Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Kuluta, älä kuluta...

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kuluta, älä kuluta...

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2340
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

 

Kautta Euroopan kannetaan huolta talouden ongelmista. Useat EU-maat ovat pahasti velkaantuneet. Miljoonat nuoret ovat vailla työtä. Valtioiden päämiehet eivät tunnu löytävän yhteistä linjaa talouden tervehdyttämiseksi. Viime aikoina useat talouden asiantuntijat ovat vedonneet kansalaisiin, että nämä helittäisivät kukkaronsa nyörejä ja kuluttaisivat innokkaasti. Tällä tavoin talous saataisiin paremmin pyörimään ja ihmisille enemmän työtä. EU-johtajat julistavat yhdellä suulla, että ainut pelastuksemme ahdingosta on taloudellisen toimeliaisuuden kasvu.

Jokin aika sitten maailman päättäjät kokoontuivat Brasilian Rio de Janeiroon YK:n kestävän kehityksen huippukokoukseen. Huoli maapallon tulevaisuudesta on kasvanut kun ihmiskunnan kulutus lisääntyy ja jokainen kansakunta tavoittelee teollistuneen maailman asukkaiden elintasoa. Tärkeät luonnonvarat ehtyvät nopeammin kuin ehkä ymmärrämmekään. Mikäli emme pikaisesti kykene rajoittamaan tuhlailevaa elämäntapaamme edessä on ylipääsemättömiä ongelmia mikä puolestaan luo erilaisia kriisejä ja turvallisuusriskejä.

Kun asiantuntijoiden viestit ovat näin ristiriitaisia kansalaisen on vaikea päättää miten hänen tulisi toimia jotta yhteinen tulevaisuutemme olisi mahdollisimman turvallinen. Miten tahansa asiaa pyörittelee kulutuksen hillitseminen tuntuu ainoalta oikealta ratkaisulta. Kaikkea ei riitä kaikille ja se mitä käytettävissämme on tulisi jakaa oikeudenmukaisesti eli me rikkaat tinkisimme elintasostamme. Suuri osa siitä "krääsästä" jolla itsemme ympäröimme on tarpeetonta eikä se paranna elämisemme laatua hitustakaan. Hyvän elämän eväät löytyvät aivan muista asioista: läheisistä, ystävistä, luonnosta, kulttuurista jne. Jeesus Nasaretilainen kuten muutkin suuret uskontojen oppi-isät ja filosofiset ajattelijat ovat kautta vuosisatojen olleet hämmästyttävän yksimielisiä siitä, että materia ja yltäkylläisyys eivät ole avain inhimilliseen onneen.

Olen pohtinut sitä mikä saa ihmisen haluamaan tarpeetonta ja usein laadultaan ala-arvoista tavaraa. Posti tuo liki päivittäin rautakauppojen, vuodevaateliikeiden, puutarhamyymälän ja muiden krääsäkauppiaiden luetteloita ja niitä selaillessa huomaa mitä "tarpeellista" omasta huushollista vielä puuttuu ja sitten kiireen vilkkaa ostoksille ennenkuin erikoistarjous päättyy. Olemme yhteisillä päätöksillä sopineet, että savukerasiaan tulee painaa varoitus, esimerkiksi "tupakka tapaa". Miksipä emme velvoittaisi näitä luetteloiden tekijöitä painamaan julkaisunsa kanteen

"turha kulutus uhkaa yhteistä tulevaisuuttamme".

Santeri Alkio, terveen maalaisjärjen suuri apostoli, on antanut viisaan ohjeen, joka on hyvä pitää mielessä kauppamiesten luetteloita selaillessa: "Älä osta mitään mitä tarvitset, osta vain sellaista mitä ilman et voi elää."

0
Merkit: ahneus raha tarpeet

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0365 sekunnissa.