Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Kunnallispolitiikka ja lapset

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kunnallispolitiikka ja lapset

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2520
 • 6 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Viime syksynä, kunnallisvaalien alla järjestettiin Espoon kulttuurikeskuksessa lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren luento teemalla "Espoon lapsille paras elämä – Hyvän mielenterveyden lautasmalli". Luento oli osa World design capital- vuotta ja sen tarjosi Espoon kaupunki. Kävin kuuntelemassa luennon, jonka tunnettu lastenpsykiatri, kirjailija sekä luennoitsija aloitti kertomalla mitkä ovat  kaksi tärkeintä asiaa lasten mielenterveysongelmien ehkäisyssä. Ne ovat yhteiskuntapolitiikka sekä vanhempien ohjaus (lähde: Raisa Cacciatoren luento Espoossa 26.9.2012).


Hyvä luento pisti miettimään, millainen vaikutus kaikella päätöksenteolla onkaan lapsiin ja erityisesti kunnallispolitiikalla. Kunnallispolitiikan vaikutusta lapsiin ei pidä väheksyä. Se vaikuttaa niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä mm. neuvoloiden, terveydenhuollon, päiväkotien, koulujen, leikkipuistojen, liikuntamahdollisuuksien, kulttuurin, luonnon jne. kautta.  Kaikki tämä kietoutuu yhteen ja on vaikuttamassa lapsen elämään.


Pienet asiat vaikuttavat. Se onko neuvolassa riittävästi puhelinaikoja (muutakin kuin yksi tunti päivässä), miten aikuinen kohtaa lapsen koulussa, päiväkodissa tai kadulla, järjestyykö lapselle päivähoitopaikka  turvallisesti läheltä kotia tai entä jos apua ei saakaan juuri silloin kun sitä eniten tarvitsee. Nämä ovat pieniä esimerkkejä ja juuri tällaiset pienet asiat voivat olla jonkin perheen kannalta niitä ratkaisevia tekijöitä kun puhutaan ongelmien ehkäisystä. Ongelmien ennaltaehkäisy on myös se kaikista taloudellisin malli.


Viime aikoina on luettu monista ikävistä asioista Kirkkonummen päivähoidossa (homeongelmat, tilanahtaus, liian suuret ryhmät, Höstsolin päiväkodin lakkauttaminen) ja toisaalta taas saatu kuulla positiivisistakin asioista (mm. avoimen kerhotoiminnan laajentuminen kunnassa, tulevista asukaspuistoista). Miten päätöksenteko saataisiin perustumaan oikeisiin faktoihin? Miten vanhempien ääni saadaan kuuluviin? Entä miten saataisiin vääriltä huhuilta ja luvuilta katkaistua siivet?  Miten tämä kaikki vaikuttaa Kirkkonummelaisiin perheisiin tai Kirkkonummelle muuttohalukkuuteen? Miten poliitikot voivat luoda perheille edellytykset asua ja elää kunnassamme?


Kaikkea ei voi tietenkään saada – varsinkaan heti, mutta hyvää voi saada myös vallitsevilla resursseilla. Se vaatii hyvää suunnittelua, hyviä päättäjiä, aktiivisia ja asiansa osaavia virkamiehiä sekä aitoa paneutumista ja aktiivisuutta näiltä kaikilta tahoilta. Päätöksenteon täytyy myös perustua faktoihin ja ehdottomaan avoimuuteen. Talousasioiden ja tunnuslukujen ymmärtäminen päätöksenteossa on myös oleellista, ilman tätä taitoa tapahtuu isoja virheitä. Luovuuttakin toki tarvitaan, mutta pelkällä luovuudella emme saavuta hyviä ratkaisuja. Luovuutta tarvitaan siihen, miten vähät resurssit käytetään parhaimmalla mahdollisella tavalla hyväksi.


Nykyisessä maailmassa vaatimukset ovat kovat ja säästöt vielä kovemmat. Kirkkonummellakin talous on tiukassa ja säästöt ovat osuneet myös lapsiin useampaan otteeseen, jo aiemminkin. Näillä säästöillä on vaikutuksensa, jonka satoa niitetään moninaisina ongelmina, niin Kirkkonummella kuin muissakin kunnissa. Miten asiat sitten ratkaistaan? Helppoa se ei ole ja varsinkaan vastakkainasettelulla ei yhteistä ongelmaa ratkaista, toivottavasti tulevaisuudessa menemme aina vain positiivisempaan suuntaan. Tämä tarkoittaa suunnitelmallisuutta ja perheiden sekä erityisesti lasten huomioon ottamista päätöksenteossa. Kuten sanoin, joskus ne pienet asiat ovat niitä tärkeimpiä ja ne pienet asiat täytyy myös huomata kaikessa päätöksenteon myllerryksessä. Suuria linjoja ja kaikkia muitakin ryhmiä unohtamatta.


