Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Toimitus Kuuma kysymys kuntaselvityksistä

Päätoimittajan blogi

Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kuuma kysymys kuntaselvityksistä

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2382
 • 3 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Verkko-Hesarin otsikko kertoi, että Keski-Uusimaa tähtää jättimäiseen kuntaliitokseen. Samassa jutussa kerrottiin, että Kirkkonummi ja Vihti mielivät kimppaan Espoon kanssa. Keski-Uusimaa -lehti puolestaan otsikoi: "Kuuma-kunnilta esitys jättikuntaliitoksesta" ja artikkelin ingressissä kerrottiin, että "Vihti ja Kirkkonummi alkavat neuvotella liittymisestä Espoon ja Kauniaisten kuntiin". Toivottavasti kunnanhallituksen jäsenet eivät vetäneet kahvia pahasti väärään kurkkuun lukiessaan nettilehtiä!

Se on sillä tavalla, että journalismin ja luovan kirjoittamisen raja muuttuu koko ajan häilyvämmäksi. Mutkia vedetään suoriksi sitä enemmän, mitä hankalammasta asiasta on kyse, ja lehdillä on vuosi vuodelta enemmän omia poliittisia tavoitteita. Seurattuani lukuisia ministeriöiden tiedotustilaisuuksia ja luettuani jälkeenpäin, mitä maan valtamedioissa tilaisuuksista kirjoitettiin, olen lakannut lopullisesti uskomasta tiedonvälitykseen.

(Verkkonummihan on tietysti aivan eri asia: sen päätoimittajahan ei IKINÄ ole asenteellinen eikä hänellä ole ensimmäistäkään omaa mielipidettä kunnan asioista, joten päätoimittaja ei missään nimessä edes voisi kirjoittaa muuta kuin puolueetonta analyysiä, puhumattakaan siitä, että koskaan julkaisisi mitään selvittämättä kaikkia taustatietoja ja näkökulmia viimeistä yksityiskohtaa myöten. Ihan vain varmuuden vuoksi kirjoitan kuitenkin tänään blogia enkä artikkelia, sillä jotenkin on sellainen olo, että jossakin mielen sopukoissa lymyää mielipide tai kaksi kuntaliitoksista.)

On syytä tehdä selväksi, että otsikoista huolimatta Kuuma-kunnat eivät tähtää jättiliitokseen eikä Kirkkonummikaan halua ryhtyä puuhaamaan yhdistymistä Espoon ja muiden lähikuntien kanssa. Koko ajan on kyse kuntaliitosselvityksistä. Toinen virhe edellä mainituissa otsikoissa oli se, että niissä puhuttiin kunnista, kun oikeasti oli kyse kunnanjohtajista. Kunnanjohtajat halusivat avata keskustelua uusiin suuntiin – ei siksi, että välttämättä itse kannattaisivat liitoksia tai edes selvityksiä, vaan siksi, että kuntaministerin tarjoilemat vaihtoehdot eivät oikein innosta ketään.

Kunnanjohtajat eivät ole sama asia kuin kunta. (Kysykää vaikka Raija Vahasalolta tai Ulf Kjeriniltä.) Kunnanjohtajat eivät myöskään saa osallistua päätöksentekoon. Mielipiteitä heillä toki saa olla, hehän tuntevat kuntansa luultavasti paremmin kuin kukaan muu. Heillä on myös oikeus tuoda mielipiteensä esiin. (Niin kuin muuten lain mukaan on kunnan muillakin virkamiehillä.) Kunnanjohtajat voivat tuoda keskusteluun uusia ideoita, mutta valtuustot päättävät, mitä tehdään, myös kuntaliitoselvitysten suhteen. Asiasta ei ole minkäänlaista epäselvyyttä – ainakaan muualla kuin mediassa.

Kuuma-kuntien kunnanjohtajat halusivat yhdessä tuoda kuntaliitoskeskusteluun uusia näkökulmia – ja tekivät samalla ilkeän tempun kuntaministerille ja Helsingin herroille. Verkkonummen päätoimittajan vakaa käsitys koko kuntaliitosprosessista on se, että kaiken alku oli Helsingin halu laajeta ja hoitaa ongelmiaan lisäämällä päätöksentekovaltaansa ja käytettävissä olevaa maa-aluetta. Siksi luotiin käsite metropolista, siksi vedettiin peliin kansainvälinen kilpailukyky, siksi patamustat rahapoliitikot ovat yhtäkkiä kiinnostuneet kasvihuonekaasuista ja ilmaston lämpenemisestä.

Kuntaliitoksia ei kuitenkaan voitu perustella pääkaupunkiseudun vallan uusjaolla tai Helsingin laajenemispyrkimyksillä, vaan puhuttiin vahvoista peruskunnista, SOTEsta, hoivaa tarvitsevista vanhuksista ja syrjäytyvistä lapsukaisista. Jos Kuuma-kunnat nyt päättäisivätkin yhdistyä keskenään, kaikki hallituksen viralliset tavoitteet toteutuisivat, mutta Helsinki ei saisikaan lisävaltaa vaan vahvojen, tasa-arvoisten toimijoiden suurkuntia ympärilleen. Ja sekös joitakin tahoja harmittaisi.

Pahat pojat veivät tikkarin lapsen kädestä. Helsinki-myönteisten kokoomuspoliitikkojen ja muiden vallanhaluisten poliittisten elämänmuotojen on nyt mietittävä tarkkaan, millä keinoin he voisivat ampua alas ilkeiden kuumakunnanjohtajien katalan suunnitelman.

