Perinteiseen tapaan olimme juhannuksen aikoihin muutaman päivän polkupyöräretkellä Virossa, tällä kertaa maan etelä- ja kaakoisosissa. On hämmästyttävää kuinka upeita ja hyvin hoidettuja talojen puutarhat Suomenlahden etelärannalla ovat. Kirkkonummen komeiden omakotiasumusten pihat ovat useimmiten kalpea haamu verrattuna eestiläisiin. Meillä tyypillisin puutarha-arkkitehtuurin aikaansaannos on sileäksi ajettu nurmimatto ja puutarhamarketista tarjouksesta haettu muutaman kymmenen tuijapensaan rivi.

Vielä joitakin vuosia sitten puutarha oli välttämättömyys monelle eestiläiselle perheelle. Elämän ollessa niukkaa oman puutarhan tuotteiden taloudellinen merkitys oli hyvin suuri. Perunat, porkkanat, punajuuret, kaalit, sipulit ja monet muut herkut saatiin omalta pihalta, lähiruokaa niin läheltä kuin se ylipäänsä oli mahdollista. Vaikka vauraus on viime vuosina kasvanut Virossa eikä kotipuutarhan pito enää olisi välttämätöntä, loistavat rehevät kasvitarhat ja isoäidin aikaiset värikkäät perennat kukoistavat alojen ympärillä niin maalla kuin kaupungeissakin.

Kun pyörän selästä katselee Kirkkonummen uusia omakotialueita ja niiden upeita taloja vihannestarhoja näkee vähän. "Puutarhurin silmällä" pihapiirejä katsellen liki joka talon ympärillä olisi oivia paikkoja ainakin pienelle kasvimaalle, josta taatusti saisi kesäkuukausien ruokapöytään liki kaikki vihannekset tuorettakin tuoreempana ja ilman myrkkyjä.

Olen pohtinut miksi puutarha ei kiinnosta kirkkonummelaista. Onnellisen omakotitaloperheen imagoon ei ehkä sovi mullassa tönkiminen. Ehkä puutarhan pidon koetaan tuovan liikaa työtä. Todellisuudessa ruohokentän viikoittainen leikkaaminen tuo kuitenkin monasti enemmän työtä kuin kasvimaa. Kun kevään ja alkukesän työteliäin vaihe on ohi eivät perennat ja vihannestarha vaadi kovin suurta työpanosta. Sadon korjaaminen myöhemmin kesällä on niin mukavaa, että se ei edes tunnu työnteolta.

Juhannusretkemme yhteydessä piipahdimme joillakin paikkakunnilla juhannusjuhlilla. Näytti siltä, että yksi tavallinen ohjelmanumero oli puutarhakilpailujen tulosten julkistaminen. Miksipä meillä Kirkkonummella ei voisi järjestää samanlaista kilpailua, jonka voittaja palkittaisiin Kirkkonummi-päivien yhteydessä ja tuotteita tuotaisiin näytille kuten ennen maatalousnäyttelyissä.

Jos Viron puutarhamaailma kiinnostaa kannattaa matkustaa toukokuun puolivälissä Tyrin puutarhamessuille 100 km Tallninnasta etelään. Tällä - koko Baltian suurimassa puutartapahtumassa - on tarjolla paljon erilaisia tuotteita ja kovin erilaisia verrattuna siihen mitä meikeläiset puutarhamarketit tarjoavat.