Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Kulttuurin arkea Kirkkonummella

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kulttuurin arkea Kirkkonummella

aiheena Uncategorized
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2545
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Helatorstaina posti toi muutaman mielenkiintoisen jutun. Espoon kaupunginteatterin lehdessä Fingerpori teatterinjohtaja Jussi Helminen kirjoitti: "Kulttuuri on elävän, terveen ja hereillä olevan yhteisön katalysaattori. Kulttuuri pidentää ikää ja vähentää sairaanhoitokuluja, sosiaalimenoja, nuorison syrjäytymistä. Se elvyttää yhteisön toimeliaisuutta, synnyttää työpaikkoja, houkuttelee yrityksiä paikkakunnalle ja niille korkeasti koulutettuja työntekijöitä, jotka viihtyvät asuinkunnassaan. Kulttuuriin sijoitettu euro tuo takaisin kaksi, tutkimusten mukaan."

Kuin vahvistukseksi tälle kertoi saman päivän Hesari, että "Kulttuuripääkaupunki Turku tuotti hyvin. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun selvityksen mukaan vuosi lisäsi Varsinais-Suomen bruttokansantuotetta 260 miljoonalla eurolla ja vuosi synnytti 3300 uutta henkilötyövuotta.... Kulttuurivuoden panostus oli 55 miljoonaa euroa, josta Turun kaupungin osuus oli noin 18 miljoonaa euroa." Turussa siis kulttuuriin panostettu euro toi takaisin lähes viisi euroa.

Länsiväylä puolestaan kertoi helatorstaina, että "Juhlatalo edelleen musiikkiväen haaveena. Kirkkonummen vireät ja kehutut harrastajat saavat odottaa omia tiloja." Jutussa haastatellaan allekirjoittanutta, joka jälleen kerran toteaa, että Kirkkonummen kunta ei omista ainoatakaan juhlasalia, vaikka urheiluhalleja on toistakymmentä. Haastatellaan myös kunnanjohtaja Aarniota, joka toteaa, ettei kulttuurille ole omia tiloja. "Mutta investoinneissa peruspalvelut ja kunnallistekniikka ovat ajaneet ohi."

Likimain tätä lausetta on toistettu vuodesta 1956, kun Porkkala palautettiin ja Kirkkonummea alettiin jälleenrakentaa. Itse olen kuunnellut näitä näkemyksiä vuodesta 1964, jolloin muutimme tänne ja vielä herkemmällä korvalla vuodesta 1972 lähtien, jolloin perustimme Kirkkonummelle musiikkiopiston ja kamariorkesterin. Esitimme 11 vuotta sitten 19 kulttuuriyhdistyksen voimin, että kunta rakentaisi juhlasalin. Nyt, mainitussa jutussa, Tarmo Aarnio sanoi, että "He ovat vaatimuksissaan ihan oikeassa. Toivotaan, ettei heidän tarvitse odottaa toista yhtätoista vuotta." Olisin silloin 91- vuotias ja kamariorkesteri olisi soittanut kirkkonummelaisille 51 vuotta "kodittomana".

Toivotaan. Ei tahdota. Ei päätetä. Ei edes perusteta toimikuntaa mitoittamaan kulttuuritilojen tarvetta, yhdessä kulttuurin aktiivisten toimijoiden kanssa, suunnittelusta tai tontin varaamisesta puhumattakaan. Toivotaan. "Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato." Puuhataan uutta urheiluhallia, niistähän on pula. Turussa kulttuurieurosta sai viisi takaisin.

0
Merkit: kulttuuri talous

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0372 sekunnissa.