Kirkkonummella voitaisiinkin soveltaa Cacciatoren luennon otsikkoa, mutta muokattuna: "Kirkkonummi- paras elämä kaikille!".  Siinä tavoitetta yhdelle vaalikaudelle.


6.3.2013
Noora Piili, Kirkkonummen Vihreät


Kirjoittaja on yo-merkonomi, maatalous-metsätieteiden yo, opiskelija sekä pienen lapsen äiti.

0
Merkit: lapset politiikka

Kommentit

 • Vieras
  suorat sanat torstai, 02 touko 2013

  Aivan loistava kirjoitus, kiitos!

  Oma perheeni on valitettavasti tämän mainitsemasi Höstsol-casen uhri. Olemme järkyttyneitä ja raivoissamme kunnan taholta samastamme törkeästä kohtelusta ja siitä että lasten etu on virkamiehiltä ilmeisesti kokonaan unohtunut. Yhdessäkään lausunnossa tai dokumentissa, jossa Höstsolin lakkauttamisesta on virkamiesten taholta jotain kirjoitettu, ei ole sanaakaan puhuttu lasten hyvinvoinnista tai perheiden jaksamisesta. Virkamiehet länkyttävät hallinnollisista seikoista, rakennusluvista ja euroista mutta ketään ei kiinnosta se, miten lapset ja perheet pärjäävät. Se, että Jorvakseen ei jää ensimmäistäkään lapsiperheiden palvelua, ei kiinnosta virkamiehiä. Se, että päiväkotimatkat ja sitä kautta hoitopäivät pitenevät kohtuuttomasti, ei kiinnosta virkamiehiä.

  Meidän perheemme suunnittelee muuttoa johonkin naapurikuntaan. Yhdellekään tutulle lapsiperheelle en tule Kirkkonummea koskaan suosittelemaan asuinpaikaksi. Ellei täällä sitten tapahdu totaalinen suunnanmuutos siinä, miten lapsiperheitä kohdellaan.

 • Vieras
  Noora maanantai, 06 touko 2013

  Kiitos kommentistasi "suorat sanat". Ymmärrän hyvin ajatuksesi Kirkkonummen tavasta toimia Höstsol casessa. Se ei ole ollut lapsiperheitä kunnioittava ja huomioon ottava, päätöksenteko ei ole ollut avointa.

  Toivotaan, että suunnanmuutos käynnistyisi Kirkkonummella pikaisesti näissä asioissa. Siihen tarvitaan tahtoa poliitikoilta ja virkamiehiltä. Kannustan myös kuntalaisia olemaan aktiivisia ja tuomaan tarpeitaan virkamiesten sekä poliitikoiden tietoon. Positiivisina asioina voidaan sanoa, että nyt on alkamassa asukaspuistotoiminta yhdellä alueella ja kerhotoimintakin käynnistyy laajemmin tämän vuoden elokuussa. Nämä ovat mielestäni esimerkkejä siitä kuinka asukkaiden palautteella on ollut positiivista merkitystä. Näitä muotoja on usealta taholta toivottu kuntaan jo pidemmän aikaa.

  Kirkkonummi on monessa mielessä hyvä paikka asua ja elää lapsen kanssa. Toivotaan, ettei kunnassamme enää nähdä Höstsolin tai Upinniemen koulun kaltaisia alasajoja - ainakaan ilman asiantuntevaa, avointa ja faktoihin perustuvaa päätöksentekoprosessia. Jokaisessa kohdassa tätä prosessia täytyisi ottaa huomioon perheiden hyvinvointi. Myös nämä pienet yksiköt ovat erittäin tärkeitä kunnassa.

 • Vieras
  Minna tiistai, 07 touko 2013

  Noora: Asukaspuistotoiminnan käynnistäminen on sinänsä erinomainen asia. Valitettavasti vaan tämä asian on käytännössä hoidettu, niin että lapsiperheitä on taas lyöty märällä rätillä naamaan virkamiesten toimesta.

  Asukaspuistohan ollaan perustamassa Piennarkujan päiväkodin tiloihin. Tässä suoraa lainausta eräästä Verkkonummen keskustelusta:

  "Koko hanke on niin suuri vitsi että siitä on vaikea edes kirjoittaa tuntematta myötähäpeää päivähoidon johdon vuoksi. Ensin saimme tietää, että pieni etäryhmä lopetetaan ja lapsi siirtyy Piennarkujalle, mutta viikko ennen pvk-päätöksen saantia ilmoitettiinkin, että aprillia, nyt sekin päiväkoti lopetetaan ja kaikki lapset siirtyvät Masalan uuteen jättipäiväkotiin. Meille sanottiin että voimme kyllä hakea jonnekin muualle, mutta mitään ei taata, eikä sitäkään taata että sama ryhmä siirtyy Masalan pvk kokonaisuudessaan tai että samat aikuiset olisivat mukana. Kukaan ei tunnu tietävän varhaiskasvatuksen johdossa mistään mitään, henkilökunta on yhtä tietämätöntä. Mieti tässä sitten lapsen etua! Vain se on varmaa että pvk-paikka on olemassa, mutta missä ja kenen kaverin kanssa, on kaikille epäselvää. Päättäjille ja lautakunnan valmistelijoille on aivan se ja sama, miltä tuntuu 2-vuotiaasta joutua vuoden päiväkotiuran jälkeen täysin uuteen isoon ryhmään, uuteen taloon, vieraiden kavereiden keskelle ilman tuttua aikuista. Vanhempana sydämeni itkee verta.

