivänä. Some vie eikä vikisi.

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0362 sekunnissa.