Kuuma-kunnille itselleen kuntaselvityshenkilöiden ehdotus on kauhistus. Osaa kunnista kohdellaan todella kaltoin. Esimerkiksi Sipoo ei suin surminkaan halua osaksi Helsinkiä, eikä Tuusula halua tulla palastelluksi osiin. Kerava ei halua osaksi Vantaata eikä Vihti halua tulla heitetyksi metropolin sylistä Lohjan helmaan.

Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio on samaa mieltä kuin moni kunnanvaltuutettu: nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä olisi hölmöä pitää niin härkäpäisesti kiinni itsenäisyydestä, että kieltäydyttäisiin selvittämästä mahdollisen yhdistymisen etuja ja haittoja. Ellemme nimittäin selvitä niitä itse, valtio tulee ja selvittää meidän puolestamme, mikä meille olisi parasta. On sitä paitsi hyvä tietää, mitä todella hyötyisimme ja mitä menettäisimme, mikäli yhdistyisimme jonkun tai joidenkin kuntien kanssa. Luultavasti päädymme selvittämään sekä itäisen että läntisen liitoksen hyviä ja huonoja puolia.

Vaikka kunnanjohtajien ehdotus Vihdin ottamiseksi Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kuntaliitosselvitykseen selittyy lähinnä Vihdin omilla toiveilla, uskon, että Vihdistä olisi oikeasti hyötyä myös Kirkkonummelle, jos kävisi niin, että jonkin katalan juonen tai onnettomien olosuhteiden vuoksi joutuisimme luopumaan itsenäisestä Kirkkonummesta ja liittymään Espooseen.

Espoo, johon kuuluisi kaksi valtavankokoista uutta maa-aluetta useine keskuksineen, joutuisi ottamaan maaseutupuolensa vakavammin kuin Espoo, johon on liitetty pelkkä kaupungistuva Kirkkonummi. Jätti-Espoossa kirkkonummelainen identiteetti voisi säilyä paremmin kuin pelkässä Suur-Espoossa ja Jätti-Espoossa läntisten alueiden poliittinen painoarvo olisi huomattavasti suurempi kuin pelkän Kirkkonummen.

Selvittäminen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin yhdistyminen. Emme me yhdistyneet edelliselläkään kierroksella, vaikka selvitimme pitkään ja hartaasti läntisiä kuntaliitoksia. Tosin silloin olimme vielä vauraita ja itsenäinen tulevaisuus näytti valoisalta. Nyt olemme köyhtyneet niin rajusti, ettei koululaisilla ole enää oppikirjoja: yläasteella osa kokeista pidetään kahdessa erässä, koska kirjoja riittää vain puolelle luokasta, eikä kokeisiin voi valmistautua ilman oppikirjaa. Voi olla, ettei kukaan enää huoli meitä kumppanikseen.

Selvittäminen kannattaisi tehdä joka tapauksessa hyvin, sillä siten voimme saada erittäin arvokasta tietoa omasta kunnastamme, sen vahvuuksista ja heikkouksista, asioista jotka täällä on hoidettu hyvin ja asioista, joissa voisimme ottaa oppia naapureistamme. Ja voihan olla, että selvityksissä yllättäen selviää, että kaikki olisi kuin olisikin paremmin, jos liittyisimme Espooseen tai ryhtyisimme Porkkalaksi.

On kuitenkin selvää, että ihan ensin täytyy selvittää, mitä selvitetään, miten selvitetään, kuka selvittää, miten yksityiskohtaisesti selvitetään ja kenen kanssa selvitetään. Sekin kaipaa selvyyttä, mitä kaikki tämä selvittäminen maksaa ja ennen kaikkea, kuka sen maksaa.

0
Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kommentit

 • Vieras
  Identiteetit krisissä tiistai, 26 maaliskuu 2013

  Helpottaiskohan liittymisen tuskaa yhtään sellainen ajatus, että kuntia yhdistettäisiin sen sijaan että Kirkkonummi liitettäisiin osaksi jotakin - ja annettaisiin uudelle kunnalle uusi nimi. Näin toimittiin mm. Raaseporissa

 • Administrator
  Administrator keskiviikko, 27 maaliskuu 2013

  Hyvin tuotu kuntaselvityksistä esille asioita, joita jokaisen journalistin toivoisi tekevän, miksei
  myös henkilöiden, jotka kirjoittelevat blogeja. Selvitettyjä tosiasioita, tosiasioiden tunnustamista ja niiden esille tuomisesta täytyy mainita kiittävästi. Kuten päätoimittaja mainitsee, selvittämistä on
  paljon ja selvitykset tuovat mukanaan useampia vaihtoehtoja. Jollei kaikkia vaihtoehtoja selvitetä kunnolla, päättäjille voi jäädä valintaa tehdessä vaihtoehtoja, joista ei ole kaikki tarvittava selvitetty.
  Ja tämän selvitystyön yksi merkittävimmistä tekijöistä päätoimittajan mainitsemien asioiden lisäksi on aika, jota ei todellakaan ole paljon. Toivottavasti annettuun aikatauluun nähden ei huomata liian
  myöhään, että selvitettävää on liian kanssa.

 • Vieras
  Jarmo Siivari perjantai, 29 maaliskuu 2013

  Olsiko aika oikeasti tutkia ja keskustella, mihihin haluamme mennä. Tanska jaettiin 99 kuntaan 1.1.2007 alkaen ja samalla järjestettiin uudelleen terveydenhuolto. Tanskalaiset poliitikot vetivät vauhtisokeina muutokset läpi ja lupasivat suuret säästöt. Säästöjen osoittaminen vaatii laskennan perusteiden uudistamista (muuten niitä ei ole havaittavissa). Parhaillaan komitea miettii, miten asioita vedetään takaiainpäin, jotta homma saadaan taas toimimaan. Mitä me olemmekaan Suomessa tekemässä?

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0365 sekunnissa.