  Syy Piennarkujan lakkautussuunnitelmiin on alueelle haluttava avoin päiväkotitoiminta (joka lisää kuulema lasten hyvinvointia) sekä se, että nyt, vuonna 2013, ei alueella olekaan tulossa lapsia hoitoon niin paljoa kuin on kuviteltu. Tätä ei kuitenkaan vanhemmille kerrottu, vaan asia selvisi vasta lautakunnan esityslistasta. Uskomatonta, että pieni päiväkoti lakkautetaan jotta saadaan lisää hyvinvointia alueen lapsille. Mitään selvityksiä ei ole tehty siitä, mihin jatkossa lisääntyvät lapsimäärät sijoitetaan. Myöskään muita tilaratkaisuja avoimelle päiväkodille ei ole selvitetty. Junailijankujan tilannetta ei ole selvitetty, eikä Kartanonrannan lapsiahtautta käsitelty osana tätä kokonaisuutta. Pyytäisin nyt valtuutettuja puuttumaan tähän virkanaisten älyttömään keskittämistahtiin, jossa ei ole mietitty asioita ihan loppuun asti. Kanssavanhemmat ja valtuutetut, tulkaa apuun ja nostakaamme tästä meteli. Tämä ei ole hyväksyttävää varhaiskasvatuspolitiikkaa!"

  Mikä ihme virkamiehiä vaivaa, haluavatko he ihan tietoisesti loukata meitä vanhempia vai miksi tällä tavalla hoidetaan asioita? Mitä sinä Noora aiot tehdä, että tällainen lapsiperheiden kohtelu loppuisi kunnassamme?

 • Vieras
  Emmi Wehka-aho keskiviikko, 08 touko 2013

  Tässä minun näkemykseni päivähoitokeskusteluun:
  http://henkilot.vihreat.fi/emmi.wehka-aho/2013/05/07/lasten-paivahoito-ja-yhdenvertaisuus/

 • Vieras
  Minna keskiviikko, 08 touko 2013

  Viisaita ajatuksia sinulla, Emmi.

  Ihanko tosissaan joku kunnan edustaja on nähnyt ongelmaksi sen, että joidenkin lasten päivähoito on kalliimpaa kuin toisten? Hyvänen aika, eihän mitenkään voida päästä tilanteeseen, jossa kaikkien kunnallisten palvelujen kustannukset olisivat samat per asukas. Ajatusthan on aivan pöyristyttävän tyhmä.

  JOS tuolla mentaliteetilla halutaan tehdä päätöksiä, niin koko ruotsinkielinen päivähoitohan pitäisi lakkauttaa tältä seisomalta. Sehän on paljon kalliimpaa per lapsi kuin suomenkielinen päivähoito.

  Toivottavasti tuollainen järjetön ajattelu on jonkun yksittäisen hörhön näkemys. Tuollaisellahan nyt nauraa aidan seipäätkin.

 • Vieras
  Noora keskiviikko, 15 touko 2013

  Kiitos Minna kommentistasi! Valitettavasti en pysty tekemään mitään erityisiä konkreettisia asioita, ainoastaan voin herättää juuri tällaista avointa keskustelua aiheesta.

  Ymmärrän hyvin myös Piennarkujan lasten vanhempien kannan ja he eivät varmasti ole iloisia mahdollisesti perustettavasta avoimesta päiväkodista juuri heidän lastensa päiväkotitiloihin. SVOL kuitenkin päättänee vasta tänään, vanhempia kuultuaan, miten päiväkodin käy. Toisessa vaakakupissa painaa kuntaan pitkään toivottu avoin päiväkotitoiminta. Se, että se mahdollisesti tulee jonkin toisen ryhmän kustannuksella on ymmärrettävästi harmittavaa.

  Avoin keskustelu lapsiperheiden asioista on mielestäni erittäin tärkeätä. Palautetta niin asioista päättäville poliitikoille kuin virkamiehelle on varmasti tervetullutta ja toivon, että lapsiperheet olisivat aktiivisia kunnassamme. Keskustelu ja lapsiperheiden asioiden julkituominen on mielestäni erittäin tärkeätä, ehkä myös ainoa keino vaikuttaa asioihin.

Kirjoita kommentti

Vieras maanantai, 22 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0357 sekunnissa.