Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Älä pelkää pimeyttä

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Älä pelkää pimeyttä

aiheena Uncategorized
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2620
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

 

Kautta koko aikuisen ikäni olen seurannut perinteisen yliopiston allakan - ns. mummoalmanakan - avulla planeettamme elämää: auringon nousua ja laskua, kuun liikkeitä, lämpötiloja ja muita luonnon ilmiöitä. Elämme juuri nyt vuoden mielenkiintoisinta viikkoa. Päivän lyheneminen on pysähtynyt iltapäivästä ja viikon ajan aurinko laskee joka päivä klo 15.12. Aamusta valoisa aika lyhenee vielä muutamalla minuutilla, mutta kohta päivä pysähtyy aamustakin viikoksi. Virallisesti pimeyden selkä taittuu talvipäivän seisauksena 22.12. jonka jälkeen aurinko alkaa painua mailleen joka päivä minuutin edellistä myöhemmin.

Kävin eilen illalla lähimetsän pimeällä polulla. Metsän pehmeä pimeys ja tuulen laulu puissa rauhoittaa mieltä. Tuntuu joululta vaikka maassa ei ole lunta. Taivas on pilvessä, mutta metsä ei ole pilkkopimeä. Kuu työntää valoaan läpi pilviverhon ja pilvet heijastavat Masalan valoa maastoon. Kun tuntee oman polun kosteat kuopat ja kannot liikkumisessa ei ole ongelmia. Kuutamoilta metsässä kirkkaan tähtitaivaan alla on upeinta, mutta tänä syksynä sitä ei ole juuri koettu.

Vakiopolkuni päättyy kylätielle Jorvaksen takamaille. Jo paljon ennen kuin polkuni päättyy tulee näkyviin erilaisia puihin ja pusikoihin kiedottuja valovirityksiä ja vilkuttimia. Jokaisessa pihapiirissä tuntuu olevan LED-lamppunauhoja ja niiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Valosaasteen määrä pihoilla kasvaa nopeammin kuin hiilidioksidin määrä ilmakehässä. Tuntuu siltä, että pimeys olisi vihollinen, jota vastaan on taisteltava valon voimalla. Pimeyttä ei kuitenkaan voi voittaa, sen kanssa kannattaa oppia elämään ja se on ihan sympaattinen kaveri. Mikä hieno tunne onkaan taas kun pimeys alkaa nopeasti väistyä vuoden vaihteen mentyä.

LED-lamput on hyödyllinen keksintö ja niiden myötä säästyy paljon energiaa, mutta pihoilla ja pusikoissa ne eivät ole mitenkään välttämättömiä eivätkä monien silmissä myöskään kaunistuksia. Holtiton lamppujen roiskiminen joka oksalle kertoo välinpitämättömästä suhtautumisesta energian käyttöön yleensä. LED-lamppujen kylmä valo ei vedä vertoja elävän liekin pehmeälle loisteelle. Kirkas tähtitaivas on jouluvaloista parhain, eikä maksa mitään.

Pekka Poutanen

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0362 sekunnissa.